Εμείς όμως πιστοί στο λαογραφικό ραντεβού μας κάθε αρχή νέου μήνα με τη βοήθεια της κ. Λίνας Μπόγρη- Πετρίτου ας καλωσορίσουμε τούτο το μήνα κι ας δούμε τις συνήθειες και τα τερτίπια του έτσι όπως τα έχει καταγράψει ο σοφός λαός μας στις παροιμίες.
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
Ο Οκτώβρης να είναι "βροχερός, σποριάτης και καρπερός"
Εμείς όμως πιστοί στο λαογραφικό ραντεβού μας κάθε αρχή νέου μήνα με τη βοήθεια της κ. Λίνας Μπόγρη- Πετρίτου ας καλωσορίσουμε τούτο το μήνα κι ας δούμε τις συνήθειες και τα τερτίπια του έτσι όπως τα έχει καταγράψει ο σοφός λαός μας στις παροιμίες.
Σκεφτόμουν τώρα τη γιαγιά Κατίνα.
Σκεφτόμουν τώρα τη γιαγιά που είχε μια κατσίκα κι έφτιαχνε
τσίγαρα, τα καλύτερα που έχω φάει μέχρι σήμερα.
Τα είχε πάντα
σε ένα ποτηράκι του κρασιού. Είχαν πολύ συμπυκνωμένη υφή και γεύση. Μου έβαζε
σε μια φέτα μισή κουταλιά και πλημμύριζε
η γεύση τον εγκέφαλο. Τη θυμάμαι ακόμα
αυτή τη γεύση.
- - Βρε γιαγιά βάλε λίγο ακόμα
- - Όχι δεν μπορώ να σου βάλω. Κι έβγαζε
λίγο ακόμα για να με ευχαριστήσει. Ήθελε πάντα να φτάσει για όλους.
Έναν Αύγουστο γύρω στα 84 της χρόνια με 40 βαθμούς ήρθε στις φιστικιές να μαζέψει χαμάδα. Της λέω:
- ρε γιαγιά τι ήρθες να κάνεις εδώ με τόση ζέστη. Πήγαινε σε παρακαλώ σπίτι.
Προσβλήθηκε. Αγριεμένη μου λέει:
- - Τι λες που θα πάω σπίτι. Πήγαινε τώρα
και μάζεψε τα φιστίκια, έχεις δει πόσα έχετε αφήσει έξω από την πάνα;
Έσκυψε κι
εκείνη και μάζευε για ώρα.
Εύχομαι να της μοιάσω.
Πολύ αυθόρμητα ο Νίκος Μούρτζης, πολύ ανθρώπινα, άμεσα και ζεστά, ένα βράδυ, εκείνο της ταφής της γιαγιάς του Κατίνας, μου έγραψε σε μήνυμα τα παραπάνω λόγια. Κουβέντες ανάκατες με καθημερινές εικόνες από μια γυναίκα που έζησε έναν δύσκολο αιώνα.
Η γιαγιά στη μνήμη όλων μας είναι ένα τρυφερό πρόσωπο. Την έχουμε συνδυάσει με ένα γλυκό του κουταλιού, με φαγητά που τα πετυχαίνει καλύτερα από τη μάνα μας. Με παλιές συνταγές, με ένα παλιό λικέρ, με το πετιμέζι, τις τηγανίτες, το ζυμωτό ψωμί.
Στη συνείδηση μας, η γιαγιά είναι αυτή που μας κάνει όλα τα χατήρια, είναι η αγκαλιά της το προσκέφαλο και το καταφύγιο μας από τις φωνές της μάνας και του πατέρα. Η εικόνα μιας αρχετυπικής γιαγιάς που ξενυχτά στο προσκέφαλο ενός άρρωστου εγγονού, που νανουρίζει, που σιγοτραγουδά, που μαθαίνει, που ταχταρίζει, που μεγαλώνει τα εγγόνια της. Η ακούραστη γυναίκα που λες και δεν έχει ηλικία, δεν γνωρίζει από κόπο αν και έχει περάσει πολλά.
Έτσι και η γιαγιά του Νίκου και των πολλών εγγονών της.
Έζησε στα πέτρινα χρόνια μιας Ελλάδας που έπρεπε να σκάψει, να ιδρώσει, να παλέψει για την επιβίωση. Η γιαγιά Κατίνα ανήκει στην κατηγορία των γυναικών που κράτησαν όρθια την οικογένεια, την κοινωνία, το χωριό, τον τόπο σε εποχές που τριγύρω υπήρχαν χαλάσματα από πόλεμο, δυστυχία από αρρώστιες και πολύ φτώχεια.
Έκαναν οικογένεια, έπιασαν τη ζωή από τα μαλλιά, τη δάμασαν, την όρισαν έτσι όπως εκείνες ένοιωθαν και μπορούσαν, και τη νίκησαν. Δεν επιβίωσαν απλά, δεν έζησαν μια συνηθισμένη, απλή, καθορισμένη ζωή από πριν, αλλά κατόρθωσαν να ορίσουν εκείνες οι απλές γυναίκες, οι εργάτριες του σπιτιού και του χωραφιού, τους όρους και τους κανόνες. Επιβλήθηκαν στη ζωή και νίκησαν.
Αν σήμερα τις θυμόμαστε είναι γιατί υποκλινόμαστε στη γενναιότητα τους, στη ψυχική τους δύναμη, στο σθένος και στο πείσμα για ζωή.
Δεν υπολόγισαν τίποτε και ρίχτηκαν στο αλώνι της ζωής.
Θα θυμόμαστε τη γιαγιά Κατίνα με το μπαστούνι της αλλά και χωρίς αυτό, να βγαίνει από την εκκλησία της Κυψέλης τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές, να χαιρετά τους πάντες και να συμβουλεύει με τη σοφία του ανθρώπου που έχει ζήσει πολλά, να ρωτά, να ενδιαφέρεται για όλους, να νοιάζεται.
Θα τη θυμόμαστε του Αι- Γιώργη μετά τη λειτουργία στο ξωκλήσι που ήταν κοντά στο σπίτι της να καλεί επίμονα στο αρχοντικό της, να ψήνει καφέδες και να φιλεύει με κουλούρι και αυγό τους καλεσμένους της. Σε αυτό το παλιό σπίτι με τον ασβέστη να κυριαρχεί παντού.
Θα θυμόμαστε αυτή την αγέρωχη Κυψελιώτισσα που ο Θεός την ευλόγησε να αποκτήσει μια μεγάλη οικογένεια που της χάρισε εγγόνια και δισέγγονα.
Θα τη θυμόμαστε να χαίρεται και να συγκινείται με την εκλογή του γιου της Δημήτρη, δύο φορές για τη θέση του Δημάρχου.
Με το φευγιό της από αυτόν τον κόσμο, κλείνει ο κύκλος των παλαιών ανθρώπων της Κυψέλης που έγραψαν τη δικής τους ιστορία.
Η σκιά τους είναι μεγάλη και δεν θα διαλυθεί εύκολα, η αύρα τους θα συνεχίσει να δροσίζει τη ζωή των νεότερων.
Φωτογραφίες από ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές. Από το προφίλ στο Face book της Κατερίνας και του Γιώργου Μούρτζη.
Μια αθλητική ημέρα με σκάκι και πεζοπορία.
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
57η Εθελοντική αιμοδοσία από το Δήμο Αίγινας.
Στην αίθουσα "Παύλος Ανδρεόπουλος" στο γήπεδο της Αίγινας οργανώνεται από το Δήμο Αίγινας η 57η Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα Παρασκευή 30/9 και αύριο 1/10.
Μια πράξη ζωής. Μια προσφορά σε κάθε συνάνθρωπο μας.
Εορτή του Αγίου Κυριακού του αναχωρητή στο Σφεντούρι.
Όμορφος μέσα στη λευκή του απλότητα ο ναός του Αγίου Κυριάκου στο Σφεντούρι της Πέρδικας που εορτάζει σήμερα 29 Σεπτεμβρίου. Ο ναός βρίσκεται μετά το κοιμητήριο της Πέρδικας καθώς ο δρόμος ανηφορίζει προς το Σφεντούρι κοντά στην οικία Μαυρακάκη.
Είναι οικοδομημένος τη δεκαετία του '70 και αυτό μαρτυρείται από την κατάστασή του. Είναι ο μοναδικός ναός στο νησί που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Κυριάκο. Νεότερος είναι το παρεκκλήσι στο Μαραθώνα, στον περίβολο της Αγίας Βαρβάρας που όμως είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος και στον Όσιο Παΐσιο.
Μια μικρή όαση που η απλότητα του λευκού και οι ξεκάθαρες γραμμές της αρχιτεκτονικής των μικρών εκκλησιών της υπαίθρου, βασιλεύουν στην Αιγινήτικη γη.
Μικρές πινελιές παράδοσης και λαϊκής ευσέβειας στον καμβά της Αιγινήτικης γης.
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022
"Παλαιά Χώρα, μια πολιτεία που δεν σιώπησε ποτέ" Εκδήλωση από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.
Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπόνησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Αίγινας τα προηγούμενα χρόνια, με τον τίτλο:
"Παλαιά Χώρα, μια πολιτεία που δεν σιώπησε ποτέ"
παρουσιάζουν
το Σάββατο 1 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στην
αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Μια
αναφορά στο χθες αλλά και στο σήμερα της
Μεσαιωνικής πολιτείας, μια περιπλάνηση στα μονοπάτια, στις εκκλησιές, το κάστρο
και τους πύργους της πολιτείας που έγραψε τη δική της ιστορία,
γνωρίζοντας αλλεπάλληλες επιδρομές και κατακτήσεις.
Μια ιστορία δέκα αιώνων
γραμμένη με αίμα και πόνο από απλούς ανθρώπους και Αγίους.
Είσοδος
ελεύθερη.
Σε
περίπτωση άσχημου καιρού η εκδήλωση θα γίνει μέσα στην αίθουσα του
Λαογραφικού Μουσείου.
Χωρίς πλοία στην εορτή του Αγίου Νεκταρίου.
Οι ήσυχες μέρες του Σεπτέμβρη.
Μακάριοι όσοι μπορούν να απολαμβάνουν τη θάλασσα, τον περίπατο στις ακρογιαλιές και στα μονοπάτια του νησιού και να ρεμβάζουν τη δύση του ήλιου με τα μοναδικά μενεξεδί χρώματα.
Οι φιστικιές και τα αμπέλια ήδη ξεκουράζονται αφού παρέδωσαν τον καρπό τους και σειρά παίρνει σε λίγο η ελιά για να μας προσφέρει το πολύτιμο λάδι της.
Κάπου - κάπου ξεπροβάλουν στους κήπους τα χρυσάνθεμα που θα μας υπενθυμίσουν ότι του Αγίου Δημητρίου πλησιάζει.
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022
"Διάλογος με το νεοκλασικό σπίτι της Αίγινας" στην εκδήλωση της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022
Έφυγε πολύ νωρίς η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Λιναρδή.
Η Αλεξάνδρα Λιναρδή έφυγε από τη ζωή αυτή την εβδομάδα σκορπώντας θλίψη σε όσους την γνώρισαν και εκτίμησαν το ήθος, την αξιοπρέπεια και την αγάπη για τη δουλειά της.
Η Αλεξάνδρα υπηρέτησε στην Αίγινα μόνο μια χρονιά ως καθηγήτρια, τη σχολική χρονιά 2021 -22 στο Γενικό Λύκειο Αίγινας. Στις 30 Ιουνίου τοποθετήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας όπου και παρουσιάστηκε για ανάληψη υπηρεσίας.
Δεν πρόλαβε όμως να παραμείνει ούτε μια ημέρα διότι έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Η αρρώστια την νίκησε. Η ελάχιστη αυτή γνωριμία μαζί της ήταν ικανή για να μορφώσουμε γνώμη για τον άνθρωπο και την εκπαιδευτικό. Θα θυμόμαστε το χαμόγελο της, τη αψεγάδιαστη και ανυπόκριτη χαρά της, την ευγένεια της αλλά κυρίως την αγωνία και την αγάπη της για την εκπαίδευση και τους μαθητές και μαθήτριες της.
Η Αλεξάνδρα Λιναρδή υπηρέτησε σε πολλά σχολεία του Πειραιά, όπως στο 1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας στο 1ο και 3ο ΓΕΛ Κερατσινίου.
Η αναχώρηση της από τη ζωή τόσο νωρίς είναι πραγματικά μια απώλεια για την εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά και της Αίγινας.
O Αιγινήτης αρχιτέκτονας Αναστάσης Παπαδάκης και η συνεργασία του με το Μουσείο Μπενάκη.
Σχέδια κοινωφελών κτιρίων που δημιούργησαν οι δραστήριες ελληνικές κοινότητες της Μικράς Ασίας. Ανάμεσα στα εκθέματα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σχέδιο του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη.
Τα σκίτσα του κ. Παπαδάκη τυπώθηκαν στα εξώφυλλα τετραδίων, σε ημερολόγια, μολύβια, σελιδοδείκτες αλλά και σε αφίσα.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα εορτάζει σήμερα στην πόλη της Αίγινας.
Η μικρή εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στην πόλη της Αίγινας εορτάζει σήμερα 24 Σεπτεμβρίου.
Το οικοδόμημα του ναού εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική και την καλαισθησία του. Με Αιγινήτικο πουρί χτισμένη η Εκκλησιά που διαθέτει έναν όμορφο συμμετρικό τρούλο ο οποίος πατά πάνω σε τετράγωνη βάση. Ο ρυθμός του ναού παρά το μικρό μέγεθος του είναι βυζαντινός και άνετα παραπέμπει στις μικρές εκκλησιές της περιοχής της Πλάκας και του Θησείου των Αθηνών.
Ομολογουμένως πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα
που ξαφνιάζει τον ανυποψίαστο διαβάτη και επισκέπτη της Αίγινας.
Απολαμβάνει τη φροντίδα και την περιποίηση των κατοίκων που διαμένουν στα γύρω στενά. Διοικητικά ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου.
Είναι προσκυνηματικός ναός και η λειτουργία του επιβλέπεται από Συμβούλιο διορισμένο από τον οικείο Μητροπολίτη.
Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022
Η επιστροφή της 'Ολυμπιάδος"
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022
Χάρις και Όλια μας ταξιδεύουν στο Αιβαλί από τη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Μην χάσετε αυτή την παράσταση όσοι μπορείτε που θα παίζετε μέχρι το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.