Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

πρωτ. Λεωνίδας Βέλκος, ένας ταπεινός λειτουργός.

     Αφιέρωμα  σε έναν καλό  και παλαιό  φίλο από τον Πειραιά.

  Πραγματοποιήθηκε χθές Πέμπτη 31  Μαΐου Γενική Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως στο Συνεδριακό Κέντρο Ύδρας.  Με αυτή  την ευκαιρία ο  Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ τίμησε  με το οφφίκιο του πρωτοπρεσβύτερου το σεβαστό ιερέα π. Λεωνίδα Βέλκο, εφημέριο  του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Πόρου. Η  χειροθεσία έγινε μετά  το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας.
    Ο π. Λεωνίδας Βέλκος  τις τελευταίες δεκαετίες διακονεί  στον ναό του Πόρου. Είναι κάτοικος περιοχής Καλλονής Μεθάνων και έχει δημιουργήσει με την πρεσβυτέρα του Κατερίνα μια πολύ όμορφή οικογένεια. Και οι δυό τους ήταν από τα πρώτα στελέχη  της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς από τη δεκαετία  του '80. Ο π. Λεωνίδας πριν χειροτονηθεί ιερέας ήταν υπάλληλος  στο βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως ( στο υπόγειο του Ναού της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά) και κατηχητής  στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Η Κατερίνα Βέλκου υπήρξε από τους στυλοβάτες  των μεγάλων εκδηλώσεων - εορτών νεολαίας - της Μητροπόλεως Πειραιά  με τη συμεμτοχή της στη χορωδία  της Φοιτητικής Εκκλησιαστικής Δράσης και στη Θεατρική Ομάδα  της Μητροπόλεως.
   Κατόπιν ο π. Λεωνίδας για πολλά χρόνια υπηρέτησε  στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καλλιπόλεως Πειραιά, σημειώνοντας πλούσιο κοινωνικό και ποιμαντικό έργο. Τις  τελευταίες  δεκαετίες  είναι εφημέριος  στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Πόρου όπου συνεχίζει αθόρυβα και άοκνα το εκκλησιαστικό  του έργο.
 Από  αυτή τη σελίδα  του ευχόμεθα καλή συνέχεια  στο έργο  του και  οικογενειακή ευτυχία.

Καθημερινά πλέον σύνδεση με Μέθανα και Πόρο.

Καθημερινά πλέον και για όλο το καλοκαίρι θα υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδεύσουμε προς Μέθανα και Πόρο από  το λιμάνι  της Αίγινας. Η Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού ("Απόλλων Ελλάς", "Αχαιός", "Ποσειδών Ελλάς", "Φοίβος"), όπως και το προηγούμενο καλοκαίρι δρομολογούν πλοίο από Πειραιά προς Αίγινα Μέθανα και Πόρο καθημερινά στις 10.30 π.μ. και με αναχώρηση από Πόρο προς Μέθανα- Αίγινα -Πειραιά  στις 13.30 μ.μ. Κάθε Παρασκευή υπάρχουν  δύο δρομολόγια ένα  το πρωί όπως προαναφέραμε  και το απογευματινό στις 17.30. Οι ώρες αναχωρήσεων το Σάββατο και τις Κυριακές αλλάζουν.
   Να  υπενθυμίζουμε όμως πως το περσινό καλοκαίρι υπήρχαν δύο δρομολόγια από Πειραιά με τον ίδιο προορισμό καθημερινά στις 10.30 π. μ. και 14.30 μ.μ.Ας  ελπίσουμε πως προϊόντος  του καλοκαιριού να υπάρξει και αυτό το δεύτερο δρομολόγιο.
  
   Με  τα  δρομολόγια αυτά επανέρχεται και πάλι το καθεστώς που ίσχυε παλιά να υπάρχουν δηλαδή δρομολόγια  και τις καθημερινές που να συνδέουν και τα τέσσερα λιμάνια  με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επικοινωνία των νησιών, η μεταφορά των προϊόντων και οι μετακινήσεις των επιβατών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Μετά από πολλά  χρόνια όπου υπήρχαν ελάχιστα δρομολόγια κυρίως τα Σαββατοκύριακα κάτι φαίνεται να κινείται. Η καθιέρωση αυτών των δύο δρομολογίων από την Κοινοπραξία θα σημάνει και μεγαλύτερη  κίνηση επιβατών κάτι που επιθυμούν πολύ οι επαγγελματίες  του Σαρωνικού.
   

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Οι ακούραστοι εργάτες της Ύδρας.

  Από  τα χαράματα στέκουν υπομονετικά στο πόστο τους, εκεί στη γωνία  του λιμανιού, περιμένοντας το φορτίο τους. Ταπεινά ζώα, ήσυχα, εργατικά και πάντοτε διαθέσιμα. Η εικόνα στο λιμάνι της Ύδρας είναι ίδια εδώ και πολλές δεκαετίες.Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα ζώα αυτά εκτελούν την εργασία  τους καθημερινά μεταφέροντας ανθρώπους αλλά και τα μεγαλύτερα από αυτά (μουλάρια) βαριά φορτία κάθε είδους στους οικισμούς και στα στενά δρομάκια  της Χώρας  του νησιού, ανεβαίνοντας φορτωμένα αμέτρητα σκαλοπάτια.
   Η ανάβαση στα Μοναστήρια της Ύδρας, ή σε κάποιους οικισμούς μπορεί να γίνει και με  τα ζώα. Οι τουρίστες  τα φωτογραφίζουν ή επιλέγουν μια βόλτα στη ράχη τους.
  Μια εικόνα από την παλιά Ύδρα που σε τίποτα δε διαφέρει από τη σημερινή.

Είναι μία από τις  χαρακτηριστικότατες εικόνες του νησιού. Αναπόσπαστη ψηφίδα στο μωσαικό ενός τόπου που έχει κατορθώσει να παραμείνει αλώβητος από το πέρασμα του χρόνου αλλά κυρίως από την κακόγουστη "ανάπτυξη" άλλων  όμορων και μη περιοχών.
  Από το μικρό φέρυ - μποτ "Γεωργία" ξεφορτώνονται τα εμπορεύματα. Ανάμεσα  τους ψυγεία  θερμοσίφωνες, πλυντήρια. Πολλές  φορές  τα ζώα μπαίνουν μέσα στο πλοίο και φορτώνονται εκεί. Στην αποβάθρα περιμένουν υπομονετικά να φορτωθούν στη ράχη τους το φορτίο που θα μεταφέρουν στα δρομάκια του νησιού.
   Για όλους εμάς  τους επισκέπτες η εικόνα είναι πρωτόγνωρη. Στην Ύδρα είναι απλά η καθημερινότητα.

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Οδηγός για τις εξετάσεις


   Δύσκολες  οι μέρες  των σχολικών εξετάσεων. Απαιτούν  δουλειά, υπομονή και επιμονή αλλά κυρίως  σωστό προγραμματισμό μελέτης. Όλα  μπορούν να γίνουν. Ακόμα να κατορθωθούν και αυτά που με μια πρώτη ματιά φαίνονται ακατόρθωτα.Αρκεί να υπάρχει στόχος.
   Ένα μικρό βοήθημα  για αυτές  τις μέρες  που καμιά  φορά καθορίζουν και το μέλλον  των εξεταζομένων παιδιών, επιχειρούμε με  αυτό  τον μικρό οδηγό ευχόμενοι "ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ"

     Βασικά σημεία για να πετύχουμε στις εξετάσεις του σχολείου.
·        Γράφουμε με προσοχή το πρόγραμμα  των εξετάσεων
·        Ελέγχουμε αν έχουμε πάρει σωστά την ύλη των εξετάσεων στα μαθήματα που εξετάζονται.
·        Σχεδιάζουμε το πρόγραμμα  της μελέτης μας.
·        Διαμορφώνουμε το χώρο που θα μελετούμε.
     Σκληρές αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε:
·        Αποφασίζουμε ότι πρέπει να νικήσουμε στις εξετάσεις.
·        Περιορίζουμε δραστικά το χρόνο που βλέπουμε τηλεόραση
·        Περιορίζουμε ακόμα  πιο δραστικά το χρόνο που σερφάρουμε στο διαδίκτυο και ειδικά στο Facebook
·        Μειώνουμε τις άσκοπες βόλτες και το παιχνίδι.
·      Προσέχουμε τη διατροφή μας. Απαγορεύεται η δίαιτα στις εξετάσεις. Ο οργανισμός μας πρέπει να τρέφεται σωστά.
·      Κοιμόμαστε νωρίς.
·      Αποφεύγουμε τα ξενύχτια.
·      Προσέχουμε τον εαυτό μας ώστε να μη μας συμβεί κάποιο ατύχημα.
·      Δεν απουσιάζουμε για κανένα λόγο από τις εξετάσεις παρά μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας.
Την  ημέρα  που εξεταζόμαστε:
·      Είμαστε  στην ώρα  μας στο σχολείο.
·      Αποφεύγουμε τις καθυστερήσεις  γι’ αυτό θα πρέπει  να δουλέψει αυτές τις μέρες περισσότερο το ξυπνητήρι (το κινητό μας).
·      Αποφεύγουμε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής γιατί μας δημιουργούν άγχος.
·      Έχουμε φάει πρωινό πριν έρθουμε σχολείο. Το άδειο στομάχι σε συνδυασμό με το άγχος μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα.
·      Είμαστε ήρεμοι.
·      Έχουμε αφήσει έξω από το σχολείο προβλήματα και θέματα που μπορεί να μας ταλαιπωρούν.
·      Αφήνουμε στην άκρη της αίθουσας το κινητό, το βιβλίο ή κάποιες σημειώσεις μας.
·      Έχουμε μαζί μας δύο τουλάχιστον στυλό διαρκείας, γομολάστιχα και κάποια όργανα σε μαθήματα που απαιτούνται (Μαθηματικά)
·      Απαγορεύεται  το μπλάνκο.
·      Αν το κρίνουμε απαραίτητο μπορούμε να έχουμε ένα μπουκάλι νερό.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης:
·      Γράφουμε τα στοιχεία μας στο γραπτό μας.
·      Διαβάζουμε προσεκτικά τα θέματά μας.
·      Ακούμε με πολύ προσοχή τις εξηγήσεις του καθηγητή μας.
·      Σημειώνουμε στο πρόχειρο (τελευταία σελίδα) τυχόν απορίες μας.
·      Επιλέγουμε με προσοχή τα θέματά μας.
·      Είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι.
·      Δεν ενοχλούμε τους συμμαθητές μας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
·      Όταν τελειώσουμε, ελέγχουμε σχολαστικά το γραπτό μας, εάν έχουμε απαντήσει σε όλα τα θέματα. Εάν έχουμε μεταφέρει με ακρίβεια τις λύσεις  και τα θέματα από το πρόχειρο στο «καλό»
·      Παραδίδουμε το γραπτό μας χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας.
·      Κατευθυνόμαστε προς την έξοδο χωρίς φασαρία.
Όταν  τελειώσουμε:
·      Επιστρέφουμε στο σπίτι μας για να ξεκουραστούμε ώστε με καλύτερη διάθεση να μελετήσουμε το επόμενο μάθημα.
·      Εάν για κάποιο λόγο δεν πήγαμε καλά στο μάθημα που εξεταστήκαμε, μην αφήσουμε αυτό να μας επηρεάσει αρνητικά για τα επόμενα μαθήματα.
·      Αν για κάποιο λόγο απουσιάσαμε μια ημέρα από τις εξετάσεις, επικοινωνούμε αμέσως με το σχολείο.
Χρήσιμες σκέψεις:
·      Μην ξεχνάμε ότι αυτές οι εξετάσεις είναι ένα παιχνίδι μπροστά στις εξετάσεις που θα δώσουμε αύριο στη ζωή μας.
·      Μην ξεχνάμε ότι οι καθηγητές μας είναι συνεργάτες μας και θα μας βοηθήσουν σε αυτόν τον αγώνα μας.
·      Μπορούμε να πετύχουμε πολλά  εάν το θελήσουμε, με σκληρή δουλειά, υπομονή , επιμονή και πίστη στον εαυτό μας.
·      Οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας πολλές και καλές ευκαιρίες.
·      Τέλος – όπως λέει και μια διαφήμιση – το καλοκαίρι γύρισε. Αυτό μη  το ξεχνάμε. Αλλά για να το ευχαριστηθούμε θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε  στις εξετάσεις.
   
                                                                ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ








6 καναπέδες στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Έξι καναπέδες από σήμερα προστέθηκαν στο χώρο της κεντρικής εισόδου του 2ου Γυμνασίου Αίγινας. Οι χειροποίητοι καναπέδες έγιναν με πρωτοβουλία  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και με χορηγία  της κ. Ελένης Τζίτζη.
   Η  τοποθέτησή τους σκοπό έχει να κάνει όχι μόνο πιό ζεστό και φιλικό  το περιβάλλον του σχολείου αλλά και να προσφέρει  τη δυνατότητα  να χρησιμοποιούνται από τους μαθητές και στις μαθήτριες την ώρα των διαλειμάτων ιδιαίτερα τις μέρες που ο καιρός είναι άσχημος. Έχουν τη δυνατότητα - λόγω κατασκευής - να μεταφέρονται εύκολα και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του σχολείου.
   Τέτοιες παρεμβάσεις  ομορφαίνουν  την καθημερινή  ζωή του σχολείου




Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Η Αγία Τριάδα στο Βαθύ. Μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

     Μεγάλη η τιμή προς την Αγία Τριάδα στην Αίγινα αν κρίνουμε από το πλήθος των εκκλησιών που υπάρχουν. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου. Μη ξεχνάμε ότι ο Άγιος Νεκτάριος ίδρυσε το μοναστήρι και το αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα. Στο νησί  συναντάμε  ξωκλήσια στην περιοχή του Κοντού, στο Σφεντούρι ανατολικά του οικισμού, στο Μεσαγρό, στο Λιβάδι. Ωστόσο ο μεγαλύτερος εορτασμός είναι αυτός του ενοριακού ναού στο Βαθύ στη βόρεια πλευρά της Αίγινας.
   Οι παλαιότεροι Αιγινήτες ονόμαζαν την περιοχή  "Κοκκαλάκι". Σύμφωνα με την παράδοση "Βαθύ" ονόμαζαν  την  περιοχή  του λιμανιού. Με  τα χρόνια  οι ονομασίες άλλαξαν  και επεκράτησε η ονομασία "Σουβάλα"  για την παραλία και "Βαθύ"  για  το εσωτερικό μέρος  του οικισμού, (πληροφορίες από το βιβλίο  του Σοφ. Δημητρακόπουλου : "Χριστιανική Αίγινα") Όπως και να έχει  το θέμα, η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι  του χωριού αγαπούν ιδιαίτερα  τον τόπο τους  και αυτό το αποδεικνύουν κάθε φορά  που εορτάζει ο ενοριακός ναός  τους, ο οποίος σημειωτέον είναι από τους νεότερους στην Αίγινα.
   Για  την ιστορία  να αναφέρουμε ότι  ο ενοριακός ναός  ήταν  του Τιμίου Προδρόμου στο σημερινό κοιμητήριο. Λόγω των σεισμών του 1962 και των ζημιών που υπέτση, κρίθηκε ακατάλληλος με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν  οι ενέργειες  για την ανοικοδόμηση νέου ναού. Ο νέος ναός θεμελιώθηκε το 1964  και εγκαινιάστηκε αργότερα από  τον Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο. Είναι σταυροειδής με τρούλο και εσωτερικά αγιογραφημένος. Στον περίβολο  διασώζεται  το μικρό ξωκλήσι  της Αγίας Τριάδος  και  το μνημείο των πεσόντων  ηρώων  του χωριού κατά  τον Γερμανοιταλικό πόλεμο.
 
  Το  ναΰδριο  της μικρής Αγίας Τριάδας  που στέκεται πάνω στο κεντρικό δρόμο που διατρέχει  τον οικισμό, είναι σήμα κατατεθέν και σημείο  αναφοράς  της περιοχής. Απολαμβάνει την αγάπη και τη φροντίδα όλων, χάρη στην ομορφιά της, την απλότητα των γραμμών  της και  του μικρού μεγέθους της. Χαρακτηριστικότατο δείγμα  νησιώτικου ναού, λες και ξέφυγε από κάποιο νησί των Κυκλάδων, με τους ασβεστωμένους εξωτερικούς  τοίχους και τη θολωτή στέγη, κλέβει αμέσως και δικαιολογημένα  το βλέμμα, την προσοχή και τη συμπάθεια του περαστικού.
   Σήμερα  έχει ενταχθεί μέσα  στο προαύλιο του μεγάλου ενοριακού ναού και προστατεύεται από τις πέτρινες κατασκευές του κήπου, από κάποιους ίσως απρόσεκτους οδηγούς.
  Η γεμάτη νοσταλγία πανέμορφη φωτογραφία του βρέφους - τότε-  Νίκου Οικονόμου μπροστά  στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο Βαθύ,

Από  την σελίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας αντιγράφουμε κάποια  χρήσιμα στοιχεία  για  την ιστορία  της ενορίας.
Ιστορικό
Το χωριό του Βαθέος τα παλαιότερα χρόνια είχε ως ενορία τον ναό του Τιμίου Προδρόμου που με τους σεισμούς του 1962 έπαθε μεγάλη καταστροφή και για μερικά χρόνια, μέχρι να επισκευαστεί, κρίθηκε ακατάλληλος να λειτουργεί. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να κτίσουν νέο ναό επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος, σε κεντρικότερο σημείο του χωριού σε οικόπεδο που δώρισαν οι:  Μαρία Γενίτσαρη, Γεωργία Σαρδή και Εργίνα Πολυδώρου. Ο ναός αφιερώθηκε στην Αγία Τριάδα εξαιτίας  της μικρής εκκλησίας  που  προϋπήρχε εκεί.
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος θεμελιώθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1964 και το 1973 έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία με ημιτελή ακόμα τον Ιερό Ναό. Οι εργασίες συνέχισαν  με προσωπική εργασία και προσφορές των κατοίκων του χωριού και στις 26 Αυγούστου του 1984 τελέστηκαν τα εγκαίνια  από τον Μητροπολίτη  Ύδρας κ.κ. Ιερόθεο. Τέλος στις 5 Απριλίου του 1995 με προεδρικό διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 75 Τ’Α /18- 04- 1995) η ενορία του Τιμίου Προδρόμου Βαθέος μετονομάσθηκε σε ενορία Αγίας Τριάδος. Σήμερα μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι  486 οικογένειες.
Εφημέριοι 
Οι εφημέριοι που διακόνησαν από παλαιά που λειτουργούσε ο πρώτος ενοριακός Ναός του Τιμίου Προδρόμου ήταν οι: Ιερομ.π.Ιερόθεος Πατάπης, π. Συμεών Καλαμαράς,
π. Νικόλαος Χρυσοχόος, π.Παναγιώτης Γιαννούλης και ο Ιερομ. π. Πέτρος Παπαδάκης μέχρι το 1973 περίπου. Από το 1973 έως το 1978 εξυπηρέτησαν τον Ιερό Ναό ως έκτακτοι οί Ιερείς: Ιερομ. π. Νικηφόρος Σύριος, π.Νικόλαος Σπυριδάκης, π. Ευάγγελος Θεοδώρου.
            Το 1987 ανέλαβε ως μόνιμος εφημέριος ο π. Νεκτάριος Κουκούλης μεχρί το 2000, από το 2000 έως το 2003 ο π. Εμμανουήλ Κουτσουράκης, και από το 2003  ο  π. Φώτιος Αποστολόπουλος και τα  τελευταία χρόνια εφημέριος είναι ο αρχιμ. Δαμασκηνός Μούρτζης.


Η Αγία Τριάδα στον αρχαίο ελαιώνα της Αίγινας

    Σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στην Αίγινα δεν εορτάζουν μόνο ο ενοριακός ναός στο Βαθύ,  η Ι. Μονή του Αγίου Νεκταρίου, την οποία ο Άγιος αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα. Επίσης εορτάζει ένα πανέμορφο εκκλησάκι μέσα σε ένα μικρό αλσύλιο στην περιοχή Λιβάδι, (στο ελαιοτριβείο του Χατζόπουλου), το ξωκκλήσι στο Μεσαγρό κοντά στην Πολίτισσα, μη ξεχνάμε όμως ότι εορτάζει το ξωκλήσι  που βρίσκεται στον Ελαιώνα.
    Ο Ελαιώνας είναι μια περιοχή στους πρόποδες του Όρους, γεμάτος γέρικες αιωνόβιες ελιές. Πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή υπάρχει μόνο από τη δεύτερη παραλία Μαραθώνα. Το τοπίο είναι μοναδικό. Το εκκλησάκι είναι άγνωστο ακόμα και σε πολλούς παλαιούς Αιγινήτες. Στην περιοχή υπάρχουν άλλα δύο ξωκλήσια, μια αρχαία στέρνα και αρκετές στάνες. Αν θελήσετε να επισκεφθείτε τον Ελαιώνα θα πρέπει να ξέρετε ότι θα πρέπει να οπλιστείτε με αρκετό κουράγιο για περπάτημα το οποίο όμως θα σας χαρίσει την εμπειρία μιας φύσης αλλοιώτικης από αυτήν που έχουμε συνηθίσει  στην Αίγινα.
Οι φωτογραφίες είναι από την επίσκεψη των μαθητών του 2ου Γυμνασίου στον Ελαιώνα, τον Απρίλιο του 2016.

Κυριακή 27 Μαΐου 2018

Κυριακή της Πεντηκοστής ή της...γονατιστής.

     

      Κυριακή της Πεντηκοστής λοιπόν σήμερα. Πενήντα ημέρες από το Πάσχα. Μια από τις μεγαλύτερες Δεσποτικές εορτές της Εκκλησίας που θεωρείται και ως η γενέθλιος ημέρα της, διότι με τον ερχομό και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές, ξεκίνησε το μεγάλο ιεραποστολικό έργο του Ευαγγελισμού των Εθνών, της διάδοσης του Ευαγγελίου σε όλο τον κόσμο. Συγχρόνως εγκαινιάζεται η Αγιοπνευματική περίοδος  στη ζωή της Εκκλησίας, διότι το Πνεύμα το Άγιο καθοδηγεί τα βήματα των Αποστόλων και όλων των μαθητών του Χριστού "εις πάσαν την αλήθειαν". Είναι η εποχή όπου δρα, φωτίζει, οδηγεί το Τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιο Πνεύμα. Αυτήν την Κυριακή οι παλαιότερες γυναίκες την αποκαλούσαν ως Κυριακή  της "γονατιστής" διότι έπρεπε να γονατίσουν όταν ο ιερέας διάβαζε  τις ευχές  της γονυκλισίας  στα μισά περίπου της ακολουθίας του Εσπερινού της Εορτής.
 
Σήμερα λοιπόν, μετά τη λειτουργία, στον “εσπερινό της γονατιστής”, ευλογείται η πρώτη μετά το Πάσχα γονυκλισία, εξ ου και η μεγάλη γιορτή λέγεται και “της Γονατιστής”. Μιά μέρα μετά το μέγα Ψυχοσάββατο του “ροσαλιού το Σάββατο” που “να πάει και να μην έρθει”, οι ψυχές, που ήταν κατά τη θρησκευτική παράδοση κοντά μας, γυρνάνε στη θέση τους, στον άλλο κόσμο..
      Έγραψε  στίχους ο Κ.Χ.Μύρης και τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης, σε μουσική Γ.Μαρκόπουλου, που ακούμε: Τη μέρα της Πεντηκοστής,
τη νύχτα της γονατιστής
πάν’ οι ψυχές και κάθονται
βουβές στα περιβόλια.
Τρυπώνουν στις κρυφές γωνιές
μαζί με τις αράχνες
και μας κοιτούν αμίλητες
αθώρητες και μόνες.

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

"Τα σχολικά κτίρια της Αίγινας"

   Με αφορμή την ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης ξετυλίγεται το κουβάρι της  αρχιτεκτονικής ιστορίας των παλαιών σχολικών κτιρίων  της Αίγινας σήμερα Σάββατο 26 Μαΐου  και ώρα 20.30 στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης από τον κ. Αναστάση Παπαδάκη, τελεόφοιτο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
    Μια εισήγηση για τις κτιριακές εκπαιδευτικές ανάγκες της Αίγινας, την ιστορία  των εκπαιδευτηρίων, την αρχιτεκτονική πρωτοπορία και τον ρυθμό  των κτιρίων.

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Cine «Καποδίστριας» (σήμερα: Δημοτικό Θέατρο Αίγινας)

  Μια από τις σπανιότατες εικόνες της Αίγινας έφερε  στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του κ. Αναστάση Παπαδάκη που σήμερα  Σάββατο 26 Μαΐου  στις 20.30 θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης στα πλαίσια  της ομιλίας  του με θέμα: «Σχολικά κτίρια  της Αίγινας. Από το νεοκλασσικισμό στο μοντέρνο»
   Είναι η φωτογραφία του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας όταν λειτουργούσε ως κινηματογράφος με το όνομα «Καποδίστριας» τις δεκαετίες του 50 και  του 60. Η εικόνα προέρχεται από το Αρχείο Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι από κάποιο οικογενειακό άλμπουμ.
   Ελάχιστοι σήμερα θυμούνται αυτή την εικόνα του κτιρίου με τις κολώνες  και την υπερυψωμένη καμπίνα για τη μηχανή προβολής  του κινηματογράφου. Μια προσθήκη στο κτίριο που του αλλάζει εντελώς  τη μορφή και την αρχιτεκτονική του γραμμή και θυμίζει συνοικιακά σινεμά  της Αθήνας και  του Πειραιά  της εποχής εκείνης. Ασφαλώς οι δύο κολώνες προσθέτουν μια αίγλη στην είσοδο του κινηματογράφου κάτι  που δεν  προσέφερε  το ανταγωνιστικό «Αφαία» της Ζηνοβίας  που η είσοδος του ήταν πιο  ταπεινή.
   Ο  κ.  Γρηγόρης Μπέρδος θυμάται σχετικά: «Στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου επιχειρηματίας ήταν ο Χρήστος Αναστασιάδης. Είχε φτιάξει εξωτερικά από την είσοδο δύο κολόνες με καμπίνα επάνω για τη μηχανή προβολής. Αυτή η αίθουσα λειτούργησε μέχρι τον χειμώνα του 1966».
   Στη  φωτογραφία βλέπουμε  την παρακμή και  την εγκατάλειψη  του κτιρίου κάτι που μαρτυρεί πως καθυστέρησε  για πολλά χρόνια η κατεδάφιση της εισόδου. Στους τοίχους διακρίνονται αφίσες  του Κ.Κ.Ε. (άρα η κατεδάφισή του πρέπει να έγινε στα τέλη της δεκαετίας  του '70, μετά την αναγνώριση του κόμματος από την Κυβέρνηση Κ.Καραμανλή), λείπουν  επίσης τα τζάμια από τα παράθυρα και οι εξωτερικοί τοίχοι είναι σε άσχημη κατάσταση. Δίπλα διακρίνονται τα χαμηλά  κτίρια  που βρίσκονται πίσω από το ναό της Μητρόπολης και το καμπαναριό.
   Όταν  η είσοδος  του κινηματογράφου αφαιρέθηκε   το κτίριο  πήρε  τη σημερινή μορφή  που όλοι γνωρίζουμε.
   Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το πρόγραμμα  της παράστασης: "Ζηνοβία τι παίζει απόψε;"

Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Ξεκίνησε τα δρομολόγια του το "Αγία Μαρίνα Αίγινας"

     Επανέρχεται στα  δρομολόγια του το πλοίο "Αγία Μαρίνα Αίγινας" με καθημερινές αναχωρήσεις για Σουβάλα και Αγία Μαρίνα. Η δρομολόγησή του, τους καλοκαιρινούς μήνες διευκολύνει πολλούς επιβάτες των βόρειων περιοχών  της Αίγινας αλλά και της Αγίας Μαρίνας και του Μεσαγρού που πλέον δεν θα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν ως το λιμάνι της Αίγινας  για να ταξιδέψουν προς Πειραιά.
    Οι συγκοινωνιακές όμως ανάγκες  των μόνιμων κατοίκων και παραθεριστών αυτών των περιοχών δεν καλύπτονται απόλυτα με αυτόν τον τρόπο. Πάγιο αίτημα είναι η δρομολόγηση οχηματαγωγού στη γραμμή προς Σουβάλα κάτι που θα εξυπηρετούσε αφάνταστα τους επιβάτες και θα αποσυμφόριζε το μεγάλο λιμάνι  της πόλης της Αίγινας.

Η τελευταία φωτογραφία προέρχεται από το Shipspotting.com

Η "Έλενα" στην Αίγινα.

  Άφησε  για  λίγο  τα τακτικά  της δρομολόγια από Πειραιά  προς  Σαλαμίνα, και  για μια  εβδομάδα ήρθε  στην Αίγινα προκειμένου να εξυπηρετήσει  τις μονοήμερες  εκδρομές  των σχολείων.  
   Αυτή τη βδομάδα ταξιδεύει  το 1ο και  το 2ο  Γυμνάσιο Αίγινας  στον Πόρο καθώς και Δημοτικά  της Αίγινας  προς Επίδαυρο.Η  έλλειψη  καθημερινής σύνδεσης με  Μέθανα  και Πόρο δημιούργησε την ανάγκη ναύλωσης  του πλοίου από  τα σχολεία  της Αίγινας χάρη στις συντονισμένες ενέργειες  του κ. Σωτήρη Μαρμαρινού.
Η  "Έλενα" είναι πραγματικά  ένα μικρό στολίδι. Φρεσκοβαμμένη, πεντακάθαρη με όμορφους και άνετους χώρους προσφέρεται για ένα κοντινό  ταξίδι αναψυχής. Το φιλόξενο πλήρωμα με επικεφαλής  τον καπετάνιο και πλοιοκτήτη κ. Γιώργο Φιλιάγκο  σου  δημιουργούν αμέσως  το αίσθημα  της  οικειότητας και  σου εγγυώνται ένα καλό και ευχάριστο ταξίδι.