Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτές στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας.


Ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις  που διοργάνωσε η Κ.Ε.Δ.Α. στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Η αίθουσα που φιλοξένησε  τις ποικίλες εκδηλώσεις στολίστηκε από νωρίς και διαρρυθμίστηκε ειδικά  για  τις περισσότερες εκδηλώσεις που απευθύνονταν σε παιδιά σχολικής ή και προσχολικής  ηλικίας.

Η πράσινη μοκέτα συνέβαλε ώστε  οι μικροί μας φίλοι να μπορούν να καθίσουν κάτω για τις διάφορες δραστηριότητες και τα παιχνίδια που έλαβαν χώρα. Γιορτινές γιρλάντες, στολίδια, γκι, κουδούνια, δύο μεγάλα  δέντρα και η απαραίτητη θέση  του Αι Βασίλη.

Στην αυλή και στο διάδρομο που οδηγεί προς  την πίσω αυλή ένα πρωτότυπο ξύλινο δέντρο φωτισμένο με πολύ γούστο.

Ο φωτισμός  της αίθουσας  τη νύχτα συνέβαλε με τη σειρά του στο γενικότερο εορταστικό κλίμα και το στολισμό της πόλης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για αυτό το αποτέλεσμα δούλεψαν οι: κ. Μπήτρου Νεκταρία, Γιαννούλη Μαριλένα, Μαρίνη Λένα και Χαρτοφύλακα Μάρθα




 

Φαντασμαγορικές βραδιές στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ώρα που το πλοίο κάνει  τη συνήθη μανούβρα του για να δέσει στο λιμάνι, οι επιβάτες δεν βιάζονται να αποβιβαστούν παρά στέκονται στο κατάστρωμα και φωτογραφίζουν τον Πύργο του Πειραιά, που φωτισμένος με εναλλαγές χρωμάτων προσφέρει ένα μοναδικό εορταστικό τόνο στην πόλη που τα τελευταία χρόνια ανταγωνίζεται επάξια σε στολισμό και λάμψη μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πειραιά φωτίζει  τον Πύργο και έχει κατορθώσει να ανατρέψει με την επιβλητική παρουσία  του τον εορταστικό χαρακτήρα της πόλης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάθονται υπομονετικά για να δουν την αλλαγή των χρωμάτων αλλά  και του τρόπου εναλλαγής, το παιχνίδισμα του φωτός και τις ζεστές αποχρώσεις.

Και να σκεφθεί κανείς ότι μέχρι χθες  η σκοτεινή φιγούρα του Πύργου έμοιαζε στοιχειωμένη και απόκοσμη. Σήμερα ήδη σε ένα μέρος  του ισογείου και των δύο πρώτων ορόφων λειτουργεί κατάστημα.


Στα καθ' ημάς τώρα! Που το φανταζόταν αυτό το πλοίο ότι όχι μόνο θα ερχόταν στην Ελλάδα αλλά θα έμπαινε σε αυτό το εορταστικό κάδρο. Η ζωή παίζει φοβερά παιχνίδια ακόμα και με τα πλοία!!!!!!






 

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα από την παλιά Αίγινα.

  


 Η Πρωτοχρονιά έχει τα δικά της έθιμα, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία που κάθε χρόνο  τέτοιες μέρες τα θυμόμαστε αφού πλέον ο σύγχρονος τρόπος ζωής εστιάζει αυτήν την ημέρα σε άλλες συνήθειες  που αναφέρονται στην ευζωΐα και στην καταναλωτική καλοπέραση, αγνοώντας το λίγο, το απέριττο, το ανθρώπινο. Ο Άι -Βασίλης πλέον δίνει δωρεάν data και  απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα ενώ όλες οι εκπομπές κάνουν κληρώσεις για πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλα χρηματικά ποσά. Ενίοτε και ηλεκτρικές συσκευές. Τα  τριήμερα  σε σαλέ και resort αψηφώντας τον κορονοϊό , που μας θυμήθηκε χρονιάρες μέρες έχουν πρωτοφανή πληρότητα   

    Εμείς, πιστοί στο λαογραφικό ραντεβού της ημέρας, ας  θυμηθούμε  τα παλιά κι ας δούμε πως οι Έλληνες έκαναν πρωτοχρονιά  χωρίς πολλά  στολίδια ή εξεζητημένες γεύσεις. 

  Τα έθιμα εκείνα λοιπόν έρχονταν να υπενθυμίσουν αλήθειες, να επαναλάβουν τρόπους ζωής και να φέρουν  τον άνθρωπο πιο κοντά με τον άλλο.

α. Το δέσιμο της μοίρας
Στην παλιά Αίγινα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λίγο πριν κοιμηθούν, οι κοπέλες χτενίζονταν και τα αποχτενίδια τους μαζί με ένα χτένι και έναν καθρέφτη τα τοποθετούσαν στο προσκεφάλι τους. Κατόπιν περιζώνονταν με ένα χρυσομάντηλο, τα δύο άκρα του οποίου τα έδεναν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους με τρεις κόμπους και κατόπιν έλεγαν τα εξής: "Σε δένω μοίρα μου, να ΄ρθης απόψε στον ύπνο μου, να μου ειπείς ποιόν θα πάρω.Κι αν έρθεις, δεν σε λύνω".
     
 β. το στέρνιασμα
     Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι παππούδες, οι γιαγιάδες και οι γονείς στέρνιαζαν τα παιδιά τους, δηλαδή τους έδιναν χρήματα, αντί για καλούδια. Με αυτά τα χρήματα τα παιδιά αν δεν αγόραζαν παιχνίδια, αγόραζαν καρύδια με τα οποία έπαιζαν το παιχνίδι "τα καρύδια", στο οποίο έβαζαν στοιχήματα με τσίγκινα φλουριά για το ποιό παιδί θα έπαιρνε τα περισσότερα καρύδια, χτυπώντας τα.
    
 γ. η  μαυρόπετρα
   Ο νοικοκύρης ή η νοικοκυρά έφερναν από τα χωράφια και τοποθετούσαν έξω από την πόρτα του σπιτιού μια στρογγυλή μαυρόπετρα, σε μέγεθος ανθρώπινου κεφαλιού. Γύρω στα ξημερώματα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πριν να ξυπνήσουν τα παιδιά και οι παππούδες, η νοικοκυρά λιβάνιζε το σπίτι, τα εικονίσματα και όσους κοιμούνταν. Κατόπιν έπαιρνε τη μαυρόπετρα και την ακουμπούσε λιγάκι πάνω στο κεφάλι τους και έκανε την ακόλουθη ευχή: " Το κεφάλι που ακουμπά η μαυρόπετρα να είναι γερό σαν κι αυτή". Μετά έπαιρνε τη μαυρόπετρα και τη φύλαγε κάτω από ένα κρεβάτι ή μέσα στην παλεθούρα (ντουλάπι στον τοίχο) και τους ξυπνούσε όλους για να πάνε στην εκκλησία.

δ. η κρεμμυδασκέλα
  Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι παλαιοί Αιγινήτες έπαιρναν από τα χωράφια κρεμμύδες, τις οποίες ονόμαζαν ασκέλες. Τις τοποθετούσαν πάνω από το κατώφλι της πόρτας. Είχαν ευεργετικές ενέργειες για το σπιτικό και τους νοικοκυραίους, γιατί όπως πίστευαν, το σπίτι θα ευημερήσει και θα είναι "γεμάτο και ντυμένο σαν την ασκέλα"

 Τέλος σαν σήμερα 31  Δεκεμβρίο, παραμονή πρωτοχρονιάς, οι παλαιοί Αιγινήτες εόρταζαν τον ερχομό της  Πρωτοχρονιάς  με  το έθιμο του  καλοπόδαρου.

  Έτσι ονόμαζαν  αυτόν που έμπαινε πρώτος σε ένα σπίτι. Εάν όμως συνέβαινε κάτι κακό σε αυτό το σπίτι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τότε έπρεπε να εξακριβωθεί ποιός ήταν αυτός ο "καλοπόδαρος". Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το "ποδαρικό". Όποιος τύχαινε και ερχόταν στο σπίτι, τον έβαζαν και έμπαινε με το δεξί πόδι. Στο Μεσαγρό όσοι επισκέπτονταν φιλικά σπίτια έφερναν μαζί τους και ένα ρόδι. Μόλις πατούσαν το πόδι τους στο κατώφλι του σπιτιού έσπαγαν το ρόδι, ώστε με τον ερχομό του χρόνου να έρθει και η ευτυχία σε αυτό το σπίτι. Βεβαίως για να γίνει η επίσκεψη θα έπρεπε να ειδοποιηθούν οι νοικοκυραίοι από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και αυτό, διότι διάλεγαν ποιός είχε το καλό ποδαρικό.

 

  Ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι παλαιοί Αιγινήτες πήγαιναν στην Εκκλησία για να λειτουργηθούν και έπαιρναν μαζί τους ένα ροΐδι (ρόδι). Όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους έσπαγαν το ροΐδι μπροστά στην πόρτα του σπιτιού, για να είναι όπως έλεγαν το σπίτι γλυκό και γεμάτο σαν το ρόδι. Επίσης έβαζαν ανήμερα την Πρωτοχρονιά πάνω στην πόρτα  κι ένα πέταλο αλόγου, για να πάει καλά ο χρόνος.


Από το βιβλίο "Αιγινητών ήθη και έθιμα" του Ιωάννη Επ. Μάντζαρη

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Η τελευταία εκδήλωση της Κ.Ε.Δ.Α. και η τιμή προς τους εθελοντές των εκδηλώσεων.

Συγκινησιακά φορτισμένη η τελευταία εκδήλωση της Κ.Ε.Δ.Α. χθες Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας στην εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών των εκδηλώσεων που οργάνωσε η επιχείρηση το προηγούμενο καλοκαίρι.

 Δεν έλειψαν οι απολογιστικοί τόνοι καθώς η εκδήλωση αυτή  βασικά ήταν και η τελευταία όχι μόνο του προγράμματος των φετινών χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων αλλά και της ΚΕΔΑ ως επιχείρησης του Δήμου Αίγινας, αφού όλες οι παρόμοιες επιχειρήσεις όλων των Δήμων της Ελλάδας, κλείνουν μετά από απόφαση  της Κυβέρνησης.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Μαριλένα Γιαννούλη η οποία ευχαρίστησε τους δεκάδες εθελοντές για την ανιδιοτελή προσφορά  τους σε όλες τις εκδηλώσεις  της επιχείρησης εστιάζοντας στα τρία τελευταία χρόνια που ήταν πρόεδρος του Φ. Φιστικιού. Παράλληλα εξέφρασε και την αγωνία της και τον προβληματισμό της για τη συνέχεια και το μέλλον των πολιτιστικών εκδηλώσεων που κάλυπτε η ΚΕΔΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η τοποθέτηση  του Προέδρου της ΚΕΔΑ κ. Νίκου Πτερούδη ο οποίος στην αρχή της σύντομης ομιλίας του παρομοίασε  τον εαυτό του με τον τελευταίο πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Ο κ. Πτερούδης με τον χαρακτηριστικό του τρόπο διετύπωσε πολλά ερωτηματικά για το σκεπτικό της απόφασης να κλείσουν οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα και ευχήθηκε να υπάρξει μια άξια διάδοχη κατάσταση.

Η κ. Μαριλένα Γιαννούλη προσκάλεσε τον κ. Γ. Μπήτρο να χαιρετήσει την εκδήλωση ως το μακροβιότερο μέλος της ΚΕΔΑ από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η επιχείρηση και ως υπεύθυνου του Φεστιβάλ Θεάτρου. Ο κ. Μπήτρος ευχαρίστησε όλες  τις διοικήσεις του Δήμου για την επιλογή προς το πρόσωπο του και αναφέρθηκε στα όσα η ΚΕΔΑ κατόρθωσε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια, την κληρονομιά που αφήνει και τις παρακαταθήκες, αλλά εξέφρασε και την πικρία ότι δεν κατόρθωσε να ιδρύσει ένα Μουσείο Φιστικιάς κάτι για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος.

Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση γύρω από το μπουφέ με κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις το μέλλον των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Σε όλους μοιράστηκε από ένα γούρι για το καλό του νέου χρόνου.

Παραβρέθηκαν τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Φεστιβάλ Φιστικιού, μέλη της Ομάδας Γαστρονομίας και ο νέος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Μαρίνος.





 

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Μουσική εκδήλωση από τον π. Ελευθέριο Κουμασίδη και τη Μeera Junku

Oι λάτρεις  της καλής μουσικής στην Αίγινα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μουσική βραδιά στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου. Προηγήθηκαν η συναυλία στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο και η συναυλία της Εστουδιαντίνας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο τις δύο προηγούμενες ημέρες.

Ο αρχιμανδρίτης π. Ελευθέριος Κουμασίδης στο πιάνο συνοδευόμενος από την κ. Μeera Junku στο φλάουτο προσέφεραν μια όμορφη μελωδική βραδιά στους ακροατές  του που γέμισαν την αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Η  στολισμένη αίθουσα για την περίοδο των εορτών και η μουσική ευαισθησία  των ερμηνευτών ταξίδευσαν τους ακροατές προσφέροντας στιγμές ευωχίας και πνευματικής ανάτασης.

Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια  των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της ΚΕΔΑ.



 

"Το σπίτι της καρδιάς" από την κ. Όλια Λαζαρίδου

"Να  σου δείξω όσα κρύβω.

Έλα λίγο... έλα λίγο.

Να διαβούμε αιώνες

Με  τις άγιες εικόνες

Να σου πω μυστικά

Που θα μοιάζουν θαύματα

Στο αυτί σιγανά

Του Θεού τα πράγματα!"

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Όλια Λαζαρίδου μας εκπλήσσει ευχάριστα συνήθως με τη δουλειά  της και την ανοιχτωσιά  της καρδιάς  της, κάτι που αποτυπώνεται και στα γραπτά  της. Τον τελευταίο καιρό εκτός από το θέατρο ασχολείται και με τη λογοτεχνία.

Έχει γράψει τα: "Η καρδιά και ο χωρίς καρδιά". "Τα δύσκολα εύκολα" και την "Προσευχή του ελάχιστου".

Πριν τις γιορτές κατέφθασε στα χέρια μας ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο της, ολοκαίνουργιο. "Το σπίτι της καρδιάς" και μας το συστήνει ως  ένα θεατρικό παραμύθι. Η "καρδιά" μας αφηγείται και μας ταξιδεύει με τους δικούς της ρυθμούς και μας λέει πολλά, Τα περισσότερα όμως μας τα κρύβει και μας προτρέπει στην τελευταία σελίδα να τα  βρούμε μόνοι μας.

Ένα βιβλίο 19 μόλις σελίδων πλημμυρισμένο από ποίηση, σκέψεις και φαντασία αλλά και πανέμορφα σχέδια μιας Ρωσσίδας αγιογράφου. 

Το βιβλίο διατίθεται για την ενίσχυση του μικρού μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου στη Σουβάλα.




 

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Φωτεινές - γιορτινές βραδιές στην Αίγινα

Πάμφωτη και γιορτινή η πόλη της Αίγινας τούτες τις μέρες χάρη στο φωτισμό που τοποθέτησε ο Δήμος Αίγινας στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης όπως  την Σπύρου Ρόδη, την Αιακού και τη Χρήστου Λαδά.

Τα χιλιάδες λαμπιόνια πάνω από το δρόμο δημιουργούν μια εικόνα γιορτής και ο έντονος φωτισμός σε συνδυασμό με τις στολισμένες  βιτρίνες  σε παρακινούν να κάνεις τη βόλτα σου ή να κατευθυνθείς σε κάποιο καφέ ή μπαρ.

Πολλές και οι εκδηλώσεις αυτές  τις μέρες για μικρούς και μεγάλους που λαμβάνουν χώρα στο Λαογραφικό Μουσείο ή σε άλλα  σημεία. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι προβολές ταινιών στον κινηματογράφο ΤΙΤΙΝΑ. 
Ο καλός καιρός τέλος συνωμοτεί για μια απογευματινή ή βραδινή έξοδο στην πόλη της Αίγινας.



 



 

Θεατρικά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με τον Βαγγέλη Πιτσιλό.

Στα πλαίσια  των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της ΚΕΔΑ σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας ο ηθοποιός  Βαγγέλης Πιτσιλός διασκέδασε  τους μικρούς θεατές  του, που γέμισαν την αίθουσα μυώντας  τους σε θεατρικά παιχνίδια με χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίων Ασωμάτων - Κοντού.


 

Ευχές από τη Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη.


 Τις ευχές για τις γιορτές και τη νέα χρονιά απευθύνει προς όλους μας το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης Αίγινας με την τόσο απλή αλλά καλαίσθητη κάρτα του.

Ευχόμαστε καλή συνέχεια με δημιουργία και εξωστρέφεια στο 2024.

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Μοναδική και απόλυτα επιτυχημένη η συναυλία των Alcedo Folk Band στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο.

Ήταν η πρώτη μουσική εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στους  εσωτερικούς και πρόσφατα ανακαινισμένους χώρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου.
Ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αίγινας  χθες Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στις 19.30 το βράδυ στο φωταγωγημένο κτίριο που έδειξε τις πραγματικές δυνατότητες  του για να φιλοξενηθούν στο μέλλον πολιτιστικές εκδηλώσεις αντάξιες  της ιστορίας και της ποιότητας του χώρου.
Ποιος αλήθεια φανταζόταν ότι θα ερχόταν η στιγμή που στο χώρο αυτό θα βλέπαμε στρωμένα χαλιά ή χριστουγεννιάτικο διάκοσμο να πλαισιώνει μια εκδήλωση! Κι όμως όλα έδεσαν αρμονικά και με σεβασμό στη βαριά ιστορία  του χώρου.

Η συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Διακόσια καθίσματα δεν στάθηκαν αρκετά  για να καλύψουν τις ανάγκες της εκδήλωσης με πολύ κόσμο να μένει όρθιος κατά  τη διάρκεια της συναυλίας ή να στέκεται στο προαύλιο χώρο ή ακόμα και να αποχωρεί.

Οικοδέσποινα της βραδιάς η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη η οποία είχε και την ιδέα  αυτής της συναυλίας. Καλωσόρισε τον κόσμο, παρουσίασε στο συγκρότημα και ευχαρίστησε τους πολλούς χορηγούς και εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση.
Το συγκρότημα Alcedo folk band από  τις πρώτες νότες, από τα πρώτα τραγούδια και τους σκοπούς που ερμήνευσε, μάγεψε  το πολυπληθές κοινό και το παρέσυρε σε ένα μουσικό ταξίδι σε ακούσματα γνωστά ή διασκευασμένα, από όλο τον κόσμο  της Μεσογείου και της Ευρώπης. Κάλαντα, δημοτικά τραγούδια, λαϊκά, έντεχνα και σκοποί από περιοχές  της Ελλάδας εναλλάσσονταν αριστοτεχνικά σε ένα μελωδικό ταξίδι χαράς.
Τα μέλη του συγκροτήματος που μετρά στο ενεργητικό του πολλές εμφανίσεις και συνεργασίες με αξιόλογους μουσικούς και τραγουδιστές είναι οι: 

Μαρία Μαχαλάκα: τραγούδι - βιολί - τζουράς.

Στέφανος Χατζηαναγνώστου: φλάουτο - φλογέρα.

Γιάννης Ταυλάς: τραγούδι - κιθάρα - φλογέρα - κρουστά

Δημήτρης Κουφαλάκος: φαγκότο - φυσαρμόνικα.

Μενέλας Μωραίτης : τούμπα

Κώστας Κωνσταντάτος: κρουστά - βιολί - μαντολίνο - κιθάρα - τραγούδι.

Πασχάλης Κολέντσης : σχεδιασμός ήχου.





 

"Ο Καρυοθραύστης" από το θίασο του κ. Φώτη Σπύρου στην εκδήλωση της ΚΕΔΑ για τα παιδιά.

Σε γιορτινή διάθεση και με πολύ κέφι οι μικροί θεατές της Αίγινας παρακολούθησαν σήμερα 26/12 το μεσημέρι την παράσταση «Καρυθραύστης» από την παιδική σκηνή του κ. Φώτη Σπύρου στο κινηματοθέατρο «ΤΙΤΙΝΑ».

Η παράσταση συμπεριλαμβάνεται στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις  της ΚΕΔΑ και απευθυνόταν στους μικρούς θεατρόφιλους της Αίγινας που έσπευσαν, πολλοί από αυτούς με τους γονείς τους, να παρακολουθήσουν την παράσταση που είχε δωρεάν είσοδο.

Τη διασκευή του αρχικού κειμένου του Αλέξανδρου Δουμά έκανε ο κ. Φ. Σπύρος ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης. Ο ταλαντούχος κ. Φώτης Σπύρος, έμπειρος  στη διασκευή, σκηνοθεσία και παρουσίαση έργων για παιδιά παρουσίασε με άρτια παράσταση με πολύ μουσική (Π.Ι. Τσαϊκόφσκι)  όμορφα χαρούμενα χρώματα, έξυπνους διαλόγους και γρήγορη δράση που συνεπήρε τους μικρούς θεατές.

Η παράσταση περιοδεύει αυτή την εποχή σε όλη την Ελλάδα