Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει....

   Καλό μήνα σε όλους με μια παροιμία για τον γκρινιάρη μήνα του χρόνου που ο λαός τον αποκαλεί και "κουτσοφλέβαρο" εξαιτίας των λιγότερων ημερών του.
   "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει .... καλοκαίρι θα μυρίσει"  έλεγαν οι παλαιότεροι θέλοντας να ξορκίσουν το δύστροπο κουτσο- φλέβαρο όπου το κρύο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ωστόσο έπαιρναν με αυτή την παροιμία μια βαθιά ανάσα διότι ο χειμώνας - ότι κι  αν έκανε  - βάδιζε προς το τέλος του. Και ρουφούσαν  αισιοδοξία από τις πρώτες ευωδιές και εικόνες της άνοιξης που έφερναν οι τολμηρές αμυγδαλιές σκάζοντας τα πρώτα τους άνθη. Φέτος έχουν λίγο καθυστερήσει οι λιγοστές πλέον αμυγδαλιές του νησιού μας. Και να σκεφτεί κανείς ότι παλαιότερα η Αίγινα είχε πολλές και φοβερές αμυγδαλιές και τα αμύγδαλα ήταν η πρώτη και βασική ύλη κάθε σπιτικού γλυκού μέσα στα νοικοκυριά.
   Όμως ας μην έχουμε και παράπονο. Μπορεί σήμερα ο Φλεβάρης να μπήκε φουριόζικα με νότιους ανέμους,  τρακτέρ και ασαφές ασφαλιστικό, θα μας αποζημιώσει όμως με τις αποκριές του.  Ακόμα δεν προλάβαμε να αποχαιρετήσουμε τον μήνα  της ........ ΠΙΤΑΣ και να  σου οι απόκριες, τα καρναβάλια, η Τσικνοπέμπτη, οι χοροί και τα πανηγύρια  που ξεκινούν μετά τις 20 του μήνα.  Βέβαια οι πίτες .... καλά κρατούν  και από ότι φαίνεται μάλλον θα πάρουν παράταση παραστάσεων (κοψίματος)  μέχρι  και του Αγίου Βαλεντίνου... εικάζουν μερικοί!
   Όπως και να έχει  το πράγμα, ο Φλεβάρης είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Ας  τον υποδεχτούμε με καλή διάθεση και ας τον ζήσουμε έντονα.
  Καλό μήνα λοιπόν  με μια εικαστική πινελιά από τον Γιάννη Τσαρούχη

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Τα πλοία λύνουν τους κάβους στις 6 το πρωί.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύει η ellinikiaktoploia.gr  λήγει η απεργία στα πλοία αύριο το πρωί στις 6.00 π. μ. οπότε και θα ξεκινήσουν κανονικά τα δρομολόγια όλων των πλοίων.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Μνημόσυνο για τους παλαιούς εκπαιδευτικούς της Κυψέλης.



   Γιορτινή η σημερινή ημέρα  γαι τον εκπαιδευτικό κόσμο της Ελλάδας. Οι Τρεις Ιεράρχες από την εποχή του Βυζαντίου θεωρούνται οι προστάτες των γραμμάτων και των τεχνών. Η μεγάλη θρησκευτική εορτή δεν περνά απαρατήρητη κυρίως όταν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι - λειτουργοί της εκπαίδευσης που τιμούν αυτήν  την ημέρα. Τότε και οι μαθητές ακολουθούν.  
   Ωστόσο αυτή την εορταστική ημέρα που ακούγονται λόγοι και αναζητούμε  τα νοήματα και τις παρακαταθήκες των μεγάλων Ιεραρχών για το σήμερα, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε κάποιους ανθρώπους μικρούς και μεγάλους που κάποτε ήταν συμμαθητές ή συνάδελφοι ή δάσκαλοι μας.  Γι αυτό το λόγο έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια από  τον εφημέριο π. Νεκτάριο Κουκούλη σε συνεργασία με  τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων της Κυψέλης, να τελείται μνημόσυνο  τιμής και αγάπης  προς  τους κεκοιμημένους  εκπαιδευτικούς του χωριού. 
   Τους  Αρχιμ. Ιωάννης Ηλιόπουλος, Αλεξάνδρα Λυκούρη, Παναγιώτης Λυκούρης, Κατερίνα Ρηγοπούλου, Γρηγορία Μαρίνη, Πάγκου Άννα, Τύλλιος Παντελεήμονας και πρόσφατα ο Κωσταντίνος Λυκούρης.
    Ένα ελάχιστο αντίδωρο σε όλους εκείνους  που μόχθησαν για  τη μόρφωση την πνευματική καλλιέργεια και  τη διάπλαση των χαρακτήρων  των μαθητών όλων  των προηγούμενων γενεών του χωριού. Μια χρήσιμη υπενθύμιση στα νεότερα παιδιά  των δασκάλων εκείνων που παιδαγώγησαν τους  γονείς και τους παππούδες  τους.
    
   Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του 2ου Γυμνασίου, το αρχείο του κ. Ν. Κουκούλη και από την έκθεση παλαιών φωτογραφιών που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Η γιαγιά του Λαογραφικού και τα παιδιά.


   Καταδεχτική και καλωσυνάτη υποδέχθηκε τους μαθητές η δημοφιλής γιαγιά του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Η χαριτωμένη γερόντισσα, νοικοκυρά μέσα στο δωμάτιο  του αγρότη, δεν είχε αντίρρηση να βγάλει ακόμα και σέλφι με πολλούς μαθητές και μαθήτριες.
   Όλα αυτά συνέβησαν κατά  τη διάρκεια  της πρωινής επίσκεψης των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Λαογραφικό Μουσείο όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους και να θαυμάσουν τα πλούσια και αξιόλογα εκθέματα. Οι μαθητές  της Α' τάξης είχαν την δυνατότητα να συμμετάσχουν στο διαδραστικό παιχνίδι που παρουσίασε η κ. Ντίνα Χατζίνα. Εκτός από τον α΄όροφο οι μαθητές ξεναγήθηκαν και στο ισόγειο όπου βρίσκεται το σπίτι του ναυτικού και του αγρότη.
   Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις κυρίες Ντίνα Χατζίνα και Κατερίνα Χατζηπέρη για τη ξενάγηση καθώς και τον πρόεδρο της ΚΕΔΑ κ. Ι. Ζορμπά  για την διευκόλυνση της κ. Χατζίνα.




Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Εορτάζει σήμερα ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. κ. Εφραίμ

  Εορτάζει σήμερα Τετάρτη 28 Ιανουαρίου την ονομαστική του εορτή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ. Μνήμη σήμερα του Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Η εορτή του επισκόπου συμπίπτει και με την συμπλήρωση αυτό τον μήνα δεκατεσσάρων χρόνων συνεχούς διαποίμανσης της Μητροπόλεως από τον κ. Εφραίμ. Ήταν 12  Ιανουαρίου του 2011 όταν εξελέγη Μητροπολίτης από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ευκαιρία αυτή  επιχειρούμε ένα μικρό αφιέρωμα, παραθέτοντας το βιογραφικό του Σεβασμιωτάτου από την επίσημη ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Ύδρας.
  Ευχόμαστε στον ίδιο προσωπικά υγεία, ψυχική και σωματική δύναμη για να μπορεί να ανταποκρίνεται στα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντά του.

      Ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ (κατά κόσμον Ευάγγελος) Στενάκης, γεννήθηκε τό 1948 στην Κυψέλη Αιγίνης και είναι ο πρωτότοκος υιός υπερπολυτέκνου δεκαεξαμελούς οικογενείας. Παρακολούθησε τις Εγκυκλίους σπουδές στην γενέτειρά του. Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου κατά τα έτη 1962-1968.
Το 1968 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τήν οποία απεφοίτησε το 1972 με το βαθμό «άριστα». Κατά τούς θερινούς μήνες πρόσφερε την διακονία του ως στέλεχος των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης.
Το 1972 προσήλθε ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Πατερικής Διακονίας «Η  Αγία Τριάς» Ύδρας. Στις 30 Δεκεμβρίου το 1973 εκάρη Μοναχός, και έλαβε το μοναχικό όνομα Εφραίμ και την επομένη χειροτονήθηκε Διάκονος, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, κ. Ιεροθέου. Στην εν λόγω Ιερά Μονή παρέμεινε έως το 1976 διακονήσας παραλλήλως και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Ύδρας. Τούς πρώτους μήνες του 1977 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού του μαθητικού Οικοτροφείου Αίγινας, ως και Καθηγητής των τεχνικών Σχολείων επί 10ετίαν (σχολεία τα οποία πρωτοποριακά ίδρυσε η τοπική Εκκλησία και λειτούργησε υπό την ευθύνη της), προσφέροντας συνάμα  την διακονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αίγινας και στα Κατηχητικά Σχολεία του Νησιού.
Τον Ιανουάριο του 1979 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης και διαδοχικώς προσέφερε μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του ως Εφημέριος-Ιεροκήρυκας των Ιερών Ναών της Αίγινας και ως προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας ως και του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Αίγινας. Καλλιέργησε, με τη Χάρη του Θεού, φυτώριο νέων υποψηφίων Κληρικών και έτσι επανδρώθηκε η Τοπική Εκκλησία της Αίγινας με νέους μορφωμένους και ευσεβείς Κληρικούς. Από το 1979, ανέλαβε καθήκοντα Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίνης, διακονία την οποία άσκησε επί δεκαεπταετία, παράλληλα προς το λειτούργημα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως το οποίον επιτέλεσε ευδοκίμως από το 1983 μέχρι της εκλογής του εις Επίσκοπο, καθώς επίσης και την Διεύθυνση των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από του έτους 1989 διατέλεσε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Νοσοκομείου Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος», το οποίον επί των ημερών του ανακαινίσθηκε  εκ βάθρων και προσετέθη νέα πτέρυγα εξοπλισθείσα με υπερσύγχρονα ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα, και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εκκλησιαστικού Νοσοκομείου Ύδρας « Παναγία η Φανερωμένη». 
Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Αίγινας, και συνέλαβε τα μέγιστα στην προώθηση και την λύση των προβλημάτων στέγης και λειτουργίας των Σχολείων της Νήσου, και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας, μιας από τις αρτιότερες και πλουσιότερες επαρχιακές Βιβλιοθήκες.
Από το 1985 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, επί των ημερών του οποίου ανακαινίσθηκε εκ βάθρων η Ιερά αυτή ιστορική Μονή. Κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει αξιόλογες εισηγήσεις για θεολογικά και πνευματικά θέματα, σε Ιερατικά Συνέδρια και Συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως.  Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας την 12.1.2001 εις διαδοχήν του παραιτηθέντος Γέροντός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Ύδρας κ. Ι ε ρ ο θ έ ο υ.

Σάλος στην Αίγινα: Δεν άφησαν τον Παυλόπουλο να επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια

                            Αναδημοσίευση από  το Saronicmagazine.gr και  iefimerida.gr

 Στην Αίγινα μετέβη την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου άφιξης και ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα ως Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος στις 26 Ιανουαρίου του 1828.
Ωστόσο, ένα απίστευτο παρασκήνιο συνέβη κατά την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας που αμαύρωσε τις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις. Οταν ο κ. Παυλόπουλος εκδήλωσε την επιθυμία να επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο του Καποδίστρια (πρώην Φυλακές Αίγινας), η Έφορος Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων Στέλλα Χρυσουλάκη, το απαγόρευσε, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Από την απόφασή της προκλήθηκε σάλος προς στιγμήν και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε φανερά ενοχλημένος.
 Δεν είναι η πρώτη φορά που Εφορος Αρχαιοτήτων προκαλεί προβλήματα με το εν λόγω ιστορικό μνημείο. Τοπικοί παράγοντες αναφέρουν ότι συνηθίζει να συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτρια του εν λόγω μνημείου επικαλούμενη (προσχηματικά) λόγους ασφαλείας, όποτε επιλεκτικά το αποφασίσει. Διότι, όπως αναφέρουν, αν υπήρχαν σοβαροί λόγοι ασφαλείας δεν θα επέτρεπε, πρόσφατα, την ετήσια επίσκεψη των οπαδών, μελών και στελεχών του ΚΚΕ στο μνημείο  .
Μεγαλύτερος σάλος προκλήθηκε από το γεγονός ότι όταν ο κ Παυλόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να εισέλθει στο μνημείο και οι άνθρωποι του Δήμου Αίγινας αναζητούσαν στα τηλέφωνα την κυρία Εφορο, η ίδια είχε εξαφανιστεί και ανέθεσε σε συνεργάτη της να μεταφέρει ξερά την άρνηση στο αίτημα του Προέδρου.
Και αυτό παρόλο που η ΓΓ του υπουργείου πολιτισμού κ. Βλαζάκη, η οποία επίσης είχε ενημερωθεί για το αίτημα, φυσικά, έδωσε εντολή να επιτραπεί η είσοδος του Προέδρου. O φύλακας του μνημείου προσφέρθηκε να ανοίξει την πόρτα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η επίσκεψη δεν έγινε τελικά, μετά τις διαστάσεις που είχε πάρει η διένεξη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο νησί της Αίγινας με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος, Δ. Μούρτζης και τον συνόδευσε στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Αιγίνης, ενώ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αιγίνης και του επιδόθηκε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης.



Ένας Αιγινήτης στο Λόχο απόδοσης τιμών.

  Στην  πρώτη γραμμή, τρίτος από αριστερά ο στρατιώτης Νεκτάριος Δημητρουλάκος από την Κυψέλη. Η  παρουσία  του συντοπίτη μας και παλαιού μαθητή μας στο Λόχο απόδοσης τιμών μας συγκίνησε ιδιαίτερα. 
  Ο Λόχος απόδοσης τιμών του ΓΕΕΘΑ  κόσμησε  με την επιβλητική παρουσία  του  τις  χθεσινές εκδηλώσεις  και δεν πέρασε  καθόλου απαρατήρητη. Ιδιαίτερη στιγμή  όταν έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο στον κήπο μπροστά από  το άγαλμα  του Ι.Καποδίστρια στην παραλία.
   Η  παρέλαση και ο συντονισμένος βηματισμός  έκαναν πολλούς να σταθούν και να θαυμάσουν αλλά και άλλους  να συγκινηθούν.
   Ο Λόχος αυτός αποτελείται από επίλεκτα μέλη τα οποία έχουν δεχθεί ειδική και σκληρή εκπαίδευση.

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Το "Δίκτυο πόλεων" στην Μητρόπολη της Αίγινας

    Ίσως από τις πιό ουσιαστικές στιγμές των τριήμερων εορτασμών είναι η συνεδρίαση του "Δικτύου των πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας" που πραγματοποιήθηκε στο υπερώον (γυναικωνίτης)  του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας. Στον ίδιο χώρο όπου λειτούργησε και το Βουλευτήριο των Ελλήνων. Συμμετείχαν εκτός από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο οι δήμαρχοι Αίγινας, Αμμοχώστου. Κέρκυρας και Ναυπλίου, καθώς και ο συντονιστής κ. Γ. Τσατήρης ο οποίος συμμετείχε ως γενικός γραμματέας  του Δικτύου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά από καιρό το Δίκτυο των πόλεων που σχετίζονται με τον Ι.Καποδίστρια  ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία  του Δήμου Αίγινας και ο συντονισμός  των ενεργειών ανατέθηκε στον κ. Γ. Τσατήρη.
   Η συνεδρίαση όμως αυτή αποκάλυψε και το μέγεθος της εγκατάλειψης  του κτιρίου του ναού. Η φωτογραφία είναι αψευδής μάρτυρας. Οι τοίχοι ποτισμένοι από την υγρασία και τη μαυρίλα περιμένουν στωικά το θαυματουργό χέρι του συντηρητή και την απόφαση των κρατούντων για τη σταδιακή συντήρηση του ναού.
 
   Η  φωτογραφία είναι της κ. Μαρία Στριγγάρη.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η Αίγινα την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια

 Ο Ιωάννης Καποδίστριας πλέει προς  την Αίγινα  επί του Αγγλικού πλοίου "Ουόρσπιτ", συνοδευόμενος από το γαλλικό πολεμικό «Ήρα» και το ρωσικό «Ελένη». Στις 11/24 Ιανουαρίου 1828 αποβιβάστηκε στην Αίγινα, που ήταν η έδρα της Κυβέρνησης και παρακολούθησε στην Μεγάλη Εκκλησία, τον Μητροπολιτικό ναό, τη θεία λειτουργία. Εκεί με μια εμπνευσμένη ομιλία τον προσφώνησε ο Θεόφιλος Καΐρης, αλλά την εικόνα που συνάντησε περιγράφει ο ίδιος ο Κυβερνήτης στη συνομιλία του με το Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, όπως μας την παρέδωσε ο Γ. Τερτσέτης στα «Απόλογα του Καποδίστρια»: «Είναι καιροί που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφτασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα κάτι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί… «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γδυτά, κατεβασμένα από τις σπηλιές. Δεν ήτον το συναπάντημα μου φωνή χαράς, αλλά θρήνος. Η γη εβρέχετο με δάκρυα. Εβρέχετο η μυρτιά και η δάφνη του στολισμένου δρόμου από τον γιαλό ως την εκκλησία. Ανατρίχιαζα μου έτρεμαν τα γόνατα, η φωνή του λαού μου έσχιζε την καρδιά μου….» και καταλήγει ο Καποδίστριας λέγοντας «Κατεβαίνω ως πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, το ονειροπόλημα των λογιοτάτων, ξένων πρακτικών ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος  των ξένων είναι προδότης».

Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα εγκαθίσταται στο Κυβερνείο, μέχρι τότε οικία Μοίρα, όπου και η έδρα της κυβέρνησής του και του Πανελληνίου, διορισμένου αντιπροσωπευτικού σώματος, με το οποίο στην αρχή αντικατέστησε τη Βουλή. Ο Κυβερνήτης από την πρώτη του επαφή με την ελληνική χώρα και το λαό της αντιλήφθηκε άμεσα ότι το κράτος και στην πιο υποτυπώδη του έννοια δεν υπήρχε.  

Ο Καποδίστριας έκανε την Αίγινα επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής, διοικητικής και παιδαγωγικής του δραστηριότητας. Άρχισε αμέσως την καλλιέργεια της πατάτας, έχτισε το Ορφανοτροφείο, που έγινε πραγματικά  το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, οργάνωσε το Εθνικό Τυπογραφείο ελληνικό και γαλλικό, ίδρυσε τη Χρηματιστική Τράπεζα, οργάνωσε το Νομισματοκοπείο, έκοψε το πρώτο εθνικό νόμισμα, το Εθνικό Μουσείο,την Εθνική Βιβλιοθήκη, Μουσείο ορυκτών, τα Σχολεία, το πρώτο Διδασκαλείο, οργάνωσε το Κράτος διοικητικά. Παράλληλα παρακολουθούσε τις εκστρατείες στη Στερεά και τον ρωσοτουρκικό πόλεμο και έκανε διπλωματικούς αγώνες για την επέκταση των ελληνικών συνόρων.
     Η Αίγινα υπήρξε η Πρώτη Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους, πράγμα που αποδεικνύεται απ’ όλα τα στοιχεία της υπόστασης του, από την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και την παράλληλη αναγνώριση από τις Ξένες εγγυήτριες Δυνάμεις. Ένα όμως είναι το γεγονός: Χωρίς τις θυσίες και τους ηρωϊκούς αγώνες του Ελληνικού Εθνους, Ελληνικό Κράτος δεν θα ιδρύετο.
   Χωρίς την ατσάλινη θέληση, την ασκητική προσήλωση το πνεύμα αυτοθυσίας και το ήθος  του μεγάλου ηγέτη δεν θα στερεωνόταν Κράτος.

O Άγιος Γρηγόριος δι΄ολίγον στην Αίγινα

  Ναός αφιερωμένος στον μεγάλο Άγιος και Θεολόγο Γρηγόριο Ναζιανζηνό δεν υπάρχει στην Αίγινα. Και εννοούμε κάποιον ενοριακό ναό ή κάποιο ξωκλήσι, παρά  το γεγονός ότι είναι γνωστό το περιστατικό της σύντομης επίσκεψης του Αγίου στην Αίγινα.
   Τη μαρτυρία βρίσκουμε καταχωρημένη στην Ελληνική Πατρολογία:  
" Αφού παραπλεύσαμε τη Ρόδο, σε λίγο, ταξιδεύοντας με ούριο άνεμο, φτάσαμε στο λιμάνι της Αίγινας, μια και το πλοίο ήταν Αιγινήτικο" (Migne P. G, t.37 st. 1044)
  Ήταν το έτος 354 μ. Χ. όταν - όπως ο ίδιος περιγράφει - ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ταξιδεύοντας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς την Αθήνα στάθμευσε για λίγο στην Αίγινα. Ο Άγιος έρχεται στην Αθήνα για σπουδές. Ο ενδιάμεσος σταθμός του στην Αίγινα προσδίδει ξεχωριστή αίγλη για το νησί από το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος άνθρωπος σε ικανότητες, γνώσεις και μοναδικό ταλέντο στην ποίηση έχει επισκεφτεί την Αίγινα. Άλλος ένας κορυφαίος Άγιος της Εκκλησίας  έχει συνδεθεί με την Αίγινα. Επίσης η πληροφορία ότι το πλοίο ήταν Αιγινήτικο μας δίνει την είδηση για τη ναυτική δύναμη και παρουσία της Αίγινας στη Μεσόγειο. 
   Μια  διαφορετική πλευρά και σελίδα από τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών που αφορά τον τόπο μας.
   Ίσως γι' αυτό  το λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Εφραίμ αφιέρωσε  το ναΰδριο που υπάρχει στην οροφή του Επισκοπείου Αιγίνης στον Άγιο Γρηγόριο ώστε να τιμηθεί  η παρουσία  του Αγίου στην Αίγινα.
  Φωτογραφίες από παλαιότερη τέλεση της Θ.Λειτουργίας στο παρεκκλήσιο του Αγίου Γρηγορίου με λειτουργό τον Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο και συμπροσευχόμενο τον Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Πρόγραμμα τριημέρου Καποδιστριακών Εκδηλώσεων





Κυριακή 24η Ιανουαρίου 2016
10.30        Παναγίτσα Κήρυξη έναρξης 5ου Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» από    το Δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη
10.40        100 μέτρα για παιδιά προσχολικής ηλικίας
10.50        600 μέτρα για μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης Δημοτικού
11.00        1.000 μέτρα για μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού
11.45        5.000 μέτρα για δρομείς και περιπατητές
12.00        10.000 μέτρα για δρομείς
14.00        Απονομές 5ου Αγώνα Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας»
17:00-19.00        Κινηματογράφος ΤΙΤΙΝΑ Προβολή της ωριαίας ταινίας «Ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας» (Επεισόδιο 4ο, παραγωγή του Συλλόγου «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» έτους 2015, με μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη και αφήγηση Κώστα Καστανά)

Δευτέρα 25η Ιανουαρίου 2016
18.30        Ι.Ν. Μητροπόλεως Αίγινας
Λυρικό μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Μαρία Γουσέτη, συνοδεία πιάνου
19.15        Υπερώον Ι.Ν. Μητροπόλεως Αίγινας Γενική Συνέλευση του «Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας», με την αποκλειστική συμμετοχή των κ.κ. Δημάρχων των Καποδιστριακών πόλεων Κέρκυρας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου & Αίγινας
20.15        Διάλειμμα Γενικής Συνέλευσης
20.30        Συνέχιση εργασιών Γενικής Συνέλευσης
21.30        Δείπνο προς τιμήν των μελών του Δικτύου

Τρίτη 26η Ιανουαρίου 2016
8:10         Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την οικία του για το Λιμάνι         Πειραιά  (ακτή Βασιλειάδη)
8:40         Άφιξη στο Λιμάνι του Πειραιά
8:45        Επιβίβαση Προέδρου της Δημοκρατίας σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού –         Απόπλους
9:45        Κατάπλους στο Λιμάνι της Αίγινας
                Υποδοχή από τον Δήμαρχο Αίγινας και τις Αρχές του νησιού
9:50        Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας  για τον Ιερό Ναό Μητροπόλεως         Αίγινας
10.00        Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Αίγινας(1).
                Απόδοση τιμών και επίσημη υποδοχή
* Δοξολογία. Κωδωνοκρουσία(2)
* Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή Ιστορίας του Ιονίου         Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους         κ.Νικόλαο Καραπιδάκη
* Χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης,         Ερμιονίδος & Τροιζηνίας κ. Εφραίμ
10:30        Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια
* Επιμνημόσυνη Δέηση
* Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο         Προκόπιο Παυλόπουλο
* 1’ σιγή
* Εθνικός Ύμνος

11:15        Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρώην Δημαρχείο Αίγινας
        (Χρήστου Λαδά 1)
        Υποδοχή από τον Δήμαρχο Αίγινας κ.Δημήτριο Μούρτζη

* Τελετή Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου         Παυλοπούλου σε επίτιμο Δημότη Αίγινας - Επίδοση Χρυσού Κλειδιού της         Πόλεως
* Αντιφώνηση του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας
12:05        Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου –         Υποδοχή από την Ηγουμένη και τον Μητροπολίτη
12:30         Ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου
13:00         Επίσημο γεύμα προς τιμήν της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου         Προκοπίου Παυλοπούλου από τον Δήμαρχο Αίγινας κ.Δημήτριο Μούρτζη και το Δ.Σ
15:00        Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Λιμάνι της Αίγινας
15:05        Επιβίβαση Προέδρου της Δημοκρατίας σε Πολεμικό πλοίο – Απόπλους
Λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων
 



26η Ιανουαρίου μια επέτειος "τοπικής σημασίας". Μόνο;

       Η 26η Ιανουαρίου έχει οριστεί τα τελευταία χρόνια ως ημέρα  ανάμνησης  του ερχομού και της υποδοχής του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας στην Αίγινα.  Η επέτειος αυτή με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπεγράφη μετά από αγώνες χρόνων του Δήμου Αίγινας και του Πνευματικού κόσμου του νησιού, χαρακτηρίστηκε ως εορτή "τοπικής σημασίας", λες και δεν αφορά την υπόλοιπη επιικράτεια η θεμελίωση του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους μετά από επτά αιματηρά χρόνια πολέμου ανεξαρτησίας. Ας μας επιτραπεί αυτός ο λογισμός.
   Από την πλευρά μας ας υπενθυμίσουμε τα σπουδαία εκείνα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο νησί μας τότε, καθιστώντας το  επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, τόπο πνευματικών ζυμώσεων, χώρο αναγέννησης της παιδείας, στάδιο λήψης αποφάσεων που καθόρισαν το μέλλον της Ελλάδος.
    Ο Ιωάννης Καποδίστριας πλέει προς  την Αίγινα  επί του Αγγλικού πλοίου "Ουόρσπιτ", συνοδευόμενος από το γαλλικό πολεμικό «Ήρα» και το ρωσικό «Ελένη». Στις 11/24 Ιανουαρίου 1828 αποβιβάστηκε στην Αίγινα, που ήταν η έδρα της Κυβέρνησης και παρακολούθησε στην Μεγάλη Εκκλησία, τον Μητροπολιτικό ναό, τη θεία λειτουργία. Εκεί με μια εμπνευσμένη ομιλία τον προσφώνησε ο Θεόφιλος Καΐρης, αλλά την εικόνα που συνάντησε περιγράφει ο ίδιος ο Κυβερνήτης στη συνομιλία του με το Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, όπως μας την παρέδωσε ο Γ. Τερτσέτης στα «Απόλογα του Καποδίστρια»: «Είναι καιροί που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφτασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα κάτι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί… «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γδυτά, κατεβασμένα από τις σπηλιές. Δεν ήτον το συναπάντημα μου φωνή χαράς, αλλά θρήνος.
Η γη εβρέχετο με δάκρυα. Εβρέχετο η μυρτιά και η δάφνη του στολισμένου δρόμου από τον γιαλό ως την εκκλησία. Ανατρίχιαζα μου έτρεμαν τα γόνατα, η φωνή του λαού μου έσχιζε την καρδιά μου….» και καταλήγει ο Καποδίστριας λέγοντας «Κατεβαίνω ως πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, το ονειροπόλημα των λογιοτάτων, ξένων πρακτικών ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος  των ξένων είναι προδότης».
Ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα εγκαθίσταται στο Κυβερνείο, μέχρι τότε οικία Μοίρα, όπου και η έδρα της κυβέρνησής του και του Πανελληνίου, διορισμένου αντιπροσωπευτικού σώματος, με το οποίο στην αρχή αντικατέστησε τη Βουλή. Ο Κυβερνήτης από την πρώτη του επαφή με την ελληνική χώρα και το λαό της αντιλήφθηκε άμεσα ότι το κράτος και στην πιο υποτυπώδη του έννοια δεν υπήρχε.  
    Ο Καποδίστριας έκανε την Αίγινα επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής, διοικητικής και παιδαγωγικής του δραστηριότητας. Άρχισε αμέσως την καλλιέργεια της πατάτας, έχτισε το Ορφανοτροφείο, που έγινε πραγματικά  το πρώτο πνευματικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, οργάνωσε το Εθνικό Τυπογραφείο ελληνικό και γαλλικό, ίδρυσε τη Χρηματιστική Τράπεζα, οργάνωσε το Νομισματοκοπείο, έκοψε το πρώτο εθνικό νόμισμα, το Εθνικό Μουσείο,την Εθνική Βιβλιοθήκη, Μουσείο ορυκτών, τα Σχολεία, το πρώτο Διδασκαλείο, οργάνωσε το Κράτος διοικητικά. Παράλληλα παρακολουθούσε τις εκστρατείες στη Στερεά και τον ρωσοτουρκικό πόλεμο και έκανε διπλωματικούς αγώνες για την επέκταση των ελληνικών συνόρων.
     Η Αίγινα υπήρξε η Πρώτη Πρωτεύουσα  του Ελληνικού Κράτους, πράγμα που αποδεικνύεται απ’ όλα τα στοιχεία της υπόστασης του, από την άσκηση κυβερνητικής εξουσίας και την παράλληλη αναγνώριση από τις Ξένες εγγυήτριες Δυνάμεις. Ένα όμως είναι το γεγονός: Χωρίς τις θυσίες και τους ηρωϊκούς αγώνες του Ελληνικού Εθνους, Ελληνικό Κράτος δεν θα ιδρύετο.
   Χωρίς την ατσάλινη θέληση, την ασκητική προσήλωση το πνεύμα αυτοθυσίας και το ήθος  του μεγάλου ηγέτη δεν θα στερεωνόταν Κράτος.