Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ο Γρηγόρης δε μένει πιά στην οδό Αφαίας

  Και  ξαφνικά σήμερα μια ολόκληρη εποχή για την Αίγινα έκλεισε. Αυτή των μικρών παραδοσιακών παλαιών μαγαζιών που είχαν απομείνει ακόμα στο πείσμα  του εκσυγχρονισμού και της ξενόγλωσσης μαρκίζας. Το μικρό γωνιακό γραφικό κατάστημα που στη βιτρίνα του ακόμα φιγουράριζαν, ίσως λίγο σκονισμένα, τα παλιά παιχνίδια, οι  γυάλινες μπίλιες, τα μικρά ξύλινα καραβάκια, τα αυτοκινητάκια  που σε κάποιο μοντέρνο μαγαζί θα αποκαλούνταν γκατζετάκια. Όχι  το μαγαζί του Γρηγόρη Συριώτη δεν ήταν παλαιοπωλείο. Ήταν ένα εμπορικό μαγαζί με είδη που σπάνια έβρισκες αλλού. Όπως κουμπιά, κλώστες, μαλλί για πλέξιμο και κυρίως παιχνίδια. Όμορφα ανθρώπινα παιχνίδια. Αναρίθμητα ράφια, κουτιά, ξύλινοι πάγκοι σε μια ατμόσφαιρα μαγική έξω και πέρα από το χρόνο. Επιγραφές, αποφθέγματα, μυλαράκια, σημαίες. Τι να πρωτοθυμηθείς;
   Ένα γύρω  στην οδό Αφαίας, τα παλιά μαγαζιά το ένα μετά το άλλο έκλεισαν, άλλαξαν χρήση, έγιναν μοντέρνα, με καινούργια κουφώματα, ξένες επιγραφές, σύγχρονο φωτισμό και διακόσμηση. Εκείνος επέμενε. Και για μεγάλα διαστήματα παρέμενε  κλειστό. Ήταν όταν ο Γρηγόρης ταξίδευε. Ταξίδευε πολύ. Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και από αυτά τα ταξίδια του υπάρχει ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
   Δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά. Μια φορά ψώνισα από το μαγαζί του. Κουμπιά. Όμως δεν υπήρχε περίπτωση να περάσω από την Αφαίας και να μην γυρίσω  να κοιτάξω την παλιά βιτρίνα. Εκείνη που θύμιζε σε πολύ τα παλιά εμπορικά μαγαζιά  του Πειραιά  του κέντρου και των συνοικιών του.  Έτσι έκανα και σήμερα το μεσημέρι χωρίς να ξέρω.....
    Το προηγούμενο καλοκαίρι είχε ανέβει στο Πνευματικό Κέντρο  να δει τις παλιές φωτογραφίες της Αίγινας. Είχε εντυπωσιαστεί με κάποιες που δεν είχε. Γιατί ο Γρηγόρης πέρα από τα ταξίδια του ήταν λάτρης και τρομερός συλλέκτης παλαιών ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Διαθέτει ένα τεράστιο αρχείο στο οποίο είναι καταγεγραμμένη η εικόνα , τα πρόπωπα, τα τοπία, τα πλοία  της Αίγινας. Πριν από έναν μήνα περίπου έξω από το Αιάκειο κάναμε μια κουβέντα για μια έκθεση δικών του φωτογραφιών  το επόμενο καλοκαίρι. Τι κρίμα!!! Ας  είναι. Τουλάχιστον κατόρθωσε   να ανεβάσει πολύ υλικό στη σελίδα  του στο Facebook. Ας  είναι αιωνία η μνήμη  του και πως μπορεί να μην είναι όταν συνεχώς θα μας θυμίζει την Αίγινα. Τη δική του Αίγινα. Κι ας μην μένει πιά στην οδό Αφαίας.


Ημέρα μνήμης των παλαιών εκπαιδευτικών η σημερινή.



     Επιμνημόσυνη δέηση  ετελέσθη  σήμερα μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας στο ενοριακό ναό Ευαγγελισμού της Κυψέλης  στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές οι μαθήτριες οι δάσκαλοι και οι καθηγητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης  υπέρ των κεκοιμημένων  δασκάλων και καθηγητών των σχολείων  της  Κυψέλης: Αρχιμ. Ιωάννου Ηλιόπουλου, Αλεξάνδρας Λυκούρη, Παναγιώτη Λυκούρη, Κατερίνας Ρηγοπούλου, Γρηγορίας Μαρίνη, Πάγκου Άννας και Τύλλιου Παντελεήμονα.
    Ένα ελάχιστο αντίδωρο σε όλους εκείνους  που μόχθησαν για  τη μόρφωση την πνευματική καλλιέργεια και  τη διάπλαση των χαρακτήρων  των μαθητών όλων  των προηγούμενων γενεών του χωριού. Μια χρήσιμη υπενθύμιση στα νεότερα παιδιά  των δασκάλων εκείνων που μόρφωσαν  τους  γονείς και τους παππούδες  τους.
    Η  σημερινή ημέρα  που εορτάζουν οι Τρείς Άγιοι των Γραμμάτων και  των Τεχνών είναι αφιερωμένη σε όλο  τον εκπαιδευτικό κόσμο. Γι αυτό το λόγο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια από  τον εφημέριο π. Νεκτάριο Κουκούλη σε συνεργασία με  τους εκπαιδευτικούς να τελείται αυτό  το μνημόσυνο  τιμής και αγάπης  προς  τους κεκοιμημένους  δασκάλους  του χωριού.
 Η φωτογραφία της Γρηγορίας Μαρίνη είναι από τη "Νέα Εποχή"

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Πάνοπλος ο Απόλλωνας.

  Η ηλεκτρονική σελίδα  της  "Ελληνικής Ακτοπλοΐας"  δημοσιεύει αυτή την πανέμορφη φωτογραφία  του μαχητή  "Απόλλωνα" που ταξιδεύει  μέσα στη χειμωνιάτικη θάλασσα  του Αργοσαρωνικού. Ο "Απόλλωνας"  διέκοψε τα δρομολόγια του στο τέλος  του Σεπτεμβρίου  και  σύμφωνα με  τις επιλογές  της εταιρείας  θα ανέβει στις Σποράδες  από  τον ερχόμενο μήνα. Αυτές  τις μέρες βρίσκεται στις δεξαμενές Βασιλειάδη και ετοιμάζεται. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει  σίγουρα τις επόμενες κινήσεις  της εταιρείας  του.
   Η απουσία  του  από  τα λιμάνια  του Αργοσαρωνικού  δεν περνά απαρατήρητη. Υπηρέτησε πιστά και ιδιαίτερα  τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες  τη γραμμή. Για  την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο ελληνικής κατασκευής "Απόλλωνας" κατασκευάστηκε το 1990 και μπήκε στη γραμμή ως "Γεώργιος  1". Λίγα χρόνια μετά πωλείται στην Κορέα. Παραμένει λίγο εκεί  και επιστρέφει  το 1999  στα πάτρια νερά  του Σαρωνικού. Από τότε μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αναχωρούσε καθημερινά   για  Αίγινα Μέθενα  Πόρο.

Οικονομική κρίση και οικογενειακή ζωή


  Από τη φετινή σχολική χρονιά σε τρία σχολεία της  Αίγινας τοποθετήθηκε ειδική Κοινωνική Ψυχολόγος με συμβουλευτικό ρόλο  σε θέματα σχολικής ζωής. Με την ευκαιρία αυτή στο Γενικό Λύκειο Αίγινας διοργανώνεται σύμφωνα με το παρακάτω Δελτίο τύπου, η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση:
   "Το Γενικό Λύκειο Αίγινας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, σας προσκαλούν σε ανοιχτή ομιλία με θέμα: "Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικογενειακή ζωή" Κεντρική ομιλήτρια της ενημερωτικής εκδήλωσης θα είναι η Κοινωνική- Κλινική Ψυχολόγος κ. Άννα Γκίτση, η οποία θα συνεργαστεί με το σχολείο μας, μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Η Εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 στις 17.00."

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Το Γυμνάσιο Μεσαγρού στον 3ο Αγώνα Δρόμου



     Μεγάλες διακρίσεις για το Γυμνάσιο Μεσαγρού την 26η Ιανουαρίου. Εκτός από την εξαιρετική  εργασία  που παρουσίασε η ομάδα των μαθητών το απόγευμα   της ημέρας στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας - όπως αναφέρουμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας - το πρωί και στα πλαίσια  του 3ου Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας,  το Γυμνάσιο είχε μεγάλη συμμετοχή και διακρίσεις. Σχετικά διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί:
ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ    27/1/2014
            Η  Διευθύντρια   και   ο   Σύλλογος  Καθηγητών  του  Γυμνάσιου  Μεσαγρού  Αίγινας   συγχαίρουν  τους  μαθητές  μας   που  συμμετείχαν    στους  αγώνες  δρόμου   που  διοργανώθηκε   στα  πλαίσια  του  εορτασμού    προς  τιμή  της  άφιξης  του  Ιωάννη  Καποδίστρια  στο  νησί  μας  τη  Κυριακή   26/1/2014.
Επιπλέον   οι   μαθητές  μας  με  τη  συμμετοχή  τους  στους  αγώνες  προώθησαν  το  αντικαπνιστικό  μήνυμα:  «Αθλούμαι, χορεύω, τραγουδώ  στη  παγίδα  του  καπνού  δεν  θα  πιαστώ» στα  πλαίσια  του  προγράμματος  Αγωγής  Υγείας  που   υλοποιείται  φέτος στο σχολείο  μας. 
Οι   μαθητές  που  διακρίθηκαν  είναι:
Στον  αγώνα  Δρόμου  8,5   km
Δαρεμάς  Γιώργος  (20ος,  πρώτος  μεταξύ   των  εφήβων)
Στον  περιπατητικό  αγώνα  των  5,5  km
·         Σώρρος  Σταμάτης   (1ος)
·         Γρυπαίος  Γιάννης    (2ος)
·         Νάτσης   Αχιλλέας    (3ος)
·         Μπήτρος   Κυριάκος  (4ος)
·         Κομματάς  Νεκτάριος (5ος)
·         Ρούξ   Αλέξανδρος  (9ος)
·         Λεούση  Μιχαέλα  (10η)
·         Γαλάρη  Άννα   (20η)
·         Μπόγρης   Βασίλης   (21ος)
·         Τεσσέρη  Ζωή   (22η)
·         Χαιντάρι   Ντενίσα-Άννα  (60η)
·         Ροδίτη  Ελένη   (83η)
·         Σώρρου  Λαμπρινή  (84η)
·         Κωστοπούλου  Ιωάννα(88η)
·         Μέμα  Ελεονώρα  (89η)
·         Ασημινιού   Φλώρα  (90η)
·         Κωστοπούλου  Βασιλική  (91η)


Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Οι μαθητές τίμησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια

 
Χθες   Κυριακή απόγευμα στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών της Γ΄ τάξης και των τριών Γυμνασίων της Αίγινας με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια, τη ζωή και το Κυβερνητικό έργο του στην Αίγινα. Οι  τρεις ομάδες  των μαθητών παρουσίασαν αξιόλογες εργασίες αλλά και προτάσεις  για το μέλλον  των Καποδιστριακών κτιρίων και του εορτασμού της επετείου της 26ης Ιανουαρίου με σκοπό την προβολή της Αίγινας και την αξιοποίηση της ιστορικής γνώσης.
    Εμπεριστατωμένη η εργασία  του 1ου Γυμνασίου που συντόνισε ο διακεκριμμένος φιλόλογος και ομιλητής κ. Δημήτρης Νικολόπουλος. Εντυπωσιακή η  απόπειρα  του Γυμνασίου του Μεσαγρού να "ξεφύγει" από  τα ειωθότα τέτοιων εργασιών και να κινηματογραφήσει  τα Καποδιστριακά κτίρια με τη βοήθεια των κινηματογραφιστών Η.Γουζιώτη και Θ.Γκίνη. Την παρουσίαση της εργασίας συντόνισαν η Διευθύντρια  του Γυμνασίου κ. Αν. Μπέση και η καθηγήτρια κ. Α.Χαρτοφύλακα - Λεούση. Τέλος την παρουσίαση  του 2ου Γυμνασίου επωμίστηκε η μαθήτρια της Γ΄ τάξης Μεθενίτη Νεκταρία  η οποία  δημιούργησε μια παρουσίαση με τα κυριότερα σημεία  της πολιτικής δράσης  του Ι.Καποδίστρια. Την επιμέλεια της εργασίας είχε η φιλόλογος κ. Κ. Αλυφαντή.  Το οπτικοακουστικό υλικό όπως αναφέρθηκε, μπορεί κάλλιστα να παρουσιαστεί και να καλύψει τις ανάγκες μιας  γενικότερης εκδήλωσης  του Δήμου.
  Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιδήμαρχος κ. Νεκτάριος Κουκούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας  του Δήμου ο  οποίος πρόσφερε στα σχολεία  δύο  τόμους από τον "Κήρυκα της Αίγινας", που ο ίδιος έχει επανεκδώσει με δικά του έξοδα. Στους μαθητές απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος  και από ένα βιβλίο  του πρωτ. Εμμανουήλ Γιαννούλη
  Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από παλαιότερες εκδηλώσεις  και επισκέψεις των μαθητών στα Καποδιστριακά Κτίρια.

Η Καποδιστριακή Αίγινα

  Με αφορμή την επέτειο της 26ης Ιανουαρίου ας θυμηθούμε ότι:

Ο Ιωάννης Καποδίστριας πλέει προς  την Αίγινα  επί του Αγγλικού πλοίου "Ουόρσπιτ", συνοδευόμενος από το γαλλικό πολεμικό «Ήρα» και το ρωσικό «Ελένη». Στις 11/24 Ιανουαρίου 1828 αποβιβάστηκε στην Αίγινα, που ήταν η έδρα της Κυβέρνησης και παρακολούθησε στην Μεγάλη Εκκλησία, τον Μητροπολιτικό ναό, τη θεία λειτουργία. Εκεί με μια εμπνευσμένη ομιλία τον προσφώνησε ο Θεόφιλος Καΐρης, αλλά την εικόνα που συνάντησε περιγράφει ο ίδιος ο Κυβερνήτης στη συνομιλία του με το Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, όπως μας την παρέδωσε ο Γ. Τερτσέτης στα «Απόλογα του Καποδίστρια»: «Είναι καιροί που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφτασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα κάτι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί… «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γδυτά, κατεβασμένα από τις σπηλιές. Δεν ήτον το συναπάντημα μου φωνή χαράς, αλλά θρήνος. Η γη εβρέχετο με δάκρυα. Εβρέχετο η μυρτιά και η δάφνη του στολισμένου δρόμου από τον γιαλό ως την εκκλησία. Ανατρίχιαζα μου έτρεμαν τα γόνατα, η φωνή του λαού μου έσχιζε την καρδιά μου….» και καταλήγει ο Καποδίστριας λέγοντας «Κατεβαίνω ως πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, το ονειροπόλημα των λογιοτάτων, ξένων πρακτικών ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος  των ξένων είναι προδότης».
Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα εγκαθίσταται στο Κυβερνείο, μέχρι τότε οικία Μοίρα, όπου και η έδρα της κυβέρνησής του και του Πανελληνίου, διορισμένου αντιπροσωπευτικού σώματος, με το οποίο στην αρχή αντικατέστησε τη Βουλή. Ο Κυβερνήτης από την πρώτη του επαφή με την ελληνική χώρα και το λαό της αντιλήφθηκε άμεσα ότι το κράτος και στην πιο υποτυπώδη του έννοια δεν υπήρχε.  
    Ο Καποδίστριας έκανε την Αίγινα επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής, διοικητικής και παιδαγωγικής του δραστηριότητας. Άρχισε αμέσως την καλλιέργεια της πατάτας, έχτισε το Ορφανοτροφείο, που έγινε πραγματικά  το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, οργάνωσε το Εθνικό Τυπογραφείο ελληνικό και γαλλικό, ίδρυσε τη Χρηματιστική Τράπεζα, οργάνωσε το Νομισματοκοπείο, έκοψε το πρώτο εθνικό νόμισμα, το Εθνικό Μουσείο,την Εθνική Βιβλιοθήκη, Μουσείο ορυκτών, τα Σχολεία, το πρώτο Διδασκαλείο, οργάνωσε το Κράτος διοικητικά. Παράλληλα παρακολουθούσε τις εκστρατείες στη Στερεά και τον ρωσοτουρκικό πόλεμο και έκανε διπλωματικούς αγώνες για την επέκταση των ελληνικών συνόρων.
     Η Αίγινα υπήρξε η Πρώτη Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους, πράγμα που αποδεικνύεται απ’ όλα τα στοιχεία της υπόστασης του, από την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και την παράλληλη αναγνώριση από τις Ξένες εγγυήτριες Δυνάμεις. Ένα όμως είναι το γεγονός: Χωρίς τις θυσίες και τους ηρωϊκούς αγώνες του Ελληνικού Εθνους, Ελληνικό Κράτος δεν θα ιδρύετο.
   Χωρίς την ατσάλινη θέληση, την ασκητική προσήλωση το πνεύμα αυτοθυσίας και το ήθος  του μεγάλου ηγέτη δεν θα στερεωνόταν Κράτος.

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Ο πρώτος φανός στην Ελλάδα στον Αη- Νικόλα το Θαλασσινό

                              

                Με αφορμή τους εορτασμούς της 26ης Ιανουαρίου, ας θυμηθούμε ότι:

Ένα  κύμα προσφύγων από τα Ψαρά, μετά την καταστροφή του νησιού τους από τον Τουρκικό στόλο το 1822, κατέφυγε στην ήσυχη και απάνεμη Αίγινα. Μνημονεύεται από πολλούς ιστορικούς ότι η Αίγινα την εποχή εκείνη χρησίμευσε ως καταφύγιο για πολλούς κατατρεγμένους και ξεριζωμένους Έλληνες. Στην Αίγινα δεν σημειώθηκαν εχθροπραξίες. Μπορούσαν λοιπόν να απαγκιάσουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι κατόρθωσαν να  επιβιώσουν στο νησί χάρη στα λιγοστά σιτηρά και στους καρπούς της γης, αλλά και χάρη στα νερά που αποθηκεύονταν στις φυσικές δεξαμενές [ομβροδέχτες] και στα πηγάδια της Αίγινας. Πολλοί μιλούν για έναν πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Ανάμεσα σε αυτούς κυρίαρχο ρόλο στα οικονομικά και κοινωνικά πράγματα του νησιού διεδραμάτισε η οργανωμένη και δραστήρια κοινότητα των Ψαριανών  των οποίων τα περισσότερα μέλη ασχολούνταν με τη ναυτιλία.
  Πολύ πριν την άφιξη του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα συνέβη το εξής γεγονός, το οποίο διασώζει η ιστορικός Γωγώ Κουλικούρδη στο βιβλίο της «ΑΙΓΙΝΑ ΙΙΙ»  και το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο:
«Εις Αίγιναν υπάρχει φανός δια τους ναυτιλλομένους. Ιδού πως κατεσκευάσθη. Νύκτα τινά τρικυμιώδη, πλοιάριον, ερχόμενον εις  τον λιμένα της Αιγίνης, παραγνωρίσαν αυτόν, εναυάγησεν εις την προκυμαίαν, απολεσθέντος ενός ναύτου, του δε λοιπού πληρώματος, σωθέντος με κίνδυνον. Την επιούσαν οι πλοίαρχοι Ψαριανοί, Νικόλαος Χ’ Αλεξανδρής, Κ. Κανάρης, Α. Κεφάλας, Α. Ανδρουλής, Κ. Χ’ Γ. Κοτζιάς, Ιωαν. Χ’ Αλεξανδρής, Γ. Βαλέτης και Κ. Νικόδημος, ευρισκόμενοι εις την προκυμαίαν, απεφάσισαν την σύστασιν φανού και έκαμον την καταβολήν την οποίαν δόσαντες εις τον εφημερεύοντα το εν τη προκυμαία ναΐδριον του Αγ. Νικολάσου, παρήγγειλαν να κάμει τον φανόν και τας αναγκαιούσας δι’ αυτόν δαπάνας και να τον θέσει εις τον τρούλον του ναϊδρίου, ο δε ιερεύς έπραξε τα παραγγελθέντα. Μέχρι της ελεύσεως του Κυβερνήτου, η δαπάνη του φανού τούτου κατεβάλλετο από τους ειρημένους πλοιάρχους».

    Στην Αίγινα λοιπόν χάρη στους Ψαριανούς συναντάμε τον πρώτο φανό [λαδοφάναρο] πάνω στον τρούλο της μικρής εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του θαλασσινού. Ο φανός αντικαταστάθηκε από τον πρώτο κυβερνήτη, μετά την έλευση του και την εγκατάστασή της έδρας της κυβερνήσεως στην Αίγινα, με φανό ο οποίος είναι ο πρώτος που τοποθετήθηκε στο ελεύθερο Ελληνικό Κράτος.
  


Το πρώτο Εθνικό Τυπογραφείο

    Με αφορμή  τους εορτασμούς  της 26ης Ιανουαρίου.
    Ας  θυμηθούμε λοιπόν ότι:
  Το επίσημο Τυπογραφείο της ελεύθερης Ελλάδας δημιουργήθηκε και λειτούργησε από τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα. Το κτίριο  δεν υπάρχει σήμερα, γκρεμίστηκε  όπως και πολλά άλλα σημαντικά πράγματα στην Αίγινα. Υπολογίζεται ότι βρισκόταν πίσω από το σημερινό "Ποσειδώνιο"
   Ας  αναλογιστούμε  ότι στις αίθουσες  τους τυπώθηκαν οι πρώτοι νόμοι και οι αποφάσεις  εκείνες που καθόρισαν τη λειτουργία  του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους και έβαλαν  τις βάσεις  του.
    Σήμερα  ένα   τμήμα από  την εκτυπωτική μηχανή που χρησιμοποιείτο τότε βρίσκεται στο Εθνολογικό και Ιστορικό Μουσείο στην Οδό  Σταδίου  στην Αθήνα.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Εκδηλώσεις για την επέτειο της άφιξης και της ορκωμοσίας του Ι.Καποδίστρια στην Αίγινα

     
                                
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/1/2014
ΩΡΑ 17.00 ΣΙΝΕ ΤΙΤΙΝΑ
ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΙΗΜΕΡΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
 Χαιρετισμός Δημάρχου Αίγινας κ. Θεοδόση Σακκιώτη
 Χαιρετισμός Διεθνολόγου & Προέδρου Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστου Δημητρόπουλου
 Απονομή τιμητικής διάκρισης στον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Καποδιστριακής περιόδου της Αίγινας
 Ομιλία από τον κ. Διονύση Καλαμάκη , αναπλ. Καθηγητή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα : Η Εκπαιδευτική Πολιτική του Καποδίστρια , ιδιαίτερα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.
 Προβολή μικρών ταινιών με θέματα
 1. ''26η Ιανουαρίου 1828 – Ίδρυση του σημερινού Ελληνικού Κράτους'' , του WayneHall                                                                          
 2. ''Αίγινα , Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας '' της Σοφίας Σφυρόερα
ΣΑΒΒΑΤΟ 25/1/2014
ΩΡΑ 11:00 ΣΙΝΕ ΤΙΤΙΝΑ
- Χαιρετισμός Δημάρχου Αίγινας
- Ημερίδα - Εισηγητές :
- Αιδ. Πρωτοπρεσβύτερος Πατήρ Εμμανουήλ Γιαννούλης με θέμα : Το χρονικό της αφίξεως του Ι. Καποδίστρια στην Ελλάδα και την Αίγινα
- κα Σοφία Σφυρόερα , Συγγραφεύς – Δημοσιογράφος με θέμα: Ιωάννης Καποδίστριας : Έρωτας και Πολιτική
- Δρ. Ανδρέας Κούκος – Νομικός – Καθηγητής Σχολής Εθνικής Αμύνης- Ταξίαρχος ε.α . Πρόεδρος Εταιρείας μελέτης Εργου Ι. Καποδίστρια με θέμα : Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τις μεγάλες Οικογένειες της Επανάστασης: αναφορές και νέα στοιχεία από τα Ρώσικα αρχεία.
- κ . Σπυρίδων Εργολάβος , Φιλόλογος - Συγγραφεύς με θέμα : Ιωάννης Καποδίστριας και Ιωάννης Δομπόλης.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/1/14
ΩΡΑ 10.00
Μητρόπολη Αίγινας : Δοξολογία για την επέτειο άφιξης – ορκωμοσίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα ( 26-1-1828 )
ΩΡΑ 10.30
Αγώνες δρόμου ¨ Ιωάννης Καποδίστριας “ Εκκίνηση από το Μνημείο Ι. Καποδίστρια ( Παναγίτσα )
ΩΡΑ 10.45
Μνημείο Ι. Καποδίστρια ( Παναγίτσα)
Επιμνημόσυνη Δέηση , κατάθεση στεφάνων , Εθνικός Ύμνος
ΩΡΑ 11.00 Ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτήρια από τον πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη και τον κ. Αλέξη Κράους με σημείο εκκίνησης το Μνημείο Ι. Καποδίστρια ( Παναγίτσα)
ΩΡΑ 18.00 - Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
 Βράβευση μαθητών για εργασία σε θέμα πού αφορά την Καποδιστριακή περίοδο της Αίγινας – παρουσίαση εργασιών
 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

"Σχόλια επικαιρότητας" ένα βιβλίο από τον ακρίτα ιερέα και δάσκαλο Καλλίνικο Μαυρολέοντα

    Το βιβλίο του παλαιού φίλου Πειραιώτη δάσκαλου στην αρχή και μετά ιερομόναχου αρχιμ. Καλλίνικου Μαυρολέοντα, συνεργάτη και στελέχους της Ι.Μητροπόλεως Πειραιά, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση  την Κυριακή 12 Ιανουαρίου το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στον Πειραιά. Ο διακεκριμμένος ιερέας και δάσκαλος για τον οποίο έχουμε κάνει πολλές αναφορές στο παρελθόν, υπηρετεί - διακονεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του την ακριτική Κάρπαθο  και έχει αναπτύξει πρωτοποριακή  και πολυεπίπεδη δραστηριότητα συμβάλλοντας στην πνευματική και πολιτιστική καλλιέργεια  του τόπου. Ήρθε λοιπόν ο καιρός ένα μέρος αυτής της δράσης  του και συγκεκριμμένα σχόλια - παρεμβάσεις του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία", να πάρουν το δρόμο του τυπογραφείου.
  Αναδημοσιεύουμε  ένα μικρό απόσπασμα από το συνοδευτικό κείμενο του οπισθόφυλλου του βιβλίου  που με περισσή ευγένεια μας απέστειλε:
"Έχουμε κουραστεί να ακούμε ή να διαβάζουμε σχολιασμούς γύρω από καθημερινά γεγονότα από ειδικούς ή άσχετους στα διάφορα "παράθυρα" των τηλεοράσεων ή στα κρεμασμένα εξώφυλλα των περιπτέρων.
Στο τέλος, απ' όλους αυτούς τους σχολιασμούς συμπέρασμα δεν βγάζουμε. Αντίθετα μπερδευόμαστε και χάνουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό.
Τούτο όμως το βιβλίο, περιλαμβάνει σχολιασμό από έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει αγαπητικά τη ζωή του στο μικρό μαθητή και στον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο που διαβαίνει εναγωνίως το κατώφλι της εκκλησίας! Από έναν άνθρωπο που νύχτα μέρα αγωνίζεται και αγωνιά να μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τα καθημερινά μας προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, μέσα από το πρίσμα της αιώνιας Αλήθειας, της μόνης που μας δίνει ελπίδα και κουράγιο για ζωή. Τα μικρά κεφάλαια του βιβλίου, αποτελούν μεγάλη συμβολή στην υπέρβαση αυτών που φέρνουν απόγνωση στα 24ωρά μας!
Για να είμαστε βέβαιοι: Διαβάζοντας το βιβλίο, θα νοιώσουμε πως αληθινά "γράφτηκε για μας"! Θα νοιώσουμε ό,τι ακριβώς και οι ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της "Πειραϊκής Εκκλησίας" όταν πρωτοάκουσαν αυτά τα σχόλια και πρότειναν να τα έχουν και σε έντυπη μορφή για μελέτη και προβληματισμό.
"




Η παρουσίαση όμως του βιβλίου ήταν και αφορμή για συνάντηση παλαιών και νέων μαθητών και φίλων οι οποίοι είχαν συμπορευθεί μαζί του στα χρόνια της εφηβείας και της νιότης τους, στα σχολεία, στον Άγιο Βασίλειο σε κατηχητικά ή στη φοιτητική Εκκλησιαστική Δράση στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Το πιο όμως συγκινητικό ήταν, η παρουσία και η ενεργός συμμετοχή τους στην εκδήλωση, των παλαιών μαθητών του από το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου, που τώρα πια είναι επιστήμονες ή φοιτητές!
Στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, ενορίτες, Καρπάθιοι και νεολαίοι παρακολούθησαν μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου κι αυτό γιατί όλοι είχαν να επαναφέρουν στη μνήμη τους στιγμές καρδιακής αγάπης από το πέρασμα του π. Καλλινίκου.