Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

"Του Άγιου Αντρέα, το κρύο αντριεύει".

   

  Τελικά  οι λαϊκές ρήσεις και η σοφία  του λαού προηγούνται των προγνωστικών και των προβλέψεων του καιρού. Κι ενώ όλοι πιστεύαμε πως ο χειμώνας  θα αργήσει, τελικά ήρθε ακριβώς στην ώρα του σύμφωνα πάντα με τις παρατηρήσεις των σοφών  ανθρώπων που είχαν παρατηρήσει πως ο καιρός αγριεύει  από  του Αγίου Αντρέα.

Ο χειμώνας λοιπόν είναι εδώ!!! Με αρκετή βροχή κι άγρια σοροκάδα!!!

    Οι παλαιότεροι είχαν συνδυάσει  τον ερχομό του χειμώνα με το όνομα του τελευταίου Αγίου του Νοεμβρίου.  Κυρίως ήθελαν να τονίσουν, πέρα από τις εκάστοτε παραξενιές του καιρού, πως ο χειμώνας οριστικά έχει έρθει και  δεν χωρούν άλλες αναβολές στην προετοιμασία του σπιτιού για τα μεγάλα κρύα.
   Η κ. Λίνα Μπόγρη – Πετρίτου μας διαφωτίζει σχετικά στο βιβλίο της:  «Τα λέμε και στην Αίγινα»: 

Το κρύο δυναμώνει και ο τελευταίος Άγιος, ο Άγιος Ανδρέας, κλείνει το μήνα:
 -Του Άγιου Αντρέα, το κρύο αντριεύει.
Και η συμβουλή των γεωργών, αφού οι δουλειές τέλειωσαν:
-Ο Νοέμβρης έκλεισε; Τα ζευγάρια είναι στο στάβλο.
Το φθινόπωρο τελειώνει με το Νοέμβρη, τα σημάδια της λαμπερής Πούλιας  χάνονται με τη δύση της στον ουρανό και μένουν τα λόγια του παππού του γεροντάκου για όλα τούτα:
«Ανήμερα του Άι Φιλίππου, κορικάτσι μου, η Πούλια κατεβαίνει τσαι φιλεί τη γης, τσαι λάμπει όλος ο τόπος όπου κατεβαίνει, τσαι επειδή το φως είναι μπόλικα μοιρασμένο ολούθε, δεν είναι καλό να βγαίνουνε όξω οι ανθρώποι. Λένε ότι βγαίνουνε οι ανεράιδες στα τρίστρατα τσαι στήνουνε το χορό…»

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ο Άγιος Ανδρέας στη βόρεια πλαγιά της Παλαιάς Χώρας.

                                

     Στη  βόρεια άκρη της Παλαιάς  Χώρας  σφηνωμένος μέσα  στην πλαγιά  βρίσκεται  ο   Άγιος Ανδρέας  που  εορτάζει σήμερα.  Κρυμμένος, θα έλεγε κάποιος από τα αδιάκριτα βλέμματα και στη σκιά  της Μεσαιωνικής πολιτείας τον συναντάμε μετά τον πασίγνωστο Άγιο Φανούριο που στην εορτή του στα τέλη Αυγούστου συγκεντρώνει πλήθη πιστών.

Ο Άγιος Ανδρέας ντυμένος  στα λευκά του διατηρεί  την αρχιτεκτονική των ναών της Παλαιάς Χώρας. Μονόχωρη, θολωτή βασιλική με  την είσοδο του προς  τα δυτικά βρίσκεται  σε ένα σημείο με θέα  προς  το Βαθύ και την περιοχή της Σουβάλας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό  που δεν συναντάμε συχνά σε παρόμοια εκκλησάκια είναι το μικρό  φροντισμένο προαύλιο, η αυλή  της Εκκλησίας που είναι και αυτή καλό ασβεστωμένη.

Ο  κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος  στο βιβλίο του "Χριστιανική Αίγινα" δεν συμπεριλαμβάνει το εκκλησάκι αυτό  στον οικισμό της Παλαιάς Χώρας, όπως άλλωστε και το γειτονικό του Αγίου Φανουρίου. Εκκλησιαστικά και οι δύο ναοί ανήκουν στην ενορία  του Βαθέος.

Τέλος πολύ καλή εντύπωση  προκαλεί  η καθαριότητα, η ευπρέπεια  του χώρου τόσο  εξωτερικά όσο και εσωτερικά κάτι που μαρτυρεί  την φροντίδα  των ενοριτών.

Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε  ο κ. Χρήστος Νεστορίδης  τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.

 



 

 



Ο αγαπητός π. Λεωνίδας Βέλκος εκοιμήθη.


 Είχαμε την ευλογία τότε στον Πειραιά να γνωρίσουμε τον κ. Λεωνίδα Βέλκο. Έναν σοβαρό, μειλίχιο και χαμογελαστό άνθρωπο ο οποίος υπηρετούσε στο βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως Πειραιά κάτω από τα σκαλιά της Αγίας Τριάδας. Ο ίδιος καλός Θεολόγος και γνώστης του εκκλησιαστικού βιβλίου ήταν πάντα κατατοπιστικός και εξυπηρετικός στη διακονία του. Παράλληλα ήταν από τους πιο φλογερούς κατηχητές της Μητροπόλεως και ήταν τοποθετημένος στο νεανικό έργο του Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας.

Μέσα από τη Φοιτητική Εκκλησιαστική Δράση, τότε, ο μετέπειτα π.Λεωνίδας έδινε ένα δυναμικό παρόν. Νυμφεύθηκε την γλυκύτατη Κατερίνα  και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1982. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην ενορία  της Αγίας Παρασκευής στην Καλλίπολη.  Μαζί με την πρεσβυτέρα του ανέπτυξαν ένα θαυμάσιο έργο, κοινωνικό και κατηχητικό. Κατόπιν μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης και υπηρέτησε ως προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Σμύρνης.

Οι εποχές αλλά και οι αλλαγές στη ζωή μας, τον έφεραν στον Πόρο, στη Ι. Μητρόπολη Ύδρας. Ο ίδιος διατηρούσε κατοικία στην Καλλονή στον κόλπο της Επιδαύρου. Υπηρέτησε για χρόνια και πάλι σε μια εκκλησία της Παναγιάς. Στον Ευαγγελισμό του Πόρου. Ο Σεβ Μητροπολίτης Ύδρας του απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου (31- 5-2018)

Πόσο έκπληξη ένοιωσα όταν τον είδα μετά από χρόνια σε συναντήσεις της Μητροπόλεως Ύδρας, σε συνάξεις και σε χειροτονίες. Διατηρούσε πάντα το χαμόγελο του και τη φυσική του ευγένεια. Και πάντα δίπλα του η Κατερίνα.

Τελευταία φορά τον συνάντησα ένα καλοκαίρι στον Πόρο στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γιώργου Καλού. Ήταν ήδη φανερά καταβεβλημένος, αλλά  το ίδιο ευγενής.

Σε ευχαριστούμε πατέρα Λεωνίδα για τα καλά σου λόγια, το αψεγάδιαστο χαμόγελο σου και την ανοιχτοσύνη της καρδιάς σου.

Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή σου.

ο Άγιος Ανδρέας στην κορυφή του βουνού.

                                         


                                        

   Ανεμοδαρμένο το ταπεινό εκκλησάκι πάνω στο βουνό.  Μοναδικές οι φωτογραφίες  της κ. Καλλιρρόης Μπέση από τον  Άγιο Ανδρέα. Και το λέμε αυτό γιατί πολύ δύσκολα  μπορεί  να ανέβει κάποιος εκεί. Γι' αυτό την ευχαριστούμε πάρα πολύ που της δημοσίευσε στη προσωπική της σελίδα  στο Fb  και έτσι μπορούμε κι εμείς να απολαμβάνουμε αυτή την ομορφιά.
   Του Αγίου Ανδρέα λοιπόν σήμερα τελευταία ημέρα  του Νοέμβρη  Η λαϊκή παράδοση θέλει  να από σήμερα να αντριεύει το κρύο. Οψόμεθα!!!

  Σκαρφαλώνοντας προς το Μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας, ένα από τα χαρακτηριστικά  του τοπίου είναι η ύπαρξη πολλών  μικρών  εξωκλησιών. Συγκεκριμένα στα δεξιά καθώς πλησιάζουμε προς το μοναστήρι διακρίνουμε το ύψωμα του Αγίου Ανδρέα, όπου στην κορυφή του υψώνεται το ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που εορτάζει σήμερα  30 Νοεμβρίου.

  Το ξωκλήσι βρίσκεται  στα βορειοδυτικά  του μοναστηριού.  Σήμερα  με την ενασχόληση πολλών ομάδων και συλλόγων με τα μονοπάτια  της Αίγινας, το ύψωμα αποτελεί έναν από τους πεζοπορικούς προορισμούς της Αίγινας.

  Ερημικό  το ξωκλήσι, ταπεινό, ντυμένο με πλάκες στην οροφή του, περιτριγυρισμένο από θάμνους και χαμηλή βλάστηση όπως σκίνα και πουρνάρια, στέκει ως άλλος βιγλάτορας πάνω στο βουνό. Χαρακτηριστική η σιδερένια τζαμαρία που έχει προστεθεί  για  να προστατεύει  τους προσκυνητές  του ανήμερα  της εορτής του.


    Στην επόμενη πανοραμική φωτογραφία το εκκλησάκι  μόλις  που διακρίνεται  στην κορυφή  του πρώτου από αριστερά  υψώματος.

Η θέση του, το σημείο που βρίσκεται  και η πανοραμική θέα σε προκαλεί να το επισκεφτείς.
  Άλλα  εκκλησάκια αφιερωμένα  στον Άγιο Ανδρέα  εντοπίζουμε στο Βαθύ και στο Μαραθώνα της Αίγινας.

 

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

"Το χρονικό του απογεύματος" ,παρουσίαση ποιητικής συλλογήςτου κ. Νίκου Σπανού.


 Η Ομάδα Περί Γραμμάτων και Ευ Ζην και οι εκδόσεις "Κουκκίδα" παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή του κ. Νίκου Σπανού το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 17.30 στην αίθουσα του συλλόγου επί της οδού Στρατηγού Πετρίτη 25 στην πόλη της Αίγινας.

Για το βιβλίο και το δημιουργό θα μιλήσουν οι Μάνια Μεζίτη ποιήτρια, η Ελευθερία Τσούρη συγγραφέας και ποιήτρια και ο κ. Νίκος Σπανός θα διαβάσει ποιήματα  του.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

"Όλα θα πάνε καλά" μια διαφορετική ιστορία για τα Χριστούγεννα.

 

Μια  χριστουγεννιάτικη ιστορία  που κυκλοφόρησε πέρσι τέτοια εποχή μπορεί άνετα να συντροφέψει τις φετινές γιορτές μας. Με έναν τίτλο γεμάτο ευχές και ελπίδα "Όλα θα πάνε καλά" κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε στο κοινό η νουβέλα αυτή η οποί λόγω θεματολογίας βρήκε θερμή ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό.

Κυκλοφορεί και διατίθεται από το βιβλιοπωλείο 'Λυχνάρι".

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

"Ο Βαγγέλης Βιδάλης μαζί με το γιο  του επιστρέφει στο νησί του μετά από χρόνια απουσίας. Μπροστά του ανοίγεται μια καινούργια ζωή σε έναν τόπο που είχε εγκαταλείψει βιαστικά για να ζήσει στην Αθήνα το όνειρό του. Ήθελε να ζήσει μακριά από καθετί που τον έπνιγε, τον έλεγχε, τον περιόριζε. Ποθούσε την ανωνυμία και μια ζωή που θα την καθορίζει ο ίδιος.
Κάπου τα κατάφερε.....

Η επιστροφή του μοιάζει μονόδρομος προκειμένου ο μικρός  γιος του να αλλάξει παραστάσεις, εικόνες, πρόσωπα και να ξεχάσει τη στιγμή της απώλειας και της φυγής της μάνας του....

Η καινούργια ζωή είναι δύσκολη.  Προσπαθεί να ορθοποδήσει και να  φροντίσει  το γιο του. Στη ζωή του μπαίνουν καινούργια πρόσωπα και συνήθειες. Οι παλαιοί του φίλοι και συμμαθητές τον αρνούνται και δεν τον δέχονται. Το ίδιο και το μικρό Πετρή που αναζητεί καινούργιους φίλους .....  Μέχρι που έρχεται η παραμονή των Χριστουγέννων και κατεβαίνουν όλα  τα παιδιά να πουν τα κάλαντα στο καράβι της γραμμής. Εκεί κάτι θα συμβεί... κάτι θα αλλάξει.... Άλλωστε ξημερώνουν Χριστούγεννα".


Πολλά τα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη ζωή πατέρα και γιου σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης σε μια κοινωνία που παραμένει κλειστή και φαινομενικά συντηρητική.  Η δασκάλα  του Πετρή, ο παπάς  του νησιού, ο καπετάνιος  του πλοίου "Άρτεμις", ο μοναδικός φίλος του Βαγγέλη, η συμμαθήτρια του Πετρή.

 
Εξώφυλλο: Το έργο "Αντίο" της εικαστικού Ιωάννας Καφίδα.

Αποκλειστική διάθεση: Βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".
 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Στολίζονται σιγά - σιγά οι πλατείες της Αίγινας.

Μπήκε ο χριστουγεννιάτικος φωτεινός διάκοσμος στην πλατεία Εθνεγερσίας και στην πλατεία της Κυψέλης και αμέσως άλλαξε η διάθεση πολλών συμπολιτών μας, μιας και η γιορτινή ατμόσφαιρα είναι πάντα ικανή να ανεβάσει την ψυχολογία και να δώσει νότες χαράς που όλοι αποζητούμε.

Δεν είναι τόσο τα λαμπάκια και οι γιρλάντες είναι αυτό που αντιπροσωπεύουν. Την προσμονή των εορτών, της χαράς, της ελπίδας.



 

 

Ο "Φοίβος" ετοιμάζεται.....

Αδιάψευστοι μάρτυρες οι φωτογραφίες που σήμερα  το πρωί ανήρτησε ο φίλος  κ. Παντελής Φύσσας στη σελίδα  του στο Fb.O  "Φοίβος" ανέβηκε στη δεξαμενή για  την απαραίτητη συντήρηση του ώστε να είναι έτοιμος για την επιστροφή του στη γραμμή του Σαρωνικού. Στη δεξαμενή θα παραμείνει μέχρι τις 29/11.

Να  θυμίσουμε ότι το πλοίο απουσιάζει από τα καθημερινά του δρομολόγια από τα τέλη Ιουνίου όταν υπέστη βλάβη. Να

Να ευχηθούμε γρήγορη επιστροφή!


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ο Άγιος Στυλιανός στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας.

      

Άλλη μια αναφορά  σε εκκλησία  της Παλαιάς Χώρας, ίσως σε μια από τις λιγότερο γνωστές μια που βρίσκεται έξω από  τις συνήθης  διαδρομές των επισκεπτών του λόφου. 
Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Στυλιανός. Άλλη μια εορτή του Νοεμβρίου, καθώς είχαμε πει από την αρχή του μήνα, πως ο Νοέμβρης είναι κατεξοχήν ο μήνας με τις πολλές εορτές. Ο Άγιος Στυλιανός θεωρείται ο προστάτης των μικρών παιδιών και ευλαβείται ιδιαίτερα από τις μητέρες μικρών παιδιών.

Στη βόρεια ράχη του λόφου της Παλαιάς Χώρας  στέκεται περήφανος αν και αποκομμένος από  τα υπόλοιπα κτίσματα της Χώρας, ο Άγιος Στυλιανός.

Εντυπωσιακό κτίσμα με φανερά τα σημάδια  της εγκατάλειψης τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Η  γενική εικόνα μπορεί να ξεγελάσει τον επισκέπτη, όμως με την είσοδο στο εσωτερικό αμέσως η πρώτη εικόνα αλλάζει.

Ο Άγιος Στυλιανός βρίσκεται σχετικά κοντά  στην είσοδο  της Παλαιάς Χώρας. Αν ανηφορίσουμε προς τον Άγιο Γεώργιο τον Καθολικό και ακολουθήσουμε το μικρό μονοπάτι στα αριστερά  θα συναντήσουμε την εκκλησία  που είναι πνιγμένη στη βλάστηση. Ο επισκέπτης θα καθυστερήσει να μπει στο ναό, γιατί η θέα από αυτό το σημείο αυτό κόβει την ανάσα. Όλη η βόρεια πλευρά  της Αίγινας απλώνεται κάτω από τα πόδια σου ενώ η ματιά χάνεται μέχρι τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα και την Αττική.


Η είσοδος  του ναού βρίσκεται στη νότια πλευρά για να είναι προφυλαγμένη από το βοριά. Στη δυτική πλευρά πάνω από το παράθυρο υπάρχει ανάγλυφος περίτεχνος σταυρός μέσα σε τετράγωνο πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο στο χώρο του ναού έχουν βρεθεί αρχαία μαρμάρινα μέλη ανθρώπινου σώματος.

 
Το εσωτερικό  του ναού είναι απογοητευτικό. Η υγρασία έχει διαπεράσει  τους τοίχους. Η σκεπή είναι θολωτή και ο ναός είναι μονόχωρος. Δύο αψίδες στηρίζουν τη νότια και βόρεια πλευρά  του ναού και υποβαστάζουν την οροφή. Το πάτωμα με μια φανερή κλίση προς τα νότια.
      Ο  ασβέστης στους τοίχους ίσως κάλυψε κάποιες  αγιογραφίες που υπήρχαν.
    Ο μοναχικός  Άγιος Στυλιανός στο βορeιότερο σημείο του λόφου σπάνια έχει  τη χαρά να δέχεται επισκέπτες  διότι πολλοί  αγνοούν την ύπαρξη του αλλά και από το γεγονός ότι δεν είναι ευδιάκριτος από τα βασικά μονοπάτια της Χώρας.

 


 

 

Το ιστορικό της Ι.Μονής Αγίας Αικατερίνης στον Κοντό.

                                  

Τη  σπάνια αυτή φωτογραφία μας έστειλε  φίλος  της "Οδού Αιγίνης". Ακολουθούν φωτογραφίες της κ Καλλιρρόης Μπέση και του κ. Νεκτάριου Κουκούλη.

                                      

 
 Φωτογραφίες από την κ. Καλλιρρόη Μπέση
 Γιορτάζει το μοναστηράκι της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες της Παλαιάς Χώρας. Μια μικρή γυναικεία αδελφότητα η οποία στην κυριολεξία ζει και αναπνέει στη σκιά  της Παλαιάς Χώρας της Αίγινας και του μεγάλου μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης από την απλότητα του χώρου και την ησυχία του μικρού μοναστηριού.  Επιλογή  πολλών Αιγινητών  που διαλέγουν τη Μονή  για εκκλησιασμό ή την τέλεση του μυστηρίου  της Βάπτισης. Μια αγιοβάδιστη γωνιά  της Αίγινας αν αναλογιστεί κάποιος πόσοι Άγιοι έζησαν στην περιοχή, πόσες σύγχρονες εκκλησιαστικές μορφές βημάτισαν τα χώματα αυτά, ασκήθηκαν και τελείωσαν το βίο τους.

 Αντιγράφουμε από την παράδοση της Μονής:
Στην Αίγινα υπάρχει Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Υπήρχε εκεί ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και θαυματουργικά βρέθηκε η εικόνα της. Δυστυχώς το εκκλησάκι αυτό το είχε ένας πολύ βλάσφημος. Το 1908 το αγόρασαν δυο καλογριές. Ο Άγιος Νεκτάριος τότε ευχαριστήθηκε πολύ. 
Όταν αγοράσθηκε το κτήμα εκείνο, δεν είχε νερό. Σκάψανε τριάντα μέτρα και νερό δεν βρισκόταν. Τότε ένας Αγιορείτης Ιερομόναχος, έκανε παράκληση στην Αγία με τις μοναχές. Κατέβασε κατόπιν μέσα στο ξεροπήγαδο την εικόνα, λιβάνισε και είπε με την αθώα πίστη του:
- Εάν Αγία μου Αικατερίνη δεν μας βγάλεις νεράκι, δεν θα σε βγάλουμε απ' εδω μέσα!!
Την νύχτα που προσεύχονταν οι καλογριές, ακούσθηκε θόρυβος και παράξενος κρότος, το δε μικρό μοναστηράκι σείστηκε από τα θεμέλια του.
- Θύμωσε, είπαν, η Αγία και θα μας καταστρέψη, γιατί την αφήσαμε μέσα στα χώματα.
Το πρωί κατέβηκε ο Ιερομόναχος να βγάλη την εικόνα. Βλέπη όμως στα τοιχώματα του ξεροπήγαδου χαραγμένο ένα Σταυρό. Και είδε πως ο Σταυρός εκείνος ήταν βρεγμένος στο κάτω μέρος.
Σηκώνει την εικώνα και φωνάζει στις καλογριές για το χαρμόσυνο γεγονός. Το πηγάδι έβγαλε νερό...
Ε, λοιπόν, από τότε, το 1924 το νερό του πηγαδιού υπάρχει και αρκετό μάλιστα, ώστε να ικανοποιή τις ανάγκες του Μοναστηριού.

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Η Αγία Αικατερίνη στην Παλαιά Χώρα.

 

   Δεν θα την συναντήσεις εύκολα  στο μονοπάτι "7" της  Παλαιάς Χώρας  τη μικρή Αγία Αικατερίνη. Είναι καλά  κρυμμένη και χρειάζεται να ξέρεις καλά  το μονοπάτι.

                                                   

  Πίσω ακριβώς από την εικονιζόμενη  Αγία Άννα, αρκετά προφυλαγμένη από τους διαβάτες  της Παλαιάς Χώρας είναι η εκκλησούλα της Αγίας Αικατερίνης. Λες και υιοθετεί τη στάση από τη ζωή της Αγίας που έτρεχε να κρυφτεί από τον ειδωλολάτρη πατέρα της που την κυνηγούσε επειδή ήταν χριστιανή.

 Ο ναός αυτός είναι ίσως από τους λιγότερο γνωστούς του λόφου αλλά ταυτόχρονα και από  τους καλύτερα  διατηρημένους. Για να τον ανακαλύψεις θα χρειαστεί να περπατήσεις  το μονοπάτι  που ξεκινά από το Σταυρό και οδηγεί στα χαμηλά  του λόφου προς τον Άγιο Στέφανο και τις υπόλοιπες εκκλησίες. Η Αγία Αικατερίνη δεν βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι. Δεν θα τη συναντήσεις  στο δρόμο σου, παρά  μόνον αφού περάσεις  τον Άγιο Δημήτριο, στα αριστερά ακριβώς θα ακολουθήσεις ένα μικρό μονοπατάκι  που θα σε οδηγήσει  στην  Αγία Άννα. Πίσω ακριβώς από την Αγία  Άννα (εικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία με τα παιδιά) βρίσκεται η Αγία Αικατερίνη. Πραγματικά καλά κρυμμένη!

Το κτίσμα είναι από τα παλαιότερα  της Παλαιάς Χώρας και σύμφωνα με την επιγραφή που συναντάμε η ανέγερση της τοποθετείται το πολύ μακρινό 1225.

Ο ναός έχει δεχθεί πολλές ανθρώπινες επεμβάσεις. Έχει πρόσφατα σοβαντιστεί  το εσωτερικό  του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τοιχογραφίες, αλλά και το δάπεδο  έχει τσιμενταριστεί.

Διακρίνονται αυτά  που αναφέρουμε  στην παρακάτω φωτογραφία  όπως επίσης και τα χαλιά με τα οποία είναι στρωμένος ο ναός. Το τέμπλο  είναι κτιστό  και έχει ένα αψιδωτό άνοιγμα.

Πάνω από την εξωτερική πόρτα μέσα σε κύκλο διακρίνουμε έναν  χαραγμένο σταυρό και κάποια  γεωμετρικά σχήματα.

Η  εσωτερική εικόνα του ναού  που διαφέρει κατά πολύ από τη συνήθη  των εκκλησιών της Παλαιάς Χώρας μας οδηγεί να αναλογιστούμε μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεται να επεμβαίνει κάποιος  σε ένα τόσο παλαιό βυζαντινό μνημείο, ακόμα και στο όνομα  της ευλάβειας και της αγάπης για αυτόν το χώρο!

 

 

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Μοναδικές όμορφες εικόνες μιας αγριεμένης θάλασσας

Μεγάλα κύματα και αρκετά προβλήματα έφερε  το σημερινό Σάββατο σε όσους είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν προς και από Πειραιά. Η φύση έδειξε το άλλο της πρόσωπο. Ο χειμώνας παρών σε όλο το μεγαλείο του.

Η θάλασσα έδειξε  τη δύναμη της δημιουργώντας αφροστόλιστες παραλίες σε όλο το μήκος των βόρειων ακτών της Αίγινας, ιδανικές για φωτογράφηση αλλά όχι για περπάτημα ή άλλα σπορ. 
Ένα ιδιαίτερο χειμωνιάτικο Σάββατο του Νοέμβρη που με αυτά κι άλλα πολλά μας φέρνει πιο κοντά στην εποχή του χειμώνα και των Χριστουγέννων.






 

Χωρίς πλοία αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι. Απαγορευτικό... μέχρι νεωτέρας.


 Μετά  το πρωινό δρομολόγιο που εκτέλεσε  το πλοίο ΠΟΣΕΙΔΩΝ η κοινοπραξία Saronic Ferries εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ισχύει απαγορευτικό απόπλου για τα εξής δρομολόγια από Πειραιά στις 11.00 και από Αίγινα στις 11.15 και 15.40.

Αναμένεται νέα ανακοίνωση....

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία από το Δήμο Αίγινας.


 Εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία με σύνθημα: "Σπάσε τη σιωπή, σταμάτα τη βία, δεν είσαι μόνη", οργανώνει ο Δήμος Αίγινας την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα  11.00 π. μ. στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης.

Ομιλητές είναι οι: κ. Χρήστος Κώστας επικεφαλής του Γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά και ο κ. Δημήτρης Βενέτης Ανθυπαστυνόμος του Α.Τ. Αίγινας.

Απαγορευτικό αύριο Σάββατο 23/11 προς Μέθανα και Πόρο και για τα AERO.

Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων επιφέρει  η αυριανή (Σάββατο 23/11) επιδείνωση  του καιρού.
Συγκεκριμένα το πλοίο 'ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ"  δεν θα πραγματοποιήσει το δρομολόγιο του προς Μέθανα και Πόρο , αύριο Σάββατο 24/11 ενώ τα ταχύπλοα AERO  δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια προς Αίγινα και Αγκίστρι μετά  τις 10  το πρωί και όλη την ημέρα.