Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Ο Άγιος Φίλιππος στην περιοχή των Ασωμάτων.

 

Ο «φτωχός» Άγιος Φίλιππας όπως λέει και η παροιμία  βρίσκεται στα μισά ακριβώς του μήνα και σηματοδοτεί πλέον την ανάβαση μας προς τα Χριστούγεννα.

Καταμεσής του Νοέμβρη λοιπόν και με την εορτή του Αγίου Φιλίππου εισερχόμαστε  στο χειμώνα.

Ελάχιστοι οι ναοί που είναι αφιερωμένοι στη χάρη του, όπως κι ελάχιστοι γνωρίζουν το βίο και τη δράση  του αν κι ανήκε στον κύκλο των μαθητών  του Χριστού. Περισσότερο είναι γνωστός από την παροιμιώδη φράση: «Βρήκε ο Φίλιππος  τον Ναθαναήλ»  που έχει  την αρχή της στη συνάντηση  του με το Χριστό και στον ενθουσιασμό και τη χαρά  που αυτή του προκάλεσε ώστε να παρακινήσει και το φίλο του τον Ναθαναήλ. Φίλιππος και Ναθαναήλ χαρακτηρίζονται πολλές φορές  και ως ένα δίδυμο – παράδειγμα αιώνιας  φιλίας  όπως και πολλοί άλλοι μέσα στην ιστορία και την παράδοσή μας.

Στην Αίγινα χάρη στην κ. Στέλλα Μεθενίτη γνωρίσαμε  το ταπεινό εκκλησάκι  του Αγίου Φιλίππου στην περιοχή των Ασωμάτων. Πέτρινο κτίσμα, απλό αλλά εξαιρετικά νοικοκυρεμένο, γιόρτασε χωρίς πιστούς  τη φετινή του γιορτή.

Όσον αφορά  την λαϊκή παράδοση γύρω από την ημέρα του Αγίου Φιλίππου και όσα αυτή σηματοδοτεί για  την πλεύση μας μέσα  στο χειμώνα, η κ. Λίνα Μπόγρη – Πετρίτου αναφέρει  τα εξής στο βιβλίο της : «Τα λέμε  και στην Αίγινα»

 
«Στη λαϊκή μας παράδοση, ο Άγιος Φίλιππος (14 του μήνα) ήταν ένας φτωχός γεωργός, ζευγολάτης. Δούλευε σκληρά εκείνη τη μέρα για να προλάβει τον καλό καιρό αντί να κάνει τη «μικρή Αποκριά», (άρχιζε το σαρανταήμερο της νηστείας των Χριστουγέννων). Σαν γύρισε το σούρουπο στο  σπίτι, η γυναίκα του στεναχωρημένη του μίλησε για τους φτωχούς χωριανούς που δεν είχαν τίποτα για ν’ αποκρέψουν μέρα που ήτανε και θα κοιμόντουσαν σίγουρα νηστικοί. Εκείνος δεν δίστασε, σηκώθηκε, έσφαξε το βόδι του και το μοίρασε στους φτωχούς για ν’ αποκρέψουν. Την άλλη μέρα… το  βρήκε ζωντανό μέσα στο στάβλο! Ο Θεός τον είχε ανταμείψει!»

Έτσι απλά και τούτη η ιστορία, χώρεσε σε μια μικρή παροιμία:

-Ο φτωχός ο Φίλιππας, όλη μέρα δούλευε και το βράδυ απόκρεψε.

-Ο Άι Μηνάς μου μήνυσε και του Άι Φιλίππου φτάνω.

Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες στην Αίγινα.

Ο Νοέμβριος μπορεί ακόμα  να είναι στα μισά του αλλά ήδη το βλέμμα και η σκέψη μας είναι στα Χριστούγεννα που δεν θα αργήσουν να έρθουν, μια και ο καιρός περνά γρήγορα.
Οι πρώτες βροχές, η ψυχρούλα και ο μουντός ουρανός μας προετοιμάζουν όχι απλά  για τον επερχόμενο χειμώνα αλλά δημιουργούν και το κατάλληλο σκηνικό για τις γιορτές  του Δεκέμβρη.
Από κοντά και οι πρώτες χριστουγεννιάτικες βιτρίνες που ήδη στολίστηκαν και ομορφαίνουν ιδιαίτερα τα  βράδια τα στενά και τους δρόμους της Αίγινας.




 

 

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Έρχεται στο Σαρωνικό το Magic 2, το νέο απόκτημα της Magic Sea Ferries.


 

Με σημερινή ανακοίνωση της η εταιρεία Magic Sea Ferries ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την απόκτηση ενός νέου υπερσύγχρονου καταμαράν κατασκευής 2024, το οποίο θα φθάσει στην Ελλάδα το πρώτο δεκαπενθήμερο  του Ιανουαρίου του 2025 με σκοπό να ενισχύσει  την παρουσία  της εταιρείας στο Σαρωνικό. Μετά την άκρως επιτυχημένη δρομολόγηση  του Magic 1 από Πειραιά προς Αγία Μαρίνα και Ύδρα, η εταιρεία έρχεται να ισχυροποιήσει την παρουσία της αιτούμενη δύο αναχωρήσεις από Πειραιά για τα νησιά  του Σαρωνικού.

Στην εικόνα που δημοσιεύει  η elliniki aktoploia αναφέρονται αναλυτικά τα στοχεία του νέου πλοίου και η αυξημένη χωριτικότητα του σε σχέση με το πρώτο πλοίο.

Εάν εγκριθεί η δρομολόγηση  του πλοίου θα είναι το πιο νέο και σύγχρονο πλοίο στις ελληνικές θάλασσες για την επόμενη χρονιά!

Η ώρα της ξεκούρασης για τον "Απόλλωνα"


 Την ετήσια ακινησία του πραγματοποιεί  το πλοίο 'ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ"  της Saronic Ferries από χθες Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και όπως φαίνεται και από την κατάσταση των δρομολογίων της εταιρείας θα διακρέσει  για το επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά από μια εξαιρετικά απαιτητική περίοδο με πολύ μεγάλη επιβατική κίνηση και πυκνότητα  δρομολογίων το πλοίο θα πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης και επισκευής. 

Να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο πλοίο είναι αυτό που κατορθώνει κάθε χρόνο να ανταποκριθεί στις δύσκολες μέρες του χειμώνα όπου πνέουν κυρίως δυνατοί νοτιάδες.
Ευχόμαστε γρήγορη επιστροφή στη γραμμή.

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

Ο Άγιος Μηνάς στο Λεόντι της Κυψέλης.

Φωτογραφίες από την κ. Καλλιρρόη Μπεση

Εξαιρετικές φωτογραφίες από μια άλλη οπτική γωνία μας χαρίζει  με το φακό της η κ. Καλλιρρόη Μπέση, που τόσο αγαπά  το τοπίο της Αίγινας και τα ξωκλήσια  της.

Ο Άγιος Μηνάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξωκλήσια της Κυψέλης στην περιοχή του Λεοντίου . Ιδιαίτερα αγαπητό στους Κυψελιώτες και στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι το φροντίζουν και το διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Το αρχικό κτίσμα έχει δεχθεί επεμβάσεις με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει προς  τα δυτικά, ενώ μια εξωτερική κεραμοσκεπή βοηθά τις ανάγκες  του πανηγυριού του στις 11 Νοεμβρίου, που ο καιρός είναι φθινοπωρινός.

   Το εκκλησάκι βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στις αυλές  των σπιτιών και σε αυτό κυρίως το λόγο οφείλεται η καθαριότητα και η νοικοκυροσύνη του. Η περιοχή είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες  της Κυψέλης.
   Στον εσωτερικό του χώρο υπάρχει μεγάλη εικόνα του Αγίου Λεοντίου με αποτέλεσμα κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου να εορτάζεται ο Άγιος Λεόντιος  με ιδιαίτερη συμμετοχή πιστών.


    Πίσω από το ιερό  της εκκλησίας  εκτείνεται η περιοχή "Βουνακάκι" όπου πολλοί πιθανολογούν ότι είναι αρχαιολογικός χώρος. Στο ποτάμι  που διασχίζει  την περιοχή πιθανολογείται και η ύπαρξη του πρώτου μοναστηριού  της Χρυσολεόντισσας. Μέχρι πριν από δύο περίπου δεκαετίες στην περιοχή υπήρχαν μεγάλα τμήματα κτισμάτων με ογκώδεις πέτρες. Σήμερα υπάρχει απλά ένα προσκυνητάρι.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά, μια πνευματική όαση μέσα στο δάσος της Αφαίας.


 Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά  της Αίγινας  σήμερα Δευτέρα11 Νοεμβρίου λειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και με την παρουσία πλήθους πιστών.
Το μοναστήρι του Αγίου Μηνά   είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλά οργανωμένα γυναικεία μοναστήρια της Αίγινας. Πάνω στο λόφο της Αφαίας ξαφνιάζει τον επισκέπτη - προσκυνητή όχι μόνο για τη χωροθέτηση του μέσα στο πυκνό πευκοδάσος αλλά κυρίως από τη  φιλοξενία και απλότητα των μοναζουσών που υποδέχονται ανοιχτόκαρδα τον κάθε επισκέπτη.
  
 To μοναστήρι  του Αγίου Μηνά κτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση με προτροπή του Πάτμιου ασκητή γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή, ο οποίος υπήρξε  και μαθητής  του Αγίου Νεκταρίου. Ο γέροντας  έχει αγιοκαταταχθεί από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μνημονεύεται ως ένας ακόμη Άγιος που έχει συνδεθεί με την Αίγινα.
 
 Στην  περιοχή υπήρχε ένας μικρότερος ναός. Σήμερα στο κέντρο του μοναστηριού υπάρχει ένας κατανυκτικός ναός και δίπλα ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο Ονούφριο. Πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από την Αίγινα αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα επισκέπτονται συχνά το μοναστήρι.
   Η πολυπληθής πλέον γυναικεία αδελφότητα είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στην ιεροραπτική  και την ψαλτική. Δύο εκκλησιαστικές τέχνες που ασκούν με ιδιαίτερη προσήλωση οι μοναχές. Στο εκθετήριο  του Μοναστηριού μπορεί κανείς να θαυμάσει τα έργα τους, που ξεκινούν από αγνά  γλυκά  του κουταλιού, τυροκομικά προϊόντα μέχρι κεντήματα και λιβάνι. Ιδιαίτερη κατάνυξη δημιουργούν οι μοναχές που ψάλλουν στις καθημερινές ακολουθίες και πραγματικά όποιος προσκυνητής παρευρεθεί φεύγει από  το καθολικό της Μονής εντυπωσιασμένος.

  Το μοναστήρι μέσα στο ήσυχο πευκοδάσος προσφέρει στους επισκέπτες  του γαλήνη και ηρεμία που τόσο χρειάζεται ο σημερινός άνθρωπος.





 

Ο Άγιος Μηνάς στην Παλαιά Χώρα.

  

   Εορτή του Αγίου Μηνά στις 11 του μήνας Νοέμβριου και πως να μην αναφερθούμε στο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Μηνά στην Παλαιά Χώρα.

   Άλλη μια εκκλησία  της Παλαιάς Χώρας αφιερωμένη σε στρατιωτικό Άγιο. Είναι το ταπεινό ξωκλήσι  του Αγίου Μηνά στην νοτιοανατολική πλευρά  του λόφου, σκαρφαλωμένο ανάμεσα στα εκκλησάκια της Αγίας Μακρίνας  και του Αγίου Ελευθερίου.

Ο ναός κτισμένος  το 17ο αιώνα εντυπωσιάζει για την απλότητα των γραμμών αλλά  και τον τρόπο που έχει οικοδομηθεί με ακατέργαστες πέτρες και με δύο αψίδες στο εσωτερικό  του που στηρίζουν τη  θολωτή στέγη. Ακόμα πιο  εντυπωσιακό είναι  το γεγονός ότι ο ναός έχει κτιστεί σε υπερυψωμένη βάση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένας υπόγειος χώρος ικανός να χρησιμεύσει ως αμυντικό καταφύγιο των κατοίκων.

Ένα στοιχείο που δεν το συναντάμε σε άλλον ναό. Επίσης σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συγγραφέας  κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος οι οπές  στο νότιο τοίχο  του κτίσματος χρησίμευαν ως πολεμίστρες.

Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με ασπρόμαυρες πλάκες και η Αγία Τράπεζα εφάπτεται στην κόγχη του ιερού. Εντυπωσιάζει επίσης η μικρή αψίδα  πάνω από  την είσοδο  του ναού.
Η θέση  του ναού στο σημείο αυτό μαζί με το μικρό χαμηλό πεζουλάκι  στη δυτική πλευρά του, δίπλα στην είσοδο δίνει  την ευκαιρία στον επισκέπτη να σταθεί για λίγο να απολαύσει την απεριόριστη θέα  και προς τον Κοντό αλλά κυρίως προς  το Μεσαγρό.
Σημαντική η συμβολή  των Συλλόγων που φροντίζουν τα μονοπάτια  της Αίγινας. Κι εδώ η δουλειά  τους είναι σπουδαία με αποτέλεσμα να μπορούν οι αναβάτες  του λόφου να ακολουθήσουν τα μονοπάτια και να επισκεφθούν τους ναούς.







 

Η παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου στην πανήγυρη του Αγίου Νεκταρίου.

Σεμνή και σοβαρή η παρουσία του νέου  Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.Φιλόθεου το διήμερο  των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. 

Ο νέος Μητροπολίτης με πολλές και πλούσιες περγαμηνές δράσης στην Εκκλησία, στο φιλανθρωπικό, διδακτικό και κατηχητικό έργο, έχοντας υπηρετήσει σε επιτελικές διοικητικές θέσεις στην Ιερά Σύνοδο, προέστη της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας  και κήρυξε το Θείο Λόγο. Ο λόγος του μεστός και άμεσος δημιούργησε αίσθηση όπως και η σεμνή παρουσία  του στην λιτανεία  που ακολούθησε στην πόλη της Αίγινας. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος έχει σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έχει ολοκληρώσει Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως κληρικός στη Μητρόπολη Χαλκίδος και διακόνησε από  πολλές θέσεις την νεότητα και το ποίμνιο της Εύβοιας. Τυγχάνει επίσης καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής.

Η παρουσία  του στο πηδάλιο  της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης από το 2023 σηματοδοτεί μια νέα αρχή και πορεία για τα εκκλησιαστικά θέματα της συμπρωτεύουσας.  

Θεωρούμε ξεχωριστή τιμή που είχαμε προ  ετών την ευκαιρία  της συνεργασίας με  τον αρχιμανδρίτη τότε Φιλόθεο ως γραμματέα  της Ειδικής Επιτροπής της Συνόδου για τα βιβλία  των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.





 

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Μια λαμπρή λιτανεία στην γιορτινή Αίγινα του Αγίου Νεκταρίου.

Η  Αίγινα τιμά τον μεγάλο ευεργέτη της. Το προστάτη και πολιούχο Άγιο Νεκτάριο. Η λιτανευτική πομπή που ξεκίνησε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο διέσχισε  την παραλία και τα γραφικά σοκάκια και κατέληξε στον Μητροπολιτικό ναό ήταν άλλη μια απόδειξη της μεγάλης ευγνωμοσύνης και αγάπης που τρέφει αυτός ο λαός προς  τον αγαπημένο Άγιο.

Άνθρωποι από όλες  τις γωνιές της Ελλάδας και των Βαλκανίων κατέκλυσαν το νησί και δημιούργησαν το αδιαχώρητο μέσα στο ναό και σήμερα το μεσημέρι στην παραλία της Αίγινας, υποδεχόμενοι με συγκίνηση και θαυμασμό τον Άγιο που θεραπεύει, παρηγορεί και προστατεύει. Κορυφαίοι  της λιτανείας οι εκατοντάδες  των μαθητών και των νέων που έδωσαν όπως κάθε χρόνο ένα δυναμικό παρόν σε αυτήν την μοναδική εκδήλωση τιμής, αγάπης και σεβασμού προς τον Άγιο.
 
Ο καλός καιρός, ή άψογη οργάνωση, η σεμνότητα και ο στολισμός  των δρόμων και των σπιτιών απ' όπου πέρασε η εικόνα  του Αγίου και η Τιμία Κάρα του, έδωσαν το στίγμα της σημερινής γιορτινής ημέρας που δίκαι θεωρείται ως πιο λαμπρή μέρα της Αίγινας.




 




Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεκταρίου.

Στον περικαλλή Ιερό Ναό  του Αγίου Νεκταρίου τελέστηκε το απόγευμα  της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νεκταρίου σε κλίμα κατάνυξης και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας. Ο ναός ασφυκτικά γεμάτος από προσκυνητές που κατέφθασαν στο νησί από όλη την Ελλάδα και περιοχές  των Βαλκανίων, υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα του Αγίου η οποία ετέθη στο μέσον του ναού για προσκύνηση.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος ενώ συμπροσευχόμενοι ήταν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος και ο οικείος μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ.
Φωτογραφίες: Γραφείο Τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

Τις ακολουθίες μεταδίδει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας  της Ελλάδος και το Aegina Portal







 

Πανηγυρίζει ο ενοριακός ναός των Ασωμάτων Αγγέλων

 







  Μεγάλη η σημερινή εορτή των Αρχαγγέλων Γαβριήλ και Μιχαήλ με πολλούς τόπους της Ελλάδας να πανηγυρίζουν στα μεγάλα  προσκυνήματα του Πανορμίτη στη Σύμη, του Αρχάγγελου στη Ρόδο και του Ταξιάρχη στο Μανταμάδο της Λέσβου.
   Στην Αίγινα υπάρχουν και πανηγυρίζουν πολλά  εξωκλήσια όπως αναφέραμε σε προηγούμενες σημειώσεις μας στο Όρος, στην Παχιοράχη ή στην Κυψέλη. Ο μεγάλος όμως εορτασμός πραγματοποιείται στην περιοχή των Ασωμάτων όπου εορτάζει ο ενοριακός ναός των Ασωμάτων Αγγέλων. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες  και μεγαλύτερες ενορίες  της Αίγινας με τα περισσότερα ξωκκλήσια και έντονη ενοριακή ζωή.Τα τελευταία χρόνια ο ναός έχει συντηρηθεί, στο εσωτερικό του υπάρχουν αγιογραφίες, σε σημεία  των εξωτερικών όψεων  του κτιρίου έχει αποκαλυφθεί  η πέτρα, ενώ το προαύλιο με τα όμορφα και περιποιημένα κηπάρια  και το πλακόστρωτο συνθέτουν μια από τις πιό όμορφες πλατείες της Αίγινας.
  Η ενοριακή ζωή των Ασωμάτων έχει ενισχυθεί από την παρουσία  της αίθουσας  στην ανατολική πλευρά  του ναού, πίσω από το ιερό. Η αίθουσα προϋπήρχε, όμως τα τελευταία χρόνια έχει ανακαινισθεί, έχει αποκτήσει περιστύλιο και λειτουργεί ως αρχονταρίκι, όπου πραγματοποιούνται οι ενοριακές συνάξεις και τα Κατηχητικά Σχολεία.
   Η διακονία  του π. Μιχαήλ Τζίτζη στο ναό  εδώ και πολλά χρόνια έχει αναβαθμίσει την ενορία, η οποία σήμερα  παρουσιάζει αυτήν  την τόσο όμορφη εικόνα. Συμπαραστάτες στο έργο του το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας.