Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

"Βροχερό - σποριάτη και καρπερό" θέλουμε τον Οκτώβρη. Καλό μήνα!

                                              

Φωτογραφία: Έφη Αξιώτη

  Ο Οκτώβριος μας καλημέρισε σήμερα.  Ο γλυκός μήνας  που σφραγίζει το φθινόπωρο με  τα γιασεμιά του, τις πρώτες ψύχρες, τη γιορτή του  Άi - Δημήτρη και την επέτειο  της 28ης.
   Στην επαρχία αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη νέα σπορά τη στιγμή που ο μούστος βράζει νωχελικά μέσα στα βαρέλια. Οι  πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ πληρώθηκαν (;), τα σχολεία προσπαθούν να βρουν το ρυθμό  τους, το νέο πρόγραμμα των καναλιών είναι σε δράση, ενώ τα θέατρα ετοιμάζονται  για τις πρεμιέρες τους. Οι νοικοκυρές τακτοποιούν τα καλοκαιρινά  και τα πρώτα φούτερ κάνουν  βραδινές εμφανίσεις. Όλοι πλέον στον πυρετό της προετοιμασίας  για το χειμώνα παρά το γεγονός ότι κάποιοι αμετανόητοι συνεχίζουν τα θαλάσσια μπάνια.

   Εμείς  όμως πιστοί στο λαογραφικό  ραντεβού μας κάθε αρχή νέου μήνα με τη βοήθεια  της αείμνηστης Λίνας Μπόγρη- Πετρίτου ας καλωσορίσουμε τούτο το μήνα κι  ας δούμε τις συνήθειες και τα τερτίπια του έτσι όπως τα έχει καταγράψει ο σοφός λαός μας στις παροιμίες.
     Οι παροιμίες μαρτυρούν  τις δουλειές  τις συνήθειες και τις ασχολίες του μήνα.
    Ας  υποδεχτούμε  το νέο μήνα ρίχνοντας μια ματιά  στο καλαντάρι του, όπως με πολύ επιμέλεια έχει συνθέσει η κ. Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου  στο βιβλίο της "Τα λέμε και στην Αίγινα"

"Οκτώβριος, δέκατος μήνας του Γρηγοριανού (νέου), ημερολογίου.  Έχει 31 ημέρες. Στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο, όταν ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου, ο μήνας που πήρε την όγδοη θέση, ονομάστηκε Οκτώβριος  (λατινικά octo= οκτώ), και με το ίδιο όνομα έμεινε μέχρι σήμερα, που είναι ο δέκατος μήνας στη σειρά.
Δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, και μήνας της σποράς. Γι’ αυτό ο λαός τον έχει ονομάσει Σποριάτη.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σακιά δεν έκανες.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες, τρία καλά δεν έκανες.
Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι.-
Τον λένε επίσης Βροχάρη, για τις βροχές που χαρίζει στους γεωργούς.
-Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός.
-Τα σταφύλια τρυγημένα, και τα σκόρδα φυτεμένα. 
-Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
(Με τη λέξη «κουδούνια», ονομάζουν όσα μικρά τσαμπιά των αμπελιών ή και της κληματαριάς έχουν αργήσει να ωριμάσουν στον καιρό τους και γίνονται τον Οκτώβρη μήνα).
Τις ίδιες ημέρες, ο καιρός θεωρείται ιδανικός για την σπορά των κουκιών.
-Του Άι Λουκά, σπείρε κουκιά (18 Οκτώβρη). 
Τον λένε και Αγιοδημητριάτη, από τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, όπου και αναφέρεται στις καλές ημέρες, την ίδια περίοδο.
-Του Άι Δημητράκη, το μικρό καλοκαιράκι. 
Αυτή η καλοκαιριάτικη αναλαμπή δίνει  την ευκαιρία στους ανθρώπους της υπαίθρου να προλάβουν να οργώσουν, να σπείρουν, να ετοιμαστούν για το χειμώνα, να κατεβάσουν τα κοπάδια στα χειμαδιά.
Η παράδοση θέλει την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου να ανοίγουν τα κρασοβάρελα, με το καινούριο κρασί.
Ο λαός έχει χρονικό σύνορο τους δύο Άγιους, στρατηλάτες, καβαλάρηδες, που χωρίζουν μετεωρολογικά το χρόνο, (σε χειμερινό και θερινό), ανάλογα και με τις ασχολίες των ανθρώπων της υπαίθρου.
-Του Άι Δημητρού, μέσα το κρεβάτι, του Άι Γιωργιού, έξω το κρεβάτι.
Τους έχουν τόσο πολύν τιμήσει στην πατρίδα μας, που οι Δημήτρηδες, συναγωνίζονται τους Γιώργηδες!
Η μεγαλύτερη εγγύηση για την καλοκαιρία είναι τα χρυσάνθεμα, που ανθίζουν αυτή την εποχή, γι’ αυτό τα λέμε και «αγιοδημητριάτικα».
Η παράδοση λέει για τα χρυσάνθεμα πως νοιάζονταν πολύ τον Οκτώβρη, όταν τον έβλεπαν θλιμμένο να τριγυρίζει κάτω από τα γυμνά δέντρα, καθώς έπεφταν και τα τελευταία τους φύλλα, τις ζεστές ημέρες που χάνονταν, τον ουρανό που συχνά ήταν συννεφιασμένος. Έτσι αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Θεό να τα αφήσει να ανθίζουν τον Οκτώβρη, για να του διώχνουν τη θλίψη!
Ανάλογα με τον καιρό, σε πολλά μέρη ξεκινά το λιομάζωμα.
-Το Οκτωβριανό το λάδι, άλλος μήνας δεν το κάνει.
Στα χρόνια της παιδικής ανεμελιάς, με το πρώτο ψιλόβροχο, τα πρωτοβρόχια, τρέχαμε παρέες παρέες και, πιασμένοι από τα χέρια σε κύκλο, τραγουδούσαμε:
«Βρέχει, βρέχει, ψιχαλίζει και το μάρμαρο ποτίζει.

  Και ο ποντικός χορεύει και η γάτα μαγειρεύει…».

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το κελάρι του Κωλέτζη στην Κυψέλη. 

Οι "ΤΡΩΑΔΕΣ" του Ευρυπίδη στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας. Παράσταση από τη Ράλλειο Σχολή Πειραιά.

Το 2ο  Γυμνάσιο Αίγινας παρουσιάζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 μ. μ. την παράσταση "ΤΡΩΑΔΕΣ"  του Ευρυπίδη σε μετάφραση Μ. Κακογιάννη στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Η παράσταση έρχεται στην Αίγινα στα πλαίσια  της συνεργασίας  των σχολείων και των πολιτιστικών ανταλλαγών και με την σύμπραξη του Γραφείου Πολιτιστικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και απευθύνεται στο κοινό της Αίγινας.

Η τραγωδία αναφέρεται στην ιστορία της ολοκληρωτικής καταστροφής της Τροίας από τους Αχαιούς  και στους εξευτελισμούς που υπέστησαν οι γυναίκες της πόλης από τους κατακτητές με φόντο τα συντρίμμια  της Τροίας.
Ο δεκαετής Τρωϊκός πόλεμος  έχει τελειώσει και οι γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης από τους Έλληνες. Πρόσωπα  του έργου, η Εκάβη που μόλις έχει χάσει τον άντρα και τους γιούς της και στη διάρκεια  του έργου θα χάσει και τον εγγονό της, ενώ η Ανδρομάχη μαθαίνει πως οι Αχαιοί αποφάσισαν να σκοτώσουν το μικρό της γιο Αστυάνακτα.

Η τραγωδία είναι σπαραχτικά επίκαιρη. Αναφέρεται στα δεινά  του πολέμου, στην προσφυγιά, στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, στο σεβασμό της  ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Διδασκαλία: Μικαέλα Δανά.
Παίζουν οι: Βαλαβάνη Νεκταρία, Γεωργακά Δέσποινα, Γεωργακά Παναγιώτα, Γεωργικοπούλου Μάγδα, Ελστέρν Ασπασία, Λάτου Μαρία, Ξένου Ειρήνη, Πολυκανδριώτη Μαρίλια

Σιουρδάκη Τάνια, Τζιαμπαζίδου Άννα Μαρία, Τσιπόγλου Βιολέτα

 

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τα "ακιδογραφήματα" στην Παλαιά Χώρα, η πειρατεία και τα δεινά αιώνων, στην εκδήλωση της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


Τα  "ακιδογραφήματα" που συναντάμε  στην Παλαιά Χώρα σε τοίχους εκκλησιών και όχι μόνο, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.
Ομιλητής της εκδήλωσης ο φιλόλογος - συγγραφέας κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια αλλά και στη σημασία των επιγραφών αυτών που ανήκουν σε ανώνυμους κατοίκους της περιοχής, ιστορικά καλύπτουν τα χρόνια κατοίκησης του λόφου και αναφέρονται είτε σε ιστορικά γεγονότα είτε στα δεινά  που υπέστη ο τόπος από τις επιδρομές, τις λεηλασίες και τις σφαγές.

Ανορθόγραφα χαράγματα τα περισσότερα από αυτά μαρτυρούν την καθημερινότητα αλλά και τα προβλήματα των ανθρώπων, το βιοτικό επίπεδο και τις ανάγκες τους. Ο ομιλητής αναρωτήθηκε αν υπάρχουν κάποια από αυτά ακόμα και παρότρυνε τα μέλη της Ομάδας στην καταγραφή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο θέμα της πειρατείας που μάστιζε επί αιώνες τα ελληνικά νησιά και στην παρουσία ακόμα και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Αίγινα.

Ακολούθησε συζήτηση κατά  την οποία  τοποθετήθηκαν ο αρχιερατικός επίτροπος Αίγινας π. Νικόλαος Γαρυφάλλου, ο αρχιτέκτων - μηχανικός κ. Ιωάννης Δέδες, ο νομικός κ. Ιωάννης Χαρτοφύλακας και ο πρόεδρος της Δημόσιας Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος.

Ένας αξιοσημείωτος αριθμός θεατών παρακολούθησε την εκδήλωση ανάμεσα τους  ο π. Νικόλαος Γαρυφάλλου,  η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαίρη Κουκούλη, ο πρόεδρος της Δημ. Βιβλιοθήκης κ. Γ. Καλόφωνος πρόεδροι και εκπρόσωποι Συλλόγων όπως η κ. Φλώρα Αλυφαντή και η κ. Βίλμα Σινάνογλου, εκπαιδευτικοί ανάμεσα  τους ο πρώην Λυκειάρχης κ. Βολιώτης.






 

Αποχαιρετώντας το Σεπτέμβριο με πολύ ζέστη και μεγάλη επιβατική κίνηση.

Μπορεί να ήταν ο τελευταίο Σαββατοκύριακο  του Σεπτεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε πολλούς Αθηναίους, Πειραιώτες και όχι μόνο να βρουν την ευκαιρία και να κάνουν "μίνι" διακοπές, εκμεταλλευόμενοι  τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η χθεσινή ημέρα αλλά και η σημερινή θύμιζαν Ιούλιο με πολύ κόσμο να κάνει τη βόλτα του στην παραλία, να απολαμβάνει το μπάνιο του και να ρεμβάζει στα καφέ και τα ουζερί.
Πολλά τουριστικά λεωφορεία αλλά και Ι.Χ. με αποτέλεσμα οι πληρότητες στα πλοία  της γραμμής να είναι αυξημένες.
Ο  Σεπτέμβριος κλείνει με σημαντική επιβατική κίνηση και αποδεικνύει ότι πλέον το καλοκαίρι καλά κρατεί.

Οι φωτογραφίες είναι από το λιμάνι της Αίγινας, ώρα 15.30 όπου πολλοί επιβάτες και οχήματα επιβιβάζονται ταυτόγχρονα στα πλοία "ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΛΛΑΣ" και "ΝΗΣΟΣ ΑΙΓΙΝΑ".
 

 

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Άγιος Κυριακός στο Σφεντούρι, εορτάζει σήμερα.

                                    

Όμορφος μέσα στη λευκή του απλότητα ο ναός  του Αγίου Κυριάκου στο Σφεντούρι της Πέρδικας  που εορτάζει σήμερα  29 Σεπτεμβρίου. Ο ναός βρίσκεται μετά  το κοιμητήριο  της Πέρδικας καθώς ο δρόμος ανηφορίζει προς το Σφεντούρι κοντά  στην οικία  Μαυρακάκη.

Είναι οικοδομημένος τη δεκαετία  του '70  και αυτό μαρτυρείται από την κατάστασή του. Είναι ο μοναδικός ναός  στο νησί που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Κυριάκο.  

Μια μικρή όαση που η απλότητα του λευκού και οι ξεκάθαρες  γραμμές  της αρχιτεκτονικής  των μικρών εκκλησιών της υπαίθρου, βασιλεύουν στην Αιγινήτικη γη.

Μικρές  πινελιές  παράδοσης και λαϊκής ευσέβειας στον καμβά  της Αιγινήτικης γης.

Επιγραφές, χαράγματα, ακιδογραφήματα στην Παλαιά Χώρα. Θέμα της σημερινής εκδήλωσης στο Λαογραφικό Μουσείο.


 Επιγραφές, χαράγματα, ακιδογραφήματα στους τοίχους των εκκλησιών και των κτισμάτων της Παλαιάς Χώρας, μαρτυρούν την ιστορία, τα πάθη, τις λεηλασίες και τις κατακτήσεις, την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα ενός  τόπου που κατοικήθηκε για δέκα συνεχείς αιώνες και δέχθηκε πολλές επιδρομές.

Για αυτά  τα τεκμήρια θα μιλήσει απόψε στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας ο φιλόλογος, ερευνητής και συγγραφέας κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος. 

Ώρα εκδήλωσης 19.30. Είσοδος ελεύθερη.

Διοργάνωση: Ομάδα Προστασίας     Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Αθλητική ημέρα στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας με ομαδικά και ατομικά αθλήματα.


 Μια αθλητική ημέρα σε ένα σχολείο είναι πάντα μια ευκαιρία για να ασχοληθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες περισσότερο με τα αθλήματα που αγαπούν. Βόλεϋ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο αλλά και σκάκι και πίνγκ - πόνγκ είχαν την τιμητική τους στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου σήμερα Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ημέρα που από το Υπουργείο Παιδείας καθορίστηκε ως ημέρα αθλητισμού.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την προβολή ενός μικρού βίντεο - αφιερώματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με Έλληνες Ολυμπιονίκες να μιλούν για την αξία και σημασία  του αθλητισμού.

Η ηλιόλουστη ημέρα βοήθησε κατά πολύ για να διεξαχθούν τα αθλήματα  στο γήπεδο και στους ανοιχτούς χώρους του σχολείου. Την προετοιμασία, την οργάνωση και τη διεκπεραίωση των αθλημάτων είχε η γυμνάστρια κ. Λαμπρινού Αθανασία.








Ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας την Κυριακή 29/9

Η τελευταία για  το μήνα Σεπτέμβριο δωρεάν ξενάγηση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο από το Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου,  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 11.30 π. μ.

Χώρος συγκέντρωσης  στην αυλή του Μουσείου.



 

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Προσευχή και λιτάνευση της εικόνας της Χρυσολεόντισας για τη λύση της ανομβρίας.

Είναι παράδοση που έρχεται από τις δεκαετίες  του προηγούμενου αιώνα οι Αιγινήτες να καταφεύγουν στην Παναγία τη Χρυσολεόντισσα για να προσευχηθούν προκειμένου να σταματήσει η ανομβρία που ταλαιπωρεί τον τόπο. Σε παλαιές φωτογραφίες απεικονίζεται το γεγονός με τους πιστούς να λιτανεύουν την εικόνα περπατώντας από το μοναστήρι μέχρι την πόλη. Και άλλες τόσες φορές η Παναγιά εισάκουσε  τα αιτήματα και οι προσευχές έφεραν αποτέλεσμα και πολύ βροχή.

Σήμερα Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, που η Εκκλησία εορτάζει την μετάσταση  του λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, πολλοί ιερείς λειτούργησαν γι΄αυτό το σκοπό στο μοναστήρι της Παναγιάς αναπέμποντας δεήσεις και ικετήριες ευχές για τη λύση της ανομβρίας. Μαζί τους ένα μεγάλο πλήθος πιστών, ιδιαίτερα νέων που συνεχίζουν την πίστη και τις παραδόσεις μας. Άνθρωποι που ασχολούνται με  την κτηνοτροφία κι έχουν μικρές καλλιέργειες.

Η ευχή όλων μας είναι γρήγορα να αποκατασταθεί η ισορροπία στο κλίμα μας και να επιστρέψουμε σε μια κλιματική κανονικότητα αφού προηγουμένως σκεφθούμε σοβαρά τις περιβαλλοντικές ευθύνες μας και τις συνέπειες των επιλογών και των πράξεων μας.

Η Παναγιά γίνεται και πάλι καταφύγιο και απάνεμο λιμάνι, έτοιμη να δεχθεί τις ικεσίες μας και να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας.



Φωτογραφίες: Γραφείο τύπου Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.





 

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Παλαιά Χώρα και η μετάσταση του Αγίου Ιωάννη σύμφωνα με την παράδοση.

  

 


     Σήμερα η Εκκλησία  εορτάζει την Μετάσταση  του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, o Ιωάννης σε βαθειά γεράματα πέθανε στην Έφεσο και τάφηκε έξω απ' αυτή. Αλλά μετά από μερικές ήμερες, όταν οι μαθητές του επισκέφθηκαν τον τάφο, βρήκαν αυτόν κενό. Η Εκκλησία μας, λοιπόν, δέχεται ότι στον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου συνέβη ότι και με την Παναγία μητέρα Του. Δηλαδή, ο Ιωάννης ναι μεν πέθανε και ετάφη, αλλά μετά τρεις ημέρες αναστήθηκε και μετέστη στην αιώνια ζωή, για την οποία ο ίδιος, να  λέει σχετικά: «Ὁ ἔχων τὸν υἱὸν ἔχει τὴν ζωήν, ὁ μὴ ἔχων τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὴν ζωὴν οὐκ ἔχει» (Α' επιστολή Ιωάννου, ε' 12). Εκείνος, δηλαδή, που είναι ενωμένος μέσω της πίστης με το Χριστό και τον έχει δικό του, έχει την αληθινή και αιώνια ζωή. Εκείνος, όμως, που δεν  έχει τον Υιό του Θεού, να έχει υπ’ όψιν του πως δεν έχει και την αληθινή και αιώνια ζωή.
    
   Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου  στην Παλαιά Χώρα είναι από  τους μεγαλύτερους ναούς της Παλιαχώρας.
    Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λόφου και ίσως γι' αυτό δεν είναι και τόσο γνωστός στους επισκέπτες και περιπατητές του τόπου εφόσον χρειάζεται περισσότερος κόπος για να φθάσεις έως εκεί ακολουθώντας το νότιο μονοπάτι.
Αρκετοί είχαν την άποψη ότι ο Ιωάννης δεν πέθανε, αλλά μετατέθηκε στην άλλη ζωή, όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας. Αφορμή γι' αυτή την άποψη έδωσε το γνωστό ευαγγελικό χωρίο, Ιωάννου κα’ 22. Όμως, ο αμέσως επόμενος στίχος κα' 23 διευκρινίζει τα πράγματα.


  Μια συστάδα πεύκων προστατεύει το ναό. Κάτω από τα πεύκα αυτά υψώνεται ο όμορφος ασύμμετρος ναός που ξεχωρίζει από  τους υπόλοιπους ναούς της Παλιαχώρας για τον τρούλο του. Είναι ο δεύτερος ναός μετά την Επισκοπή που έχει τρούλο κι αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει.
   Η βάση του τρούλου είναι οκταγωνική και ο τύπος του ναού είναι βυζαντινού ρυθμού αλλά όπως σημειώνει ο κ. Σ. Δημητρακόπουλος ελεύθερου σταυρού. Ιδιαίτερα η βόρεια κεραία έχει ενσωματωθεί σε ένα προστατευτικό τοίχο. Αρχιτεκτονικά ο ναός ομοιάζει με τις εκκλησίες  των Ταξιαρχών του Ελλάνιου Όρους και του Αγίου Δημητρίου Ασωμάτων.
   Ο ναός πιθανολογείται ότι κτίστηκε ανάμεσα στο 1376 και 1400 και σε αυτό πέρα από τη μορφολογία του συνηγορεί και η κτητορική επιγραφή πάνω σε πωρόλιθο που φυλάσσεται στο Μουσείο της Αίγινας. Κτήτορας σύμφωνα με την επιγραφή αναφέρεται  ο Καταλανός αυθέντης της Αίγινας Πέτρος Β΄Φαδρίγος (1376 - 1380)
    Στο εσωτερικό  του ναού όπου διακρίνεται ο σταυροειδής ρυθμός συναντάμε αξιόλογες τοιχογραφίες. Το 1966 συνεργείο ζωγράφων και συντηρητών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προέβη σε συγκράτηση και συντήρηση μερικών τοιχογραφιών.
   Εντύπωση επίσης προκαλεί  στο εξωτερικό  του ναού ο προαύλειος χώρος με τα πεζούλια και ο πρωτο - βυζαντινός κιονίσκος. 
    Το μέγεθος του ναού, ο διάκοσμος, οι επιγραφές, το κωδωνοστάσιο, η κτητορική επιγραφή, το προαύλιο, η "πολυτέλεια" του τρούλου και η καλή κατάσταση  του ναού μαρτυρούν  την οικονομική κατάσταση των κτητόρων αλλά και της ιδιαίτερης φροντίδας που έλαβε ο ναός  στους αιώνες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

   Οι φωτογραφίες προέρχονται από την τελευταία ανάβαση  στην Παλιαχώρα της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

   Τα  στοιχεία για  το ναό προέρχονται από το βιβλίο: "Χριστιανική Αίγινα" του κ.Σοφοκλή Δημητρακόπουλου.


Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

"Με αφορμή κάποια ακιδογραφήματα της Παλαιάς Χώρας" εκδήλωση από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.


Η  "Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας" διοργανώνει το Σάββατο  28 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, εκδήλωση με θέμα:
"Με αφορμή κάποια ακιδογραφήματα της Παλαιάς Χώρας" με ομιλητή το φιλόλογο συγγραφέα κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο.

Τα χαράγματα, οι επιγραφές, τα ακιδογραφήματα στα εναπομείναντα κτίσματα και τους ναούς της Παλαιάς Χώρας μαρτυρούν πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, τις ασχολίες, τις χαρές και τις λύπες, τις καταστροφές, τους πολέμους, και τις επιδρομές που δέχθηκε ο πολύπαθος τόπος στους δέκα αιώνες κατοίκησης του λόφου από τους παλαιούς Αιγινήτες.

Είσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Πανηγυρίζει η "μικρή" Μυρτιδιώτισσα στην πόλη της Αίγινας.

 



 


Η μικρή εκκλησία  της Παναγίας  της Μυρτιδιώτισσας στην πόλη της Αίγινας εορτάζει αύριο Τρίτη 24  Σεπτεμβρίου.  

Καλά κρυμμένο μέσα στα στενά δρομάκια της πόλης βρίσκεται το πέτρινο βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ανηφορίζοντας την οδό Αριστοφάνους  από το Κέντρο Τύπου στο λιμάνι. Το μικρό εκκλησάκι πανηγυρίζει   στη μνήμη της εύρεσης της εικόνας της Παναγίας μέσα στις Μυρτιές στο νησί των Κυθήρων. Η εικόνα στο προσκυνητάρι είναι παμπάλαιη και ιστορική.

  Το  οικοδόμημα του ναού εντυπωσιάζει για την αρχιτεκτονική και την καλαισθησία του. Με  Αιγινήτικο πουρί χτισμένη η Εκκλησιά που διαθέτει έναν όμορφο συμμετρικό τρούλο ο οποίος πατά πάνω σε τετράγωνη βάση. Ο ρυθμός  του ναού παρά  το μικρό μέγεθος του είναι βυζαντινός και άνετα παραπέμπει στις μικρές εκκλησιές  της περιοχής της Πλάκας και του Θησείου των Αθηνών.

Ομολογουμένως πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα
που ξαφνιάζει  τον ανυποψίαστο διαβάτη και επισκέπτη  της Αίγινας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  που μας έδωσε η αείμνηστη Άννα Χάνου την εκκλησία  την έκτισε ο Νικήτας Βογιατζής παππούς  του συζύγου της Κώστα Χάνου, ως τάμα γιατί η γυναίκα του ήταν άρρωστη από καρκίνο.

   Η εκκλησία είναι ανοιχτή καθημερινά (από τις ελάχιστες εκκλησίες που παραμένουν ανοιχτές καθημερινά στο νησί μας) και αποτελεί  προσκύνημα για τους διαβάτες και  τους εργαζόμενους της πόλης.
   Απολαμβάνει τη φροντίδα και την περιποίηση των κατοίκων  που διαμένουν στα γύρω στενά. Διοικητικά ανήκει στην ενορία του Αγίου Νικολάου.
   Είναι προσκυνηματικός ναός και  η λειτουργία του επιβλέπεται από Συμβούλιο διορισμένο από τον οικείο Μητροπολίτη.