Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Παραδοσιακά παιχνίδια στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

 
  Παλιά ομαδικά παιδικά παιχνίδια αναβιώνουν κάθε χρόνο στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Αίγινας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

  Είναι έθιμο πλέον την τελευταία ημέρα πριν την Καθαρά Δευτέρα να οργανώνονται παιχνίδια όπως η σκυταλοδρομία, η τσουβαλοδρομία, η διελκυνστίδα, οι αυγοδρομίες.
  Παιχνίδια που διατηρούν το ομαδικό πνεύμα και σκορπούν πολύ ενθουσιασμό και κέφι.

Φέτος με τη βοήθεια του καλού καιρού τα παιχνίδια οργανώθηκαν στην αυλή του σχολείου και χάρισαν στιγμές χαράς σε όλους τους μαθητές, συμμετέχοντες και θεατές από τις κερκίδες.






Δύο παραστάσεις για το έργο: "Μακαρίτης ενεργός τώρα"

 Δύο ακόμα παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα Κυψέλης αυτό το διήμερο Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Φεβρουαρίου με το έργο: "Μακαρίτης ενεργός τώρα" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Μετά  τις τρεις πρώτες παραστάσεις το προηγούμενο τριήμερο Παρασκευή 21 - Σάββατο22 και Κυριακή 23, ο "Μακαρίτης" επιστρέφει για να ταλαιπωρήσει  τον αγαπημένο ανιψιό να βάλει σε μπελάδες  τη σεβάσμια χήρα του και να μπερδέψει φίλους συγγενείς και γνωστούς.
Αυτά και άλλα πολλά  στην κωμωδία που απέσπασε θερμά χειροκροτήματα και φιλοδοξεί να σας χαρίσει γέλιο με άλλες δύο ακόμα παραστάσεις.

Ώρα έναρξης: 20.00  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Παίζουν:  Νεκταρία Κοπανά, Κωσταντίνος Παπαμιχαήλ, Παντελής Γκαρής, Μαρία Λυκούρη, Ηλίας Θωμάς, Βασίλης Παλαμιδόπουλος, Μιχάλης Κοπανάς και Γ. Μπήτρος.

Κείμενο - σκηνοθεσία: Γ. Μπήτρος

Ο Κυψελιώτικος γάμος από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.



Με πολύ ρύζι, πλούσια προικιά, καλοαναθρεμμένες νύφες, ντελικάτους γαμπρούς, καπάτσες κουμπάρες και πλήθος καλεσμένων πραγματοποιήθηκε ο Κυψελιώτικος Γάμος από τους μαθητές και τις μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, σήμερα το πρωί  (Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου).
Νύφες, γαμπροί, σόγια, συγγενείς και καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία  του χωριού και σχημάτισαν πομπή μέχρι την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου τελέστηκε το …. «μυστήριο». Διαβάστηκε κάλεσμα από την κουμπάρα, αλλά και τα προικοσύμφωνα  για  τις τρεις νύφες. Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά του γάμου,  κεράσματα και άφθονο ρύζι για να ριζώσουν οι νεόνυμφοι.

Μια Λαογραφική αναφορά στα έθιμα των ημερών όπου σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στην Αίγινα τελείται ο παραδοσιακός γάμος, με έντονα τα στοιχεία  της παρένδυνσης  μεταξύ γαμπρού και νύφης.

Η μαζική συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών, ο ενθουσιασμός, το κέφι αποδεικνύουν  ότι τα νέα παιδιά είναι πρόθυμα να ακολουθήσουν την παράδοση και τα έθιμα μας  όταν δίνονται οι κατάλληλες  και σωστές ευκαιρίες.

Στο σημερινό δρώμενο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε  το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την υποστήριξη καθώς και το μαθητή του ΕΠΑΛ Αργύρη Γρυπαίο που έπαιξε μουσική.










Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Επιστρέφει στη γραμμή του Σαρωνικού ο "Φοίβος"

Επιστρέφει στα καθημερινά δρομολόγια του από σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου το πλοίο "Φοίβος" μετά  την ετήσια ακινησία του.
Στη "μάχη" του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας με την αυξημένη επιβατική  κίνηση  το πλοίο   έρχεται να προστεθεί στον αριθμό των πλοίων που θα εξυπηρετήσουν τη γραμμή αυτό το τριήμερο.

Να ευχηθούμε στους αξιωματικούς και το πλήρωμα καλά και ήρεμα ταξίδια.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ξένης Πετρίτου - Τριανταφύλλου στην Αθήνα

 Μια πολύ ζεστή βραδιά  ζήσαμε χθες στο καφέ - πολυχώρο "Αίτιον" με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου της κ. Ξένης Πετρίτου - Τριανταφύλλου, "Το ημερολόγιο του Άνχελ".
   Η συγγραφέας καλωσόρισε  τους καλεσμένους της στον όμορφο χώρο και μετά την εισαγωγή της έδωσε το λόγο στην ηθοποιό κ. Αννίτα Δεκαβάλα η οποία διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.
  Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο κ.Γ. Μπήτρος - η κ. Μαρία Τριαντοπούλου και ο κ. Παναγιώτης Δευτεραίος.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο στον πύργο Ράλλη στην Αίγινα.

Οι ακροατές της χθεσινής βραδιάς είχαν την ευκαιρία να ακούσουν πολλές άγνωστες πτυχές  της ιστορίας  της Αίγινας, κυρίως το κομμάτι εκείνο  που αναφέρεται στη ζωή της Μεσσαιωνικής Πολιτείας  της Παλαιάς Χώρας. 
Πολύ σημαντική η συμμετοχή της κ. Μ. Τριαντοπούλου που αναφέρθηκε με πολλά στοιχεία  στην παρουσία  των Καταλανών στην Ελλάδα, στη σχέση τους με την Αίγινα και τη σύνδεση του νησιού με την Καταλονία. Μια μεγάλη σελίδα  της ιστορίας που παραμένει ακόμα άγνωστη και ανεξερεύνητη.
  Ο κ. Π. Δευτεραίος πολιτικός μηχανικός και σπηλαιολόγος αναφέρθηκε στις υπόγειες στοές και στις σπηλαιώσεις που διατρέχουν το νησί και ασφαλώς και την Παλαιά Χώρα.
  Η κ. Αννίτα Δεκαβάλα  με  το θεατρικό της λόγο εισήγαγε τους ακροατές στην εποχή και στις περιπέτειες  του Άνχελ.
  Παρά  τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στους γύρω δρόμους με πορείες και κλείσιμο δρόμων η παρουσίαση αποτέλεσε μια χρυσή ευκαιρία για να βγει το βιβλίο έξω από τα στενά όρια της Αίγινας και να γνωρίσει ο κόσμος τη Μεσαιωνική ιστορία  της Αίγινας.

Ανάμεσα στους θεατές και άνθρωποι που ταξίδεψαν γι' αυτό το σκοπό από την Αίγινα όπως οι κ. Σ. Ραδίτσας, η κ. Σ. Πυρουνάκη, η κ. Α. Πυρουνάκη, η κ. Σ. Γιαννούλη.





O Κώστας Βουτσάς στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.


Ιούλιος 2016.    -   6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Κουνάδη - Ανέστης Κορνέζος

   Εκείνο  το απόγευμα το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας φιλοξενούσε την παράσταση "Το μήλο" με πρωταγωνιστές τον Αντώνη Λουδάρο και τη Ναταλία Δραγούμη. Τους δύο ηθοποιούς πλαισίωναν σε γκεστ εμφανίσεις οι βετεράνοι Κώστας Βουτσάς και Γιώργος Κωνσταντίνου.
 Επρόκειτο για την πιο εμπορική παράσταση εκείνου του καλοκαιριού, λόγων των μεγάλων ονομάτων της παράστασης και τελικά αυτή η πρόβλεψη επαληθεύτηκε.

Ενώ η παράσταση θα άρχιζε  στις 9.30 ο κόσμος είχε αρχίσει να έρχεται στην είσοδο  του Λαογραφικού Μουσείου από τις 6.30.Κάποιοι κρατούσαν και σκαμπό με το φόβο μην μείνουν όρθιοι.
Μετά από λίγο κι ενώ ακόμα οι τεχνικοί του θιάσου έφτιαχναν τις τελευταίες λεπτομέρειες  του σκηνικού, πρόβαλε από το πίσω στενό της αυλής του Λοαγραφικού ο κ.Κώστας Βουτσάς με καλοκαιρινή αμφίεση, άνετος, ευδιάθετος και προσηνής.

Είχα  την ευκαιρία να τον καλωσορίσω στην αυλή.
"Εδώ θα παίξουμε;" με ρώτησε.
"Ναι, περάστε"  και τον οδήγησα στο καμαρίνι.

Ο κόσμος πλημμύρισε εκείνο το βράδυ την αυλή του Λαογραφικού Μουσείου σε σημείο ασφυκτικό. Ίσως να μην έχει χωρέσει  τόσο κόσμο αυτός ο χώρος, όσο εκείνο το βράδυ, μια που κόπηκαν πάνω από 300 εισιτήρια με  τους θεατές να κάθονται σε πεζούλια και μάντρες.
 Οι δύο βετεράνοι κωμικοί εκείνο το βράδυ υποδύθηκαν δύο συμπεθέρες, αλλάζοντας κουστούμια πίσω από τα σκηνικά της παράστασης. Ακούραστοι εργάτες, πιστοί  στο ραντεβού με το κοινό τους.
  Ο Κώστας Βουτσάς και ο Γιώργος Κωνσταντίνου εκείνο το βράδυ συνάντησαν το κοινό που τους ακολουθούσε από την εποχή των ασπόμαυρων φιλμ του Φίνου.
   Εκείνο το βράδυ οι δύο ηθοποιοί αποθεώθηκαν στο φινάλε της παράστασης. Και όταν κατέβηκαν από τη σκηνή δεν σταμάτησαν να χαιρετούν τον κόσμο, να δέχονται αγάπη, συγχαρητήρια και ευχές.
   Ο Κώστας Βουτσάς ακούραστος να φωτογραφίζεται με τα μικρά παιδιά αλλά και με τους μεγάλους για πολύ ώρα μετά  την παράσταση, χωρίς να υπολογίζει τη ζέστη της βραδιάς, την κούραση της παράστασης.

Ένας μεγάλος σταρ, ένα μεγάλο κεφάλαιο του θεάτρου και του κινηματογράφου που δρόσισε τη ζωή μας με το χαμόγελο του το σπινθηροβόλο βλέμμα  του τις πανέξυπνες και εύστοχες ατάκες.

Μετά το τέλος του πρόσφερα ένα μικρό αναμνηστικό από το Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Το δέχθηκε με τη χαρά ενός μικρού παιδιού. Άλλωστε ο Κώστας Βουτσάς ήταν ένα μεγάλο παιδί και δεν είναι τυχαίο που τελείωσε την καριέρα του παίζοντας σε μια παιδική παράσταση στο θεάτρο "Μπροντουγαίη" της οδού Πατησίων.

Με το θάνατο του κλείνει σιγά - σιγά μια μεγάλη εποχή του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Εκείνος όμως θα συνεχίζει να μας κλείνει πονηρά  το μάτι και να χορεύει μαζί με την παρέα  του κάθε φορά που θα τον βλέπουμε στις μεγάλες ελληνικές ταινίες.
Κάπως έτσι κάποιοι μεγάλοι άνθρωποι κερδίζουν την αιωνιότητα και μένουν ζωντανοί στη μνήμη μας.





Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

"Μακαρίτης ενεργός τώρα" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης



 Αναδημοσιεύουμε από την παρουσίαση της παράστασης, το κείμενο της κ. Σίλας Αλεξίου στο site Saronic magazine
 



Με μια έξυπνη σάτιρα, υποδέχεται φέτος το κοινό η Θεατρική Ομάδα Κυψέλης, δημιούργημα του εκπαιδευτικού Γιώργου Μπήτρου, ο οποίος υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία.

«Μακαρίτης …ενεργός τώρα» είναι ο τίτλος της παράστασης, που φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο  Κυψέλης και, ενώ πραγματεύεται τον θάνατο ενός ναυάρχου σε βαθύ γήρας, είναι τελικά μια κωμωδία.

Όλοι οι ηθοποιοί (ερασιτέχνες ασφαλώς) ενσαρκώνουν τους ρόλους τους με σπουδαίο επαγγελματισμό,  προκαλώντας γέλιο μέχρι δακρύων, καθώς η πλοκή της υπόθεσης, που εκτυλίσσεται στο σπίτι του Μάκη και της Στέλλας Κατσίβελου, οδηγεί ολοένα και σε πιο κωμικές καταστάσεις.

Στόχος του σεναριογράφου Γιώργου Μπήτρου, (που παρεμπιπτόντως είναι απολαυστικός στον ρόλο του  βουλευτή Κλέωνα  Μαστροκόκκαλου), είναι να καυτηριάσει την μεγαλομανία της χήρας …ναυάρχου, η οποία, σε συνδυασμό με την κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μόνο τον νεκρό δεν επιδιώκει να τιμήσει, τόσο στην κηδεία, όσο και στο πολυτελές και άκρως κοσμικό μνημόσυνο που προετοιμάζει 
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ, Νεκταρία Κοπανά, Παντελής Γκαρής, Μαρία Λυκούρη, Ηλίας, Θωμάς, Βασίλης Παλαμιδόπουλος, Γιώργος Μπήτρος και Μιχάλης Κοπανάς.
Η Θεατρική Ομάδα Κυψέλης ξεκίνησε την πορεία της στο σανίδι το 2006 με το «Γαμήλιο εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη και έκτοτε έχει παρουσιάσει περί τα 30 θεατρικά έργα. «Ας ευχηθούμε να είμαστε μαζί και τα επόμενα χρόνια και τα φώτα του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης να είναι πάντα αναμμένα στη Θεατρική Κυψέλη της Αίγινας,» γράφει ο εμπνευστής της Ομάδας Γιώργος Μπήτρος στο πρόγραμμα της παράστασης.
Οι παραστάσεις, που ξεκίνησαν Παρασκευή 21 – Σάββατο 22 και Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, συνεχίζονται Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Φεβρουαρίου.
Ώρα έναρξης 20.00 μ. μ









Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Επέστρεψε ο "Αχαιός".

 Στα κανονικά  του δρομολόγια επέστρεψε από σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το πλοίο "Αχαιός" παίρνοντας τη θέση του "Ποσειδώνα" που έδεσε προκειμένου να εκτελέσει την ετήσια ακινησία του.
  Ευχόμαστε στους αξιωματικούς και το πλήρωμα του πλοίου "Αχαιός" καλά και ήρεμα ταξίδια.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Ο π. Νεκτάριος Δαρδανός στην Cappella Sistina


 Αναδημοσίευση από το Hydras Politeia

  Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης της Ι. Μητροπόλεως μας π. Νεκτάριος Δαρδανός με τα μέλη του Κολεγίου Capranica επισκέφτηκαν την Cappella Sistina - Ο π. Νεκτάριος Δαρδανός - φοιτητής του Κολεγίου - είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Cerimoniere του Ποντίφικα.

«Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Κολλεγίου Capranica, του πρώτου Εκκλησιαστικού Κολλεγίου στον κόσμο, στο Βατικανό και πιο συγκεκριμένα στην Cappella Sistina.
Για πρώτη φορά μετά από πολλούς αιώνες, οι 12 επιτοίχιοι τάπητες (ταπετσαρίες), που είχε σχεδιάσει αποκλειστικά για το διάσημο παρεκκλήσι στο Βατικανό ο Ραφαήλ, αναρτήθηκαν στους χαμηλότερους τοίχους της Καπέλα Σιστίνα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 500ή επέτειο από τον θάνατο του καλλιτέχνη, που ευρέως θεωρείται πως αποτελεί την κορωνίδα και την τελειοποίηση του ιδανικού της Αναγέννησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο π. Νεκτάριος Δαρδανός - φοιτητής του Κολλεγίου - είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Cerimoniere του Ποντίφικα, ο οποίος ξενάγησε όλα τα μέλη του Κολλεγίου στο παρεκκλήσιο και στην Cappella Paolina».
 Πηγή: "Ύδρας Πολιτεία"







Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας. Ένα νέο ξεκίνημα.

 Με το σύνθημα: "Στην Αίγινα διαβάζουμε", η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα και απευθύνεται σε όλους. Κυρίως σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές να την επισκεφθούν και να αποκτήσουν νέα κάρτα μέλους.

Το κάλεσμα της μέσω της σελίδας  της στο Face book έχει ως εξής:

"Η Βιβλιοθήκη Αίγινας σας περιμένει. Ελάτε με μια φωτογραφία ταυτότητας να σας φτιάξουμε την ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ σας. Εκπαιδευτικοί, επισκεφθείτε τη βιβλιοθήκη με τους μαθητές σας, γονείς ελάτε με τα παιδιά σας, σας περιμένουμε! Στην Αίγινα διαβάζουμε..."

To "Ευτυχία" (Σύμη) ετοιμάζεται

 Μια παλιά δόξα  του Σαρωνικού ετοιμάζεται να επιστρέψει στη γραμμή που υπηρέτησε για πολλά χρόνια και έγραψε τη δική της μοναδική ιστορία. Ήταν οι εποχές  που το "Ευτυχία" καθημερινά χειμώνα - καλοκαίρι συνέδεε όλα  τα νησιά του Σαρωνικού, αναχωρώντας από τον Πειραιά για Αίγινα- Μέθανα - Πόρο - Ύδρα - Ερμιόνη - Σπέτσες.

Οι εποχές άλλαξαν. Το ίδιο συνέβη και με το πλοίο που πλέον λέγεται "ΣΥΜΗ" και με έδρα  τη Ρόδο ταξίδεψε  για πολλά χρόνια στο δρομολόγιο Ρόδος - Σύμη, ενώ τα τελευταία δύο καλοκαίρια βρισκόταν στη γραμμή Άγιος Κωνσταντίνος - Σποράδες. Τις  τελευταίες μέρες  βρίσκεται στη δεξαμενή  και ετοιμάζεται για   τα  φετινά  του δρομολόγια.

Φέτος η εταιρία του επιθυμεί να το δρομολογήσει από τον Απρίλιο στη γραμμή  της Αίγινας.

Ασφαλώς και θα χαρούμε πολύ να ξαναδούμε το πλοίο στη γραμμή μας, ανανεωμένο και κουβαλώντας τις αναμνήσεις τόσων ταξιδιών που κάναμε μαζί του.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από  την ηλεκτρονική σελίδα  της εταιρείας ΑΝΕΣ και από τη σελίδα  του κ. Παντελή Φύσσα  στο fb.