Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Στο αμπέλι του Αγίου Νεκταρίου.

                                    

  Με αφορμή την αναφορά  στην εργασία της Ομάδας Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, από την  Ομάδα Γαστρονομίας στην εκδήλωση, που  οργάνωσε και παρουσίασε στα πλαίσια  του 15ου Φεστιβάλ Φιστικιού, σκεφθήκαμε πως θα ήταν χρήσιμο να επαναφέρουμε στη δημοσιότητα κάποια στοιχεία και φωτογραφίες από εκείνη την εργασία  του 2006 με τίτλο: "Άμπελος η Αιγιναία".

  Με το θέμα αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε μια πλευρά της αγροτικής Αίγινας και να επισκεφθούμε πολλά αμπέλια αλλά και χώρους όπως παλιά πατητήρια ή παλιές ταβέρνες που είχαν ξύλινα βαρέλια κρασιού.

 Στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου υπήρχε λοιπόν το πατητήρι του Αγίου αλλά και στην περιοχή του Κοντού  το μεγάλο αμπέλι  του μοναστηριού.

 Ας  δούμε  τι πληροφορίες είχαμε συλλέξει  τότε:


Το πάτημα και ο χώρος που βρίσκονται τα βαρέλια  του Μοναστηριού το έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Άγιος. Στο  πάτημα  που βρισκόταν (!) στη δεξιά πλευρά  της  Μονής, μετά την  είσοδο, μας είχε ξεναγήσει τότε  η κ. Στέλλα  Κρεούζη  με την  ευχή της  τότε ηγουμένης  Θεοδοσίας  μοναχής.

   Το αμπέλι  της Μονής βρίσκεται στον Κοντό, αριστερά  του δρόμου  πριν ανηφορίσουμε προς την Ι. Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Το αμπέλι το δώρισε στη  Μονή κάποιος ιδιώτης που λεγόταν Νικήτας. Έτσι το αμπέλι ονομάζεται «Νικήτας». Το αμπέλι αλλά  και το κρασί προοριζόταν και προορίζεται και σήμερα αποκλειστικά και μόνο  για τη  χρήση του Μοναστηριού.

   Το Σεπτέμβριο του 2006  η παραγωγή ήταν περίπου  δύο [2] τόνοι. Τα σταφύλια τα πατούν οι εργάτες της Μονής. Πριν πατήσουν τα  σταφύλια γίνεται αγιασμός, ενώ για σαράντα ημέρες ανάβουν καντήλι και θυμιατίζουν για 40 μέρες. Στο χώρο του πατήματος και των  βαρελιών δεν μπαίνει κανένας.

Πολλοί λοιπόν μπορεί να έχουμε προσπεράσει ανεβαίνοντας προς το μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας αυτό το αμπέλι που πραγματικά  είναι προστατευμένο ανάμεσα στους λόφους της περιοχής.