Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

"Απόλλων" και "Φοίβος" έτσι όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί!

Έξω από τα νερά  τους! Ανεβασμένα στη δεξαμενή απολαμβάνουν τις εργασίες συντήρησης τα δύο πλοία  του Αργοσαρωνικού μετά από έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα  που διεκπεραίωσαν με τον καλύτερο τρόπο. Τα πλοία βρίσκονται από τον περασμένο μήνα σε ακινησία (εκτός δρομολογίων) για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Τα δύο πλοία βρίσκονται σε διαφορετικές δεξαμενές και ο κ. Παντελή Φύσσας τράβηξε τις σχετικές φωτογραφίες και τις ανάρτησε στη σελίδα  του στο Face book.

Εργασίες λοιπόν συντήρησης πριν τη μεγάλη μάχη της Μεγάλης Εβδομάδας.

 

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Η ομορφιά πίσω από τη σκόνη.

Ακόμα κι έτσι η ομορφιά δεν περνά απαρατήρητη! Τοπίο στην ομίχλη που δημιουργεί η σκόνη και αλλάζει το χρώμα του ουρανού. Το τοπίο μοιάζει απόκοσμο, βγαλμένο μέσα από τα εφέ χολυγουντιανού στούντιο.

Ακόμα και μέσα στην ομίχλη αυτή ας αναζητήσουμε την ομορφιά που κρύβεται και μόνο τα μάτια  της ψυχής μπορούν να δουν. Να αντικρίσουν το μεγαλείο της φύσης που είναι αδάμαστη και απροσκύνητη απέναντι σε κάθε ανθρώπινη προσπάθεια επιβολής και εξουσίας.

Στη μάχη αυτή η φύση έχει το πάνω χέρι και ο άνθρωπος για άλλη μια φορά ταπεινωμένος από τη δύναμη της φύσης, δεν έχει παρά να παραδεχτεί την αδυναμία του και τα λάθη του. Τα ανομήματα του και την ασέβεια προς τη σοφή δημιουργία. 






 

Βρισκόμαστε πλέον στην "κουφή εβδομάδα.

                                              

     Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία  για το Πάσχα  διανύοντας την εβδομάδα  που ο λαός  της έχει αποδώσει πολλές ονομασίες. "Κουφή" ή "βουβή" ή "βαγιανή". Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι θρησκευτικοί λόγοι εναρμονίζονται με τους λαογραφικούς. Κύριο χαρακτηριστικό  της εβδομάδας αυτής είναι οι προετοιμασίες  για  τον εορτασμό του Πάσχα. Πνευματικό όσο και υλικό. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται ο καθένας με το δικό του τρόπο και τις δικές  του δυνάμεις  και  η Εκκλησία  αφήνει για λίγο τους πιστούς χωρίς  βραδινές ακολουθίες ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα  και πιο ξεκούραστοι για τη Μεγάλη Εβδομάδα.
   Η εβδομάδα που διανύουμε αποκαλείται από την Εκκλησία «κουφή» επειδή δεν υπάρχουν ψαλμωδίες και Χαιρετισμοί εν αναμονή των Παθών. Μια μικρή ανάπαυλα λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα όπου οι πιστοί καλούνται κάθε βράδυ να προσέρχονται στις βραδινές ακολουθίες.
 
   Βρισκόμαστε πλέον στην έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζεται "Εβδομάδα των Βαΐων". Για έξι μέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων η λατρεία της Εκκλησίας μας ωθεί ν' ακολουθήσουμε το Χριστό καθώς πρώτος αναγγέλλει το θάνατο του φίλου Του και κατόπιν αρχίζει το ταξίδι Του στη Βηθανία και στην Ιερουσαλήμ.  
Στο κέντρο της προσοχής είναι ο Λάζαρος - η αρρώστια του, ο θάνατός του, ο θρήνος των συγγενών του και η αντίδραση του Χριστού σ' όλα αυτά.
 
    Σε πολλά  μέρη της πατρίδας μας η εβδομάδα αυτή λέγεται και "βαγιανή" διότι προετοιμάζουν οι νοικοκυρές τα βάγια για να τα πάνε στην Εκκλησία. Παράλληλα ξεκινά και η προετοιμασία για το νοικοκύρεμα του σπιτιού, το άσπρισμα και το καθάρισμα των αυλών, η φροντίδα για να είναι όλα στη θέση τους πάνω στο Πασχαλινό τραπέζι. Η άνοιξη της φύσης - ανάσταση

της - μετά το χειμώνα φέρνει και την ανάσταση των ψυχών, την αλλαγή της διάθεσης όλων, την προσδοκία και την ελπίδα, την καταλλαγή και την συμφιλίωση.
  

 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

Ένα υψηλού επιπέδου βυζαντινό οδοιπορικό στους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος

Κατανυκτική η αποψινή βραδιά στον κατάμεστο Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίτσα) καθώς έλαβε χώρα η συναυλία βυζαντινής μουσικής με ύμνους από την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η εκδήλωση με τίτλο: " Από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι την Κυριακή του Πάσχα" ήταν ένα μελωδικό - αφηγηματικό οδοιπορικό με επιλεγμένους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος που  εισήγαγε  τους ακροατές τη μυσταγωγία και την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδος.
Τον χορό των ιεροψαλτών και των ψαλτριών διηύθυνε ο Διευθυντής  της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής  της Ι. Μητροπόλεως πρωτοψάλτης κ. Δημήτρης Καλομοίρης. Το θαυμάσιο άκουσμα  της μεγάλης χορωδίας συνοδευόταν από ήχους παραδοσιακού οργάνου ενώ το αφηγηματικό μέρος απέδωσε η κ. Αρετή Πηγιαδίτη , ιστορικός τέχνης, η οποία συνέδεσε τους ύμνους με κείμενα της Μεγάλης Εβδομάδος.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη εκπροσώπησε ο αρχιερατικός επόπτης αρχιμ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης.
Παρόντες κληρικοί της Αίγινας,  ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Καραγιάννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σ. Μπήτρος.



 

"Στο δρόμο για το Παρίσι" βιωματικές δράσεις και ζωντανή σύνδεση με Λωζάνη για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Στα πλαίσια  της «Ολυμπιακής εβδομάδας – στο δρόμο για το Παρίσι 2024» μαθητές  και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αίγινας συνδέθηκαν μέσω των διαδραστικών μέσων με τη Λωζάνη και το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων. Η σύνδεση έγινε ταυτόχρονα από πολλά σχολεία της Ελλάδας. Είχε προηγηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου η σύνδεση και ζωντανή παρακολούθηση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας που παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές στις τάξεις τους μέσω των διαδραστικών μέσων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με την πρωταθλήτρια κ. Έμμα Κατζουράκη η οποία θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού στο άθλημα της σκοποβολής.

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν  στο βιωματικό εργαστήρι ζωγραφικής: « Το χρωματιστό πινέλο στο δρόμο για το Παρίσι». Οι μαθητές από όλες τις τάξεις ζωγράφισαν και τα έργα  τους θα εκτεθούν στους χώρους του σχολείου τις επόμενες μέρες.





 

Ημερίδα για θέματα Ειδικής Αγωγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας.

 


Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αίγινας σας προσκαλεί στην ημερίδα με τίτλο «Ευαισθητοποίηση στα θέματα της Ειδικής Αγωγής – Γνωριμία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας» που συνδιοργανώνει με το 1ο ΚΕΔΑΣΥ Πειραιά και τον Δήμο Αίγινας την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και τη γνωριμία των κατοίκων του νησιού - και ιδίως των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών - με το ειδικό σχολείο και την λειτουργία του.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν από τους ομιλητές αρχικά, ο τρόπος λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ (Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης), του Ειδικού Σχολείου, του Τμήματος Ένταξης και του θεσμού της Παράλληλης Στήριξης και στην συνέχεια, θα γίνει αναφορά στους στόχους του κάθε θεσμού, ώστε να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό.

Η παρουσία σαςθα αποτελέσει την αφορμή να γνωριστούμε και να συζητήσουμε θέματα που απασχολούν και προβληματίζουντην εν λόγω μαθητική κοινότητα. Στόχος είναι να γίνει κατανοητό τι ακριβώς προσφέρει η Ειδική εκπαίδευση στους μαθητές που τη χρειάζονται και πόσο σημαντική είναι γι’ αυτούς η έγκαιρη παρέμβαση.

 

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ο βομβαρδισμός και η βύθιση του Α/Τ ΥΔΡΑ σαν σήμερα 21/4 του 1941 στις Λαούσες.

 

  Θυμόμαστε  αυτές  τις μέρες  το βομβαρδισμό και τη βύθιση του Αντιτορπιλικού "ΥΔΡΑ"  το 1941  στις Λαούσες.
 
Ένα από τα ναυάγια που φιλοξενεί ο Σαρωνικός στο βυθό του είναι του αντιτορπιλικού "ΥΔΡΑ'  στην περιοχή του συμπλέγματος των Λαουσών. Τέτοιες μέρες ήταν το 1941 όταν τα γερμανικά "στούκας" βύθισαν το πλοίο στην περιοχή.

  Κάθε Απρίλιο επιβάλλεται να θυμόμαστε  ένα  γεγονός που έλαβε χώρα  στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας και αναφέρεται στο βομβαρδισμό και τη βύθιση  του Αντιτορπιλικού "Ύδρα" στην περιοχή των νησίδων  Λαούσες.
  Τούτες τις τελευταίες μέρες λοιπόν του Απρίλη ο νους μας γυρνά λοιπόν  στις Λαούσες και στο ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Γερμανικού πολέμου. Ήταν τέτοιες μέρες όταν τα Γερμανικά στούκας εντόπισαν και βύθισαν το αντιτορπιλικό "ΥΔΡΑ".
     Κατά  τη διάρκεια  του πολέμου του ’40 δεν μνημονεύονται από τους Αιγινήτες  κάποιες πολεμικές επιχειρήσεις  να έχουν λάβει χώρα στο νησί. Αυτό όμως που δεν μπορεί να σβηστεί από τη μνήμη τους είναι ο ανατριχιαστικός ήχος από τα Γερμανικά στούκας τα οποία  πετούσαν χαμηλά. Εκτός από δύο βόμβες  που έπεσαν κοντά στην Παναγίτσα  στο λιμάνι και  στο νεκροταφείο της Κυψέλης, η Αίγινα δεν βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς. Χαραγμένη  όμως στη μνήμη των κατοίκων του χωριού της  Κυψέλης θα μείνει το απομεσήμερο εκείνο του Απριλίου του 1941, όταν στη νότια πλευρά της Λαούσας τα  Γερμανικά αεροπλάνα βύθισαν το ελληνικό πολεμικό πλοίο  «Ύδρα». 
   Πολύ συχνά οι παλαιοί Αιγινήτες μπερδεύουν  το πολεμικό πλοίο "Ύδρα" με το επιβατηγό πλοίο που έφερε και αυτό το ίδιο όνομα και βυθίστηκε έξω από το λιμάνι  του Πειραιά.
   Για να επιστρέψουμε λοιπόν στα γεγονότα το πολεμικό πλοίο "Ύδρα" ερχόταν από τον Πόρο [σύμφωνα με κάποιους άλλους , ενδέχεται να είχε βγει από τον Ισθμό] με προορισμό τον Πειραιά. Οι  Γερμανοί  όταν αντιλήφθηκαν την πορεία του εξαπέλυσαν τρία  στούκας τα οποία ξεπρόβαλαν πίσω από τα βουνά της Σαλαμίνας. Το  Α/Τ "Υδρα" προσπάθησε  να προφυλαχθεί πίσω από τις Λαούσες. Ο βομβαρδισμός όμως ήταν ανελέητος. Σε λίγα λεπτά βούλιαξε.
 Οι κάτοικοι της Κυψέλης που παρακολουθούσαν το κακό έτρεξαν προς την παραλία του Λεόντι. Κάποιοι από το πλήρωμα του πλοίου πνίγηκαν, όσοι επέζησαν κατόρθωσαν να ανέβουν στις Λαούσες ενώ όσοι  είχαν δυνάμεις κολύμπησαν και βγήκαν στο Λεόντι, όπου δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες των κατοίκων. Οι τραυματίες νοσηλεύτηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης [σημερινό ξενοδοχείο «Μιράντα»]. Πολεμικό πλοίο που κατέφθασε τις επόμενες ώρες περισυνέλεξε  τους επιζώντες. Η ιστορικός Γωγώ Κουκικούρδη αναφερόμενη σε αυτή την τραγική εικόνα  του πολέμου, μας κατέθεσε σε συνέντευξη της πριν από χρόνια ότι ήταν φοβερό να  βλέπει κανείς ανθρώπους κτυπημένους, κομματιασμένους από τις οβίδες. Οι  Αιγινήτισσες – εθελόντριες – νοσοκόμες, τους περιποιήθηκαν και όταν ήταν να φύγουν έγινε μια εκδήλωση  από τα παιδιά του Συλλόγου που είχε φτιάξει με άλλες κυρίες  η Γ. Κουλικούρδη. Τους έκαναν τραπέζι, τους πρόσφεραν λουλούδια, τους τραγούδησαν. Και όλα αυτά λίγο πριν  έρθουν  οι Γερμανοί στην Αίγινα.
    Τα τελευταία  χρόνια γίνεται επιμνημόσυνη δέηση  για  τους ναυτικούς  που έχασαν τη ζωή τους στη  Λαούσα. Η  βύθιση  του «Ύδρα» από τους Γερμανούς, η μοναδική ίσως πολεμική επιχείρηση που έλαβε χώρα στην περιοχή μας, είναι  εντελώς άγνωστη στους νεότερους. Τούτες  τις μέρες   και αν τύχει να  ταξιδεύουμε με το πλοίο της γραμμής,  ας  κοιτάξουμε   στη νησίδα της Λαούσας και τη θάλασσα της  περιοχής. Στη σιωπή του βυθού  αναπαύεται το κουφάρι του ιστορικού πλοίου  και οι ηρωικές ψυχές του πληρώματος του. Είναι  κρίμα  που μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει  κάποια προσπάθεια  να στηθεί κάποιο μνημείο ή έστω ένας απλός σταυρός πάνω στις Λαούσες για να θυμίζει το ιστορικό αυτό γεγονός.