Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Οι Άγιοι Ανάργυροι στις Πολλές Ελιές.

 Πρώτη του Νοέμβρη αύριο και εορτή των Αγίων Αναργύρων που η Εκκλησία  τους τιμά και την 1η Ιουλίου. Εορτάζει λοιπόν ένα από τα παλαιότερα ξωκλήσια  της Κυψέλης που βρίσκεται στις Πολλές Ελιές, στα όρια ακριβώς της παλιάς κοινότητας Κυψέλης με αυτά  του Δήμου Αίγινας. Συγκεκριμένα το εκκλησάκι βρίσκεται πίσω ακριβώς από το μεγάλο super market Κρητικός στις Πολλές Ελιές και στο τέλος ενός αδιεξόδου. Για να φτάσεις εκεί πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις κάποιον, αν δεν το ξέρεις, διότι καμιά πινακίδα δεν σε πληροφορεί, ούτε διακρίνεται το καμπαναριό από τον κεντρικό δρόμο. Το κτίσμα είναι πραγματικό χωμένο μέσα στα χωράφια και περιτριγυρισμένο από φιστικιές.

   Ωστόσο κατορθώσαμε να φτάσουμε εκεί χάρη στις οδηγίες του κ. Στέλιου Κοττάκη. Περνώντας μέσα από  τις φρεσκοασβεστωμένη αυλή της οικίας Μαρμαρινού, οι Άγιοι Ανάργυροι μας υποδέχτηκαν σημαιοστολισμένοι και γιορτινοί για την ημέρα.

 Ένα εξαιρετικό καμπαναριό από Αιγινήτικο πουρί κάνει αμέσως τη διαφορά και προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ο περιποιημένος αυλόγυρος και η καθαριότητα μαρτυρούν την αγάπη των γειτόνων του για το ταπεινό εκκλησάκι που σκεπάζεται από καινούργια κεραμοσκεπή. Το κτίσμα έχει δεχθεί την απαραίτητη προσθήκη όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις προς  τα δυτικά, αυξάνοντας έτσι τον εσωτερικό  του χώρο μια που πανηγυρίζει το Νοέμβριο και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βροχής και κρύου.
  Η προσθήκη με την τζαμαρία και το ελενίτ μπορεί να διαφοροποιεί την πρώτη μορφή και εικόνα του κτίσματος ωστόσο η καθαριότητα και η ευπρέπεια κερδίζουν.
 Εάν ο δρόμος σας το επιτρέπει επισκεφτείτε το.

Οι ήσυχες μέρες του Οκτώβρη.

Τούτος ο Οκτώβρης που τελειώνει  ίσως πάρει μαζί του και τις υπέροχες καλοκαιρινές μέρες που μας χάρισε. Ήσυχες μέρες, γαλήνιες, ήρεμες. Γεμάτες καλοκαιρινά αρώματα και ξάστερες νύχτες.
Οι παλαιότεροι μιλούσαν  για  το "μικρό καλοκαιράκι  του Αγίου Δημητρίου" ή για  το "γαιδουροκαλόκαιρο" του Οκτώβρη. Άρα αυτό είναι γνωστό και καταγεγραμμένο  στους ανθρώπους ότι ο Οκτώβριος πάντα φλερτάρει με  το καλοκαίρι και ίσως  του έχει μείνει απωθημένο ότι δεν είναι καλοκαιρινός μήνας.
Ωστόσο  πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι έκανε τα  πάντα  για να χαρακτηριστεί φέτος ως καλοκαιρινός μήνας.

Εμείς  τον αποχαιρετούμε και κρατάμε τις καλύτερες εντυπώσεις στη μνήμη μας.



"Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκης -Ζορμπάς" Εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο



Η  Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το περιοδικό «Η Αιγιναία» οργανώνουν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 7.30μ.μ. στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη, που περιλαμβάνει:
 1. Ομιλία της κ. Αθηνάς Βουγιούκα, Δρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας-Ειδικής μελετήτριας του Ν. Καζαντζάκη, με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αίγινα».
Θα ακολουθήσει παρουσίαση των βιβλίων :
2.  «Καζαντζάκης-Ζορμπάς. Μια αληθινή φιλία» (Εκδ. Καστανιώτη) από το Γιώργο Στασινάκη, συγγραφέα του βιβλίου και Προέδρου της ΔΕΦΝΚ.
και
3.      «Ο Νίκος Καζαντζάκη και η πολιτική» (Εκδ. Καστανιώτη, συλλογικός  τόμος) από το Γιώργο Μπόγρη, Διευθυντή της Αιγιναίας και υπεύθυνου της ΔΕΦΝΚ για την Αίγινα, ο οποίος και συντονίζει την εκδήλωση.
Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκη – Ζορμπά» είναι ένα δίκτυο από τόπους που έχουν σχέση με τους δύο φίλους. Η ΔΕΦΝΚ με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, ταξίδια, εκθέσεις αποσκοπεί να αναδείξει αυτά «τα περάσματα» όπου συνδέθηκαν οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και γεννήθηκε η  φιλία τους. Οι τόποι αυτοί είναι:
-  To Καταφύγι (Κοζάνη): Τόπος γέννησης του Γιώργη Ζορμπά.
-  To Άγιον Όρος: Γνωριμία του Νίκου Καζαντζάκη με τον Γιώργη Ζορμπά.
-  To Παλαιοχώρι (Χαλκιδική): Εκμετάλλευση επιχείρησης ξυλείας.
-  Η Στούπα: Κοινή εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείου.
-  To Ηράκλειο: Τόπος γέννησης του Νίκου Καζαντζάκη και γάμος της κόρης του Γιώργη Ζορμπά Αναστασίας, με τον αδελφό της Γαλάτειας Ραδάμανθυ Αλεξίου. Υπενθυμίζουμε ότι  εγγονός τους είναι ο Παύλος Σιδηρόπουλος «ο πρίγκιπας του ελληνικού ροκ». -Το Ακρωτήρι – Χανιά: Γυρίσματα της ταινίας Ζορμπάς ο Έλληνας.
- Tα Σκόπια: Εγκατάσταση του Γιώργη Ζορμπά με την κόρη του Κατίνα, γάμος της τελευταίας με τον Ζόραν Γιάντα και τάφος τους.
Μεταξύ αυτών των τόπων είναι και η Αίγινα όπου ο Καζαντζάκης έγραψε το περίφημο μυθιστόρημα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Πολεμικά πλοία στον Πειραιά.

   Μια όμορφη γιορτινή συνήθεια έχει καταλήξει να είναι η επίσκεψη του κοινού τις  ημέρες των Εθνικών εορτών σε πλοία  του Πολεμικού Ναυτικού. Η αρχή έγινε με το ιστορικό πλοίο "Βέλος" που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη πέρσι τέτοιον καιρό, όπου το επισκέφθηκαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς.
   Τούτες τις μέρες όσοι ταξίδεψαν στον Πειραιά θα αντίκρισαν στο χώρο του παλαιού Τελωνείου τρία σύγχρονα πολεμικά πλοία  που για  ένα ολόκληρο τριήμερο ήταν δεμένα στον Πειραιά και υποδέχονταν το κοινό.
   Στις φωτογραφίες κατά σειρά  η Φρεγάτα "ΥΔΡΑ", η πυραυλάκατος "ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ" και το υποβρύχιο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ".

Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τον Giannis Xilouris  στη σελίδα  του κ. Παντελή Φύσσα στο Face book.

Έκθεση Αιγινητών αγωνιστών στο Παλαιό Δημαρχείο Αίγινας.

 Στον πρώτο όροφο του παλαιού Δημαρχείου Αίγινας τοποθετήθηκαν οι φωτογραφίες και οι πίνακες των Αιγινητών αγωνιστών. Πρόκειται  για φωτογραφίες αγωνιστών από την εποποιΐα του '40 αλλά και από παλαιότερες πολεμικές επιχειρήσεις.
  Το υλικό είχε τοποθετηθεί και παλαιότερα στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου και είχε αφαιρεθεί στη συνέχεια και επί Δημαρχίας Σ. Σακκιώτη είχε τοποθετηθεί στον Πύργο του Μάρκελου.
 Με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ τα τεκμήρια  των αγωνιστών όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Ι. Ζορμπάς τοποθετήθηκαν με φροντίδα  του κ. Γιώργου Καρύδη  ο  οποίος συνέβαλε στην έκθεση με υλικό από το προσωπικό  του αρχείο.
   Η έκθεση φιλοξενείται στην ανακαινισμένη βορεινή αίθουσα  του πρώτου ορόφου όπου παλαιότερα υπήρχαν τα γραφεία  των υπαλλήλων του Δήμου. Η αίθουσα έχει ανακαινιστεί έχει ενοποιηθεί ο χώρος και έχει χρωματιστεί με παραδοσιακά σχέδια η οροφή της.





Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Η Κυψέλη φόρεσε τα γιορτινά της για την 28η Οκτωβρίου.

  Πολλά παιδιά και από τις τρεις σχολικές μονάδες της περιοχής κατέκλυσαν την πλατεία για να τιμήσουν με το δικό τους τρόπο την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 
  Σε μια πλατεία σημαιοστολισμένη και καθαρή, με τα γιορτινά σημαιάκια και τις πινελιές  του ασβέστη στο δρόμο και στα πεζοδρόμια, η κωμόπολη της Κυψέλης απέδωσε τιμή στους αγωνιστές και στους ήρωες του πολέμου του '40.
   Το τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας κατέβαλε κάθε προσπάθεια ώστε όλα να είναι έτοιμα και στην ώρα τους, ενώ φρόντισε να υπάρχει μουσική κατά τη διάρκεια της παρέλασης.
   Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία. Σήμερα ανήμερα της εορτής μετά  τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε Δοξολογία στον Ναό. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε  η Διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης κ. Ανθούλα Ντάφη.
   Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώον, κατάθεση στεφάνων από την εκπρόσωπο του Δήμου κ. Κουκούλη Μαρία, το Τοπικό Συμβούλιο, τα σχολεία, τους Συλλόγους και ακολούθως η μαθητική παρέλαση.






Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Η Αγία Σκέπη απέναντι από την Παλαιά Χώρα της Αίγινας.

   Εορτάζει ο μοναδικός ναός της Αγίας Σκέπης στην Αίγινα  σήμερα 28 Οκτωβρίου.
 Ανηφορίζοντας από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου συναντάμε  το ναό της Παναγίας Σκέπης που εορτάζει στις 28 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αντίκρυ από την Παλαιά Χώρα ο όμορφος ναός είναι "κάθισμα" της Μονής  του Αγίου Νεκταρίου, ένα μικρό ησυχαστήριο που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μοναχές όπως τη γνωστή ιεραπόστολο Γαβριηλία τα έτη 1990 - 1992. Ο  βυζαντινός ναός λες και κλέβει κάτι από τη γοητεία  της Παλιαχώρας, έχει έναν συμμετρικό οκταγωνικό τρούλο και η οροφή του σχηματίζει σταυρό.
   Τα τελευταία  χρόνια έχει δεχθεί την ευεργετική φροντίδα  των συντηρητών με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτήν την όμορφη εικόνα. Αφαιρέθηκαν από  τον περίβολό του κάποια παλιά κτίσματα και έχει αναδειχθεί όπως του αξίζει.
  Όπως αναφέραμε ανήκει στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου που δαπάνησε το ποσόν για τη συντήρησή του με επιμέλεια και επιστασία  του π.Ιωάννου Βλάχου.

Με χορούς κυκλωτικούς λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου

 
Με χορούς κυκλωτικούς, όπως τραγουδάει ο Διονύσης Σαββόπουλος, ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην παραλία  της Αίγινας.
 Χορευτικά συγκροτήματα από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Βαθέος, της Κυψέλης, των Ασωμάτων και Κοντού, του Μορφωτικού Συλλόγου ο "Καποδίστριας" και του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί στην παλαιά προβλήτα και απέδωσαν γνωστούς και αγαπημένους χορούς από όλη την Ελλάδα.







Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Ένα σπουδαίο βυζαντινό μνημείο: Άγιος Δημήτριος στην Παλαιά Χώρα.


"Ο Μπαρμπαρόσας κούρσεψε την Παλιαχώρα και ξεντέριασε τους Λαδαίους"

Μια επιγραφή που μαρτυρεί τη καταστροφική επιδρομή του Μπαρμπαρόσα στην Παλιαχώρα της Αίγινας. Βρίσκεται πάνω από το παράθυρο της νότιας πλευράς του ναού και αποτελεί ιστορικό τεκμήριο για τη ζωή του οικισμού. Όμως δεν είναι μόνο αυτή η επιγραφή που κεντρίζει το ενδιαφέρον σε αυτό το ναό.
  Ο Άγιος  Δημήτριος της Παλιαχώρας, ένας από τους δύο ναούς που είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Αγίου, είναι ίσως από τους λίγους ναούς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στο εξωτερικό τους.
   Με συντροφιά το πανάρχαιο κυπαρίσσι και με μικρό προαύλιο ο ναός βρίσκεται υπερυψωμένος σε σχέση με το καλντερίμι που περνά ακριβώς δίπλα του. Κτισμένος σε επικλινές έδαφος αποκτά μια επιβλητική μορφή και επιβάλλεται με τη σιλουέτα του στον διαβάτη.
   Αν όμως κάποιος πλησιάσει κοντά θα διακρίνει τον ανάγλυφο σταυρό στο επιστύλιο και μικρά ανάγλυφα τριαντάφυλλα (ρόδακες). Ακολουθεί προς τα πάνω ανάγλυφη η εικόνα του Αγίου Δημητρίου έφιππου και μια ανορθόγραφη επιγραφή  που αναφέρεται στην ανακαίνιση της εκκλησίας.

 Ο εξωτερικός διάκοσμος έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με το εσωτερικό του ναού στο οποίο δεν σώζονται τοιχογραφίες. 
  Η  εκκλησία σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο κτίστηκε το 1619 και το 1972 πραγματοποιήθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία προστατευτικές εργασίες.

Οι τέσσερις φωτογραφίες στο μέσον ανήκουν στην κ. Καλλιρρόη Μπέση.


   Ένα δεύτερο ναό  του Αγίου Δημητρίου συναντάμε στην κορυφή του λόφου στο κάστρο. Για την ακρίβεια αναφερόμαστε στο δίδυμο ναό των Αγίων Δημητρίου και Γεωργίου, ο οποίος εσωτερικά παρουσιάζει μεγάλες φθορές και σημάδια εγκατάλειψης.

Φωταγωγήθηκε το παλιό Δημαρχείο Αίγινας για καλό σκοπό.

  Την Παρασκευή 25 /10 φωταγωγήθηκε το παλαιό Δημαρχείο Αίγινας στα χρώματα  της εκστρατείας  για  την ενημέρωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Την πρωτοβουλία αυτή είχε ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας και υιοθέτησε ο Δήμος Αίγινας.
     Μια καλή προσπάθεια από αυτές που μας έχει συνηθίσει ο συγκεκριμένος Σύλλογος.

Φωτογραφία της κ. Τασίας Γαλάρη από  το fb

Εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου στην Αίγινα.

  Στο ρυθμό  των εορτών  που μας προσφέρει απλόχερα τις τελευταίες ημέρες του ο Οκτώβρης, με τις αργίες που αυτές συνεπάγονται, ερχόμαστε να θυμηθούμε τα εκκλησάκια  του Άη -Δημήτρη που είναι πάμπολλα στην Αίγινα. 
   Κάνουμε  αρχή από ένα ιδιωτικό εκκλησάκι που λίγοι γνωρίζουν και βρίσκεται λίγο πιό έξω από την πόλη  της Αίγινας  στην περιοχή του Συνεταιρισμού, στην πάροδο Κασιμάκη. Κομψότατο και ιδιαίτερο κτίσμα με  όμορφο "Αθηναϊκό" τρούλο. Το κτίσμα διατηρεί  το σταυροειδή ρυθμό με έντονα βυζαντινά στοιχεία  όπως το μονόλοβο παράθυρο στη βόρεια πλευρά του ή τα μικρά παραθυράκια  του τρούλου. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η μεγάλη ίσως ασύμμετρη με το υπόλοιπο κτίσμα, κόγχη του ιερού στα ανατολικά  του κτιρίου.
   Αρκετοί περαστικοί ίσως το έχουν προσέξει από την κεντρική λεωφόρο ωστόσο λιγότεροι γνωρίζουν ότι την 26η του μηνός εορτάζει.

Το δεύτερο βυζαντινό, τούτη το φορά εκκλησάκι, βρίσκεται στην περιοχή του Ασωμάτου με έναν θαυμάσιο τρούλο και ένα ξεχωριστό καμπαναριό.

 Φωτογραφίες  κατά σειρά: Αννίτας Λεούση - Στέλλας Μεθενίτη.

Τέλος στην πλαγιά  των Τζίκηδων υπάρχει ένα πανέμορφο ξωκλήσι με μοναδική θέα προς τη δύση. Κάτασπρο και περιποιημένο, σημαιοστολισμένο και με συντροφιά το μοναδικό δέντρο στέκεται ορθό στο πείσμα των καιρών και προσμένει τον διαβάτη να προσκυνήσει τις εικόνες του και να ανάψει τα καντήλια του.
Φωτογραφία από τον  κ. Δημοσθένη Παπαλεονάρδο.