Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Οι Άγιοι Ανάργυροι το πρώτο πανηγύρι του Ιουλίου.

   Ο  Ιούλιος είναι ένας μήνας με πολλά πανηγύρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε  μερικά όπως της Αγίας Κυριακής της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονα, του Προφήτη Ηλία. Πανηγύρια σε πολλά γραφικά ξωκλήσια στην ύπαιθρο, σε παραλίες, βουνοπλαγιές ή στις κορυφές των βουνών.

  Καλωσορίζουμε λοιπόν  τον Ιούλιο σήμερα με εικόνες από το εσωτερικό της Αίγινας. Οι πρώτες από τον μεσα - αγρό, όπου εκεί η Αίγινα παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα τονίζοντας την αγροτική και κτηνοτροφική πλευρά και ζωή της. Η εικόνα από την Παλαιά Χώρα προς την πλευρά του Μεσαγρού και μέχρι την Αγία Μαρίνα πίσω από τα χαμηλά βουνά αποκαλύπτει ένα τοπίο γεμάτο γόνιμα χωράφια και πευκοδάσος. Ακριβώς πίσω από τα πρώτα βράχια της φωτογραφίας - στην περιοχή Μπαρού- βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων που εορτάζει σήμερα.

  Α΄ Οι  Άγιοι Ανάργυροι στου Μπαρού.

Δίπλα στο  εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ένα πανέμορφο αλώνι. Ίσως να πρόκεΙται για το καλύτερο συντηρημένο αλώνι της Αίγινας και από τα μεγαλύτερα. Έχει διάμετρο 14 μέτρα, είναι πεντακάθαρο και με ασβεστωμένο το τοιχίο του στην περίμετρο. Στο κέντρο του αλωνιού τότε υπήρχε αντί για "στιχερό" ένας στύλος ο οποίος συγκρατούσε ένα καλώδιο της ΔΕΗ. Το αλώνι είναι αναπόσπαστο μέρος του πανηγυριού που στήνεται εκεί κάθε χρόνο των Αγίων Αναργύρων. Τη φροντίδα  για το εκκλησάκι έχει η οικογένεια  Πρωτονοταρίου.
 
                           Β΄  Οι Άγιοι Ανάργυροι στου "Σκέτου" στην Κυψέλη
    Σε έναν εσωτερικό δρόμο της Κυψέλης στην  ευρύτερη περιοχή της Ομορφοκλησιάς, συναντάει κάποιος ένα από τα ωραιότερα ξωκλήσια του νησιού που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Αγίων Αναργύρων και εορτάζει την 1η Ιουλίου. Η περιοχή αναφέρεται και ως  "Σκέτου" από τη ύπαρξη και λειτουργία παλαιότερα μιας ταβέρνας με αυτήν την ονομασία.
   Κτίσμα που θυμίζει έντονα τον κυκλαδίτικο τύπο εκκλησίας, με γεωμετρικές γραμμές και συμμετρία άψογα ευπρεπισμένο με άνετο και σκιερό περίβολο που ορίζεται από την ύπαρξη κιόνων πολύ χαρακτηριστικών  των αιγινήτικων αυλών.
    Αν κάτι εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι η καθαριότητα  του χώρουκαι η απουσία περιττών αντικειμένων που συναντάμε συχνά σε αυτούς τους χώρους.Κάτω από τα πεύκα και τις ελιές θα δούμε εύρωστα γεράνια να κοσμούν τον περίβολο και να διακόπτουν το συνεχές άσπρο του ασβέστη. Το τραπεζάκι με  τη μεγάλη του βάση βοηθά στο να τοποθετηθεί επάνω του κάποια εικόνα για προσκύνηση ή για άλλη χρήση.
     Το κτίσμα βρίσκεται  σε μια απόλυτα γεωργική περιοχή γι' αυτό μην ξαφνιαστεί ο  επισκέπτης αν δει στα γύρω χωράφια να βόσκουν ζώα όπως πρόβατα ή κατσίκια.

Το πλοίο Sebeco για Σουβάλα - Αγία Μαρίνα.

 Με χθεσινή του απόφαση το Σ.Α.Σ. αποφάσισε θετικά  στην έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου "Sebeco"  από  Πειραιά   για Σουβάλα - Αγία Μαρίνα. Το πλοίο θα δρομολογηθεί για  τους δύο επόμενους μήνες Ιούλιο - Αύγουτσο  καλύπτοντας έτσι  τις ανάγκες  των κατοίκων  των βόρειων περιοχών της Αίγινας που δυσκολεύονται να μετακινηθούν μέχρι το λιμάνι της Αίγινας για να ταξιδέψουν κατόπιν προς Πειραιά.
Επιπλέον θα συμβάλει αυτή τη δύσκολη εποχή για τον τουρισμό στην προσέλκυση επισκεπτών και παραθεριστών στις περιοχές  της Σουβάλας και της Αγίας Μαρίνας.

Να  θυμίσουμε ότι  το ίδιο πλοίο  το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν δρομολογημένο από Πειραιά  για Αίγινα και Αγκίστρι.

Το πρώτο πρωινό δρομολόγιο από Αίγινα


Από αυτή την εβδομάδα και καθημερινά εκτός Κυριακής η πρώτη αναχώρηση για Πειραιά από Αίγινα είναι στις  07.30 το πρωί.
Το πλοίο της Saronic Ferries διανυκτερεύει από την προηγούμενη ημέρα με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες, ιδιώτες ή επαγγελματίες  να έχουν τη δυνατότητα να είναι στο λιμάνι  του Πειραιά νωρίτερα για τις δουλειές  τους.

Ένα δρομολόγιο- μια αναχώρηση που μας γυρίζει όχι απλά στην κανονικότητα αλλά μας θυμίζει και τις παλιές καλές ημέρες  της γραμμής του Σαρωνικού, όπου δύο πλοία διανυκτέρευαν στο λιμάνι και αναχωρούσαν αρκετά νωρίς το πρωί (06.10) για Πειραιά.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Οι Άγιοι Απόστολοι στο γεφύρι του Κοντού.

   Μια μεγάλη εορτή σήμερα αυτή των Αγίων Αποστόλων. Άλλο ένα μεγάλο ξωκλήσι πανηγυρίζει σήμερα από αυτά  που μετρούν μέσα  στην καθημερινότητά μας.
   Αναπόσπαστη ψηφίδα  της εικόνας της  ενδοχώρας  του νησιού  της Αίγινας αλλά  και της ακτογραμμής  της είναι  η παρουσία πολλών όμορφων μικρών εκκλησιών. Τα  ξωκλήσια στην ελληνική ύπαιθρο στα  βουνά ή στα νησιά μας είναι σημεία αναφοράς  της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Οικογένειες  ή ολόκληροι οικισμοί είχαν και έχουν  υπό  την προστασία  τους το μικρό ξωκλήσι  της αυλής τους. Του διορθώνουν  τους σοβάδες, μερεμετίζουν τις πεζούλες του, αλλάζουν τα κεραμίδια όταν στάζουν, τα ασβεστώνουν, τους ανάβουν τα καντήλια, τα θυμιατίζουν, τα λειτουργούν, τα πανηγυρίζουν. Η ζωή, οι λύπες και οι χαρές, οι γάμοι και τα βαφτίσια, τα πανηγύρια μέσα στον ετήσιο κύκλο είχαν σημείο αναφοράς πολλά  τέτοια εκκλησάκια. Κτίσματα μικρά, απλά  χωρίς  φτιασίδια και περιττά  στολίδια, προσιτά, προσαρμοσμένα στην ανθρώπινη κλίμακα, γι' αυτό και φιλικά και αγαπημένα.

   Αλήθεια  ποιά θα ήταν  η εικόνα  της ελληνικής υπαίθρου  χωρίς  τις λευκές αυτές πινελιές  που διακόπτουν ευχάριστα  το πράσινο των Σποράδων, το βαθυγάλαζο του Αιγαίου, τους κάμπους της Κρήτης ή τα σύνορα των Δωδεκανήσων; Σκαρφαλωμένα πάνω σε βράχια και σε πλαγιές σαν παλαιοί βιγλάτορες σημαίνουν  την ώρα  του εσπερινού και της πρωινής Θείας Λειτουργίας, αφήνοντας να κυματίζει δίπλα  στο ταπεινό καμπαναριό μια γαλανόλευκη σημαία ελληνική.
   Οι  Άγιοι Απόστολοι στο γεφύρι  του Κοντού, είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα ξωκλήσια  της Αιγινήτικης φύσης αφού βρίσκεται σε ένα σημείο όπου καθημερινά περνούν από εκεί οι διερχόμενοι ντόπιοι, επισκέπτες, παραθεριστές,προσκυνητές ανηφορίζοντας προς  Άγιο Νεκτάριο, Μεσαγρό, Αφαία, Αγία Μαρίνα. Το βλέμμα σου δεν μπορεί να μην συναντήσει το όμορφο ναΰδριο  με το ψηλό καμπαναριό και τα κυπαρίσια, ολόλευκο και καθαρό να στέκει στην άκρη  του δρόμου και να  υπενθυμίζει στους διερχόμενους  ότι ο  τόπος είναι ιερός και αγιοβάδιστος.
    Ο περιποιημένος αυλόγυρος μαρτυρεί  την αγάπη και την φροντίδα  των γειτόνων  του.
   Αναφέρεται πως παλαιότερα  ο ναός αυτός  μαζί με  τα διπλανά σπιτάκια αποτελούσαν ένα μικρό  μοναστηράκι  που ακολουθούσε  το παλαιό ημερολόγιο.
Φωτογραφίες  των μαθητών: Ηλία Γαλάνη και Βίκυς Κουνάδη

Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ο Άγιος Πέτρος μας υποδέχεται στο Σφεντούρι.

 Φωτογραφίες: Φωτεινή  Γιωτάκη από το Fb

 Με τη μεγάλη εορτή των Αγίων Αποστόλων μας αποχαιρετά ο ιδιόρυθμος φετινός Ιούνιος. Σήμερα Δευτέρα   29 Ιουνίου  γιορτή των δύο κορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. πανηγυρίζει  ένα από τα πολλά εκκλησάκια του Σφεντουρίου. 
 Το γαληνεμένο κάτασπρο εκκλησάκι καλωσορίζει τον επισκέπτη και τον κάτοικο  του χωριού. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο  του οικισμού και η εικόνα του ανακουφίζει το διαβάτη που έχει περπατήσει στον ανηφορικό δρόμο. Παλιά όμως, τώρα ο δρόμος - εδώ και χρόνια - επιτρέπει  την πρόσβαση με αυτοκίνητο.

   Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα χαρακτηριστικό νησιώτικο εκκλησάκι, ποτισμένο από άκρη σε άκρη με τον ασβέστη. Οι γραμμές  του λιτές ξεκάθαρες, χωρίς πολλά  παραθύρια και εξωτερικά ψιμύθια. Στέκεται διακριτικά στην άκρη του δρόμου και κοιτά  με  δέος  τη αντικρινή χερσόνησο των Μεθάνων και το Αγκίστρι.
   Ο  Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα πολλά εκκλησάκια  του χωριού. Στο Σφεντούρι δεν υπάρχει ενοριακός ναός και οι λατρευτικές ανάγκες  των κατοίκων καλύπτονται από τον ιερέα  της γειτονικής Πέρδικας, όπου εκκλησιαστικά ανήκει το Σφεντούρι.


Τοποθέτηση σημαίας στις Λαούσες.

 Μια ελληνική σημαία μεγάλων διαστάσεων τοποθέτησαν σήμερα πάνω στο μεγάλο νησί των Λαουσών Κυψελιώτες ψαράδες. Η σημαία διαστάσεων 6 x 2 μέτρα τοποθέτησαν σε πλαίσιο και κατόπιν στήριξαν στα βράχια στη νότια πλευρά  του νησιού που κοιτά  προς την Αίγινα.
 Οι επιβάτες  των διερχόμενων πλοίων θα αντικρίζουν το Εθνικό σύμβολο πάνω στο νησί. Ωστόσο για όλους εμάς αυτή  η τοποθέτηση έρχεται να μας θυμίσει  ότι στο χώρο αυτό τον Απρίλιο του 1941 Γερμανικά στούκας  βύθισαν το αντιτορπιλικό  "ΥΔΡΑ"  το οποίο κείτεται  στο βυθό της περιοχής. Είναι το σημείο όπου παλαιότερα είχε στηθεί ένα μικρό μνημείο  για να αποδοθεί τιμή στο πλήρωμα  του "ΥΔΡΑ".
Τις φωτογραφίες μας έστειλε ο κ. Κώστας Πούντος. Τη στιγμή της τοποθέτησης το διερχόμενο πλοίο "Απόλλων Ελλάς" απέδωσε τιμές με συνεχείς  σφυριγμούς.

Οι Άγιοι Απόστολοι στον Ποριατάδο της Κυψέλης.

    Εορτή Αγίων Αποστόλων με το  ξωκλήσι  που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων στην περιοχή Ποριατάδο της Κυψέλης.

   Από  τα λιγότερο γνωστά  ξωκκλήσια  της περιοχής της  Κυψέλης μια που είναι σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του βουνού της Δραγωνέρας, κρυμμένο στην κυριολεξία μέσα στο πράσινο.


   Μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά στον Ποριατάδο, στους πρόποδες του βουνού Δραγωνέρα στα ανατολικά της Κυψέλης, βρίσκεται  το άγνωστο από τους πολλούς ξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων που εορτάζει  στις 30 Ιουνίου. Το σημείο είναι πανέμορφο, εκεί  στραγγίζει το νερό που κατεβαίνει από το βουνό, γι' αυτό στην περιοχή υπάρχουν αρκετές στέρνες και πηγάδια.
   Το εκκλησάκι είναι απλό - απέριττο, γνήσιο δείγμα νησιώτικου κτίσματος, κάτασπρο, θολωτό  συντροφεύεται από ένα κυπαρίσσι στο ιερό του. Κοντά του βρίσκεται και το άλλο μεγαλύτερο ξωκκλήσι της Ανάληψης. Για όσους θέλουν να σκαρφαλώσουν μέχρι εκεί θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που φτάνει μέχρι την παλιά ταβέρνα "Κελάρι". Από κει βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων.
   Από το σημείο αυτό πηγάζει και διασχίζει  την Κυψέλη και το Λεόντι ο χείμαρρος  του Ποριατάδου ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου. Παλαιότερα ο χείμαρρος αυτός είχε προκαλέσει καταστροφές εξαιτίας  της μεγάλης ποσότητας νερού που "κατέβαζε".

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

"Φλόγα και άνεμος" του Στέφανου Δάνδολου.

 Εκείνη ήταν φλόγα και εκείνος άνεμος. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Χίο. Εκείνη, η Κυβέλη, είχε έρθει για να δώσει τέσσερις παραστάσεις προερχόμενη από τη Σμύρνη. Συναντήθηκαν στο θέατρο. Εκείνος ο Γεώργιος Παπανδρέου πήγε μόνος  του στο Θέατρο την πρώτη βραδιά. Από εκείνο το βράδυ πήγαινε κάθε βράδυ. Τελικά η Κυβέλη έδωσε 12 παραστάσεις στη Χίο.
Έτσι ξεκίνησε η θυελλώδης ερωτική σχέση  της Κυβέλης και του Γεωργίου Παπανδρέου που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή τους μέχρι το τέλος.

Η ζωή των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων του θεάτρου και της πολιτικής και η μεταξύ τους σχέση είναι το θέμα  του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Στέφανου Δάνδολου που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Τετάρτη 24 Ιουνίου στην αυλή του εστιατορίου "Κάππος έτσι". Το βιβλίο παρουσίασε ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα του διάβασε η κ. Στέλλα Πάσχα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ψυχογιός".

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Αποχαιρετισμός στον ναυτικό πράκτορα Αλέκο Τσουρού από τη Saronic Ferries



Η οικογένεια της Saronic Ferries αποχαιρέτισε με ιδιαίτερα συγκινητικά λόγια στο προφίλ της στο Fb, τον ναυτικό πράκτορα Αλέκο Τσουρού, έναν ακάματο άνθρωπο  που όργωνε καθημερινά το λιμάνι και έδινε τον καλύτερο εαυτό στην υπηρεσία  των επιβατών και των πλοίων.
Από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες της  προβλήτας  των πλοίων του Σαρωνικού, συνέδεσε το όνομα  του αλλά κυρίως το πρόσωπό του με τα πλοία  της γραμμής. Από νωρίς το πρωί στο λιμάνι, να προλάβει την πρώτη αναχώρηση, χειμώνα – καλοκαίρι μέχρι αργά το βράδυ μέσα στο κουβούκλιο (καμπίνα)  των εκδοτηρίων να φροντίζει  για  την έκδοση των εισιτηρίων και να κοιτά  με τρυφερότητα τα «πλοία του». Από την ίδια θέση αποχαιρέτισε και τα παλαιότερα πλοία  της γραμμής για τα οποία  έκοψε εκατομμύρια εισιτηρίων. Εποχές με πολλά καθημερινά δρομολόγια. Εποχές δύσκολες με ανελέητο ανταγωνισμό και εκείνος πάντα  στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Χθες το  πρωί  το αυτοκίνητο που μετέφερε  τη σορό του μπήκε για τελευταία φορά στο γκαράζ  του «Αχαιού». Ακολούθως έκανε μια βόλτα σε όλη την αποβάθρα  για τελευταία φορά, εκεί που ο  ίδιος έδινε  τον καθημερινό αγώνα  του και κάτω από τα βλέμματα των πληρωμάτων των πλοίων «Αχαιός» και «Ποσειδών Ελλάς» και τα συνοδευτικά σφυρίγματα  των πλοίων η πομπή διέσχισε το λιμάνι και ξεκίνησε  την πορεία  για  την τελευταία κατοικία  του Αλέκου.
Όσοι βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο λιμάνι παρακολούθησαν το συγκινητικό ξόδι που επιφύλαξε η οικογένεια  της Saronic Ferries στον άξιο εργάτη της. Κάτω από τους λυπηρούς ήχους των πλοίων που τόσο αγάπησε ο Αλέκος  σάλπαρε για το μεγάλο και αιώνιο ταξίδι του.
Σχετικά  το σημείωμα  της Saronic Ferries

"Με λύπη θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το περασμένο Σάββατο έφυγε από κοντά μας ένας πολύ στενός συνεργάτης, ο αξιαγάπητος Αλέκος Τσουρούς.
Ο Αλέκος ήρθε στο μεγάλο Λιμάνι τη δεκαετία του ’80 και έμαθε τη δουλειά του Πράκτορα από τους παραδοσιακούς του χώρου στην Ακτοπλοϊα εκείνης της δεκαετίας.
Ως κεντρικός πράκτορας στον Πειραιά, έγινε αμέσως μέλος της οικογένειας της Saronic Ferries, από την ίδρυση της το 2013.
Ηταν καθημερινά ο πρώτος “επισκέπτης” του ντόκου στην Πύλη Ε8, από το χάραμα.. Αυτός καλημέριζε τους κουλουράδες, τα πρωινά πληρώματα και όσους επιβάτες ταξίδευαν με αυτά, τους φορτηγατζήδες και τις αλλαγές βάρδιας των Λιμενικών. Πρόσχαρος, δραστήριος, επιβλητικός! “Εφυγε” το Σάββατο το πρωί... Έφυγε νωρίς, πριν την ώρα του, εδώ στο μεγάλο λιμάνι, μετά από 35 χρόνια καθημερινής παρουσίας. Εκφράζουμε τη θλίψη μας αλλά και τη συμπαράσταση μας στην οικογένεια του κυρ - Αλέκου, ενός ιδιαίτερα αγαπητού μας φίλου και συνεργάτη, που όλοι όσοι ταξιδεύουν επανηλειμμένα με τα πλοία για Αίγινα (όποια και αν είναι αυτά) τον έχουν συναντήσει στην προβλήτα να φωνάζει, να “μιλάει με τα χέρια“, να εξυπηρετεί με απαράμιλλη ταχύτητα τον κόσμο και να διανύει - κυριολεκτικά - χιλιόμετρα εντός του λιμανιού, από πλοίο σε πλοίο και από αναχώρηση σε αναχώρηση, για να φροντίσει την κάθε φόρτωση, να βοηθήσει τον κάθε επιβάτη και να καλωσορίσει κάθε λεωφορείο με γκρουπ επισκεπτών, μιας και αυτά αποτελούσαν ειδικότητα του!
Αλέκο, Καλό ταξιδι .. !!"


Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Ένα δώρο από την "Οδό Αιγίνης"

 Ο "Απόλλων"  δίνει μάχη με τα κύματα του σορόκου έξω από το λιμάνι του Πειραιά. Η όμορφη μέσα από την αγριάδα του καιρού εικόνα αποθανατίστηκε πριν από μερικά χρόνια από επιβάτη άλλου πλοίου και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Αυτή  την εικόνα τυπωμένη σε καμβά πρόσφερε η "Οδός Αιγίνης" στο πλήρωμα και τον άξιο καπετάνιο κ. Παναγιώτη Μακαρατζή ως μια μικρή ευχαριστία για  τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν ιδιαίτερα την εποχή του χειμώνα  που τα κύματα της σοροκάδας θεριεύουν και οι άξιοι ναυτικοί μας αγωνίζονται να μην διακοπεί η επικοινωνία του νησιού με το μεγάλο λιμάνι.

Ένα ελάχιστο δώρο που συνοδεύεται από τις ευχές μας για καλά και γαλήνια ταξίδια.


Ήρθαν τα νέα σχολικά βιβλία.

 Παλιά  υπήρχε η παροιμία :"Των φρονίμων τα παιδιά  πριν πεινάσουν μαγειρεύουν". Λέμε παλιά γιατί σήμερα λίγοι επικαλούνται  τη λαϊκή σοφία.

  Θυμηθήκαμε αυτή τη  φράση με την παραλαβή των νέων σχολικών βιβλίων. Ήδη στα σχολεία της Αίγινας  έχουν διανεμηθεί τα καινούργια βιβλία  για  την επόμενη σχολική  χρονιά. 

Τα τελευταία  χρόνια αυτό έχει παγιωθεί και τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία από τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς. Κάτι που οφείλεται στην οργάνωση της σχετικής  υπηρεσίας και  στον υπολογισμό  της παραγγελίας  των νέων βιβλίων με βάση  τα αποθέματα της προηγούμενης χρονιάς.



Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

"Φλόγα και άνεμος", βιβλιοπαρουσίαση στο "Κάππος έτσι"

Στην αυλή του εστιατορίου "Κάππος έτσι" θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 24  Ιουνίου και ώρα 20.30  η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Στέφανου Δάνδολου : "Φλόγα και άνεμος". Ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται τη θυελλώδη σχέση της μεγάλης πρωταγωνίστριας του Θεάτρου Κυβέλης και του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας και αποσπάσματα θα διαβάσει η κ. Στέλλα Πάσχα.
Τη παρουσίαση διοργανώνει το Κέντρο Τύπου Αίγινας.

Στον Άι Γιάννη στο Πεύκο.


  
   Eορτάζει σήμερα 24 Ιουνίου η όμορφη εκκλησούλα που βρίσκεται κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου αιωνόβιου πεύκου, ο  Άι - Γιάννης. Γι' αυτό οι παλαιότεροι  Κυψελιώτες την ονόμαζαν   "στον Άι- Γιάννη στο πεύκο". Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον του Ιωάννου του Προδρόμου και εορτάζει στις 24 Ιουνίου. Ημέρα που σε πολλά σημεία της Ελλάδας ανάβουνε φωτιές ή γίνεται το έθιμο του Κλήδονα. Σήμερα φωτιές δεν επιτρέπονται ιδιαίτερα  σε  υπαίθριους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Το εκκλησάκι απολαμβάνει την ευλάβεια των κατοίκων που διαμένουν γύρω του αλλά και πολλών Κυψελιωτών. Σήμερα πολλές οικογένειες φροντίζουν την καθαριότητά και τη συντήρησή του όπως η οικογένεια Μούρτζη και Χατζόπουλου. Η συνήθεια αυτή, είναι πολύ παλαιά και ριζωμένη στους κατοίκους  των νησιών, το συναντάμε από παλιά  στην Παλιαχώρα. Οικογένειες να έχουν υπό την προστασία τους ένα ξωκλήσι, να το καθαρίζουν να το ευπρεπίζουν και να το πανηγυρίζουν.

Χθες  Τρίτη απόγευμα στον εσπερινό, πολλοί Κυψελιώτες τίμησαν τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ανάμεσά  τους πολλά μικρά παιδιά αλλά  και ο πρώην Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δ. Μούρτζης, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Γ. Μούρτζης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Κυψέλης κ. Μ.Γιαννούλης.
 
      Ο  βυζαντινός ήχος του Εσπερινού συνόδευσε τον ήλιο που έδυε εκείνη την ώρα χαρίζοντας αγαλλίαση στους προσκυνητές, ενώ οι ψαλμωδίες χάνονταν μέσα στη μικρή ποταμιά. Η θέα από το προαύλιο της εκκλησούλας φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Λεοντίου, ενώ η ίδια βρίσκεται πάνω από το μικρό ποταμάκι που ξεκινά από τον Ποριατάδο και καταλήγει στο Λεόντι.
      Σήμερα ο ναός έχει επεκταθεί κατά  το συνήθη τρόπο σε αυτές  τις περιπτώσεις  προς τα δυτικά . Στο εσωτερικό του και ιδιαίτερα στο παλαιότερο τμήμα του διακρίναμε τόξα από πέτρα όπως αυτά που βλέπουμε σε εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας.
    Μια  χρήσιμη πληροφορία που αντλήσαμε από την κ. Διασενού είναι ότι το παλαιό κτίσμα φέρει σαν έτος ανέγερσής του το έτος 1880 και ότι το ναΰδριο αυτό είχε υπάρξει και ενοριακός ναός για όσο διάστημα ο μεγάλος ναός της Κυψέλης ήταν κατεστραμμένος.







Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Ένας Αιγινήτης στην Προεδρική Φρουρά.

  
  Μόνο συγκίνηση και βαθειά χαρά μπορεί να προκαλεί η εικόνα ενός παλαιού σου μαθητή που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία σε ένα τέτοιο επίλεκτο σώμα, στην Προεδρική  φρουρά. Ο Αναστάσης Παπαδάκης περάτωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην  Αρχιτεκτονική Σχολή του Βόλου, έχει ήδη ασχοληθεί με το αντικείμενο  των σπουδών του.
 Έχει μελετήσει κτίρια και κατοικίες  της Αίγινας και παρουσίασε τη μελέτη  του για  το Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης σε ειδική εκδήλωση  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης. Το 2018 ήταν υπεύθυνος του Πολιτιστικού τομέα  του Φεστιβάλ  Φιστικιού και υπεύθυνος της  διοργάνωσης της μεγάλης έκθεσης προς  τιμήν του Δημήτρη Πικιώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας.


Του ευχόμαστε να έχει καλή θητεία και να τιμά πάντα  την Ελλάδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αίγινα.