Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Ιούνιος ο "θεριστής ο κερασάρης, ο τζιτζικάρης ο ριγανάς " αλλά και ο "απελευθερωτής" από τη μάσκα.

                                   


Κάποτε τον είπαν "Θεριστή και κερασάρη, τζιτζικάρη και ριγανά". Φέτος ο Ιούνης μας προέκυψε ως μήνας επιστροφής στην κανονικότητα. Ο μήνας που καταργεί την υποχρεωτικότητα της μάσκας. Μήνας "απελευθερωτής" λοιπόν και  τα εισαγωγικά στη λέξη τα τονίζουμε γιατί όπως κάποιοι λένε, "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά", εννοώντας το φθινόπωρο. 

Κατά τα άλλα  ο Ιούνιος παραμένει σταθερά ο μήνας των Γενικών Εξετάσεων και των κάθε φύσης εξετάσεων και δοκιμασιών. Μήνας προσμονής των διακοπών. Τελικά καθόλου αδιάφορος.  

  Παρόλα αυτά παραμένει ο  μήνας με  τις μεγαλύτερες ημέρες. Ο μήνας που θα  αρχίσουν γιατί όχι, τα όνειρα των διακοπών. Ο μήνας που καταστρώνεται η φυγή από  τις πόλεις. Ο μήνας των πρώτων θαλάσσιων μπάνιων και των ωραίων φρούτων.  Ο μήνας που διαθέτει ένα πολύ καλό τριήμερο, αυτό του Αγίου Πνεύματος.
Ο μήνας που όλοι περιμένουμε.
 
 Από την κ. Λίνα Πετρίτη - Μπόγρη. 
   Απόσπασμα από το βιβλίο της: "Τα λέμε και στην Αίγινα"
                                      «Καλός, κακός Ιούνης, το δεμάτι είναι στ’ αλώνι»
ΙΟΥΝΙΟΣ, Θεριστής για το λαό μας, γιατί ο θερισμός των δημητριακών αρχίζει και τελειώνει αυτόν το μήνα. Ο έκτος μήνας του χρόνου κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες.
Το όνομα του από τη λατινική λέξη juniusJuno= Ήρα. Αφιερωμένος στη θεά Ήρα. Κατά άλλους πήρε το όνομα από τον Λεύκιο Ιούνιο Βρούτο, που θεμελίωσε τη δημοκρατία στην αρχαία Ρώμη.
Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο ήταν ο 12ος μήνας και λεγόταν Σκιροφοριών, από τη γεωργική γιορτή των Σκιροφορίων προς τιμή της Σκιράδος Αθηνάς, που προστάτευε τους αγρούς από τον καύσωνα.
Η έναρξη του θερισμού προσδιορίζεται από τους γεωργούς με το λάλημα του τζίτζικα, η αρχή δηλαδή του καλοκαιριού.
-Τζίτζικας ελάλησε; Πάρτε τα δρεπάνια σας.
Ο λαός μας του έχει δώσει κι άλλες ονομασίες:
Θερμαστής, από τη ζέστη που κάνει.
Κερασάρης ή Κερασινός, γιατί ωριμάζουν τα κεράσια.
Τζιτζικάρης,  επειδή αρχίζει το τραγούδι του τζίτζικα.
Ριγανάς, γιατί ανθίζει η ρίγανη.
Ριζικάρης ή Λαμπαδιάρης, από τον Κλήδονα.
Σ’ αυτόν το μήνα ξεκινάνε οι αγροτικές δουλειές και επειδή η συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων δεν μπορεί να αναβληθεί, ο λαός μας σοφά λέει:
-Από το θέρο ως τις ελιές, δεν απολείπουν οι δουλειές.
-Θέρος, τρύγος, πόλεμος και οι χαρές στ’ αλώνισμα.
Μικρή ανάσα, η γιορτή της γέννησης του Ιωάννη του Πρόδρομου, στις 24  Ιουνίου, με το έθιμο του Κλήδονα και τις φωτιές, που προέρχονται από τα βάθη των αιώνων, τις καθαρτήριες πυρές, που συνέπιπταν με τις θερινές τροπές του ήλιου.
Το βασικό χαρακτηριστικό του Ιουνίου είναι ότι στις 21 του μήνα έχουμε το θερινό λιοστάσι. Την ημέρα αυτή, γίνεται η θερινή τροπή του ήλιου και έχουμε τη μεγαλύτερη μέρα. Η τροπή του ήλιου έχει επηρεάσει το λαό μας, γιατί πιστεύει ότι, όπως ο ήλιος αλλάζει τροπή και μπαίνει στο θερινό λιοστάσι, έτσι και η τύχη του ανθρώπου μπορεί ν’ αλλάξει!
Και επειδή το έθιμο του Κλήδονα είναι ένα είδος λαϊκής μαντείας, συμμετείχαν όλοι, γιατί τα δίστιχα που ακολουθούσαν κάθε ριζικό, τα θεωρούσαν χρησμό για το πρόσωπο στο οποίο ανήκε!
Το ίδιο συνέβαινε την ίδια μέρα με τη μολυβδομαντεία (το λιωμένο μολύβι μέσα στ’ αμίλητο νερό, όπου θα έδειχνε κάτι που θα’ χε σχέση με τον…μέλλοντα σύντροφο ή την εργασία του), αλλά και την κατοπτρομαντεία  (ο ανεστραμμένος καθρέφτης με τις κάθετες ακτίνες του μεσημεριάτικου ήλιου να πέφτουν στο νερό του πηγαδιού, για να ξεχωρίσουν ανάμεσα απ’ τις αντανακλάσεις, το πρόσωπο εκείνου που θα παντρευτούν!)
Κι όμως το έθιμο του Κλήδονα με ή χωρίς τον κάματο του θερισμού σε πολλά μέρη… ζει ή αναβιώνει από πολιτιστικούς συλλόγους ή από αθεράπευτα νοσταλγούς.            
 -Απ’ την αρχή του θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή.
 -Και συ κακό χερόβολο και γω κακό δεμάτι.
-Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο θεριστής την πείνα (η νέα σοδειά δεν έγινε ακόμα).
-Γενάρη πίνουν το κρασί, το θεριστή το ξίδι.
-Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε.
-Ιούνη αφήνουν το δρεπάνι και πιάνουν το ρεπάνι.
-Καλός, κακός Ιούνης, το δεμάτι είναι στ’ αλώνι.
-Το τραγούδι του θεριστή, η χαρά τ’ αλωνιστή.
-Θέλεις θέριζε και δένε, θέλεις δένε και κουβάλα (και τα δυο έχουν τον ίδιο σκληρό κόπο).
-Θέριζε γέρο γέννημα, και παλικάρι στάρι (το γέννημα, δηλαδή το κριθάρι πρέπει να θερίζεται γινωμένο –γέρο, να έχει ωριμάσει-, ενώ το στάρι να είναι νέο, παλικάρι, νωπό για να μη τρίβεται).
-Έκανε τ’ άχυρα  κομμάτια (για τους… νταήδες).
-Κάλλιο λόγια στο χωράφι, παρά ντράβαλα (φασαρίες) στ’ αλώνι,
 (οι συνεταίροι γεωργοί πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τη μοιρασιά από το χωράφι, γιατί στο αλώνι η δουλειά τέλειωνε κι αλλοίμονο αν δεν τα είχαν βρει από πριν).
Κι επειδή όλοι μπορούν να βοηθήσουν και κανείς δεν… περισσεύει: 
-Καλόπιανε γριά το γέρο, να τον έχουμε στο θέρο, και σαν αποθερίσουμε, να τον γκρεμολογήσουμε.




Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

"΄Ο Θησαυρός της Αίγινας" στο κεντρικό λιμάνι.

  Η  Αίγινα περιστοιχισμένη από  τα  τον Πύργο του Μάρκελου, τη χελώνα, τα πλοία, τους φάρους και με κορώνα στα μαλλιά  της την Αφαία, κοσμεί το λιμάνι της Αίγινας. 

Αποκαλύφθηκε την Κυριακή το πρωί λίγο πριν τις δώδεκα το έργο  του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου «Ο Θησαυρός της Αίγινας» που από σήμερα κοσμεί την είσοδο  του λιμανιού στο σημείο της εισόδου και εξόδου των οχημάτων.

Η εικαστική σύνθεση που περιλαμβάνει  πολλά τοπόσημα της Αίγινας, μνημεία  της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού, αποτελεί συγχρόνως και μια εικαστική παρέμβαση στο λιμάνι που θα συζητηθεί.

Λίγο πριν την αποκάλυψη του έργου μίλησαν για αυτό ο δημιουργός του κ. Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, η κ. Ελίνα Αργύρη και η ιστορικός τέχνης κ. Ίρις Κρητικού η οποία αναφέρθηκε στην αξία της τέχνης σε δημόσιο χώρο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ενώ παρόν ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας  κ. Στέλιος Θεριανός. Παρόντες επίσης η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη, ο πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γ Καλόφωνος και η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Φλώρα Αλυφαντή.

Το έργο θα παραμείνει μόνιμα στο σημείο αυτό και αποτελεί μια προσφορά  του διαφημιστικού site we love aegina  για τα πέντε χρόνια λειτουργίας  του.

Το έργο ολοκληρώθηκε και τοποθετήθηκε με την αρωγή του Δήμου Αίγινας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.




 

Μια μουσική βραδιά γεμάτη μελωδία και αρμονία.

Μια  βραδιά από εκείνες  τις παλιές, προ πανδημίας, που οι ψυχές γαλήνεψαν και σιγοτραγούδησαν όμορφες ελληνικές μελωδίες  των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ανδριόπουλου, Σουγιούλ, Κατσαρού, Χατζηαποστόλου.

Σάββατο βράδυ  στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Καψάλη, στο μοναδικό χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον καλλιτέχνη τέτοιες εκδηλώσεις, η χορωδία  Ευρωπούλων  της Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστριας" προσκεκλημένη από την αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Μαίρη Κουκούλη, ερμήνευσε ένα πρόγραμμα που ενθουσίασε το κοινό και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Μια ιδανική έναρξη για  το πολιτιστικό καλοκαίρι  της Αίγινας!








 

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Το πρώτο μας πάρτι με τον Δάκη στην Αίγινα του 2017.

                                  

Φεστιβάλ Φιστικιού 2017 και  το "Πρώτο μας πάρτυ" επί σκηνής. 

Στην παλαιά προβλήτα εκείνο  το βράδυ στήθηκε ένα  ανεπανάληπτο πάρτυ!!!! Το Φεστιβάλ  Φιστικιού με πρόεδρο  την κ. Καίτη Σαλπέα φιλοξενούσε  την παράσταση του κ. Μάκη Δελαπόρτα, "Το πρώτο μας πάρτυ" Μια παράσταση αναφορά  στα  τραγούδια εκείνα  που μεγάλωσαν γενιές και ερμηνεύτηκαν μοναδικά  από ποπ καλλιτέχνες. Επί σκηνής ονόματα  πρώτης  γραμμής: Μπέσυ Αργυράκη, Τζορντανέλι, Δάκης, Πολυχρονιάδης, Ρ. Ουΐλιαμς και αρκετά νέα παιδιά, νέοι ηθοποιοί.

Η παράσταση διασκέδασε μοναδικά το Αιγινήτικο κοινό του Φεστιβάλ και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πως να ξεχάσεις αυτούς τους καλλιτέχνες, αυτούς τους τραγουδιστές;

Πως να ξεχάσουμε πόσο καλά περάσαμε εκείνο το βράδυ. Αλλά  και την παρέα μετά στο εστιατόριο "Τσίας";

Θυμηθήκαμε εκείνη τη βραδιά, και ανασύραμε τις σχετικές  φωτογραφίες με αφορμή το θάνατο του Δάκη.

Εκείνη  τη βραδιά ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης ξεχώριζε για τη σεμνότητα, τη σοβαρότητα και την ευαισθησία  του.

Είμαστε ευτυχείς που τον είδαμε από κοντά, που τον γνωρίσαμε, που συζητήσαμε μαζί του, που του σφίξαμε το χέρι.

Ένας μεγάλος καλλιτέχνης, τόσο απλός και σεμνός.








"Εσένα μόνο" σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης η τελευταία παράσταση.



 Τελευταία παράσταση απόψε για το έργο "Εσένα μόνο" που τόσο συγκίνησε και συζητήθηκε από  το κοινό της Αίγινας.

 Μετά τη συγκινητική υποδοχή που επιφύλαξε το θεατρόφιλο κοινό της Αίγινας στην παράσταση οι συντελεστές της αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας ακόμα παράστασης για όσους δεν  πρόλαβαν ή επιθυμούν να την ξαναδούν,

την ΚΥΡΙΑΚΗ 29  ΜΑΙΟΥ και ώρα 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νένα Τρικοπούλου και Στέλλα Πάσχα.

Κείμενο – σκηνοθεσία: Γ. Μπήτρος.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

"Η Κέρκυρα τραγουδά για την Αίγινα" απόψε στο Ίδρυμα Α. Καψάλη.


 Προσκεκλημένοι του Δήμου Αίγινας και της αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Μαίρης Κουκούλη η χορωδία και η Κερκυραϊκή Μαντολινάτα από  την Κέρκυρα που θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα γεμάτο από μελωδίες  των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι, Ανδριόπουλου, Σουγιούλ, Κατσαρού  στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Α. Καψάλη.
Συμμετέχει  η χορωδία Ευρωπούλων Κέρκυρας "Ιωάννης Καποδίστριας" με  σολίστ τον Άγγελο Χονδρογιάννη και τη Χριστίνα Μπελεχάκη.
Μουσική διεύθυνση: Έλλη Καρύδη
Την Κερκυραϊκή Μαντολινάτα  διευθύνει η κ. Ιωάννα Γαννιώτη.

Ώρα έναρξης 20.00  
Είσοδος ελεύθερη.

Ομορφαίνουμε τον κήπο του σχολείου μας.

Αυτή η μέρα τα είχε όλα. Την Πέμπτη 26 Μαΐου παράλληλα με την γιορτή Θετικών Επιστημών, στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας, ομάδες  του σχολείου και από τις τρεις  τάξεις ξεκίνησαν να φυτεύουν καλλωπιστικά  φυτά σε σημεία του κήπου μας.
Ένα μελίσσι παιδιών με υπεύθυνες  καθηγήτριες  τις κ. Παπανδρέου Μαγδαληνή και Καραγιαννίδου Καλλιόπη φρόντισαν  να ομορφύνει ο χώρος πίσω από τις κερκίδες  του γηπέδου.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Πιστεύουμε να συνεχίσουμε και από το Σεπτέμβρη ώστε να αλλάξει και η πίσω πλευρά  του κτιρίου μας την οποία ήδη καθαρίσαμε και προετοιμάσαμε για το φθινόπωρο!







 

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Γιορτή Θετικών Επιστημών στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Μια διαφορετική ημέρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας ήταν η Πέμπτη 26 Μαΐου με  την παρουσίαση πειραμάτων που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητριών τους.

Πειράματα και δρώμενα με αναπάντεχα αποτελέσματα που οι μαθητές παρακολούθησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Το πείραμα  του Ερατοσθένη, η απομόνωση νουκλεϊκών οξέων από φυτικά κύτταρα, η δημιουργία πλαστικού από άμυλο πατάτας, η παρασκευή αιθανόλης από σταφίδες, η μέτρηση μάζας, η μέτρηση πυκνότητας, η κατασκευή μπαταρίας από νομίσματα, η οξίνιση του ωκεανού σε ένα φλυτζάνι είναι μερικά από τα δρώμενα - πειράματα  που παρουσίασαν οι μαθητές.

Την οργάνωση και προετοιμασία  είχαν οι καθηγήτριες κ. Μαγδαληνή Παπανδρέου - Καλλιόπη Καραγιαννίδου ενώ τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης επιμελήθηκε  η μουσικός κ. Νατάσσα Τζαμιάν.

Μια  ξεχωριστή ημέρα  που στο νου των παλαιότερων καθηγητών ήρθε η μορφή του παλαιού καθηγητή και διευθυντή του σχολείου  Τύλλιου Παντελή ο οποίος συνεχώς εκτελούσε πειράματα και παρουσίαζε τα αποτελέσματα  τους στους μαθητές.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από κεράσματα που πρόσφερε ο Σύλλογος  Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.






 

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Ημέρες δημιουργίας στα σχολεία. Μια μικρή έκθεση έργων Τεχνολογίας.

Οι  τελευταίες ημέρες στα σχολεία είναι πάντα ημέρες έκφρασης και παρουσίασης εργασιών, προγραμμάτων μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις.

Η μικρή έκθεση έργων των μαθητών και μαθητριών στο μάθημα  της Τεχνολογίας  στην είσοδο  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, δεν αποδεικνύει μόνο την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και τη δημιουργική διάθεση των μαθητών που με σύμμαχο τη φαντασία, το μεράκι και το ταλέντο δημιουργούν.

Υπεύθυνος  για  το αποτέλεσμα  ο καθηγητής του μαθήματος κ. Χαρίσης Παναγιώτης.



 

Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Το Γυμνάσιο Μεσαγρού καθαρίζει την παραλία της Αγίας Μαρίνας


Το Γυμνάσιο Μεσαγρού Αίγινας στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Συμβάλω Και Εγώ Στην Προστασία Του Περιβάλλοντος» και του θέματος των εργαστηριακών δεξιοτήτων «Οικολογική Συνείδηση Εθελοντισμός» συμμετείχε και στήριξε   την δράση του δήμου Αίγινας και της ΚΕΔΑ  «Φροντίζουμε Το Νησί Καθαρίζουμε Τις Παραλίες» . Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 καθάρισε  την παραλία Αγίας Μαρίνας.

Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε  ότι το σχολείο μας εδώ και 4 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τις ενέργειες του Δήμου Αίγινας και της Τουριστικής Επιτροπής στην προσπάθεια διατήρησης της γαλάζιας σημαίας στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.

Η συμμετοχή μας οφείλεται στο ότι ένα από τα  Κριτήρια του προγράμματος της Γαλάζιας Σημαίας είναι η  Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση  όπου οι ενότητες του κριτηρίου είναι οι κάτωθι

  • Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
  • Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
  • Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Οι ενότητες είναι  μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας , έτσι οι  μαθητές μας για μία ακόμα φορά έδειξαν ότι στηρίζουν και  νοιάζονται για την περιοχή τους . μέσω της εθελοντικής  συμμετοχής προσφέροντας σημαντικό έργο  συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά την κυρία Λένα Μαρίνη , η οποία είναι η υπεύθυνη για την υλοποίηση της δράσης «Φροντίζουμε Το Νησί Καθαρίζουμε Τις Παραλίες» , για την άψογη συνεργασία που είχαμε για την υλοποίηση της δράσης.



 

«Εσένα μόνο» Μια τελευταία παράσταση.

Μετά τη συγκινητική υποδοχή που επιφύλαξε το θεατρόφιλο κοινό της Αίγινας στην παράσταση του έργου «Εσένα μόνο» του Γ. Μπήτρου,  οι συντελεστές της παράστασης αποφάσισαν την πραγματοποίηση μιας ακόμα παράστασης για όσους δεν  πρόλαβαν ή επιθυμούν να την ξαναδούν,

την ΚΥΡΙΑΚΗ 29  ΜΑΙΟΥ και ώρα 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Νένα Τρικοπούλου και Στέλλα Πάσχα.

Κείμενο – σκηνοθεσία: Γ. Μπήτρος.


 

Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Η "Ευτυχία" στα γνώριμα της στέκια.

Φωτογραφία  του κ. Παντελή Φύσσα.
 
Κι όμως δεν είναι φωτογραφία του χθες. Είναι σημερινή! Το  γνωστό στους παλαιότερους "ΕΥΤΥΧΙΑ" βρίσκεται δεμένο  στο λιμάνι του Πειραιά στο σημείο των πλοίων  του Σαρωνικού, έτοιμο να σαλπάρει για την αγαπημένη του Αίγινα, και να διατρέξει τα νερά του Σαρωνικού στα οποία  ταξίδευε  για δεκαετίες. Λαμπερή πανέμορφη, πανέτοιμη, αδιαφιλονίκητη ντίβα  του Σαρωνικού από εκείνες  τις εποχές που ταξίδευε καθημερινά και συνέδεε  το λιμάνι  του Πειραιά με την Αίγινα, τα Μέθενα, τον Πόρο, την Ύδρα, την Ερμιόνη, τις Σπέτσες!!!

  Ήταν  το 2006 όταν έκανε το τελευταίο του δρομολόγιο  στο Σαρωνικό κλείνοντας έτσι μια ένδοξη πορεία στην αρχή ως  "ΜΑΡΙΑ" και μετά  ως  "ΕΥΤΥΧΙΑ".

Μετά  ταξίδεψε  στο Ανατολικό Αιγαίο με  το σημερινό του όνομα "ΣΥΜΗ" από Ρόδο για Σύμη, ενώ τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει  για Σποράδες από Άγιο Κωνσταντίνο κάθε καλοκαίρι.

Σύμφωνα με  τον πίνακα  δρομολογίων της ANES FERRIES  φαίνεται να ξεκινάει  τα καθημερινά  του δρομολόγια από τις 26 Μαΐου.
Εμείς ας ευχηθούμε να έχει καλά  και ήρεμα ταξίδια.