Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025

"Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνον το ζευγά, πόχει πολλά σπαρμένα"

 

  Πρώτη του Μάρτη και να ευχηθούμε να έχουμε καλό μήνα. Πρώτη σήμερα με ένα εορταστικό τριήμερο στα σκαριά και μια πολλά  υποσχόμενη λιακάδα.
 Ο Μάρτιος που έχει απασχολήσει πολύ τη λαογραφία, αποτυπώνεται ως άστατος μήνας και ο λαός τον θέλει, "γδάρτη και παλουκοκαύτη".
 Εμείς όμως που γνωρίζουμε τις παραξενιές  του δεν  θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Είναι  ίσως ο πιο  άστατος μήνας του χρόνου και ο πιο απρόβλεπτος.
Από την άλλη οι παλαιότεροι έλεγαν ότι ο Μάρτης μπορεί να σε ξεγελάσει με τις μεταπτώσεις του. Μπορεί η ημέρα να ξεκινήσει  με βροχές και σε λίγο να έχει έναν εκτυφλωτικό ήλιο ή το αντίθετο. Γι' αυτό έλεγαν: "μη δει του Μάρτη το πρωί και χάσεις την ημέρα".
 Όμως παρουσιάζει και έντονο λαογραφικό ενδιαφέρον όπως συμπεραίνουμε από τα όσα  γράφει  στο  πολύτιμο βιβλίο  της η  αείμνηστη Λίνα Πετρίτη - Μπόγρη: "Τα λέμε και στην Αίγινα".
   Αντιγράφουμε  από τις σελίδες  του τα σχετικά με το μήνα Μάρτιο.
 
Μάρτιος, τρίτος μήνας του χρόνου, με 31 ημέρες, και πρώτος μήνας της Άνοιξης. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο πρώτος του χρόνου και το όνομα του προέρχεται από το λατινικό Mars= Άρης, του οποίου γιόρταζαν τα γενέθλια την πρώτη ημέρα του μήνα (την Πρωτοχρονιά).
Πρώτη  Μαρτίου και κανένας δεν έβγαινε  το πρωί απ’ το σπίτι, αν δεν είχε φορέσει το Μάρτη του! Έθιμο που το συναντάμε ακόμα στις μέρες μας: Άσπρη και κόκκινη κλωστή στριμμένη, που τη φορούσαν στον καρπό του χεριού (βραχιόλι), στο δάχτυλο (δαχτυλίδι), ή στο λαιμό(κολιέ). Ιδιαίτερα το φορούσαν οι γυναίκες, οι νέες κοπέλες, τα παιδιά. Οι άντρες φορούσαν κι αυτοί, αλλά αρκετοί το έδεναν στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού… να μη φαίνεται!
Η μαγική δύναμη της ασπροκόκκινης κλωστής έλεγαν, επίσης, ότι προσφέρει πολλά καλά σε όποιον τη φορά: αν στο μικρό παιδί την έδεναν στο πόδι, δεν θα σκόνταφτε! Πολλοί την έδεναν στο φυτί (αφτί) της στάμνας, για να κάνει κρύο το νερό!
Πίστευαν ότι έτσι απέτρεπαν την επίδραση του ήλιου, που αυτόν τον μήνα πλησιάζει το βόρειο ημισφαίριο (το δικό μας), είναι δυνατός και καίει.
-Του Μάρτη οι αυγές με κάψανε, του Μάη τα μεσημέρια.
-Κάλιο Μάρτης στις γωνιές, (τζάκια), παρά Μάρτης στις αυλές (για το κρύο ή τον ήλιο που καίει).
-Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε μήνες δεν ξεβάφει.
-Ο καλός Μάρτης στα κάρβουνα κι ο κακός στον ήλιο.
-Ο ήλιος του Μαρτιού τρυπάει κέρατο βοδιού.
-Κάλιο Μάρτης καρβουνιάρης παρά Μάρτης  λιοπυριάρης.
-Το Μάρτη τον πεντάγνωμο όπου γελά και κλαίει,
θα τονε τιμωρήσουμε ψέματα να μη λέει.
-Οπόχει κόρην ακριβή, του Μάρτη ο ήλιος μην τη δει.
Η πεθερά… αποφασίζει για τις δουλειές έξω απ’ το σπίτι, και προτείνει: Το Μάρτη η νύφη μου, το Μάη η κόρη μου!
 Και η παροιμία,
-Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα μερονύχτια, δηλώνει την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου) αλλά και την φθινοπωρινή (23 Σεπτεμβρίου).
Και αφού η μέρα μεγαλώνει, και η δουλειά άρχιζε με την ανατολή και τέλειωνε με τη δύση, «ήλιο με ήλιο», οι γεωργοί συμβουλεύουν:
-Το Μάρτη βάλε εργάτες κι ας είναι ακαμάτες.
 Εύχονται και ελπίζουν:
-Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα,
χαρά σε κείνον το ζευγά, πόχει πολλά σπαρμένα.
-Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε.
-Αν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλα δέκα,
να δεις το κοντοκρίθαρο να στρίβει το μουστάκι,
να δεις και τις αρχόντισσες να ψιλοκαθαρίζουν,
θα δεις και τη φτωχολογιά να ψιλοκοσκινίζει.
-Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία,
να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίτες σαν αλώνι.
-Κάλιο Μάρτης με παλούκια, παρά Φλεβάρης με μπουμπούκια.
-Μάρτης μες τα παραγώνια; Θα γιομίσουνε τ’ αλώνια.
-Του Μάρτη η βροχή, γιόμισε τ’ ασκί κρασί.
Πιστεύουν δε ότι τώρα ψηλώνουν τα σπαρτά:
-Ο Μάρτης εδιαλάλησε: μικρά μεγάλα απάνου.
Και υποστηρίζουν:
-Λείπει ο Μάρτης απ΄ τη Σαρακοστή; επειδή η νηστεία της Τεσσαρακοστής περιλαμβάνεται κατά το κύριο μέρος αυτόν το μήνα, αλλά το λέμε, επίσης και για κείνον που βρίσκεται ή αναμειγνύεται  παντού.
Για τον καιρό του Μάρτη με τις απότομες και ξαφνικές μεταβολές έχουν πολλά να λένε:
-Μη σε γελάσει ο Μάρτης το πρωί  και χάσεις την ημέρα.
-Όλες του Μάρτη φύλαγε και τ’ Απριλιού τις δώδεκα,
ότι ακόμα και στις δεκαοχτώ, ξεράθ’ η πέρδικα στ’ αβγό (από το κρύο).
-Του Μάρτη ξύλα φύλαγε, μη κάψεις τα παλούκια,
και τ’ Απριλιού τις δέκαοχτώ,
μη κάψεις τα καρούλια (του αργαλειού)
-Μάρτης γδάρτης, κακός παλουκοκάφτης,
από το ξαφνικό και πολύ κρύο δεν φτάσανε τα ξύλα για το τζάκι και κάψανε ακόμα και τα παλούκια του φράχτη.
-Τα παλιά παλούκια καίει, τα καινούρια ξεριζώνει.
-Φύλα ξύλα για το Μάρτη να μην κάψεις τα παλούκια.
-Το Μάρτη ξύλα φύλαγε κι άχερα των βοδιώνε,
και λίγα ξυλοκέρατα (χαρούπια) να δίνεις των παιδιώνε
(συμβουλές για προμήθειες λόγω του άστατου καιρού).
-Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος εφτά φορές εχιόνισε
και πάλι το μετάνιωσε που δεν εξαναχιόνισε.
-Ο Μάρτης ώρα βρέχει και χιονίζει, κι ώρα μαρτολουλουδίζει.
-Πώς τ’ αρέσει αυτού του Μάρτη να ’ναι πάντα στο διπλό.
Μια στις δέκα να ’χει ήλιο, και τις άλλες ξυλιασμό.
-Τον Μάρτη, το πρωί πηλά και το βράδυ χώματα (ο πηλός που σχηματίστηκε από την πρωινή βροχή το βράδυ από τη ζέστη γίνεται σκόνη).  
Λέγανε οι παλιοί:
-Τι να περιμένεις αφ΄ το μισοκούτελο το Μάρτη που χιόνισε το πρωί τσαι εψόφησε τη γαϊδάρα μας (από το πολύ κρύο), το μεσημέρι τηνε βρώμισε (από την πολλή ζέστη) τσαι το βράδυ τηνε πήρε το ποτάμι  (από τη βροχή).
-Έβαλε τη γριά κάτω αφ΄ το κακάβι,
ξεγελάστηκε η καημένη πως έφτιαξε ο καιρός και για να φυλαχτεί από το κρύο, χώθηκε κάτω απ΄ το καζάνι!
-Του Μάρτη χιόνι  βούτυρο,  κι όταν παγώσει μάρμαρο.
 Πίστευαν πως για την αστάθεια του καιρού έφταιγε… η ιδιωτική του ζωή!
«Είχε παντρευτεί δύο γυναίκες, μια πλούσια αλλά πολύ άσκημη και μια όμορφη αλλά φτωχιά. Όταν γυρνούσε προς την άσκημη, έκλαιγε απ’ τον καημό του και χάλαγε ο καιρός. Γελούσε ευχαριστημένος, σαν έβλεπε την όμορφη γυναίκα του και ο καιρός έφτιαχνε!»
 Όσο όμως κι αν μας ταλαιπωρεί, είμαστε πάντα σίγουροι πως:
-Από Μάρτη καλοκαίρι  κι από Αύγουστο Χειμώνα!
Και έτσι τον αντιμετωπίζουμε με καλή διάθεση, γιατί
-Μάρτης είναι, νάζια κάνει!

 

"Το τρένο".... δια χειρός Βαγγέλη Σοφικίτη


 Δημοσιεύουμε  το σκίτσο  του κ. Βαγγέλη Σοφικίτη που είχε ο ίδιος δημοσιεύσει  στα κοινωνικά δίκτυα μέσω της σελίδας  του στο instagram πριν από δύο χρόνια εξαιτίας  του τραγικού γεγονότος των Τεμπών.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Το θρυλικό "Αιγινάκι" σε παραλία της Χίου.


 Λίγο πριν το τέλος!!! Μια πολύ σπάνια φωτογραφία δημοσίευσε ο κ. Ευάγγελος Τζαρδής στη σελίδα  του κ. Π. Φύσσα στο Face book. Μια  φωτογραφία με  Αιγινήτικο ενδιαφέρον μια που απεικονίζει  το θρυλικό "Αιγινάκι" στην παραλία Θόλου της Χίου.

Το αγαπημένο από χιλιάδες επιβάτες καραβάκι του Σαρωνικού που έφυγε από τη γραμμή τη δεκαετία  του ' 80 και μεσουράνησε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, λίγο πριν το τέλος έκανε δρομολόγια από το Πυθαγόρειο της Σάμου προς Πάτμο αλλά και προς Κουσάντασι.

Πλέον το πλοίο αυτό δεν υπάρχει, έχει διαλυθεί, όμως οι μνήμες του είναι έντονες σε όσους πρόλαβαν να ταξιδέψουν με αυτό.

Στη φωτογραφία που το δείχνει αραγμένο στην παραλία, σε πρώτο πλάνο βλέπουμε δύο υπέροχα τρεχαντήρια εκ των οποίων το πρώτο και μεγαλύτερο όπως μας πληροφορεί ο κ. Τζαρδής ήταν του Λιμενικού Σώματος, όταν εκείνα τα χρόνια τέτοιου είδους πλεούμενα χρησιμοποιούσε το Λ.Σώμα.

Γαϊτανάκι και παραδοσιακά παιχνίδια στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Μια γιορτή, ένα έθιμο που έχει γίνει παράδοση πλέον στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας είναι η πραγματοποίηση ομαδικών παιχνιδιών την τελευταία ημέρα πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. τσουβαλοδρομίες, πατατοδρομίες, διελκυστίνδα, σκυταλοδρομία, γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί με τη συμμετοχή όλων των παιδιών.
Η ημέρα ξεκίνησε με την τέλεση παραδοσιακού γάμου που ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης, ακολούθησε διαγωνισμός μεταμφίεσης στην αίθουσα εκδηλώσεων και ομαδικά παιχνίδια στο προαύλιο.

Ανάμεσα σε αυτά και η κλήρωση χαρταετών για κάθε τμήμα. Πολλά  τα κεράσματα και οι προσφορές από το Σύλλογο Γονέων, τους γονείς που πρόσφεραν  κάποιοι μεμονωμένα και το κατάστημα του Φώτη Πούντου. Τους ευχαριστούμε  για τη συμμετοχή και την προσφορά  τους.







 














 

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας "ΥΠΑΡΧΩ" στον κινηματογράφο ΤΙΤΙΝΑ.


 Μετά την πρώτη εβδομάδα  όπου σημείωσε μεγάλο αριθμό εισιτηρίων η επιτυχημένη ταινία "ΥΠΑΡΧΩ" του Γ. Τσεμπερόπουλου πήρε παράταση προβολών στον κινηματογράφο ΤΙΤΙΝΑ.

Συγκεκριμένα οι προβολές συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη στις 16.30 - 19.00 και 21.30 

 και αύριο Πέμπτη 27/2 με τρεις προβολές:16.30 - 19.00 και 21.30


Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2025

Ο ΑΧΑΙΟΣ φόρεσε τα καινούργια του χρώματα.

Φωτογραφίες από το arxipelagos. gr
H Saronic   Ferries  πέτυχε να εντυπωσιάσει  με  τα καινούργια χρώματα που επέλεξε να ντύσει τα πλοία της. Ήδη οι φωτογραφίες  του ΑΧΑΙΟΥ που ετοιμάζεται να επιστρέψει στη γραμμή από το ερχόμενο Σάββατο, κάνουν το γύρο  του διαδικτύου και προκαλούν πολλά  σχόλια.

Η επιλογή πολλών και έντονων χρωμάτων, κάτι που δεν έχει προηγούμενο σε πλοία  της ελληνικής ακτοπλοΐας και ιδιαίτερα σε πλοία μιας γραμμής που εξυπηρετεί χιλιάδες επιβάτες καθημερινά,  παρά μόνο στα πλοία Moby  της Ιταλίας. 

Το σίγουρο είναι ότι οι νέες φορεσιές των πλοίων με έντονα, ίσως νεανικά αλλά σίγουρα μοντέρνα χρώματα,  δεν θα περάσουν απαρατήρητες και θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες καθώς τα πλοία της Saronic το ένα μετά  το άλλο θα ντυθούν με αυτή τη στολή. Αποτέλεσμα  του νέου αυτού χρωματισμού είναι και η αλλαγή στην εικόνα  του λιμανιού τόσο  του Πειραιά όσο και της Αίγινας και των άλλων νησιών.

Ο νέος χρωματισμός απέχει πολύ από το συμβατικό άσπρο - μπλε με το οποίο είναι βαμμένα σχεδόν όλα τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

"Αντιγόνη" και "Νήσος Αίγινα" επιστρέφουν στα καθημερινά δρομολόγια τους.


 Ήδη από χθες Δευτέρα 24/2 η "Αντιγόνη" επανήλθε στα καθημερινά δρομολόγια προς  Αίγινα, μετά την ετήσια ακινησία της, ενώ το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα εκτελέσει έκτακτα δρομολόγια από Πειραιά προς Σουβάλα.

Το "Νήσος  Αίγινα" αναμένεται να αναλάβει δράση από την Πέμπτη 26/2 εκτελώντας τα ήδη γνωστά καθημερινά δρομολόγια του από Πειραιά: 08.20 -12.15 και   16.15 και από Αίγινα 10.15 - 14.15 και  18.15.


Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025

"Αιγινήτικο Καρναβάλι 2025" Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αίγινας.


Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ο Δήμος Αίγινας υποδέχεται το τριήμερο της τελευταίας Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. 

Παρέλαση μασκαράδων ξυλοπόδαρων και αρμάτων στην παραλία, παραδοσιακός γάμος και κούλουμα, συναυλίες και event για τους μικρότερους φίλους από το Σάββατο 1  έως τη Δευτέρα  3 Μαρτίου σε Πέρδικα, Βαθύ και παραλία της Αίγινας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα στην επόμενη αφίσα που ακολουθεί.



 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Περιμένοντας τις νιφάδες....

   

Μπορεί στην Αίγινα να μην χιόνισε.....ακόμα...   το κρύο όμως είναι αρκετό.  Βέβαια δεν έχουμε παράπονο! Ο Φλεβάρης μας κρύωσε αρκετά.
Πολλοί είναι αυτοί που θυμούνται το χειμώνα του 2017  που είχε χιονίσει αρκετά αλλά και το 2021.
 
Ας  θυμηθούμε  λοιπόν κάτι  σχετικό από  τα πολύ παλιά  αναγνωστικά  του Δημοτικού.
 
Αφιερωμένο  στους μαθητές  και τις μαθήτριες που το μυαλό τους στροβιλίζεται από το ενδεχόμενο μιας  χιονόπτωσης που θα τους δώσει  την ευκαιρία να ανέβουν στο Όρος και να φτιάξουν χιονάνθρωπο  και  φυσικά να μην κάνουν  μάθημα.
 
 
 
  
 "Όλα είναι χιονισμένα. 
Είναι σκεπασμένα με χιόνι.
Είναι λευκά, κατάλευκα.
Τα παιδιά χαίρονται.
Ετοιμάζονται να παίξουν.
Να παίξουν με  το χιόνι.
Ντύνονται ζεστά ρούχα
Κατεβαίνουν στην αυλή.
Κάνουν μπάλες με χιόνι.
Παίζουν και τραγουδούν:
Χιόνι έπεσε πολύ.
Κρύο κάνει στην αυλή.
Κοκκινίζει η μύτη μας,
                      τρέχομε στο σπίτι μας.
Στο τζάκι.
Κοιτάτε το τζάκι.
Λάμπει από τη φωτιά.
Κοιτάτε και τα παιδιά.
Είναι κοντά στο τζάκι.
Να και η γιαγιά μαζί.
Ζεσταίνεται και λέει:
-Κάνει κρύο παγωνιά.
Θέλω τζάκι και γωνιά
Η Άννα σηκώνεται.
Φεύγει από το τζάκι.
Πάει κοντά στο τζάμι.
Κοιτάζει έξω στην αυλή.
Τη βλέπει χιονισμένη.
Τότε η Άννα λέει:
- Κάνει κρύο παγωνιά.
Θέλω τζάκι και γωνιά.


Επίκαιρες σελίδες, λόγω χιονιά, με εικόνες του Μίμη της Άννας, της Λόλας και της αγέρωχης γιαγιάς τους, με λόγια υπέροχα από το αξεπέραστο αλφαβητάριο  του Δημοτικού  των Ι.Κ. Γιαννέλη και Γ. Σακκά και εικονογράφηση του Κώστα Π. Γραμματόπουλου.

Μια αξιέπαινη κοινωνική δράση από το Γενικό Λύκειο Αίγινας.


 Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αίγινας στα πλαίσια  της δράσης του προγράμματος "Ενεργός πολίτης", συγκεντρώνουν στο σχολείο τους, ρούχα, υποδήματα, βιβλία, παιχνίδια, χαρτικά, είδη υγιεινής και τρόφιμα μακράς διαρκείας τα οποία κατόπιν θα δοθούν σε ιδρύματα και φορείς  του νησιού μας.\

Κεντρικό σύνθημα  της πρωτοβουλίας: "Μην το πετάς, χάρισε το".

Κυριακή της Αποκριάς σήμερα.

 

Κυριακή  της Αποκριάς σήμερα, τρίτη κατά σειρά  του Τριωδίου, ημέρα κατά την οποία  η Εκκλησία φέρνει ενώπιον μας την παραβολή της Μελλούσης Κρίσης και  της  Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Στον εκκλησιαστικό κόσμο η Κυριακή αυτή προβάλει  την αρετή της αγάπης ως μοναδικό και κύριο κριτήριο της ζωής μας. Αυτό που μας κρίνει καθημερινά, μας καθορίζει ως ανθρώπους αλλά και μας τοποθετεί απέναντι του Θεού.

Καθημερινά  μπαίνουμε στη δοκιμασία  της αγάπης προς  τον συνάνθρωπο, έμπρακτα βιωματικά και όχι εγκεφαλικά. Η αγάπη ως η τελειοτέρα  των αρετών είναι και  η μεγάλη πρόκληση μας.  

Καθορίζει  την υπεύθυνη στάση μας και συμπεριφορά έναντι των άλλων.


 
Σύμφωνα με  την παράδοση  και  τους κανόνες της Εκκλησίας η σημερινή ημέρα είναι και η  τελευταία  που οι πιστοί  τρώνε κρέας. Την  εβδομάδα που ακολουθεί και λέγεται της Τυρινής  τρώνε ψάρι ,αυγά και τυρί. Γι αυτό συνηθίζονται αυτή τη βδομάδα με αποκορύφωση την Κυριακή οι νοικοκυρές να φτιάχνουν ζυμαρικά και να ψήνουν γαλατόπιτες. Με αυτόν τον τρόπο και πολύ σοφά η Εκκλησία  σταδιακά, οδηγούσε  τους πιστούς στη νηστεία.
   Παλαιότερα  η βδομάδα  μετά  την Κυριακή  της Αποκριάς εθεωρείτο και η πρώτη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και οριζόταν πολύ αυστηρή νηστεία.

   Επανερχόμενοι  στο θέμα  της Μελλούσης Κρίσεως  που μονοπωλεί  το ενδιαφέρον αυτής  της Κυριακής, η Εκκλησία υπενθυμίζει  την είδηση της Δευτέρας Παρουσίας  του Χριστού στον κόσμο με σκοπό να κρίνει τους ανθρώπους με μοναδικό κριτήριο  την αγάπη. Την αγάπη  που οι άνθρωποι έμπρακτα εκδήλωσαν απέναντι στο συνάνθρωπό τους. Ο δρόμος λοιπόν προς το Θεό περνά πρώτα από  το κατώφλι  του συνανθρώπου μας και ιδιαίτερα αυτού  που "Πεινά, διψά, είναι ξένος, είναι γυμνός, είναι στη φυλακή, είναι άρρωστος" 

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

"Όταν σε θυμάται ο Θεός" του π. Λίβυου κείμενο για το πρώτο Ψυχοσάββατο.

     

    Το πρώτο Ψυχοσάββατο σήμερα  22 Φεβρουαρίου. Μια ιδιαίτερη ημέρα μέσα  στον εορταστικό και λειτουργικό κύκλο της Εκκλησίας αλλά  και της ζωής μας γενικότερα, μια  που η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα αγαπημένα πρόσωπα που δεν έχουμε πλέον κοντά μας, αλλά η θύμησή τους μας παρηγορεί και μας συντροφεύει.

Παραθέτουμε ένα αρκετά  κατατοπιστικό κείμενο του π. Λίβυου:  "Όταν σε θυμάται ο Θεός….."

π.Λίβυος

Ψυχοσάββατο και η εκκλησία προσεύχεται για τις ψυχές των ανθρώπων που έχουν φύγει από την παρούσα φάση ζωής. Έχουν φύγει στην απέναντι όχθη. Δεν έχουν πάει σε μια άλλη ζωή. Η ζωή είναι μια. Μια φορά, άπαξ ερχόμαστε «εκ του μη είναι εις το είναι». Αυτή όμως η ζωή θέλησε ο Θεός να μην γνωρίζει τέλος. Η αιωνιότητα και αθανασία στον άνθρωπο είναι δώρο Θεού και όχι φυσική ιδιότητα. Ο άνθρωπος ως κτίσμα είναι φθαρτός και θνητός. Ο Θεός όμως θέλησε να γίνει αιώνιος. Κι αυτό το σχέδιο Του, ολοκληρώθηκε με την Ανάσταση του Χριστού. Πλέον μένει η τελευταία πράξη, κατά την οποία θα αναστηθούν τα σώματα μας, θα ενωθούν με τις ψυχές μας και θα ζήσουμε αιώνια στην δόξα της Βασιλείας του Θεού.

Γι’ αυτό προσεύχεται η εκκλησία την ημέρα των «ψυχών», τα Ψυχοσάββατα, για να γίνει αιωνία η μνήμη μας. Δεκάδες φορές θα ακούσουμε στην νεκρώσιμη παννυχίδα και στο τρισάγιο την φράση «αιωνία η μνήμη αυτών». Τι σημαίνει άραγε; Μήπως απλά να μας θυμούνται οι άνθρωποι; Φτάνει μια βιολογική μνήμη για να είμαστε αιώνιοι; Μήπως να μας κουβαλάνε στην καρδιά τους; Αρκεί μιας συναισθηματική θύμηση ώστε να μην πεθάνουμε ποτέ; Ή μήπως να υπάρχουμε μέσα από τα έργα μας, όπως πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες ; Όλες αυτές οι μορφές μνήμης έχουμε μέσα τους τον θάνατο. Το να με θυμούνται οι άνθρωποι δεν με κάνει αθάνατο, αλλά με βυθίζει στην θνητότητα. Κάθε ανθρώπινη μνήμη και συναίσθημα, κάθε ανθρώπινη ιστορία, καταλήγει στο θάνατο.

Οπότε το ερώτημα παραμένει, γιατί η εκκλησία επικαλείται την αιωνιότητα ως μνήμη; Γιατί επαναλαμβάνει μονότονα «αιωνία η μνήμη αυτών»; Διότι όταν η εκκλησία όταν αναφέρεται στην μνήμη δεν μιλάει για εικόνες του παρελθόντος αλλά για την αλήθεια του μέλλοντος. Μνήμη στην θεολογία της εκκλησίας δεν είναι η ανάσταση του χθες αλλά η πραγματικότητα του αύριο. Γι’ αυτό κι ακούμε διαρκώς ως αέναη προσευχή στο κατ’ εξοχήν Μυστήριο της Εκκλησίας, την Θεία Ευχαριστία, «Πάντων ημών μνησθήει Κύριος ο Θεός εν τη Βασιλεία Αυτού πάντοτε, νυν κι αεί και εις τους αιώνας. Αμήν». Ζητάμε να μας θυμηθεί όλους ο Θεός. Διότι μονάχα ότι θυμάται ο Θεός έχει ζωή αιώνιο. Η μνήμη του Θεού είναι αιωνιότητα. Ο Θεός μας κάλεσε στην ζωή. Μας έφερε από το μηδέν στην ύπαρξη. Υπάρχουμε μέσα Του, είμαστε στην μνήμη Του, με το όνομα και το πρόσωπο μας. Η μνήμη του Θεού δεν είναι όπως η ανθρώπινη, ηθική(κριτήρια καλού και κακού), συναισθηματική(αγάπη ή μίσος), κοινωνική(επιφανής ή άσημος), αλλά οντολογική.

Όταν λέμε ότι ο Θεός μας θυμάται και υπάρχουμε στην μνήμη του σημαίνει ότι ζούμε αιώνια. Αναφέρει ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, «όταν προσευχόμαστε στην Εκκλησία να είναι «αιωνία η μνήμη» κάποιου, δεν εννοούμε να επιβιώσει το πρόσωπο αυτό στην δική μας ανθρώπινη μνήμη, γιατί αυτό θα είχε μικρή σημασία, αφού η ανθρώπινη μνήμη, ως κτιστή, παρέρχεται. Εννοούμε την επιβίωση του προσώπου αυτού στην μνήμη του Θεού. Μόνο ότι και όποιος υπάρχει στην σκέψη του Θεού, υπάρχει όντως…».

Γι’ αυτό ας μην σταματάμε να προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που έφυγαν από την παρούσα φάση ζωής και να ζητάμε να μείνουν στην μνήμη του Θεού. Η προσευχή για τους κεκοιμημένους δεν βοηθάει μονάχα εκείνους, αλλά κι εμάς που προσευχόμαστε. Μαλακώνει την καρδιά μας, την γεμίζει συμπόνοια και έλεος, την ανοίγει στην χάρι του Αγίου Πνεύματος. Έλεγε ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, «όταν σταμάτησα να κλαίω για τους νεκρούς, έχασα αυτόματα τα δάκρυα μου για τον εαυτό μου» και συνεχίζει «θα ήθελα, αν μπορούσα, να βγάλω από το Άδη όλους όσοι βρίσκονται εκεί και τότε μόνο θα εύρισκε η ψυχή μου ανάπαυση και αγαλλίαση». Ιδιαιτέρως η προσευχή για τους κεκοιμημένους ανθρώπους μας, πρέπει να γίνεται μέσα στην Θεία Ευχαριστία, εκεί που κάθε μνημονευμένη μερίδα, εικονίζοντας την κάθε ξεχωριστή ανθρώπινη υπόσταση, ενώνεται με τον Αίμα, την θυσία και την Ανάσταση του Χριστού μας, «Κύριε, θυμήσου μας στην Βασιλεία Σου».



Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Μια εξαιρετική βραδιά με τα Αιγινοβιόλια.


Μια ακόμα εξαιρετική βραδιά χάρισε στο κοινό της η Εστουδιαντίνα Αίγινας με τα Αιγινοβιόλια, το τμήμα της ορχήστρας που ασχολείται στην Αιγινήτικη μουσική παράδοση.

Μια βραδιά επίσης αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικολόγο Μάρκο Δραγούμη ερευνητή και συγγραφέα  του βιβλίου "Αιγίνης Μουσική περιήγησις" στο οποίο περιλαμβάνονται 153 τραγούδια από τα χωριά  και την πόλη της Αίγινας έτσι όπως έχουν ηχογραφηθεί και καταγραφεί από τον Μάρκο Δραγούμη τους συνεργάτες του και τη Γωγώ Κουλικούρδη.

Η βραδιά ξεκίνησε σε μια ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου με τους  κ.  Γιαννούλη Ανδρέα , Γ. Σταυριανέα και Αλέξανδρο Σπίτζινγκ να προλογίζουν την εκδήλωση.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο κ. Φίλιππος Δραγούμης, γιός  του Μάρκου και ο κ. Γ. Μπήτρος σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο χρονικό της συλλογής του υλικού που περιλαμβάνεται στο βιβλίο  του Μάρκου Δραγούμη.

 Το πρόγραμμα της μουσικής βραδιάς περιελάμβανε τραγούδια και σκοπούς από την Αίγινα με αποκριάτικο ύφος σε πολλά από αυτά.

Ο  καλλιτεχνικός Σύλλογος Εστουδιαντίνα Αίγινας έχει όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει τα μέγιστα στη διαφύλαξη και προβολή της μουσικής παράδοσης  του τόπου μας.


Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Αφιέρωμα στην μνήμητου Μάρκου Δραγούμη από την Εστουδιαντίνα Αίγινας.


 Η Εστουδιαντίνα Αίγινας μας προσκαλεί την Παρασκευή 21  Φεβρουαρίου και ώρα  20.30 στην αίθουσα  του  Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας όπου μέσα από παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς θα επιχειρήσει ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικολόγο Αιγινήτη Μάρκο Δραγούμη.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Η γνήσια Τσικνοπέμπτη στην παλαιά Αίγινα.

                                 

Τότε δεν έψηναν κάθε μέρα.  Τότε η Τσικνοπέμπτη δεν ήταν "σχολική εορτή".  Δεν ήταν ευκαιρία για να στηθούν ψησταριές σε προαύλια σχολείων. Ούτε ήταν χορτοφάγοι από άποψη! Απλά  δεν είχαν την άνεση να τρώνε κρέας κάθε μέρα. Κρέας έτρωγαν μόνο τις "καλές μέρες" δηλαδή Χριστούγεννα και Πάσχα. Τα οικόσιτα ζώα  με την παρουσία  τους βοηθούσαν στην οικιακή οικονομία με τα αυγά  τους, το γάλα, το μαλλί γι' αυτό ο νοικοκύρης δεν έσφαζε. Μόνο όταν υπήρχε λόγος. Σε κάποια γιορτή ή σε ένα χαρμόσυνο γεγονός.

Γι' αυτό και η Τσικνοπέμπτη τότε ήταν διαφορετική.

 Η  Τσικνοπέμπτη του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την εποχή εκείνη που καθιερώθηκε. Οι παλαιοί που δεν έτρωγαν καθημερινά κρέας και νήστευαν  στη Σαρακοστή που ακολουθούσε είχαν την ευκαιρία  να "ξεδώσουν" αυτή τη μέρα τρώγοντας κρέας πίνοντας, τραγουδώντας και χορεύοντας.
 Μια άλλη εκδοχή θέλει ότι αυτή την εποχή έφτιαχναν τα καπνιστά κρέατα που μόλις είχαν σφάξει. Το κρέας για να το διατηρήσουν μέχρι το Πάσχα.
Ασφαλώς και δεν θα γνωρίζετε πως παλιά, πολύ παλιά οι νοικοκυρές αυτήν την ημέρα στην Αίγινα, εκτός από το λιγοστό κρέας αν υπήρχε.... σκάρωναν και μια πίτα από τσουκνίδες !!!  οι οποίες ότι είχαν φυτρώσει και ήταν πολύ τρυφερές.
   Αυτά σε εποχές δύσκολες που οι άνθρωποι ήταν αναγκεμένοι αλλά έβρισκαν τρόπο να ξεγελούν τη φτώχεια  να περνούν καλά και να γιορτάζουν με τα ελάχιστα.....
   Έτσι για να δούμε σήμερα  τι έχουμε ζήσει ως λαός και πως έχουν κατορθώσει  να αντέξουν και να επιβιώσουν οι παλιότερες γενιές.