Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Σεπτέμβριος, ο τρυγητής, ο σταυρίτης, ο μήνας των σχολείων

                                 

   Λυτρωτική φαντάζει η είσοδος του φετινού Σεπτέμβρη στη ζωή μας  μετά από έναν καυτό Αύγουστο που στην κυριολεξία τα είχε όλα και σε υπερβολικές δόσεις.  Μας αποχαιρέτησε με αρκετή ζέστη και υγρασία αλλά και με έντονες ανησυχίες  για  τον επερχόμενο χειμώνα.  
  
Ο  Σεπτέμβρης όμως είναι εδώ και μας κλείνει το μάτι με τα πανηγύρια  του, την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε κάποια σημεία  στην Ελλάδα και τα γλυκά  του σταφύλια ....κυρίως.

  Εδώ στην Αίγινα ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του φιστικιού. Ο Σεπτέμβριος έχει ταυτιστεί με τις εργασίες που σχετίζονται με το φιστίκι.   

   Μαζί με το φεστιβάλ και τα πανηγύρια με κυρίαρχο ένα από τα παλαιότερα και μεγάλα  πανηγύρια της Αίγινας, αυτό  του Σταυρού στην Παλαιαχώρα στις 14  του μήνα.

  Πολλές ευχές λοιπόν για έναν όμορφο και γλυκό Σεπτέμβρη. Αρχή της Ινδίκτου, του Εκκλησιαστικού έτους. Αρχή πολλών εργασιών. Αλλαγή σκηνικού σε όλα τα επίπεδα. Ένας μήνας που σιγά - σιγά διαμορφώνει το κλίμα για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες του χειμώνα. Πολυτραγουδισμένος λόγω μούστου, αλλά και εξαιτίας  της μελαγχολίας  που δημιουργεί σε πολλούς λόγω του τέλους  του καλοκαιριού.

   Εμείς πιστοί στην παράδοση της "Οδού Αιγίνης" δημοσιεύουμε το καλαντάρι του μηνός Σεπτεμβρίου έτσι όπως το καταγράφει η κ.Λ.Μπόγρη - Πετρίτου στο βιβλίο της "Τα λέμε και στην Αίγινα"  εμπλουτισμένο με πολλές  πληροφορίες  γύρω από  το μήνα που κάθε χρόνο γίνεται με τον ερχομό του τέλος και αρχή. Τέλος  του καλοκαιριού και αρχή  πολλών εργασιών κυρίως αγροτικών.  
            
 Ο Σεπτέμβρης, ένατος μήνας στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, με 30 ημέρες, και «αρχή της ινδίκτου» για το εκκλησιαστικό έτος, ήταν ο έβδομος μήνας (septem= επτά) στο ρωμαϊκό δεκάμηνο ημερολόγιο. Με την προσθήκη του Ιανουάριου και του Φεβρουάριου στην αρχή του χρόνου πήρε την 9η θέση, αλλά το όνομά του δεν άλλαξε ποτέ.
Για μας ο Σεπτέμβρης είναι ο Τρυγητής, ο Σταυρίτης, ο Άγιος … των σχολείων!
Με τη μεγάλη γιορτή του Σταυρού (14 Σεπτέμβρη), με το έθιμο του Λειδινού (δικό μας και κατάδικό μας), με το μεγάλο πανηγύρι του τρύγου.
Η παράδοση λέει, πως όταν η Αγία Ελένη αναρωτήθηκε πώς θα ξεχωρίσει τον Τίμιο Σταυρό μέσα από το πλήθος τόσων άλλων, μια ξεχωριστή μυρωδιά από ένα αρωματικό φυτό την οδήγησε εκεί που ήταν το αγιασμένο από το Θεϊκό μαρτύριο ξύλο. Ήταν ο βασιλικός, και από τότε το λέμε σταυρολούλουδο. Με τα φουντωτά κλαδάκια του ραντίζει με αγιασμό τους πιστούς ο παπάς. Με τον αγιασμό της ημέρας του Σταυρού και αλεύρι ετοιμάζουν το νέο προζύμι. Βάζουν πάνω του κι ένα κλωνί βασιλικό απ’ αυτά που μοίρασε ο παπάς, και κείνο φουσκώνει από μόνο του!
Την πρώτη φορά που θα ζυμώσουν μ’ αυτό, θα κάνουν πρόσφορο για την εκκλησία.
Τιμάται ο Τρυγητής Σεπτέμβρης από τα χρόνια τα παλιά στον τόπο μας. Στο χυμό των αμπελιών του, το κρασί, έβρισκαν παρηγοριά οι άνθρωποι από τα βάσανα μιας δύσκολης ζωής αλλά και ξεκούραση από τον κάματο της μέρας. Μαζί με το ψωμί και το λάδι ήταν κι αυτό ένα κομμάτι της καθημερινής διατροφής.
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν…», λέει η Παλαιά Διαθήκη.
«Οίνον ουκ έχουσι», λέει η μητέρα του Χριστού, και Εκείνος κάνει το θαύμα στο γάμο της Κανά.
«Τούτο εστί το αίμα μου», λέει στους μαθητές του στο Μυστικό Δείπνο, σηκώνοντας το ποτήρι με το κόκκινο  κρασί.
Ο Όμηρος, ο Αριστοφάνης, ο Κρατίνος με την «Πυτίνη» του, ο Αλκαίος, παλιοί και σύγχρονοι ποιητές μας, λογοτέχνες, ζωγράφοι, ο Αρχέλαος με τη ζωή των βαρελοφρόνων στα σκίτσα του, ο λόγος του Κωστή Παλαμά, προτροπή στους νέους το 1940: «…μεθύστε με τ΄αθάνατο κρασί του ’21».
Ο κάματος του τρύγου δε λογιάζεται βαρύς στον γεωργό:
-Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι.
-Τον Τρυγητή, τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
Ανάλογες και οι συμβουλές για τούτο το μήνα της γιορτής των αμπελιών:
-Αυλάκωσε τ ’ αμπέλια  σου να φας γλυκιά σταφίδα.
-Τ’ αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη
  και το καράβι το καλό θέλει καραβοκύρη.
-Του Σταυρού σταύρωνε και δένε κι από νωρίς σε λιμνιώνα (λιμάνι),  συμβούλευαν οι παλιοί ναυτικοί και σταματούσανε τα μακρινά ταξίδια με τα ιστιοφόρα.
Κι αν έρθουν πρώιμα τα πρωτοβρόχια, τότε:
-Το Σεπτέμβρη στάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
-Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο (θα ξαναβγεί χορτάρι στα βοσκοτόπια).
-Βοηθάει ο Άι Γιάννης κι ο Σταυρός, γιομίζει αμπάρι και ληνός.
-Μήνας που δεν έχει ρο ρίξε στο κρασί νερό, γιατί Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, με τις ζέστες τους, θέλουν προσοχή ιδιαίτερη.
-Άλλος σκάφτει και κλαδεύει, κι άλλος πίνει και μεθάει, βγάζει το παράπονό του ο καλός εργάτης για τον επιτήδειο ακαμάτη και καταφερτζή.
Η συμβουλή στο νιο καλλιεργητή:
-Αμπέλι για την αφεντιά σου κι ελιά για τα παιδιά σου.
Και η απορία του μεθυσμένου:
-Κρασί σε πίνω για καλό και συ με πας στον τοίχο.
Θέλει σύνεση το… πιοτί, γιατί
-Είδε ο τρελός το μεθυσμένο και φοβήθηκε.
-Ο τρελός κι ο μεθυσμένος στην ανηφόρα τραγουδάνε.
Γι’ αυτό, ακόμα κι αν
-Αγαπάει ο κάπελας το μεθυσμένο, δεν τον κάνει και γαμπρό!

Το καλοκαίρι φεύγει, ο "Άγιος" έρχεται......

H φράση θυμίζει κάτι από παλιά  διαφήμιση ουίσκι, όμως είναι επίκαιρη και εφαρμόζεται εν όψει της επικείμενης επιστροφής  του "Αγίου Νεκτάριου" στα καθημερινά και γνωστά δρομολόγια  του στο Σαρωνικό.

Μια απουσία δύο μηνών, λόγω της δρομολόγησης του στις γραμμές  των Σποράδων, ολοκληρώνεται κι έτσι το πλοίο επιστρέφει στις 2 Σεπτεμβρίου σύμφωνα πάντα με  τον πίνακα δρομολογίων της εταιρείας του.

Στον ίδιο πίνακα αναγράφεται και η δρομολόγηση  του "ΣΥΜΗ" ( Ευτυχία) στο Σαρωνικό, κάτι που είχε ακουστεί και τον προηγούμενο Απρίλιο αλλά  δεν ευοδώθηκε. Ίδωμεν!!!

 

Η Ζυράνα Ζατέλη κλείνει τον φετινό κύκλο παρουσιάσεων βιβλίων στον κήπο του Εϋνάρδειου.



 

Με το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη, Ορατή σαν αόρατη (Αθήνα, Καστανιώτης, 2021), κλείνει την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο». Στον κήπο του σημαντικού αυτού καποδιστριακού μνημείου του νησιού μας (Μητροπόλεως 10, Αίγινα), ο δημοσιογράφος και καθηγητής τεχνικών αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μπακουνάκης, θα συνομιλήσει με την συγγραφέα για το βιβλίο της, ενώ η ίδια θα διαβάσει αποσπάσματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.  

Μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα (1984). Ακολούθησε το Στην ερημιά με χάρι (1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Και με το φως του λύκου επανέρχονται (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994) και το 2001 το μυθιστόρημα Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, πρώτο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002). Το 2006 κυκλοφόρησε το αφήγημα Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου, το 2009 το μυθιστόρημα Το πάθος χιλιάδες φορές, δεύτερο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους, το 2011 η συλλογή αφηγημάτων Ηδονή στον κρόταφο και το 2017 τα Τετράδια ονείρων. Το 2021 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Ορατή σαν αόρατη, με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία της. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της (2010). Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Ρωσία, την Λιθουανία και τις ΗΠΑ.  

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε «Καποδιστριακή». Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Επίσης, διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.  

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», 27 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2022, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα, στις 9 μ.μ.

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ο Άγιος Ιωάννης ο νηστευτής στην Κυψέλη.

                                    













Αυτό  το πέτρινο αριστούργημα βρίσκεται στην Κυψέλη πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου ημέρα της αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Βρίσκεται στα ψηλά  της Κυψέλης και στη σκιά της Δραγωνέρας στην οικία της οικογένειας Σακελλίων η οποία έχει και την φροντίδα του. Πρόκειται για μια μονόχωρη θολωτή εκκλησούλα, σε απόλυτα νησιώτικο στυλ που εδώ θα λέγαμε ότι έχει και στοιχεία από την Παλιαχώρα. Δεν διακρίνουμε τίποτε το περιττό στην εμφάνισή του ενώ εντυπωσιάζει το δίλοβο παράθυρο στην κόγχη του ιερού. 

  Στην Κυψέλη ωστόσο υπάρχει κι άλλος Άη - Γιάννης που εορτάζει σήμερα. Το γραφικό κάτασπρο ξωκκλήσι που γιορτάζει σήμερα βρίσκεται μέσα στους αγρούς στα σύνορα Κυψέλης και Ασωμάτων. Ιδιαίτερα  φροντισμένο  πανηγυρίζει  στις 29 Αυγούστου ημέρα της Αποτομής της Κεφαλής  του Ιωάννου του Προδρόμου και ημέρα αυστηρής νηστείας από την Εκκλησία.

   Ο Ιωάννης που  έζησε αυστηρή ασκητική ζωή στην έρημο αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη επειδή δεν σταμάτησε να στηλιτεύει δημόσια τη διαφθορά και την ανηθικότητα που επικρατούσε μέσα στο παλάτι. Αποτέλεσμα της δράσης  του και των κηρυγμάτων ήταν η σύλληψη και η φυλάκιση του και κατόπιν ο αποκεφαλισμός του μετά από απαίτηση της Ηρωδιάδος παράνομης γυναίκας του Ηρώδη.

   Στην Αίγινα υπάρχουν κι άλλα  εκκλησάκια  που εορτάζουν σήμερα. Άλλο ένα πολύ μικρότερο υπάρχει στην Κυψέλη καθώς επίσης και στην περιοχή  των Βροχείων.

Ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο στην Παχεία Ράχη.

Στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Παχείας  Ράχης φιλοξενούνται οι δραστηριότητες  του Πολιτιστικού Συλλόγου Παχείας Ράχης "Το Ελλάνιον Όρος". Παράλληλα μέσα στη μεγάλη αίθουσα  του κτιρίου που παλαιότερα έσφυζε από ζωή και ακούγονταν οι φωνές  των μικρών μαθητών  του χωριού αλλά  και των γύρω μικρών οικισμών παρουσιάζεται ένα  σημαντικό υλικό που θα μπορούσε  κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό λαογραφικό μουσείο  της περιοχής.
Φωτογραφίες από την παλαιά ζωή του χωριού, έγγραφα, αγγεία, εργαλεία, βιβλία, μικροαντικείμενα απαρτίζουν ένα  σύνολο μεγάλης τοπικής λαογραφικής και ιστορικής σημασίας.

Επισκεφθήκαμε  το χώρο στο  περιθώριο  των διήμερων εκδηλώσεων του Συλλόγου, που φέτος συμπληρώνει τα 30 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας του.

Ένα διήμερο με μουσική, βίντεο, προβολή παλαιών φωτογραφιών αλλά κυρίως παράθεσης πληροφοριών για την ιστορία  του χωριού αλλά και της Αίγινας γενικότερα.
Τις εκδηλώσεις  τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Αιγινήτες  λάτρεις  του χωριού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και πρόεδροι Συλλόγων του νησιού.
Οι διήμερες εκδηλώσεις ήταν ενταγμένες  στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ  Φιστικιού.






 

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Γουέαρ και η αγάπη του για την Αίγινα.

 

Είχαμε - πριν 12 χρόνια - την ευλογία  να συναντήσουμε  εδώ στην Αίγινα και να συζητήσουμε με τον Μητροπολίτη Κάλλιστο Γουέαρ, έναν σύγχρονο κορυφαίο Θεολόγο που τα κείμενα του συνεχώς μελετώνται - μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες και εμπνέουν κυρίως  τους νέους ανθρώπους με την ακριβή Ορθόδοξη θεώρηση  και τη ματιά ενός μεγάλου Θεολόγου του καιρού μας.

Η  συναναστροφή μαζί του ήταν μια από τις πιο σπάνιες στιγμές στη ζωή μας. Είχαμε δίπλα μας όχι έναν μεγάλο συγγραφέα αλλά έναν θρύλο, μια  τεράστια μορφή των εκκλησιαστικών γραμμάτων. Δεν διστάσαμε να του πάρουμε μια μικρή συνέντευξη όπου μέσα από τα άριστα ελληνικά  του γνωρίσαμε τον άνθρωπο του Θεού, αλλά κι έναν θαυμαστή και τακτικό επισκέπτη της Αίγινας.




Θυμηθήκαμε  την επίσκεψη του Μητροπολίτη Κάλλιστου το Μάιο του 2010 στην Αίγινα αλλά και τη συνομιλία  που είχαμε μαζί του, ακούγοντας  τη θλιβερή είδηση της εκδημίας του. Ο μητροπολίτης Κάλλιστος έφυγε πλήρης ημερών, ταλαιπωρημένος αρκετά από την ασθένεια αφήνοντας πίσω του όμως μια τεράστια παρακαταθήκη με τα γραπτά και τη διδασκαλία  του.

Ανασύραμε το μικρό έντυπο που είχαμε εκδώσει τότε και αντιγράφουμε  με σεβασμό στη μνήμη του κάποια  σημεία.

    Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους Θεολόγους με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση, ο Άγγλος σεβασμιότατος επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ, βρέθηκε για τρεις μέρες στην Αίγινα, καλεσμένος της οικογένειας του Μπάμπη Λέγγα και της Νίκης Τσιρώνη προκειμένου να τελέσει τη βάπτιση του γιού τους Δημητρίου - Ιωάννη στο εκκλησάκι  των Αγίων Αποστόλων στο φάρο του Μπούζα. Ο επίσκοπος το πρωί της Κυριακής λειτούργησε στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Αιγίνης μετά από πρόσκληση του εφημέριου του ναού αρχιμ. Αμφιλόχιου  Γελαδάκη. Κήρυξε το θείο λόγο και στη συνέχεια πήρε πρωινό, στον νάρθηκα του ναού. Είχαμε την μοναδική εμπειρία να συζητήσουμε μαζί του, να ανηφορίσουμε και να περπατήσουμε στα δρομάκια της Παλαιάς Χώρας αλλά και να του αποσπάσουμε μια μικρή συνέντευξη μαζί με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Γιαννούλη, το απόγευμα της Κυριακής στο ξενοδοχείο «Δανάη» όπου κατέλυσε. Η συνομιλία μας έγινε στα ελληνικά μια που ο ίδιος είναι άριστος γνώστης των Ελληνικών γραμμάτων.
   Ο επίσκοπος Κάλλιστος Γουέαρ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, φιλοσοφία και Θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από τους γονείς του, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την Ορθόδοξη Θ. Λειτουργία και την παράδοση της Ανατολής. Βαπτίστηκε Ορθόδοξος το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία του Λονδίνου, ενώ παράλληλα εκλέγεται λέκτωρ στον κλάδο Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1982 εκλέγεται επίσκοπος Διοκλείας από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστείς τα ελληνικά όπως: «Ο Ορθόδοξος δρόμος», « Η Ορθόδοξη Εκκλησία», «Η δύναμη του ονόματος», «Η εντός ημών Βασιλεία», ενώ από τα ελληνικά στα Αγγλικά έχει μεταφράσει τη Φιλοκαλία, τα Μηναία και το Τριώδιο.

Ένα μικρό μέρος της συνέντευξής του παραθέτουμε εδώ:
-          Έχετε ξανάρθει στην Αίγινα το 1954;
-          Η πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, όταν έκανα κλασσικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο, ήρθα εδώ στην Αίγινα για μία ημέρα  με μερικούς φίλους. Πήγαμε επάνω στο ναό της Αφαίας και τότε βεβαία  τίποτε δεν ήταν οργανωμένο παρά μόνο ο ναός. Άλλα κτίρια δεν θυμάμαι να υπήρχαν. Πεινούσα πολύ, διότι έφυγα νωρίς από την Αθήνα χωρίς να πάρω το πρωινό μου. Μόλις φθάσαμε πήραμε ένα ταξί και με πολύ ενθουσιασμό πήγαμε στον ναό. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα βρούμε κάτι να φάμε εκεί. Αλλά τίποτε. Εκείνη την εποχή δεν ήξερα τίποτε για τον Άγιο Νεκτάριο, δεν ήμουνα ακόμα Ορθόδοξος. Δεν είχα ακούσει για τον Άγιο. Αλλά όταν κατεβήκαμε με τα πόδια από την Αφαία, είδα επάνω τα παρεκκλήσια της Παλαιάς Χώρας και αναρωτήθηκα τι γίνεται εδώ; Κατόπιν έμαθα . Διότι έχω έρθει 4 -5 φορές στην Αίγινα. Αλλά πρώτη φορά λειτούργησα σήμερα. Ευχαριστώ γι’ αυτό τον π. Αμφιλόχιο.

-          Τι  σας έκανε περισσότερο εντύπωση από την πρωινή επίσκεψη μας στην Παλαιά Χώρα;
-          Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο Ελληνικός λαός είχε για πολλούς αιώνες μια δύσκολη ζωή. Μετά τη πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας έζησαν  σε δύσκολες συνθήκες, υπέφεραν πολύ, ο κόσμος ήταν φτωχός, αλλά η Εκκλησία είχε κεντρική θέση στη ζωή του λαού. Μου έκανε εντύπωση επίσης ότι μια μικρή πόλη, ένα χωριό να έχει σήμερα  31 ναούς, που βέβαια άκουσα πως ήταν πολύ περισσότεροι, 36ο αν δεν κάνω λάθος. Το ίδιο λένε και για την Πάτμο, μόνο που εκεί υπάρχουν μέχρι σήμερα. Αλλά  εδώ κατάλαβα ότι μετά το Βυζάντιο υπήρξε μια συνέχεια στην Ελληνική παράδοση, αλλά με πολύ φτώχεια, με μικρές εκκλησίες που υπέφεραν  από τους πειρατές. Αλλά ο λαός δεν έχασε την παράδοσή του. Αυτό με εντυπωσίασε λοιπόν ήταν η συνέχεια της Ελληνικής παράδοσης υπό τη σκιά της Τουρκοκρατίας.

   Το πλήρες κείμενο  της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Νέα  Εποχή", ενώ  το ίδιο κείμενο μαζί με φωτογραφίες από την επίσκεψη του Μητροπολίτη εκδόθηκαν σε ειδικό φυλλάδιο. Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε κατόπιν σε πολλά  εκκλησιαστικά ηλεκτρονικά μέσα.

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Ο Άγιος Φανούριος στην βόρεια πλευρά της Παλαιάς Χώρας.

                                  

   
Δεν συγκαταλέγεται στα γνωστά και αναγνωρίσιμα εκκλησάκια της Παλιαχώρας  που βλέπουμε από το δρόμο. Για να συναντήσουμε τον Άγιο Φανούριο πρέπει να κατηφορίσουμε από το Σταυρό προς Σουβάλα. 
   Βρισκόμαστε λοιπόν στη βόρεια πλευρά της Παλιαχώρας, σε μια ρεματιά  όπου για να φθάσουμε μέχρι  την πόρτα της εκκλησίας θα πρέπει να διανύσουμε προσεκτικά το μονοπάτι και τις αναβαθμίδες της περιοχής. Το εκκλησάκι κάτασπρο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα του λόφου της Παλιαχώρας εορτάζει κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου και στο πανηγύρι του συγκεντρώνει πλήθη πιστών κυρίως από το Βαθύ και τη Σουβάλα.
Εκκλησιαστικά ανήκει στην ενορία  του Βαθέος.
   Από το σημείο αυτό αρχίζει να πυκνώνει η βλάστηση  του πευκοδάσους  που φθάνει μέχρι τα πρώτα σπίτια  της Σουβάλας και των Αγίων.

    Η περιοχή τα παλαιότερα χρόνια είχε αρκετό νερό και αυτό μαρτυρείται όχι μόνο από την πηγή του Κουρέντη αλλά και από  την είσοδο μιας υπόγειας στοάς  στην περιοχή, της οποίας η αρχή βρίσκεται στο υδραγωγείο του παλαιού οικισμού της Παλιαχώρας. Η είσοδος της στοάς είναι σήμερα ασφαλισμένη.


  Η εκκλησία είναι κατά πολύ νεότερη των εκκλησιών της Παλιαχώρας γι΄αυτό και δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο  των εκκλησιών  του λόφου και δεν αναφέρεται στις μελέτες  για  τα κτίσματα της Παλιαχώρας.
Η τελευταία φωτογραφία προέρχεται από σχετική ανάρτηση  του Aeginaportal. gr το 2009

Ένα απόγευμα στην οικία του ζωγράφου Νίκου Νικολάου

Ένα διαφορετικό απόγευμα λίγο μετά  τη βροχή απόλαυσαν όσοι θέλησαν να ακολουθήσουν στην επίσκεψη - ξενάγηση στο σπίτι του ζωγράφου Νίκου Νικολάου.

Το 1964 ο ζωγράφος αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αίγινα. Το σπίτι που δημιούργησε με την προσωπική του σφραγίδα, την αισθητική και την άποψη του, απετέλεσε για χρόνια χώρο δημιουργίας, έμπνευσης και πνευματικών ζυμώσεων. Ένα σημείο συνάντησης  για την παρέα  των "τριών" Καπράλο - Νικολάου - Μόραλη, και πολλών άλλων.

Σήμερα το σπίτι έχει ανακαινισθεί χάρη στη φροντίδα  του κ. Θεόδωρου Ζουμπουλάκη και είναι επισκέψιμο  για το κοινό.
Σε ένα ειδυλλιακό σημείο με θέα τη θάλασσα και τα μικρά ξερονήσια  του Σαρωνικού, ο νους  του ανθρώπου ταξιδεύει και αναπολεί.

Η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας, οργάνωσε  την επίσκεψη στο σπίτι του Ν. Νικολάου χθες Πέμπτη 25 Αυγούστου και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετική.

Ο κ. Γιώργος Καλόφωνος ανέφερε  πολλά στοιχεία για  το σπίτι και τη ζωή σε αυτό καθώς και για την πνευματική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες στους κήπους και το εσωτερικό του σπιτιού από τις συζητήσεις και τις συναντήσεις τόσων πνευματικών προσώπων.
Το σπίτι - ατελιέ  του Νίκου Νικολάου είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη και Σάββατο και ώρες 18.30 - 20.30.
Πολλές ευχαριστίες  στον κ. Ανδρέα Θεοδώρου για το χρόνο που διέθεσε για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.





 

"Ιστορία - πρόσωπα - εικόνες" - Διήμερο εκδηλώσεων στην Παχεία Ράχη.


 

Ένα διήμερο, Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Αυγούστου, αφιερωμένο στην ιστορία και τους ανθρώπους της Παχειάς Ράχης, αυτού του μοναδικού ορεινού χωριού της Αίγινας, συνδιοργανώνεται από τον τοπικό σύλλογο και το 13οAegina Fistiki Fest.

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στους χώρους του παλιού Δημοτικού σχολείου, στην είσοδο του οικισμού. Μουσική, videosκαι ομιλίες υπόσχονται να μας διασκεδάσουν και να μας πληροφορήσουν γύρω από την Παχειά Ράχη.

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή 26 Αυγούστου, 20:30  Προβολή της ταινίας  “(συν) κάτοικοι” της OλίβιαΤάντο

Συναυλία με τουςCOn-fusiOnQuartet: Άμφισσα Αδρακτά, Διονύση Σκριβάνο, Σταύρο Σώρρο, Kevin Dibb

Σάββατο 27 Αυγούστου, 20:30 Ομιλίες:

Γιώργος Μπήτρος: “Η έναρξη της επανάστασης στην Αίγινα και η Παχιοράχη”

Νεκτάριος Κουκούλης: “Αλλοτινές εποχές της Αίγινας μέσα από καρτ-ποστάλ”

Προβολές βίντεο: “Οι παλιοί κάτοικοι του χωριού”,  “Το Όρος της Αίγινας”

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος της Παχειάς Ράχης  “Το Ελλάνιον Όρος”

& 13οAeginaFistikiFest

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Διονυσίου και τα 100 χρόνια από την Ίδρυση του Νοσοκομείου.

Δύο επέτειοι εορτάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο την Τετάρτη 24/8  το βράδυ στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας  του Αγίου Διονυσίου Νοσοκομείου Αιγίνης. Τα  400 χρόνια από την Κοίμηση  του Αγίου Διονυσίου αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Νοσοκομείου Αιγίνης ήταν η καλή αφορμή για αυτή την εκδήλωση.
Το πρόγραμμα  της εκδήλωσης περιελάμβανε απόδοση ύμνων της εορτής  του Αγίου Διονυσίου από τη βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτη κ. Δημήτρη Καλομοίρη και δύο ομιλίες.

Ο αρχιμ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου άνοιξε την εκδήλωση και στην προσλαλιά  του αναφέρθηκε συντόμως στη λειτουργία  του Ιδρύματος ευχαριστώντας όλο το προσωπικό, τους υπαλλήλους και τους εθελοντές που προσφέρουν  τις υπηρεσίες του σε  αυτό. Παράλληλα σημείωσε το ύφος και το χαρακτήρα της νοσηλείας  και τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει από παρόμοια νοσοκομεία. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ  που του εμπιστεύτηκε αυτό  το τόσο σπουδαίο έργο.
Ο πρώτος ομιλητής της βραδιάς, ο κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, γνωστός  για το μεγάλο συγγραφικό και επιστημονικό του έργο στην ομιλία  του ανέφερε άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Αγίου και τη σχέση  του με δύο άλλους Αγίους, τον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως και τον Άγιο Νεκτάριο.

Η κ. Σταματίνα Πανταζή στην εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ομιλία της ανέφερε  την ιστορία  του Ιδρύματος  του Νοσοκομείου από το 1921 μέχρι σήμερα και συγκίνησε ιδιαίτερα  τους ακροατές με την ανάγνωση αποσπάσματος από την ομιλία  του ιδρυτή του Νοσοκομείου αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Φωστίνη.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα  τους δύο ομιλητές και τους οργανωτές  της επιστημονικής εσπερίδας και απένειμε αναμνηστικά δώρα στους δύο ομιλητές. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο και τόνισε την προσφορά και το ήθος  των Αγίων που είναι παράδειγμα μίμησης για όλους.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια  του εορτασμού των 400 χρόνων από την Κοίμηση  του Αγίου Διονυσίου. Τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Παχεία Ράχη και όσες θα ακολουθήσουν διοργανώνει  η  Ιερά Μητρόπολη Ύδρας και το Γραφείο του πρωτοσυγκέλλου.