Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

"Mαίρη Christmas"

Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφορεί από χθές Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι" το νέο Χριστουγεννιάτικο διήγημα του Γιώργου Μπήτρου, το οποίο θα παρουσιαστεί μαζί με τα τρία προηγούμενά του σε ειδκή εκδήλωση την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και ώρα 17.30 μ. μ. στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Τα  τέσσερα συνολικά διηγήματα παρουσιάζουν τέσσερις κυρίες, οι κ.Φαίη Χανή, Μαίρη Κουνάδη - Στενάκη, Σοφία Πυρουνάκη και Μαριλένα Γιαννούλη ενώ θα διαβάσει αποσπάσματα από το διήγημα "Μαίρη Christmas" ο ηθοποιός κ. Ανέστης Κορνέζος.
  Λίγα λόγια για την υπόθεση του διηγήματος αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο του:

 "..... Η μεσημεριανή βροχή στην πλατεία  δεν είχε μόνο ξεβρωμίσει τους δρόμους από τα υπολείμματα της απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας είχε ξεπλύνει μαζί με  τα πεζοδρόμια, τις στέγες τις οροφές των αυτοκινήτων και τις καρδιές από τα λιγοστά εναπομείναντα αισθήματα. Μια μεσημεριανή βροχή που  μούσκεψε μια αγάπη τεσσάρων χρόνων. Την έλιωσε σα σάπιο φθινοπωρινό φύλλο μουριάς. Γλίστρησε σα το νερό ανάμεσα σε πέτρες και βρύα και χάθηκε στην απλωσιά  του κάμπου. Πουλί του ανέμου, σύννεφο ελαφρύ που ο νοτιάς  το έσπρωξε μακριά, πέρα από τα βουνά  του ορίζοντα.

   Πως μπορούν τόσες στιγμές αγάπης να  παρασυρθούν από μια ξαφνική μεσημεριανή μπόρα; Σε μια πλατεία που κανείς δε στέκεται, σε χαζεύει, αλλά όλοι τρέχουν να προλάβουν το επόμενο μετρό;
   Η αγάπη έφυγε όπως ήρθε, εκείνο το βράδυ του Δεκέμβρη του 2008. Ξεπήδησε μέσα από το σιντριβάνι και  γλίστρησε με το νερό της βροχής. Τι είχε μεσολαβήσει;. Τι είχε αλλάξει από εκείνο το ζοφερό βράδυ; Για πού τράβηξαν οι ψυχές μας; Πόσο νερό χρειάστηκε για να ξεπλυθούν δυο καρδιές; Να στεγνώσουν; Να αφυδατωθούν; Να ξεραθούν και να μείνουν και πάλι μόνες; Πόσο αλύπητη και καταστροφική μπορεί να γίνει μια οικονομική κρίση; Πόσο αδίστακτοι μπορεί να γίνουν οι άνθρωποι; Πόσο γρήγορα μπορεί να αχρηστευτούν τα αισθήματα, να κλωτσοπατηθούν;"

Οι πίνακες που κοσμούν την ανάρτηση είναι: ο πρώτος του Κ. Κρόκου και ο δεύτερος του Ν. Νικολάου