Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η πρωτοχριστιανική κρύπτη του Αγίου Ανδρέα στη Μασσαλία.

   Η Μασσαλία είναι η πόλη στην οποία ο Ελληνισμός είναι το κύριο χαρακτηριστικό ιστορικό στοιχείο της. Μια πόλη που ιδρύθηκε πό Έλληνες - αποικία των Φωκαέων - που τιμά την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της, που σήμερα στα Μουσεία της αναδεικνύεται και προβάλλεται με μοναδικό έως συγκινητικό τρόπο η πορεία της Ελλάδος μέσα στους αιώνες. Σε αυτήν την πόλη θα συναντήσει κάποιος και μια πρωτοχριστιανική κρύπτη με παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Ανδρέα, κάτω από το Αββαείο του Αγίου Βίκτωρα. 
    Στη κρύπτη του Αββαείου του Αγ. Βίκτωρος,όπου από το 1250 μέχρι το 1980 φυλασσόταν ο Σταυρός μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος την 19 Ιανουαρίου 1980 μεταφέρθηκε στον Ι.Ν.Αγ.Ανδρέα Πατρών με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου. 
Το αββαείο του Αγ.Βίκτωρος ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ από τον Όσιο Κασσιανό τον Ρωμαίο πάνω από το τάφο του Αγίου μάρτυρος Βίκτωρος και υπήρξε το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στη Δύση.Σήμερα ανήκει στη Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας.Στη κρύπτη του αββαείου ,όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Οσίου Κασσιανού,υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγ. Ανδρέα ,όπου στη θέση που εφυλάσσετο ο Σταυρός του Αποστόλου έχει τοποθετηθεί αγιογραφημένη εικόνα,δώρο του Μητροπολίτου Πατρών κυρού Νικοδήμου σε ανάμνηση της επανακομιδής στη Πάτρα
.











Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το πηγαδάκι. Ποιός θα το δηλώσει;

   Το  "πηγαδάκι" είναι ένα  μικρό πηγάδι στην περιοχή της Καβουρόπετρας από  το οποίο οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι παραθεριστές αντλούσαν νερό. Παρά την εγγύτητα  του με τη θάλασσα, μόλις λίγα μέτρα όπως καταδεικνύει και η φωτογραφία, είχε καλό πόσιμο νερό!
    Το "πηγαδάκι"  αυτό είχε προσδώσει και στο σημείο της παραλίας  την ονομασία  του. Έτσι λοιπόν οι παλαιότεροι Κυψελιώτες κατέβαιναν  για το θαλάσσιο λουτρό τους τα καλοκαίρια  στο πηγαδάκι. Στο σημείο αυτό έκαναν μπάνιο  οι πιό τολμηροί γιατί η πρόσβαση  ήταν λίγο δύσκολη εξαιτίας  των  βράχων, αλλά η θάλασσα  υπέροχη. Επίσης κατέφευγαν εκεί όσοι δεν ήθελαν να κάνουν μπάνιο με  τον πολύ κόσμο που σύχναζε  στην αμμουδερή(!) παραπλήσια παραλία όπου υπήρχε και το κεντράκι  του Παύλου.
   Σήμερα  το πηγαδάκι  παραμένει  στη θέση του χωρίς βέβαια να διαθέτει νερό  για άντληση. Μπορεί κανείς να το διακρίνει από τον παραλιακό δρόμο.
   Όμως  αναρωτιόμαστε, ποιός  θα δηλώσει αυτό το πηγαδάκι; Γιατί πρέπει  να δηλωθεί όπως λένε! Προκαλεί πάντως εντύπωση  και απορία,  γιατί θα πρέπει  να δηλωθούν οι αναμνήσεις, οι συνήθειες, ο παλιός  τρόπος ζωής, τα ανέμελα  καλοκαίρια μας; 
   Το πηγαδάκι ήταν σημείο αναφοράς  των καλοκαιρινών διακοπών και όχι μόνο. Το να δηλωθεί η ύπαρξη του μπορεί να μην είναι και τόσο κακό, άλλωστε μπορεί και να διασωθεί.
    Όμως επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, μήπως μετά τα πηγάδια και τα πηγαδάκια ακολουθήσουν, οι πεζούλες, τα φουρνάκια, τα αλώνια, τα πατητήρια  και ότι άλλο έδωσε ζωή και ανέθρεψε  τους ανθρώπους αυτού του τόπου;

  Στη  φωτογραφία ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ηλιόπουλος παπάς και δάσκαλος στην Κυψέλη. Η φωτογραφία προέρχεται από την έκθεση παλαιών φωτογραφιών  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης με τίτλο:"Συνέβη στην Κυψέλη" Αύγουστος 2010,

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

"Εξπρές Δανάη" με τη γοητεία της παλιάς αρχόντισσας.

  Έλεγαν πως δεν υπήρχε λιμάνι στο Αιγαίο που να μην είχε "πιάσει" το "Κυκλάδες", το πλοίο που όργωσε το Αιγαίο όσο λίγα. Το "Κυκλάδες" είναι το γνωστό μας "Δανάη Εξπρές"  που για  λίγα χρόνια υπηρέτησε  τη γραμμή του Σαρωνικού, στη δύση πλέον της καριέρας του.
   Ναυπηγήθηκε το 1972 στο Πέραμα και ανήκε  στην εταιρεία του Αγαπητού. Ταξίδεψε πολύ στις Κυκλάδες, ανέβηκε μέχρι το Βόρειο Αιγαίο, εξυπηρέτησε  την άγονη γραμμή. Υπήρχαν μέρες  που στην κυριολεξία  το "έχαναν", ο τρόπος του λέγειν, από τα μακροήμερα ταξίδια  του στο Αιγαίο.Ένας μεγάλος μαχητής  του Αιγαίου σε εποχές δύσκολες κατόρθωσε να δώσει πνοή και ζωή στα μικρά και μεγάλα κυκλαδονίσια πολύ πριν έρθουν τα σημερινά μεγαθήρια και ταχύπλοα.
    Τέλη της δεκαετίας  του '90  έρχεται στον Αργοσαρωνικό. Αρκετά ανταγωνιστικό λόγω ταχύτητας τότε, έκανε πρωινά δρομολόγια από Πειραιά μέχρι Σπέτσες. Γρήγορα μπήκε στην Κοινοπραξία με τα υπόλοιπα κλειστά οχηματαγωγά  της γραμμής, μέχρι που πέρασε μαζί με τα υπόλοιπα  στη μεγάλη οικογένεια της Saronikos Ferries  και κατόπιν της Hellas Ferries. Στον Αργοσαρωνικό ταξίδεψε στην αρχή με το όνομα "Μεθοδία" και κατόπιν και μέχρι το τέλος  του ως "Δανάη Εξπρές". Καλοτάξιδο γρήγορο, ευέλικτο πλοίο με μικρή όμως χωριτικότητα οχημάτων  στάθηκε ιδανικό για τη γραμμή.
    Με  τον αέρα μιας  άλλης εποχής και με στοιχεία μιας παλιάς αρχοντιάς άφησε πολύ καλές εντυπώσεις ιδιαίτερα από την καλή πλεύση  του σε συνθήκες θαλασσοταραχής.
     Η εταρεία  του το πούλησε στα μέσα της δεκαετίας  του 2000 και με το όνομα ERKE ταξίδεψε στη Μαύρη θάλασσα, απ' όπου και οι τελευταίες  φωτογραφίες.








Σαρωνικός, λεωφόρος πολιτισμού και γνώσης.



   


  Επιστημονική Ημερίδα διοργανώνουν η Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα ζωής και το Δίκτυο Προστασίας Σαρωνικού με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων Ιστορίας και Πολιτισμού του Σαρωνικού.
Η εκδήλωση  πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 28 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο Μέγαρο του ΟΛΠ, Ακτή Μιαούλη 10, στον Πειραιά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,
«Είναι γνωστό ότι ο Σαρωνικός από την αρχαιότητα αποτέλεσε κοιτίδα ενός πολιτισμού του οποίου η συνεισφορά, ιδιαίτερα στην κλασική περίοδο, δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας και στις χώρες της Μεσογείου, αλλά είχε καθοριστική επίδραση στη διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού. Σε όλους τους παράκτιους δήμους, όπως και στα νησιά, οι άνθρωποι που έζησαν στο διάβα των αιώνων άφησαν κληρονομιά μνημεία που η υψηλή τους αισθητική και καλλιτεχνική αξία αντανακλά πρώτα τον πόθο και τους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα και με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό κέρδος, το εξαιρετικό αυτό τοπίο έχει αντιμετωπισθεί από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις σαν «οικόπεδο για αξιοποίηση» με αποτέλεσμα να γίνεται χωροθέτηση λειτουργιών άναρχα (ξενοδοχειακές μονάδες, πετρελαϊκές εταιρείες, ιδιωτικές βίλες, νυχτερινά κέντρα, ταβέρνες και μπαρ κ.α) παρόλο που οι περισσότερες από τις λειτουργίες αυτές όχι μόνο δε συνάδουν με τον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο, αλλά και υποβαθμίζουν τα μνημεία της ιστορίας και του πολιτισμού.

Όμως και η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική εκποίησης του δημόσιου χώρου με αποκλειστικό κριτήριο επίσης τα κέρδη των υποψήφιων επενδυτών, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο «αποχαρακτηρισμού» του θαλάσσιου μετώπου του Σαρωνικού από χώρο ιστορικής μνήμης, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ήπιας αναψυχής, σε χώρο εντατικών λειτουργιών «υψηλής κερδοφορίας» πράγμα το οποίο, όχι μόνο θα οδηγήσει στο να αποκοπεί η παραλία ακόμα περισσότερο από τον αστικό ιστό και θα κάνει σχεδόν απαγορευτική την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα, αλλά θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα μνημεία του πολιτισμού και την ιστορική μνήμη. Η κατάσταση που πιο πάνω περιγράψαμε -και η παλαιότερη αλλά και η σημερινή- είναι απαράδεκτη για μια τόσο ιστορική και τόσο υψηλής οικολογικής ποιότητας παράκτια ζώνη, όπως είναι ο Σαρωνικός. Για το λόγο αυτό οι συλλογικότητες του παραλιακού μετώπου που οργανώνουμε ή στηρίζουμε την ημερίδα αυτή είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε, στηρίζοντας το έργο και τις άοκνες προσπάθειες των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των αρχαιολόγων προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμιση των ιστορικών μνημείων όπως και οι κίνδυνοι εκποίησης τους.
Για να προστατευθούν και να αναβαθμισθούν τα μνημεία της ιστορίας και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει τόσο μέσα στους δήμους όσο κυρίως στη συνείδηση των πολιτών είναι ανάγκη – Να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για τον πολιτισμό και να ενισχυθούν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες με επιστημονικό δυναμικό και τεχνικά μέσα -Να αποσυνδεθούν τα μνημεία και οι χώροι που τα περιβάλλουν από τις λογικές της εκποίησης και της κερδοσκοπίας και να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης.
Με αυτή τη σκέψη είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση του ΟΛΠ, του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της χερσονήσου της Βουλιαγμένης
-Να εξωραϊσθούν οι χώροι, όπου υπάρχουν ιστορικά μνημεία στους δήμους του Σαρωνικού, να γίνει σηματοδότηση και προβολή των μνημείων και να αξιοποιηθούν για την προβολή της τοπικής ιστορίας στους δημότες στους επισκέπτες και ιδιαίτερα στη νεολαία
-Να γίνει οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης σε μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης που θα διασφαλίζει τη μοναδικότητα του φυσικού αυτού πόρου και για τις επόμενες γενιές. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση και να αξιοποίηση για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλων των φυσικών οικοσυστημάτων της παραλιακής ζώνης (Λίμνη Κουμουνδούρου, δέλτα Ιλισού, δέλτα του ρέματος της Πικροδάφνης, βιότοπος Αλυκών Αναβύσσου).

-Να κατεδαφιστούν άμεσα οι παράνομες εγκαταστάσεις στην ακτογραμμή του Σαρωνικού και ιδιαίτερα όσες ήδη έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, με εξαίρεση τις δημοτικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την πρόσβαση των πολιτών σε παραλίες, και εγκαταστάσεις πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες
-Να απομακρυνθούν από την παραλία τα νυχτερινά κέντρα και άλλες παράνομες χρήσεις αναψυχής.
-Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου σύμφωνα με την κατατεθειμένη μελέτη του Πολυτεχνείου.
-Στη χερσόνησο της Βουλιαγμένης να δημιουργηθεί περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό πάρκο, το οποίο θα συμπεριλάβει το δάσος και όλα τα αρχαιολογικά μνημεία
-Ο χώρος των Αλυκών Αναβύσσου να γίνει πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας του σημαντικού οικοσυστήματος.» .
Η ημερίδα θα είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, και θα έχει χορηγό επικοινωνίας την ΕΡΤ
portnet.gr

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Εκτός δρομολογίων ο "Απόλλωνας"




Από το site: ellinikiaktoploia
Στην μικρή πλωτή δεξαμενή του Περάματος ανεβαίνει σήμερα το «ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ», προκειμένου να ελέγξει και να αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστη  το απόγευμα της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά μετά από ξαφνικό μπουρίνι. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου,
«Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ότι το Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ” Ν.Π. 10631 προερχόμενο από Αίγινα με τριάντα έξι (36) επιβάτες κατά τη διαδικασία χειρισμών πρόσδεσης στην προβλήτα Αργοσαρωνικού λόγω των τοπικών δυσμενών καιρικών συνθηκών, παρασύρθηκε πλησίον των πρυμνοδετημένων Ε/Γ-Ο/Γ “ΑΧΑΙΟΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ” με αποτέλεσμα να παρασύρει τις άγκυρές τους και τελικά να προσκρούσει σε παρακείμενο προβλήτα του λιμένα.
Στη συνέχεια το “ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ” με τη συνδρομή των Ρ/Κ “ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΙΙ” και “ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ 5” προσέδεσε ασφαλώς και αποβίβασε τους επιβάτες και τα οχήματα.
Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές χωρίς να διαπιστωθεί εισροή υδάτων, ενώ από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΛΛΑΣ”.
   
   

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο Άγιος Στυλιανός στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας

  Μια από τις σωζόμενες εκκλησίες της Παλαιάς Χώρας στην Αίγινα είναι αυτή του Αγίου Στυλιανού η οποία ανήκει αρχιτεκτονικά στον τύπο του μονόχωρου δρομικού ναού και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Παλαιάς Χώρας κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.   Η ευλάβεια των Αιγινητών προς τον Άγιο προστάτη των μικρών παιδιών είναι πολύ παλιά. Συνηθίζουν ανήμερα της εορτής να φέρνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά  στην Εκκλησία για να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν.  Η  ευλάβεια των ανθρώπων συνοδευόταν και από τα αιτήματα για υγεία των μικρών παιδιών σε εποχές που υπήρχε μεγάλη πείνα, μεγάλη παιδική θνησιμότητα και η παραμικρή αρρώστια ήταν ικανή να αποβεί μοιραία  για τη ζωή του παιδιού. Έτσι  δικαιολογείται άλλωστε και η ευχή "να σας ζήσει"  που αντάλασσαν και ανταλάσσουν ακόμα στις γιορτές ή στην βάπτιση. 
 Άλλη εκκλησία  του Αγίου Στυλιανού συναντάμε στου "Ογδόντα"  προς το Κέντρο Υγείας.
   Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία (Μικρά Ασία). Οι ιστορικές πληροφορίες που διαθέτουμε γι' αυτόν είναι πενιχρότατες. Έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα και θεωρείται προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών. Η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου. Από παρε- τυμολογία  του ονόματος του πιστεύεται ότι αυτός "στυλώνει" δηλαδή ενισχύει την υγεία των παιδιών. Στην Ικαρία έχουν  στα σπίτια εικόνα του Αγίου και όταν αρρωστήσει  κάποιο παιδί τη λειτουργούν και σταυρώνουν με αυτήν το παιδί. Στην Κρήτη οι γονείς των παιδιών που πεθαίνουν πρόωρα, ονομάζουν το παιδί μετά το θάνατό του "Στυλιανό". Εξαιρετικά διαδεδομένο είναι κυρίως ανάμεσα στους Βλάχους το όνομα "Στέργιος" ως παραλλαγή του "Στέλιος" το οποίο δίδεται κατόπιν τάματος γαι ευτοκία από επίτοκες γυναίκες οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Η ιαματική θαυματουργία του Αγίου πέρασε και στην εικαστική απόδοση του Αγίου σε Βυζαντινές και κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες όπου παρουσιάζεται ο Άγιος ως γέροντας που κρατά στο αριστερό χέρι του σπαργανωμένο βρέφος ενώ με το δεξί ένα ειλητάριο που γράφει: " Παίδων φύλαξ πέφυκα αλλά Θεού το  δώρον"



Η Αγία Αικατερίνη στην περιοχή του Κοντού στην Αίγινα

    Γιορτάζει σήμερα το μοναστηράκι της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες της Παλαιάς Χώρας. Μια μικρή γυναικεία αδελφότητα η οποία στην κυριολεξία ζει και αναπνέει στη σκιά  της Παλαιάς Χώρας της Αίγινας και του μεγάλου μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης από την απλότητα του χώρου και την ησυχία του μικρού μοναστηριού.  Επιλογή  πολλών Αιγινητών  που διαλέγουν τη Μονή  για εκκλησιασσμό ή την τέλεση του μυστηρίου  της Βάπτισης. Μια αγιοβάδιστη γωνιά  της Αίγινας αν αναλογιστεί κάποιος πόσοι Άγιοι έζησαν στην περιοχή, πόσες σύγχρονες εκκλησιαστικές μορφές βημάτισαν τα χώματα αυτά, ασκήθηκαν και τελείωσαν το βίο τους.
   Αντιγράφουμε από την παράδοση της Μονής:
Στην Αίγινα υπάρχει Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Υπήρχε εκεί ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και θαυματουργικά βρέθηκε η εικόνα της. Δυστυχώς το εκκλησάκι αυτό το είχε ένας πολύ βλάσφημος. Το 1908 το αγόρασαν δυο καλογριές. Ο Άγιος Νεκτάριος τότε ευχαριστήθηκε πολύ. 
Όταν αγοράσθηκε το κτήμα εκείνο, δεν είχε νερό. Σκάψανε τριάντα μέτρα και νερό δεν βρισκόταν. Τότε ένας Αγιορείτης Ιερομόναχος, έκανε παράκληση στην Αγία με τις μοναχές. Κατέβασε κατόπιν μέσα στο ξεροπήγαδο την εικόνα, λιβάνισε και είπε με την αθώα πίστη του:
- Εάν Αγία μου Αικατερίνη δεν μας βγάλεις νεράκι, δεν θα σε βγάλουμε απ' εδω μέσα!!
Την νύχτα που προσεύχονταν οι καλογριές, ακούσθηκε θόρυβος και παράξενος κρότος, το δε μικρό μοναστηράκι σείστηκε από τα θεμέλια του.
- Θύμωσε, είπαν, η Αγία και θα μας καταστρέψη, γιατί την αφήσαμε μέσα στα χώματα.
Το πρωί κατέβηκε ο Ιερομόναχος να βγάλη την εικόνα. Βλέπη όμως στα τοιχώματα του ξεροπήγαδου χαραγμένο ένα Σταυρό. Και είδε πως ο Σταυρός εκείνος ήταν βρεγμένος στο κάτω μέρος.
Σηκώνει την εικώνα και φωνάζει στις καλογριές για το χαρμόσυνο γεγονός. Το πηγάδι έβγαλε νερό...
Ε, λοιπόν, από τότε, το 1924 το νερό του πηγαδιού υπάρχει και αρκετό μάλιστα, ώστε να ικανοποιή τις ανάγκες του Μοναστηριού.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Το Φεστιβάλ των εθελοντών και της προσφοράς.





           Ευχαριστίες  σε όσους πρόσφεραν  την εθελοντική εργασία  τους και μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους στη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Φιστικιού, απέδωσε  ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης  στην ειδική βραδιά  που διοργανώθηκε  την Κυριακή 22 Νοεμβρίου  στο "Ελληνικόν Sea side". Πολλοί ήταν αυτοί  που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και έδωσαν το παρόν οπλισμένοι με χαμόγελο  και  φορτισμένοι με  την εμπειρία  της  φετινής  διοργάνωσης  που κατόρθωσε να ξεπεράσει  πολλούς σκοπέλους και υφάλους και να παρουσιάσει ένα  ξεχωριστό αποτέλεσμα  που ικανοποίησε  ντόπιους και επισκέπτες  του τετραήμερου Φεστιβάλ.

         Παρόντες ο πρόεδρος  της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Γεώργιος Καλόφωνος ο οποίος  τόνισε  τον εθελοντικό χαραχτήρα  του Φεστιβάλ  και όπως με νόημα  τόνισε:  " αν  χαθεί από το Φεστιβάλ ο  εθελοντισμός  τότε θα χάσει η γιορτή  τη ζεστασιά και τον αυθορμητισμό της".
     Ευχαριστίες απηύθυναν  ο πρόεδρος  της ΚΕΔΑ  κ. Γιάννης Ζορμπάς και η αντιπρόεδρος κ. Καίτη Σαλπέα. Οι υπεύθυνοι των τομέων  που ήταν παρόντες παρέλαβαν τα τιμητικά διπλώματα για  τα μέλη  των ομάδων  τους.
     Παρούσα και  η επί δύο χρόνια  πρόεδρος  του Φεστιβάλ κ. Φλώρα Αλυφαντή, ο πρόεδρος  του Συλλόγου  των Φίλων  του Φεστιβάλ κ. Στράτος Πανταβός, εκπρόσωποι Συλλόγων και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
   Η παρουσία τόσων ανθρώπων  επιβεβαιώνει  την επιτυχία  του Φεστιβάλ  και βάζει στέρεες βάσεις  για τη συνέχεια.








Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Οι παλαιοί ρετσινάδες του Μεσαγρού.

      Παλαιά αντικείμενα από  το παραδοσιακό επάγγελμα του ρετσινά ή  ρητινοσυλλέκτη βρήκαν οι μαθητές  της Περιβαλλοντικής Ομάδας γύρω από τα πεύκα, στην χθεσινή εξόρμηση  στον Άγιο Ευστάθιο τον κυνηγό.
    Μέχρι το 1984 ο Παναγιώτης Μπόγρης έβγαζε ρετσίνι από τα πεύκα στο Μεσαγρό. Η  μαρτυρία  του καταγράφτηκε στην εξαιρετική εργασία  των μαθητών του Γενικού Λυκείου Αίγινας  τη σχολική χρονιά 1996 -1997  με υπεύθυνους καθηγητές: την αείμνηστη Σοφία Μηλιώτη και τον κ. Άρη Παύλο.
   Η  μαρτυρία έχει ως εξής:
".... τότε στην Αίγινα και ιδιαίτερα  σε πευκόφυτες περιοχές όπως ο Μεσαγρός, γινόταν παραγωγή ρετσινιού. 
   Ήμασταν λίγοι σχετικά  που ασχολούμασταν με την εργασία αυτή. Δεν ήταν ιδιαίτερα δύκολη μήτε  κοπιαστική. Επεξεργαζόμασταν το ρετσίνι, ένα άσπρο παχύρευστο χυμό, που κυλούσε αργά από τους κορμούς  των πεύκων, χωρίς βέβαια να καταστρέφονται τα ίδια  τα δέντρα.
   Η  επεξεργασία  του ξεκινούσε από την 1η Απριλίου, με τον ερχομό των πρώτων ζεστών ημερών, και διαρκούσε ως και το τέλος Οκτωβρίου. Η εποχή αυτή είναι η ιδανικότερη γιατί τότε μόνο τα πεύκα μπορούσαν να δημιουργήσουν αυτό το χυμό. Αντίθετα το χειμώνα που ο καιρός ήταν κρύος δεν ήταν δυνατόν να παράγουν το ρετσίνι. Άλλωστε ο χειμώνας ήταν η περίοδος όπου τα πεύκα ξεκουράζονταν. Εδώ θα πρέπει να πω ότι το διάστημα αυτό καθοριζόταν από το δασαρχείο. Επίσης αυτό όριζε τον τρόπο με τον οποίο εμείς θα εργαζόμασταν πάνωσ το δέντρο. Δηλαδή κανόνιζε πόσες φορές θα κτυπούσαμε τον κορμό ενός πεύκου, σε ποιό σημείο και πόσα εκατοστά. Αν δεν ακολουθούσαμε τις διαταγές τότε μας έκανε μήνυση, επιβάλλοντάς μας να πληρώσουμε κάποιο πρόστιμο. Έτσι μόλις έφτανε ο Απρίλης καθένας από μας που έκανε αυτή τη δουλειά, κατευθυνόταν προς τη δασική έκταση που κατείχε.......
   Τα  εργαλεία μου απαρτίζονταν από ένα σκερπάνι, έναν  ή περισσότερους τενεκέδες, ένα  κουτάλι, μια γούβα, ή δοχείο όπως εμείς το αποκαλούσαμε  καθώς και μια πέτρα την οποία όμως την χρησιμοποιούσαμε τα πρώτα χρόνια που ξεκινήσαμε το επάγγελμα αυτό.... Επειδή όμως με την πέτρα η εργασία γινόταν δύσκολη, ύστερα χρησιμοποιούσαμε τα κουβαδάκια, που απέδιδαν περισσότερο κι ήταν πιό ξεκούραστα και κατά συνέπεια τα μεροκάματα περισσότερα.
    Διάλεγα ένα πεύκο κι άρχιζα να το κτυπώ, συνήθως στο κατώτερο σημείο του κορμού συνεχίζοντας προς τα πάνω, αφού είχα τοποθετήσει τενεκεδάκια στην πληγή. Σε αυτά τρέχει σαν διαμαντένιο δάκρυ μεγάλη ποσότητα  ρετσινιού. Με την ξύστρα που έχω οφηγώ τη ροή του χυμού μέσα στα τενεκεδέκια. Μετά για να τα μεταφέρω είχα κατασκευάσει τη σκουντάβλα, η οποία ήταν ένα ξύλο όπου στη μια άκρη βρισκόταν ένας  τενεκές δεμένος. Έτσι το φόρτωνα στον ώμο μου....
   Αξιοπρόσεχτη  είναι  η χρησιμότητα  του ρετσινιού. Ευρύτερη και πιό διαδεδομένη ήταν η χρήση του στο κρασάκι μας. Επίσης από αυτό έβγαινε  το κολοφόνιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν για την κατασκευή διαφόρων πραγμα΄των, όπως κουτιών. Ακόμα από το χυμό αυτό παραγόταν ο νέφτης, που είχε μεγάλη αξία. Τέλος  το χρησιμοποιούσαν για να κατασκευάσουν πλαστικά είδη, όπως παλστικά σκάφη".

  Σήμερα  δεν υπάρχουν πιά  ρητινοσυλλέκτες. Παρέμειναν τα εργαλεία  τους για να μας θυμίζουν το παλαιό αυτό επάγγελμα που εξαιτίας του ΄όσοι εργάζονταν κολλούσαν  και ένσημα στο ΙΚΑ.

    Οι  δύο τελευταίες φωτογραφίες με τα πλαστικά παπούτσια  των  εργατών καθώς και δύο  γούβες που κολλούσαν στον κορμό  του πεύκου, προέρχονται από τη συλλογή  του κ. Ανδρέα Κάππου και έχουν εκτεθεί μαζί με άλλα  παλαιά αγροτικα εργαλεία  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. 

    Η  εργασία  των μαθητών  του Γενικού Λυκείου δεν κυκλοφορεί δυστυχώς  στα βιβλιοπωλεία. Μπορεί κάποιος να  την αναζητήσει  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  της Αίγινας.

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Δύσκολες μέρες για τους ταξιδιώτες. Νοτιάδες-απαγορευτικό - λίγα πλοία.




Λιγότερους απόπλους από το λιμάνι της Αίγινας και το λιμάνι του Πειραιά κάνουν από την προηγούμενη Τετάρτη τα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία της γραμμής, θέτοντας σε ισχύ το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων τους. Όπως και πέρυσι την ίδια εποχή, θα εκτελούνται 4 δρομολόγια τις καθημερινές και έως 6 τα Παρασκευο-Σαββατοκύριακα κατανεμημένα από τις 07:30 ή 09.00 το πρωί έως και τις 19:15 από την Αίγινα και από τις 07.20 το πρωί ή 08.00 (Σάββατο – Κυριακή) έως τις 17:15 από τον Πειραιά, με καθημερινές διαφοροποιήσεις στις ώρες αναχώρησής τους.
    Κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευόμαστε καθημερινά τον πίνακα δρομολογίων για τις όποιες αλλαγές. Κάτι που επιβάλλεται όταν ζεις  σε νησί και εξαρτάσαι απόλυτα από την Ηπειρωτική Ελλάδα. Βέβαια και πάλι εμείς εδώ στην Αίγινα βρισκόμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση από άλλα μακρινά νησιά που τις «δύσκολες» μέρες τα πλοία κάνουν να φανούν για μέρες. Αυτή είναι η μοίρα της νησιωτικής Ελλάδας εν έτει 2015.
   Ο Πόρος και η Ύδρα στερούνται συμβατικού πλοίου και σύνδεσης με  την Αίγινα. Τα μόνα δρομολόγια έτσι όπως έχουν ανακοινωθεί από Πειραιά για Αίγινα – Μέθανα –Πόρο θα εκτελούνται Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή!!!
  Ας σημειωθεί ότι, έπειτα και από την έναρξη της ετήσιας ακινησίας για τα πλοία «Ποσειδών Ελλάς», «Φοίβος» και «Ιονίς», στη γραμμή Αίγινα- Πειραιά βρίσκονται μόλις δύο πλοία της Κοινοπραξίας («Απόλλων Ελλάς» και «Αχαιός»), και το «Άγιος Νεκτάριος», τα οποία σε «αγαστή» συνεργασία έχουν κατανείμει τα δρομολόγια τους με αποτέλεσμα να εκτελεί 2 η Κοινοπραξία και 2 ο Άγιος Νεκτάριος.
   Δύσκολες μέρες για ταξιδιώτες  και ήδη ο πρώτος δυνατός νοτιάς έφερε  και το πρώτο απαγορευτικό.