Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Πρωτοβουλία ευθύνης και ανθρωπιάς από τον καπετάνιο Δημήτρη Δόξα.


   Μεγάλη δημοσιότητα  έλαβε η πρωτοβουλία του καπετάνιου  του πλοίου "Αχαιός" κ. Δημήτρη Δόξα να  επιστρέψει στο λιμάνι της Αίγινας με το πλοίο του και να παραλάβει τραυματία που έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στον Πειραιά.
    Δεν είναι εύκολο όταν ένα πλοίο έχει φύγει από το λιμάνι του να γυρίσει πίσω. Όμως οι ανάγκες κάποιες φορές  το επιβάλλουν. 

  Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν ταξιδεύουν άλλα πλοία και ο "Αχαιός" είναι το μόνο πλοίο που εκτελεί τα μοναδικά δρομολόγια στη γραμμή και εκείνη την ώρα ταξίδευε από Αίγινα προς Πειραιά, η επιλογή του καπετάνιου  ίσως ήταν μονόδρομος. Όμως δεν μπορεί κανείς να μην σημειώσει την  ναυτοσύνη, το  ήθος  του Έλληνα ναυτικού, την ανθρωπιά  του καπετάνιου.
Ίσως σε άλλες "κανονικές ημέρες"  που τη θάλασσα μας αυλακώνουν πολλά πλοία και ταχύπλοα αυτή η κίνηση να μην χρειαζόταν. Όμως στις μέρες μας που ο πόνος περισσεύει, η αγωνία και η ανασφάλεια για το αύριο διακατέχει όλους, που δοκιμάζεται η ανθρωπιά, η συλλογικότητα και το ήθος μας, κίνηση σαν κι αυτή  λαμβάνει άλλες διαστάσεις. Η κίνηση αυτή στάθηκε σωτήρια  για  τον ασθενή.
   Ο κ. Δημήτρης Δόξας δίδαξε ήθος και επαγγελματισμό.

Δεν ξέρω αν θα διαβάσει αυτές τις γραμμές. Θα ήθελα όμως να του μεταφέρω κάτι που μου ζήτησε μια κάτοικος της  πόλης της Αίγινας που είχε μάθει να σφυρίζουν τα πλοία κι αυτό την παρηγορούσε. Τώρα πλέον δεν τα ακούει  και αισθάνεται άβολα, ίσως και ανασφάλεια.
Καπετάνιε  πολλοί είναι αυτοί εδώ στην Αίγινα που θέλουν να ακούν το σφύριγμα  του πλοίου. Μπορεί να μην περιμένουν να έρθει κάποιος δικός  τους, όμως γι' αυτούς είναι μια παρηγοριά. Γι' αυτό συνέχισε  να "σφυρίζεις", έτσι όπως άλλωστε κάνεις μέχρι τώρα. Να ακούν οι άνθρωποι το πλοίο που έρχεται.

Καλά ταξίδια σε σένα και στο πλήρωμα σου.

Γ.Μ.