Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Ιούνιος ο θεριστής, ο κερασάρης, ο τζιτζικάρης, ο ριγανάς.

                            


Κάποτε τον είπαν "Θεριστή και κερασάρη, τζιτζικάρη και ριγανά". Φέτος ο Ιούνης μας προέκυψε ως μήνας επιστροφής στην κανονικότητα. Μήνας επανεκκίνησης της οικονομίας. Μήνας των Γενικών Εξετάσεων και των κάθε φύσης εξετάσεων και δοκιμασιών. Μήνας προσμονής των διακοπών δηλαδή καθόλου αδιάφορος.  
  Παρόλα αυτά παραμένει ο  μήνας με  τις μεγαλύτερες ημέρες. Ο μήνας που θα  αρχίσουν γιατί όχι, τα όνειρα των διακοπών. Ο μήνας που καταστρώνεται η φυγή από  τις πόλεις. Ο μήνας των πρώτων θαλάσσιων μπάνιων και των ωραίων φρούτων. Ο μήνας που όλοι περιμένουμε.
 
 Από την κ. Λίνα Πετρίτη - Μπόγρη. 
   Απόσπασμα από το βιβλίο της: "Τα λέμε και στην Αίγινα"
                                      «Καλός, κακός Ιούνης, το δεμάτι είναι στ’ αλώνι»
ΙΟΥΝΙΟΣ, Θεριστής για το λαό μας, γιατί ο θερισμός των δημητριακών αρχίζει και τελειώνει αυτόν το μήνα. Ο έκτος μήνας του χρόνου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες.
Το όνομα του από τη λατινική λέξη juniusJuno= Ήρα. Αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Κατά άλλους πήρε το όνομα από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, που θεμελίωσε τη δημοκρατία στην αρχαία Ρώμη.
Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο ήταν ο 12ος μήνας και λεγόταν Σκιροφοριών, από τη γεωργική γιορτή των Σκιροφορίων προς τιμή της Σκιράδος Αθηνάς, που προστάτευε τους αγρούς από τον καύσωνα.
Η έναρξη του θερισμού προσδιορίζεται από τους γεωργούς με το λάλημα του τζίτζικα, η αρχή δηλαδή του καλοκαιριού.
-Τζίτζικας ελάλησε; Πάρτε τα δρεπάνια σας.
Ο λαός μας του έχει δώσει κι άλλες ονομασίες:
Θερμαστής, από τη ζέστη που κάνει.
Κερασάρης ή Κερασινός, γιατί ωριμάζουν τα κεράσια.
Τζιτζικάρης,  επειδή αρχίζει το τραγούδι του τζίτζικα.
Ριγανάς, γιατί ανθίζει η ρίγανη.
Ριζικάρης ή Λαμπαδιάρης, από τον Κλήδονα.
Σ’ αυτόν το μήνα ξεκινάνε οι αγροτικές δουλειές και επειδή η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων δεν μπορεί να αναβληθεί, ο λαός μας σοφά λέει:
-Από το θέρο ως τις ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
-Θέρος, τρύγος, πόλεμος και οι χαρές στ’ αλώνισμα.
Μικρή ανάσα, η γιορτή της γέννησης του Ιωάννη του Πρόδρομου, στις 24  Ιουνίου, με το έθιμο του Κλήδονα και τις φωτιές, που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων, τις καθαρτήριες πυρές, που συνέπιπταν με τις θερινές τροπές του ήλιου.
Το βασικό χαρακτηριστικό του Ιουνίου είναι ότι στις 21 του μήνα έχουμε το θερινό λιοστάσι. Την ημέρα αυτή, γίνεται η θερινή τροπή του ήλιου και έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα. Η τροπή του ήλιου έχει επηρεάσει το λαό μας, γιατί πιστεύει ότι, όπως ο ήλιος αλλάζει τροπή και μπαίνει στο θερινό λιοστάσι, έτσι και η τύχη του ανθρώπου μπορεί ν’ αλλάξει!
Και επειδή το έθιμο του Κλήδονα είναι ένα είδος λαϊκής μαντείας, συμμετείχαν όλοι, γιατί τα δίστιχα που ακολουθούσαν κάθε ριζικό, τα θεωρούσαν χρησμό για το πρόσωπο στο οποίο ανήκε!
Το ίδιο συνέβαινε την ίδια μέρα με τη μολυβδομαντεία (το λιωμένο μολύβι μέσα στ’ αμίλητο νερό, όπου θα έδειχνε κάτι που θα’ χε σχέση με τον…μέλλοντα σύντροφο ή την εργασία του), αλλά και την κατοπτρομαντεία  (ο ανεστραμμένος καθρέφτης με τις κάθετες ακτίνες του μεσημεριάτικου ήλιου να πέφτουν στο νερό του πηγαδιού, για να ξεχωρίσουν ανάμεσα απ’ τις αντανακλάσεις, το πρόσωπο εκείνου που θα παντρευτούν!)
Κι όμως το έθιμο του Κλήδονα με ή χωρίς τον κάματο του θερισμού σε πολλά μέρη… ζει ή αναβιώνει από πολιτιστικούς συλλόγους ή από αθεράπευτα νοσταλγούς.            
 -Απ’ την αρχή του θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή.
 -Και συ κακό χερόβολο και γω κακό δεμάτι.
-Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο θεριστής την πείνα (η νέα σοδειά δεν έγινε ακόμα).
-Γενάρη πίνουν το κρασί, το θεριστή το ξίδι.
-Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε.
-Ιούνη αφήνουν το δρεπάνι και πιάνουν το ρεπάνι.
-Καλός, κακός Ιούνης, το δεμάτι είναι στ’ αλώνι.
-Το τραγούδι του θεριστή, η χαρά τ’ αλωνιστή.
-Θέλεις θέριζε και δένε, θέλεις δένε και κουβάλα (και τα δυο έχουν τον ίδιο σκληρό κόπο).
-Θέριζε γέρο γέννημα, και παλικάρι στάρι (το γέννημα, δηλαδή το κριθάρι πρέπει να θερίζεται γινωμένο –γέρο, να έχει ωριμάσει-, ενώ το στάρι να είναι νέο, παλικάρι, νωπό για να μη τρίβεται).
-Έκανε τ’ άχυρα  κομμάτια (για τους… νταήδες).
-Κάλλιο λόγια στο χωράφι, παρά ντράβαλα (φασαρίες) στ’ αλώνι,
 (οι συνεταίροι γεωργοί πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τη μοιρασιά από το χωράφι, γιατί στο αλώνι η δουλειά τέλειωνε κι αλλοίμονο αν δεν τα είχαν βρει από πριν).
Κι επειδή όλοι μπορούν να βοηθήσουν και κανείς δεν… περισσεύει: 
-Καλόπιανε γριά το γέρο, να τον έχουμε στο θέρο, και σαν αποθερίσουμε, να τον γκρεμολογήσουμε.




Μια μικρή συναυλία στα στενά της Αίγινας.

                                                     Φωτογραφίες: Ανέστης  Κορνέζος

Η "προφορική πρόσκληση" μιλούσε  για  τις οκτώ το βράδυ. Γωνία  Βασιλέως Γεωργίου και Σπύρου Ρόδη. Στο κέντρο της Αίγινας. Πιο κέντρο  δεν γίνεται!!!  Down  town δηλαδή.

Και ήταν όλοι εκεί. Γνώριμοι - φίλοι μουσικοί που τους έχουμε ακούσει και χειροκροτήσει  σε μουσικά σχήματα, σε μικρές ή μεγάλες συναυλίες  στην παλιά προβλήτα, στο Φεστιβάλ Φιστικιού, στο  δικό  τους Μουσικό Φεστιβάλ  στο "Τιτίνα". Η ιδέα  ήταν όμορφη!

Μια  γλυκιά  βραδιά, μια εποχή που ξεκινά με μουσική, έτσι για να γιορτάσουν  "την απελευθέρωση της Τέχνης, την αποφυλάκιση  της  μουσικής" όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο κ. Ανέστης Κορνέζος στο δικό  του προφίλ.

Μια μουσική όαση, μια ανάσα πολιτισμού και κανονικότητας, μια γεύση ζωής  σε ένα  πολυσύχναστο σημείο  της Αίγινας από τους: Σώρρο  Σταύρο, Γιάννη Μπαλακτσόγλου, Δημήτρη Μπέση, Ζαχαρία Παλαμίδη, Δημήτρη Δρίσα.

Τους ευχαριστούμε  για όσο κράτησε για όσο έπαιξαν, για όσο τραγούδησαν!!!





 

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Οικία Τρικούπη

 

Φωτογραφία: Ανέστης Κορνέζος

Άλλη μια σημείωση για ένα ακόμα  πανέμορφο Ιστορικό σπίτι  της  Αίγινας της Καποδιστριακής εποχής. Η οικία Τρικούπη στέκει περήφανη και αριστοκρατική  στην περιοχή Φάρος, μάρτυρας της τοπικής  ιστορίας  του νησιού.

(Τα στοιχεία  που παραθέτουμε προέρχονται από το βιβλίο της Ιστορικού Γ. Κουλικούρδη: "ΑΙΓΙΝΑ 3"

Στην περιοχή  του Φάρου ανάμεσα σε πολύ όμορφες εξοχικές κατοικίες συναντάμε  την ιστορική οικία  Τρικούπη μέσα σε ένα πολύ όμορφο κήπο με πολλές φιστικιές, αμπέλια και πανύψηλα δέντρα.

Η πρώτη εικόνα  του σπιτιού εντυπωσιάζει  τον επισκέπτη ο οποίος  έχει την εντύπωση ενός σπιτιού με πολλές καμινάδες  που άνετα παραπέμπει  σε κατοικία  της Αγγλικής  επαρχίας.

Σύμφωνα με την παράδοση  η ανοικοδόμηση  του  δίπατου  πέτρινου κτιρίου ολοκληρώθηκε  το 1829  και κατά μια άλλη παράδοση στο κτίριο αυτό ο Τρικούπης έγραψε  την ιστορία  του.

Η οικία  Τρικούπη  είναι συνδεδεμένη με τα Καποδιστριακά χρόνια  της  Αίγινας. Στους χώρους της  έγινε ο πρώτος αποκριάτικος χορός και μια μεγάλη δεξίωση παρουσία του Ι. Καποδίστρια και ανώτερων υπαλλήλων  του κράτους  για να εορτάσουν την απελευθέρωση  του Μεσολογγίου  το 1829.

Ωστόσο το σπίτι επισκεπτόταν συχνά  ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.

Σε αυτό  το χώρο έζησε η μεγάλη οικογένεια  Τρικούπη. Σε αυτό  το σπίτι πέρασαν τα παιδικά  τους χρόνια ο Χαρίλαος και η Σοφία  Τρικούπη  και εδώ η μητέρα τους Αικατερίνη Σπ. Τρικούπη, πέθανε από αποπληξία μετά από ένα θαλάσσιο μπάνιο. Η Αικατερίνη Σπ. Τρικούπη, αδελφή του Μαυροκορδάτου, ήταν από τις αξιολογότερες  γυναίκες  της εποχής της με  μεγάλη κοινωνική δράση.

Το σπίτι που ήταν υποθηκευμένο για  8.000 δραχμές  το εξόφλησε ο Χαρίλαος Τρικούπης και μετά  πουλήθηκε  στην Αγγλίδα Winton και εκείνη στον Άγγλο πρώην πρεσβευτή Sir Edwin Egerton. Ο τελευταίος έκανε προσθήκες στο σπίτι που άλλαξαν  την εικόνα  του με πιο χαρακτηριστική ενός κυκλικού παρεκκλησίου με καμπαναριό.

Μετά  τον Egerton  το σπίτι περνά  στην ιδιοκτησία  του Γεωργίου Φλώρου, ξαδέλφου  της  Αγγελικής Κοντόσταυλου.

Σήμερα ανήκει στην οικογένεια Βουρλούμη και διατηρείται σε θαυμάσια  κατάσταση, τόσο το κτίριο όσο  και το οικόπεδο.

 

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η Αλίκη στο "Μαριδάκι"


 Σεπτέμβριος του  1958 στην Αίγινα. Ο σκηνοθέτης Ανδρέας Λαμπρινός γυρίζει την ταινία "Διακοπές στην Αίγινα" με μια πλειάδα νέων πρωταγωνιστών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η νεαρή τότε σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη. Δίπλα  της ο Λάμπρος Κωσταντάρας, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ο Θανάσης Βέγγος, η Αλέκα Στρατηγού, η Τασσώ Καβαδία.

Μια  ταινία  που άφησε εποχή, διαφήμισε  την Αίγινα και αποτύπωσε στο σελιλόιντ μοναδικές εικόνες από την αθώα  Αίγινα με τους χωματόδρομους, τις άμαξες, τα καΐκια, τα παλιά πλοία, τα ιστορικά και παραδοσιακά  μαγαζιά  της παραλίας, τα στενά  δρομάκια, τις παραλίες και τις εξοχές  της Αίγινας.

Πολλές σκηνές της ταινίας  γυρίστηκαν στο λιμάνι έχοντας ως φυσικό σκηνικό  την πρόσοψη πολλών καταστημάτων. Μια από αυτές  τις σκηνές γυρίστηκε  στο "Μαριδάκι" στην πιο διάσημη ταβέρνα  της εποχής. Εκεί ο Ανδρέας Μπάρκουλης , σύμφωνα πάντα με το σενάριο, υποκρίνεται  μεθυσμένος  το δίδυμο αδελφό του, με τον οποίο είναι ερωτευμένη η Αλίκη.

Εικόνες άλλης εποχής. Μοναδικές και ανεπανάληπτες!

Ήρθε  στο νου μας η ταινία και η συγκεκριμένη σκηνή της, μια  που το "ΜΑΡΙΔΑΚΙ" ήρθε στην επικαιρότητα λόγω της αλλαγής  στην διαχείριση του.

Αποτελεί σίγουρα ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, μια ψηφίδα της παλιάς Αίγινας, μια σελίδα λαογραφίας. Αναλλοίωτο  σχεδόν στο χρόνο από τότε με συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία.

Καλή και δυναμική συνέχεια  στον κ. Κυριάκο Κλώνο.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας στο Ιστορικό Κυβερνείο

Πρώτη επίσκεψη σχολείου της Αίγινας σήμερα στην έκθεση  του Ιστορικού Κυβερνείου. 

Η  Γ΄ τάξη  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας  επισκέφθηκε  τους χώρους της έκθεσης συνοδευόμενη από το Διευθυντή του Σχολείου και τους καθηγητές  κ. Ρόδη  Λεμονιά και Χρήστο Δαραμήλα και  ξεναγήθηκε από τον κ. Γ. Αργυριάδη.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε  στους μαθητές ο χώρος  της αίθουσας όπου αναπαρίσταται το γραφείο  του Κυβερνήτη.
Η περιήγηση στα εκθέματα προσφέρει ένα σύντομο μάθημα ιστορίας  της Καποδιστριακής εποχής, και  της  τοπικής ιστορίας  της  Αίγινας.
Ακολούθως οι μαθητές επισκέφθηκαν  τον Μητροπολιτικό Ναό, όπου είδαν  το "Στασίδι" τη θέση  του Κυβερνήτη και  το ηλιακό ρολόι του καμπαναριού της Εκκλησίας καθώς  και τον εξωτερικό χώρο του Εϋνάρδειου.



 

Πρεμιέρα σήμερα για το "ΦΟΙΒΟ"


 Πρεμιέρα  σήμερα  Παρασκευή 28 Μαΐου  για το "ΦΟΙΒΟ"  το αγαπημένο πλοίο πολλών επιβατών του Σαρωνικού. Μετά από μια πολύμηνη ακινησία  από  τον περασμένο Νοέμβριο, το πλοίο επιστρέφει στην ενεργό δράση σηματοδοτώντας  την έναρξη και  της καλοκαιρινής περιόδου.

Ήδη η επιβατική κίνηση από  το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είναι εμφανώς αυξημένη σε σημείο να υπάρχουν έκτακτα  δρομολόγια προς Αίγινα  και Αγκίστρι. Το πλοίο, σύμφωνα πάντα με την επίσημη σελίδα  της Saronic Ferries ήταν να δρομολογηθεί από 1 Ιουνίου, ωστόσο η αυξημένη κίνηση οδήγησε την Κοινοπραξία να επισπεύσει  τη δρομολόγηση του.

Να  ευχηθούμε  στους αξιωματικούς και το πλήρωμα  του πλοίου καλά και ήρεμα  ταξίδια .

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Ανοίγει και πάλι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.


 Επαναλειτουργεί για το κοινό η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Σύμφωνα με  το Δελτίο  τύπου αλλάζει ο τρόπος επίσκεψης και δανεισμού βιβλίων λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν.

Δημοσία Βιβλιοθήκη Αίγινας. Δελτίο Τύπου.

Σταδιακή επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης. Οδηγίες προς το κοινό για το τμήμα της δανειστικής συλλογής.

  1. Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 31950/2021 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2141/22-5-21) και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, θα γίνεται κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης (ραντεβού) και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο.
  2. Ο δανεισμός καθώς και οι επιστροφές δανεισμένων βιβλίων θα πραγματοποιούνται για τους εγγεγραμμένους αναγνώστες της Δ.Β. Αίγινας με αποστολή email στην διεύθυνση vivlaigi@sch.gr ή κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στον αριθμό 22970 22626. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας παρακαλούμε τα αιτήματά σας να υποβάλλονται 1 εργάσιμη ημέρα πριν την επιθυμητή ημερομηνία και ώρα επίσκεψης.
  3. Κατά την είσοδό σας στον χώρο της βιβλιοθήκης πρέπει υποχρεωτικά να απολυμάνετε τα χέρια σας με την χρήση αντισηπτικού υγρού.
  4. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική.
  5. Καθ’ όλη την διάρκεια της συνεργασίας σας με τον αρμόδιο υπάλληλο, απαιτείται η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ σας.
  6. Η παραλαβή και επιστροφή των βιβλίων θα γίνεται στον αύλειο χώρο της βιβλιοθήκης. Δεν επιτρέπεται η περιήγηση στα ράφια. Σημειώνεται ότι τα βιβλία που έρχονται σε επαφή με το κοινό παραμένουν υποχρεωτικά 72 ώρες σε καραντίνα.
  7. Δεν επιτρέπεται η χρήση του υλικού από τον έναν αναγνώστη στον άλλο, χωρίς την μεσολάβηση του ασφαλούς χρόνου καραντίνας του υλικού (72 ώρες).
  8. Εκτός από τις υπηρεσίες δανεισμού και επιστροφής βιβλίων, τόσο οι χώροι των αναγνωστηρίων όσο και των δημόσιων ηλεκτρονικών υπολογιστών παραμένουν κλειστοί.

 

 

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Οικία Κωνσταντίνου Κανάρη.

                                                         Φωτογραφίες: Ανέστη Κορνέζου

Εντυπωσιάζει  και μόνο η πληροφορία της ύπαρξης στην Αίγινα  της οικίας  του μεγάλου πυρπολητή  της  Επανάστασης. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης  διέθετε  σπίτια  στα  Ψαρά και  στην Αθήνα  στην περιοχή της Κυψέλης.

Το «σπίτι του Κανάρη» όπως σήμερα αναφέρεται από πολλούς βρίσκεται  στην πλατεία  Εθνεγερσίας στην περιοχή που παλαιά αναφερόταν ως «Καραντίνα».

Οι πηγές που παραθέτει  η Γωγώ Κουλικούρδη μαρτυρούν ότι  το σπίτι το αγόρασε καταρχήν ο Καλούδης, μετά  ο ειρηνοδίκης Ντουρντούμας, ύστερα ο Χάνος και από αυτόν ο Αντώνης Λυκούρης. Ο  τελευταίος  το κληροδότησε στην κόρη και στο γαμπρό του Σπ. Παπαγεωργίου.

Αναφέρονται πολλά στοιχεία για  την εσωτερική  διαρρύθμιση  του κτιρίου που ήταν  τέτοια ώστε να  υποδέχεται ο πυρπολητής πολλούς επισκέπτες. Ανάμεσά  τους και ο Ιωάννης Καποδίστριας ο οποίος την επομένη  της άφιξης  του στην Αίγινα επισκέφθηκε τον Κανάρη  για να τον τιμήσει.

Το σπίτι  γνώρισε πολύ καλές  στιγμές γιατί υποδέχτηκε  και φιλοξένησε πλήθος επισκεπτών  και περιηγητών της  Αίγινας εκείνα τα χρόνια, οι οποίοι κάνουν μεγάλες και λεπτομερείς αναφορές  στο κτίριο, κάτι που ενισχύει  την άποψη ότι  ήταν από τα σημαντικότερα  της Αίγινας εκείνη την εποχή. Στους χώρους του πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις και συζητήσεις και σημείο συνάντησης πολλών και εκλεκτών.

 

Οι επισκέπτες  εντυπωσιάζονταν με τη φιλοξενία  του Κανάρη, τους χώρους υποδοχής, τα όπλα  του, τις  φορεσιές  των ανθρώπων, το λιτό τρόπο ζωής, την διατήρηση  των ελληνικών παραδόσεων  και  του ελληνικού τρόπου ζωής αλλά κυρίως του χαρακτήρα  του ναυμάχου, της μετριοφροσύνης  που τον χαρακτήριζε όπως και της αγάπης για τους συμπατριώτες του.

Το σπίτι ήταν  δίπατο κτιστό (ενώ ο Cochrane το αναφέρει  ως ξύλινο)  με τρία έως  τέσσερα δωμάτια και με ένα μεγάλο μπαλκόνι κλειστό και σκεπασμένο με κεραμίδια.

Σε αυτό  το σπίτι ζούσε η οικογένεια του Κανάρη τα χρόνια  των πολεμικών επιχειρήσεων. Σε αυτό κατέφευγε  ο πυρπολητής μετά από κάποια νέο «ανδραγάθημά του».

Στην Αίγινα επίσης παρήγγειλε και ναυπήγησε πλοίο – ένα μπρίκι -  το 1846 που έφτιαξε ο Αντώνιος Καλούδης. Η φιγούρα  του πλοίου έμεινε  γνωστή  από πίνακα της εποχής που δείχνει  το πλοίο δεμένο μέσα  στο λιμάνι  της  Αίγινας.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει  το σπίτι εξωτερικά στην πλατεία Εθνεγερσίας ιδιοκτησίας Σπ. Παπαγεωργίου, μια που δεν είναι επισκέψιμο.

Η κατάσταση  του σπιτιού είναι πολύ άσχημη και χρήζει άμεσης επισκευής.




Το πλοίο  του Κωνσταντίνου Κανάρη στο λιμάνι  της Αίγινας.


 

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Ο κ. Γιάννης Μετζικώφ στο Κυβερνείο της Αίγινας.

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης έβαλε τη σφραγίδα  του στην έκθεση  του Κυβερνείου της Αίγινας. Ο κ. Γιάννης Μετζικώφ, ένας  κορυφαίος σκηνογράφος και ενδυματολόγος επιμελήθηκε  την αναπαράσταση του γραφείου  του Ιωάννη Κυβερνήτη στο Κυβερνείο της Αίγινας, αποσπώντας  το θαυμασμό και τα επαινετικά σχόλια των επισκεπτών από  την πρώτη ημέρα των εγκαινίων.

Σε  ασφυκτικά  χρονικά πλαίσια κατόρθωσε να συγκεντρώσει αυθεντικά έπιπλα εποχής  Καποδίστρια, από πολλά σημεία  της Ελλάδας  και να συνθέσει ένα σύνολο που αποπνέει  το άρωμα και  το ύφος  της εποχής. Το πανέμορφο χρώμα στον τοίχο, τα αντικείμενα  του γραφείου, τα στρωσίδια, τα κάδρα, το σαλόνι, τα κηροπήγια, οι κουρτίνες, οι λάμπες, τα βιβλία, τα κεριά μαρτυρούν  το μεράκι που χαρακτηρίζει  τη δουλειά  του, το άφθαστο γούστο τη φινέτσα και την καλαισθησία  του.

Ένα μεγάλο όφελος  για την Αίγινα, η δουλειά  του Γ. Μετζικώφ, που αναδεικνύει  το Κυβερνείο και την Καποδιστριακή εποχή του νησιού.
Οι  δύο πρώτες  φωτογραφίες ανήκουν στην κ. Ειρήνη Κουνάδη.

Ας  διαβάσουμε ένα σύντομο  βιογραφικό  του:

Γεννήθηκε το 1955 στο Καστέλι Κισσάμου Χανίων και μεγάλωσε στην Καστέλα του Πειραιά. Ο πατέρας του, Μετζικώφ, ήταν από την Πλάκα Αποκορώνου Χανίων και η μητέρα του Ευαγγελία, το γένος Γιατίλη, έχει καταγωγή από την Μικρά Ασία και την Χίο. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής των Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1980, είχε δάσκαλο στο τμήμα ζωγραφικής τον Γιάννη Μόραλη και στο τμήμα σκηνογραφίας- ενδυματολογίας τον Βασίλη Βασιλειάδη.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας και ενώ ήδη είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικών κατασκευών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ασχολήθηκε με το θέατρο, και συγκεκριμένα με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία στο θέατρο. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ήταν ο άνθρωπος που τον παρουσίασε στο κοινό για πρώτη φορά, με την παράσταση «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζων Φορντ. Από τότε και για πολλά χρόνια, έχει εργαστεί σε πλήθος παραστάσεων στο Εθνικό Θέατρο, στο Κ.Θ.Β.Ε., στον Θ.Ο.Κ., στο Θέατρο Τέχνης, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα περισσότερα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., σε πολλούς ιδιωτικούς θιάσους, σε παραγωγές εκτός Ελλάδος και σε κάθε  μορφή και είδος θεάτρου.

 Έχει δουλέψει με σημαντικούς σκηνοθέτες (Κακογιάννη, Βολανάκη, Drese, Μπάκα, Βουτσινά, Κούνδουρο, Ευαγγελάτο ,Kartalof, Μιχαηλίδη, Τσιάνο, Χουβαρδά, Zelenski, Νικολαίδη, Μαρμαρινό, Κακλέα, Τσακίρη, Χατζάκη, Τριβιζά, Χαραλάμπους, Γαβριηλίδη, Χρονόπουλο, Μαστοράκη, Φιλίππογλου, Κοντούρη κ.ά.), αλλά και χορογράφους όπως τη Ζουζού Νικολούδη, τον Δημ. Παπαιωάννου κ.α. Εκθέσεις του Γιάννη Μετζικώφ έχουν φιλοξενηθεί στο μουσείο Αλεξάντερ Πούσκιν στη Μόσχα, στο Ρωσικό Κρατικό μουσείο στην Αγία Πετρούπολη, στο μουσείο της Πόλεως της Βαλένθια, στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο, στην Αλ ντε Σααρμπέκ στις Βρυξέλλες και σε πολλές ελληνικές συλλογές και παρουσιάσεις.

Το φθινόπωρο του 2010, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε παρουσιάζοντας το σύνολο του εικαστικού έργου του στο θέατρο με πολύμηνη έκθεση. Η έκθεση παρουσιάστηκε στην γενέτειρα πόλη του, τα Χανιά, και έκλεισε την πορεία της στο Covent Garden του Λονδίνου στις 26 Οκτωβρίου του 2011. Είναι παντρεμένος με την Καίτη Περβαινά από το Άστρος Κυνουρίας και έχει δυο κόρες, την Ρωξάνη και την Υακίνθη.