Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Πρώτη του Νοέμβρη σήμερα και η εορτή των Αγίων Αναργύρων.

                                     

Νοέμβριος πλέον. Πρωτομηνιά σήμερα και η εορτή των Αγίων Αναργύρων  δεσπόζει στο εορτολόγιο Πολλά τα ξωκλήσια  που είναι αφιερωμένα  στους Αγίους Αναργύρους. Κάποια από αυτά πανηγυρίζουν την 1η Ιουλίου. Κάποια άλλα  την 1η Νοεμβρίου. Εμείς επιλέξαμε και πάλι να θυμηθούμε μια από τις ομορφότερες εκκλησιές  της Παλαιάς Χώρας, τους Αγίους Αναργύρους που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά  του λόφου, πάνω στο μονοπάτι "7" και λίγο πριν τον Άγιο Ιωάννη τον  Θεολόγο.

Προκαλεί δέος και συγκίνηση  η παρακάτω επιγραφή :

" Στις 5 του Μάρτη του 1709 τη νύχτα οι κουρσάροι πήρανε τον Γιάννη Χαλδαίο"

Χαραγμένη σε πωρόλιθο μόλις μπεις  στο ναό των Αγίων Αναργύρων διαβάζεις  αυτή την επιγραφή που μαρτυρεί  όλο  το δράμα  των κατοίκων  της Παλαιάς Χώρας  της Αίγινας. Σφαγές, επιδρομές, σκλαβιά, εγκατάλειψη. Και  δεν είναι αδικαιολόγητη η αφιέρωση  πολλών ναών σε στρατιωτικούς Αγίους, στους Ταξιάρχες, στους Αγίους Αναργύρους.

Νυχτοήμερες επικλήσεις, προσευχές και δεήσεις οι Άγιοι να προστατέψουν  το λόφο και να τον σώσουν. Αγιοκέρια  και ταπεινά άγρυπνα καντήλια να φωτίζουν τις ασέληνες νύχτες και να κόβουν το πηχτό σκοτάδι της σκλαβιάς, του φόβου της αγωνίας.
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι  ένα από τα πολλά αλειτούργητα εκκλησάκια  της Παλαιάς Χώρας, σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από άλλες εκκλησίες.
Αντιθέτως οι Άγιοι Ανάργυροι φαίνεται πως έχουν δεχθεί τις ευεργετικές εργασίες καθαριότητας και ευπρεπισμού από κάποιους ευσεβείς επισκέπτες. Εντυπωσιάζουν στο εσωτερικό του ναού οι αψίδες που υποβαστάζουν το βάρος  του ναού, όπως και μια καμάρα που στηρίζει τη θολωτή στέγη.
Εντυπωσιάζουν οι τοιχογραφίες  στο δυτικό τοίχο πάνω από την είσοδο  του ναού όπου υπάρχει η σύνθεση  της Δευτέρας Παρουσίας με τον Χριστό στο κέντρο, αγγέλους να  τον περιστοιχίζουν, η Παναγία, ο Πρόδρομος και οι Απόστολοι. Πιο εντυπωσιακή είναι η σύνθεση της θάλασσας  που κρατά ένα καράβι,  (παρόμοια σύνθεση  συναντάμε και  στο Καθολικό της Αγίας Κυριακής), αλλά και η προσωποποιημένη Γη πάνω σε άλογο.
Οι τοιχογραφίες  τοποθετούνται στον 17ο αιώνα και θεωρούνται δημιουργήματα τοπικής - αθηναϊκής σχολής.

Στο  τέμπλο έχουν επιζωγραφισθεί οι εικόνες  της Παναγίας, του Χριστού και του Προδρόμου ενώ συναντάμε και μεταγενέστερη εικόνα  του Αγίου Διονυσίου στην αψίδα

Η ανέγερση της εκκλησίας υπολογίζεται  στον 17ο αιώνα.
Φωτογραφίες από την περσινή επίσκεψη μας στην Παλαιά Χώρα συνοδεύοντας  τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης αρχιμ Νεκτάριο Δαρδανό.

 Στο ναό ο επισκέπτης οδηγείται ακολουθώντας  το μονοπάτι - 7  -  . Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.
 

Η σύνθεση  της Δευτέρας Παρουσίας πάνω από τη δυτική είσοδο  του ναού.
 

 

 

 

Έργα και ημέρες του κ. Ιωάννη Δέδε στην Ισπανία.

Μεγάλη διάκριση για τον αγαπητό Αιγινήτη αρχιτέκτονα και εικαστικό κ. Ιωάννη Δέδε η αποδοχή της πρότασης από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να  σχεδιάσει τα αναμνηστικά δώρα που διένειμε ο Πατριάρχης κατά την επίσκεψη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ισπανίας.

Ο κ. Δέδες  σχεδίασε το εγκόλπιο του Πατριάρχη,  και   των συνοδών αρχιερέων, τους επιστήθιους Σταυρούς του κλήρου της Μητροπόλεως Ισπανίας,  του Σταυρού των ευεργετών, του αναμνηστικού μεταλλίου  της επίσκεψης και των Σταυρών που διένειμε κατά  την επίσκεψη του ο Πατριάρχης στην Ισπανία.

Πέρα από τη διάκριση και την τιμή για  τον κ. Δέδε, ας αναγνωρίσουμε την υψηλή αισθητική και κομψότητα των έργων του μέσω των οποίων προάγεται η σύγχρονη εκκλησιαστική τέχνη.


 

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Νότες αποχαιρετισμού από τη Μαριάννα Μπράουν.

Πόσο δύσκολο είναι να αποχαιρετάς έναν  άγγελο;  Είναι αδύνατο να πιστέψουμε, από την μέρα που ακούστηκε η θλιβερή είδηση του φευγιού της, ότι η Μαριάννα δεν είναι πια εδώ! 

Είναι ζωντανή η  θύμηση  σε  όσους  θεατές  είχαν  την τύχη να απολαύσουν τη μουσική της  στο Φεστιβάλ Μουσικής το περασμένο καλοκαίρι  στην αυλή της Εκκλησίας  του Σωτήρος Χριστού.  
Ηχούν ακόμα  στα αυτιά  μας οι νότες  που με τόση ευαισθησία απέδωσε, η μουσική που ερμήνευσε, η όψη της, το καθάριο χαμόγελο της, η έμφυτη ευγένεια της.

Λες και εκείνες οι νότες  ήταν νότες αποχαιρετισμού.....

Πως να αποχαιρετήσεις έναν τόσο νέο  άνθρωπο που είχε  τόσα πολλά ακόμα να προσφέρει με  το ήθος του, την παιδεία  του, το ταλέντο του.

Η Μαριάνα γεννήθηκε στην Αθήνα έζησε  τα παιδικά χρόνια της στην Αίγινα και φοίτησε στα σχολεία  του νησιού μας. Από την ηλικία  των 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με καθηγητή το μουσικό κ. Αθανάσιο Γκρόζα με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της κ. Λουκίας Φιλιππόνη. Παρακολούθησε τακτικά σεμινάρια με την καθηγήτρια Galina Iwazowa στην Ακαδημία Hans Eisler  του Βερολίνου καθώς και σεμινάρια του Άρη Γαρουφαλή και Bernard Reigeissen στο Ωδείο Αθηνών. 
Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στο μεγάλο Εκκλησιαστικό Όργανο της Καθολικής Εκκλησίας  του Αγίου Στεφάνου στο Ντύσσελντορφ  της Γερμανίας και εμφανίστηκε σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις στη Φρανκφούρτη στο Βερολίνο και αλλού.
Στην Αίγινα συμμετείχε σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις με κορυφαίες τις συμμετοχές  της στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής υπό  τη Διεύθυνση της κ. Ντόρας Μπακοπούλου η οποία θαύμασε και αξιολόγησε το ταλέντο της.

Οι νότες της ευγενικής και χαμογελαστής Μαριάννας θα συνοδεύουν τη θύμηση της. Τη θύμηση ενός αγγέλου που έζησε ανάμεσα μας και μας χάρισε στιγμές ψυχικής ανάτασης και ευωχίας με τη μουσική της.

Καλό παράδεισο να έχει  η ψυχή της.
Καλή δύναμη στους οικείους της.


Η τελευταία φωτογραφία προέρχεται από το Aegina portal και είναι  του 2008.

Η πρώτη φωτογραφία από τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ  Μουσικής τον περασμένο Αύγουστο. Η φωτογραφία προέρχεται από τη σελίδα  του Φεστιβάλ  στο Fb .

Τα στοιχεία του βιογραφικού της από τη σελίδα iShow. gr
 

Μια εξαιρετική ομιλία για την Ιστορία των Ναυτικών Οχυρών της Αίγινας.


 Ο ερευνητής και συγγραφέας  κ.Κωνσταντίνος Κυρίμης για δεύτερη φορά ανέπτυξε το θέμα της έρευνας του : "Ναυτικά Οχυρά  της Αίγινας".

Η εξαιρετική ομιλία  του έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας και με ενάργεια και σαφήνεια ο ομιλητής ξετύλιξε το κουβάρι της στρατιωτικής οχύρωσης της Ελλάδας από την εποχή του Ιωάννη Μεταξά, αναφέρθηκε στη γραμμή άμυνας στο Σαρωνικό και έδειξε μοναδικές και σπάνιες φωτογραφίες από  την οχύρωση κυρίως  του Βόρειου Οχυρού Αίγινας στη θέση Τούρλος, όπου βρίσκονται μεγάλοι θάλαμοι και υπόγειες στοές.

Η ομιλία  του κ.Κ. Κυρίμη δημιούργησε αίσθηση στους ακροατές  οι οποίοι για μια ώρα μυήθηκαν στον άγνωστο κόσμο των Οχυρών  της Πέρδικας και του Τούρλου. Για ένα θέμα άκρως επίκαιρο και σημαντικό  για την πορεία  των εγκαταστάσεων και τη μελλοντική τους αξιοποίηση  με μοναδικό άξονα την προβολή της ιστορικής μνήμης του τόπου.

Η ομιλία πλαισίωσε τα εγκαίνια  της έκθεσης  Ιστορικών αντικειμένων από την εποχή της Κατοχής που παρουσιάζεται στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Έκθεση μνήμης για τα χρόνια της Κατοχής στην Αίγινα.

 


Η  έκθεση που παρουσιάζεται από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας είναι μια προσπάθεια ιστορικής αφύπνισης για τα χρόνια  του ’40 και αυτών που ακολούθησαν, μια απόδοση τιμής στις γενιές των προγόνων μας που πέρασαν σε καταστάσεις απόλυτης φτώχειας και πείνας, που πραγματοποιείται χάρη στο πείσμα, στο μεράκι, στην επιμονή, στη δουλειά , στην αγάπη για  τον τόπο που διακατέχει τον κ. Γιώργο Καρύδη και  τον κ. Παναγιώτη Μαρίνη.

Και οι δύο ρέκτες  της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού, της λαογραφίας  του νησιού μας έχουν δώσει κατά καιρούς δείγματα της αφοσίωσης και της αγάπης τους για  το νησί, αλλά κυρίως της αγωνίας τους  για  τη διάσωση της ιστορικής αλήθειας  του τόπου  μας, της διάσωσης του μοναδικού πολιτιστικού θησαυρού μας, μέρος  του οποίου αποτελεί και  αυτή η έκθεση με τα μοναδικά ενθυμήματα  των χρόνων εκείνων,  φωτογραφίες, αντικείμενα  προσωπικής χρήσης, ενδύματα, χειρόγραφα, οπλισμός ,προσωπικά αντικείμενα, εργαλεία και πολλά άλλα συνθέτουν την ατμόσφαιρα μιας εποχής όχι και τόσο μακρινής.

Ώρες επισκέψεων  καθημερινά: 10.00 – 13.00 και  18.00 – 20.00

Η έκθεση πραγματοποιείται  υπό την αιγίδα του Δήμου Αίγινας και της Κ.Ε.Δ.Α. και συμπεριλαμβάνεται στις εκδηλώσεις  του Δήμου για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου





 






 

Ο Δήμος Αίγινας τίμησε τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.



Με μια σεμνή τελετή χθες Σάββατο 28 Οκτωβρίου το μεσημέρι στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, ο Δήμος Αίγινας τίμησε τους νεοεισαχθέντες  στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τα Λύκεια της Αίγινας.
Παρόντες και παρούσες στην εκδήλωση οι περισσότεροι των νέων φοιτητών και φοιτητριών που ήδη έχουν κάνει εγγραφή στην σχολή τους και φοιτούν. Για κάποιους που απουσίαζαν τον έπαινο και το αναμνηστικό δώρο παρέλαβαν οι γονείς  τους.

Μεγάλη η επιτυχία  που πιστώνεται στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς αλλά πολύ περισσότερο στους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τον κόπο που κατέβαλαν ώστε να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα.

Καλή - δημιουργική και καρποφόρα φοιτητική ζωή σε όλους.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γ. Ζορμπάς και χαιρέτισε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας π. Νεκτάριος Δαρδανός και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Ν. Βλαχάκος. Παρέστησαν εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου οι κ. Σ. Θεριανός, Μ. Κουκούλη, Κ. Σαλπέα, Ν. Μαρίνος και ο Πρόεδρος του Δικτύου πόλεων για τον Ι. Καποδίστρια κ. Γ. Τσατήρης.



 

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Ο ναός της Παναγίας Σκέπης αντίκρυ της Παλαιάς Χώρας.

        

   Ο μοναδικός ναός της Αγίας Σκέπης στην Αίγινα   


 Ανηφορίζοντας από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου συναντάμε  το ναό της Παναγίας Σκέπης που εορτάζει στις 28 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αντίκρυ από την Παλαιά Χώρα ο όμορφος ναός είναι "κάθισμα" της Μονής  του Αγίου Νεκταρίου, ένα μικρό ησυχαστήριο που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μοναχές όπως τη γνωστή ιεραπόστολο Γαβριηλία τα έτη 1990 - 1992. Ο  βυζαντινός ναός λες και κλέβει κάτι από τη γοητεία  της Παλιαχώρας, έχει έναν συμμετρικό οκταγωνικό τρούλο και η οροφή του σχηματίζει σταυρό.
   Τα τελευταία  χρόνια έχει δεχθεί την ευεργετική φροντίδα  των συντηρητών με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτήν την όμορφη εικόνα. Αφαιρέθηκαν από  τον περίβολό του κάποια παλιά κτίσματα και έχει αναδειχθεί όπως του αξίζει.
  Όπως αναφέραμε ανήκει στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου που δαπάνησε το ποσόν για τη συντήρησή του με επιμέλεια και επιστασία  του π.Ιωάννου Βλάχου.

Γιορτινή, ηλιόλουστη μαθητική .... Κυψέλη.

Συγχαρητήρια οφείλουμε στους γονείς  των παιδιών που προετοίμασαν ενδυματολογικά  τα παιδιά  τους  για να συμμετάσχουν στην παρέλαση προς τιμήν των ηρώων του έπους του '40. Οι γονείς είναι αυτοί που ετοίμασαν τις στολές και το ρουχισμό, που αγόρασαν κάποια είδη, που έντυσαν τα παιδιά  τους με αποτέλεσμα να λάμπουν σήμερα στην πλατεία  της Κυψέλης.

Η τιμή λοιπόν επιστρέφει σε όλους εκείνους που φρόντισαν για την απόδοση τιμών και τη συμμετοχή στον εορτασμό. Η τιμή επιστρέφει και μας κάνει όλους περήφανους και αποδεικνύει πως τίποτε δεν πάει χαμένο, πως δεν χάθηκαν όλα, πως η παράδοση συνεχίζεται, πως η ιστορία διδάσκεται, πως οι μνήμες αντέχουν, πως οι εορτές ομορφαίνουν και δίνουν νόημα στη ζωή μας.

Και  το αποτέλεσμα  το απόλαυσαν οι εκατοντάδες γονέων φίλων και συγγενών που κατέκλυσαν την πλατεία  της Κυψέλης για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Την δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό ενοριακό ναό, τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε η διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης κ. Ανθούλα Ντάφη, την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον και τη μικρή παρέλαση στο κεντρικό δρόμο της Κυψέλης.

Ήταν όλα  γιορτινά, φωτεινά από έναν εκτυφλωτικό ήλιο  που λάμπρυνε  την ημέρα.

Παρόντες ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Μαρίνος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης κ. Μηνάς Γιαννούλης.











 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Σχολική εορτή για την 28η Οκτωβρίου - Απονομή βραβείων και Αριστείων.

Η επέτειος  της 28ης Οκτωβρίου τιμήθηκε σήμερα στα σχολεία της πατρίδας μας με τις καθιερωμένες σχολικές εορτές και το περιεχόμενό τους να περιλαμβάνει ποιήματα, κείμενα, εικόνες, τραγούδια και βίντεο από τα χρόνια  του πολέμου και της Κατοχής.

Στιγμές και χρόνια απόλυτης πείνας, δυστυχίας, ορφάνιας, θανάτου. Εικόνες συγκλονιστικές όπως αυτές που αποτυπώνει μοναδικά  η ταινία "Το ξυπόλυτο τάγμα" απόσπασμα  του οποίου προβλήθηκε στην αίθουσα  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στα πλαίσια  της εορτής.
Η εκδήλωση έληξε με τα βραβεία και αριστεία  επίδοσης της σχολικής χρονιάς  2022 - 2023 με πολλούς αριστούχους μαθητές να παραλαμβάνουν τον έπαινο επίδοσης  τους από τα χέρια  των καθηγητών τους.