Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Η μεγάλη αγκαλιά της Θεοδώρας από την Κυψέλη της Αίγινας.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα "Ιστολόγιο ελευθερίας"  στο Face book του κ. Κώστα Ζουρδού, ανιψιού της Θεοδώρας Λαμπρινούδη (εικονίζονται μαζί στην πρώτη φωτογραφία). Ανατρέξτε στο ιστολόγιο όπου θα βρείτε πολύ νοσταλγικές και συγκινητικές από στιγμές από τη ζωή της οικογένειας.
Μπορεί η αυλή στο μικρό σπιτάκι στη Κυψέλη να ήταν πολύ μικρή αλλά ξεχείλιζε από ανθρωπιά και χαρά. Εκεί γεννήθηκε και μεγάλωσε η Θεοδώρα μαζί με τα αδέλφια της, μέλος μιας μεγάλης οικογένειας όπως συνηθιζόταν τότε. Η Θεοδώρα έφυγε νωρίς από την Αίγινα. Ήταν τότε που πολλοί επέλεγαν την εσωτερική μετανάστευση προς Πειραιά  για να βρουν μια καλύτερη ζωή, κυρίως να βρουν δουλειά  για να ζήσουν.
Η Θεοδώρα έφυγε κι αυτή από την αγαπημένη της Κυψέλη και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Αγία Σοφία στον Πειραιά, όπου παντρεύτηκε τον Νίκο και απέκτησε την μοναδική της κόρη την Μαριάνθη.

Εκεί τη γνωρίσαμε. Στην Αγία Σοφία. Κι από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της γνωριμίας μας, μιας που η ίδια και ο σύζυγός της ήταν από παλιά φίλοι με τον πατέρα μου, από τα χρόνια  της νεανικής ζωής τους στην Κυψέλη.

Θα θυμόμαστε τη Θεοδώρα με  την απέραντη καλοσύνη της, το μόνιμο χαμόγελο στα  χείλη της, την ανοιχτοσύνη  και το μεγαλείο της καρδιάς της, τη φιλόξενη διάθεση της και  το γάργαρο γέλιο της.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε δίπλα στην αγαπημένη κόρη της - μοναχή στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Μαψού Κορινθίας.

Η είδηση του θανάτου της, μπορεί να ήρθε με καθυστέρηση κάποιων ημερών στην Αίγινα, ωστόσο μας γέμισε θλίψη. Θλίψη μαζί και προβληματισμό διότι φεύγουν όλοι εκείνοι που η χαρά  ήταν μόνιμα καρφωμένη στο πρόσωπο τους, αν και περνούσαν δύσκολα και είχαν αντιμετωπίσει μεγάλες φουρτούνες. Φεύγουν όλοι εκείνοι που μας χαμογελούσαν!!!

Σήμερα δύσκολα συναντάς άνθρωπο να χαμογελά. Άλλωστε δεν υπάρχει και η σχετική πλατφόρμα που να το επιτρέπει ή να  το καταγράφει........................
Περισσότερα στη σελίδα  στο Face book "Ιστολόγιο ελευθερίας".




 

Οι Άγιοι Απόστολοι στο Ποριατάδο της Κυψέλης.

      

    Εορτή Αγίων Αποστόλων με το  ξωκλήσι  που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Αποστόλων στην περιοχή Ποριατάδο της Κυψέλης.

   Από  τα λιγότερο γνωστά  ξωκλήσια  της περιοχής της  Κυψέλης μια που είναι σκαρφαλωμένο στους πρόποδες του βουνού της Δραγωνέρας, κρυμμένο στην κυριολεξία μέσα στο πράσινο.


   Μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά στον Ποριατάδο, στους πρόποδες του βουνού Δραγωνέρα στα ανατολικά της Κυψέλης, βρίσκεται  το άγνωστο από τους πολλούς ξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων που εορτάζει  στις 30 Ιουνίου. Το σημείο είναι πανέμορφο, εκεί  στραγγίζει το νερό που κατεβαίνει από το βουνό, γι' αυτό στην περιοχή υπάρχουν αρκετές στέρνες και πηγάδια.
   Το εκκλησάκι είναι απλό - απέριττο, γνήσιο δείγμα νησιώτικου κτίσματος, κάτασπρο, θολωτό  συντροφεύεται από ένα κυπαρίσσι στο ιερό του. Κοντά του βρίσκεται και το άλλο μεγαλύτερο ξωκκλήσι της Ανάληψης. Για όσους θέλουν να σκαρφαλώσουν μέχρι εκεί θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που φτάνει μέχρι την παλιά ταβέρνα "Κελάρι". Από κει βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων.
   Από το σημείο αυτό πηγάζει και διασχίζει  την Κυψέλη και το Λεόντι ο χείμαρρος  του Ποριατάδου ο οποίος καταλήγει στο λιμάνι του Λεοντίου. 
Παλαιότερα ο χείμαρρος αυτός είχε προκαλέσει καταστροφές εξαιτίας  της μεγάλης ποσότητας νερού που "κατέβαζε".

Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Οι Άγιοι Απόστολοι στο γεφύρι του Κοντού.

                                                   

   Μια μεγάλη εορτή αυτή των Αγίων Αποστόλων. Άλλο ένα μεγάλο ξωκλήσι πανηγυρίζει από αυτά  που μετρούν μέσα  στην καθημερινότητά μας.
   Αναπόσπαστη ψηφίδα  της εικόνας της  ενδοχώρας  του νησιού  της Αίγινας αλλά  και της ακτογραμμής  της είναι  η παρουσία πολλών όμορφων μικρών εκκλησιών. Τα  ξωκλήσια στην ελληνική ύπαιθρο στα  βουνά ή στα νησιά μας είναι σημεία αναφοράς  της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Οικογένειες  ή ολόκληροι οικισμοί είχαν και έχουν  υπό  την προστασία  τους το μικρό ξωκλήσι  της αυλής τους. Του διορθώνουν  τους σοβάδες, μερεμετίζουν τις πεζούλες του, αλλάζουν τα κεραμίδια όταν στάζουν, τα ασβεστώνουν, τους ανάβουν τα καντήλια, τα θυμιατίζουν, τα λειτουργούν, τα πανηγυρίζουν. Η ζωή, οι λύπες και οι χαρές, οι γάμοι και τα βαφτίσια, τα πανηγύρια μέσα στον ετήσιο κύκλο είχαν σημείο αναφοράς πολλά  τέτοια εκκλησάκια. Κτίσματα μικρά, απλά  χωρίς  φτιασίδια και περιττά  στολίδια, προσιτά, προσαρμοσμένα στην ανθρώπινη κλίμακα, γι' αυτό και φιλικά και αγαπημένα.

   Αλήθεια  ποια θα ήταν  η εικόνα  της ελληνικής υπαίθρου  χωρίς  τις λευκές αυτές πινελιές  που διακόπτουν ευχάριστα  το πράσινο των Σποράδων, το βαθυγάλαζο του Αιγαίου, τους κάμπους της Κρήτης ή τα σύνορα των Δωδεκανήσων. Σκαρφαλωμένα πάνω σε βράχια και σε πλαγιές σαν παλαιοί βιγλάτορες σημαίνουν  την ώρα  του εσπερινού και της πρωινής Θείας Λειτουργίας, αφήνοντας να κυματίζει δίπλα  στο ταπεινό καμπαναριό μια γαλανόλευκη σημαία ελληνική.
   Οι  Άγιοι Απόστολοι στο γεφύρι  του Κοντού, είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα ξωκλήσια  της Αιγινήτικης φύσης αφού βρίσκεται σε ένα σημείο όπου καθημερινά περνούν από εκεί οι διερχόμενοι ντόπιοι, επισκέπτες, παραθεριστές,προσκυνητές ανηφορίζοντας προς  Άγιο Νεκτάριο, Μεσαγρό, Αφαία, Αγία Μαρίνα. Το βλέμμα σου δεν μπορεί να μην συναντήσει το όμορφο ναΰδριο  με το ψηλό καμπαναριό και τα κυπαρίσσια, ολόλευκο και καθαρό να στέκει στην άκρη  του δρόμου και να  υπενθυμίζει στους διερχόμενους  ότι ο  τόπος είναι ιερός και αγιοβάδιστος.
    Ο περιποιημένος αυλόγυρος μαρτυρεί  την αγάπη και την φροντίδα  των γειτόνων  του.
   Αναφέρεται πως παλαιότερα  ο ναός αυτός  μαζί με  τα διπλανά σπιτάκια αποτελούσαν ένα μικρό  μοναστηράκι  που ακολουθούσε  το παλαιό ημερολόγιο.
 
                                        

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στο φανάρι του Μπούζα.

 


           Καθώς ο ζεστός Ιούνιος εκπνέει η γιορτή  των Αγίων Αποστόλων έρχεται να μας θυμίσει  πω ςτα πανηγύρια του καλοκαιριού αρχίζουν με πρώτο αυτό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
  Από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της   Αίγινας. Από τα πιο αγαπημένα ξωκλήσια της Αίγινας. Τόπος και σημείο αναφοράς ενός νησιού, μιας καθημερινής διαδρομής, μιας κοντινής απόδρασης.   Χώρος τέλεσης μυστηρίων. Σημείο χαράς και ρεμβασμού.
    Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι το πανέμορφο ξωκλήσι που συναντά το βλέμμα του ταξιδιώτη καθώς το πλοίο πλησιάζει προς το λιμάνι της Αίγινας. ένα γραφικό εκκλησάκι σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Εκείνης που πολλοί πρόσφυγες από τα κατεστραμμένα Ψαρά το 1822 κατέφυγαν στην γαλήνια αγκαλιά της Αίγινας. Και μεγαλούργησαν με την εργατικότητά τους και το φιλο- πρόοδο του χαρακτήρα τους. Μέσα στην εκκλησούλα ο απλός προσκυνητής θα διαβάσει πάνω από την πόρτα του ιερού ότι το μικρό τέμπλο είναι προσφορά της κοινότητας των Ψαριανών στην Αίγινα τα χρόνια εκείνα. Ένα από τα πολλά έργά τους, όπως και ο πρώτος φάρος που είχαν τοποθετήσει στον Αη - Νικόλα το Θαλασσινό. 
 
     Σήμερα το ναΰδριο έχει αποκατασταθεί  με τέτοιον τρόπο που αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική του αλλά και η μαστοριά και ομορφιά της Αιγινήτικης Πέτρας.
 Ο ναός μαζί με τον εμβληματικό φάρο του "Μπούζα" και παλαιότερα με το σπίτι  του φαροφύλακα που υπήρχε ανάμεσα στο φάρο και την εκκλησία, αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο, μοναδικής ομορφιάς και αξίας.
   Σήμερα η εκκλησία των Πέτρου και Παύλου μαζί με το μοναχικό φάρο κατευοδώνουν τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες της Αίγινας, ενώ ο προαύλιος χώρος  τους είναι  αγαπημένος χώρος περιπάτου και ρεμβασμού.
   Στην επόμενη φωτογραφία αποτυπώνεται  στη σειρά  το σύνολο των κτισμάτων. Ο φάρος, το φαρόσπιτο και η εκκλησία χωρίς ίχνος οικοδομής  στο βάθος. Εξαιρετική φωτογραφία που αναρτήθηκε  στο διαδίκτυο.  
 

Λειτουργία Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Ο  Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 23  και  την Κυριακή 24 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν δύο ξεναγήσεις (με δωρεάν συμμετοχή)  για το κοινό της Αίγινας.

Είχε προηγηθεί καθαρισμός και ευπρεπισμός των αιθουσών του Μουσείου από το Δήμο Αίγινας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας.

Τέλος είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι ξεκίνησε ήδη η λειτουργία  του Μουσείου για το επόμενο χρονικό διάστημα με την τοποθέτηση υπαλλήλου από το Δήμο Αίγινας. Να σημειώσουμε ότι το Μουσείο ήταν επισκέψιμο έως τις 31 /12 /2023.

Είναι και πάλι ανοικτό  για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και φίλους της Αίγινας.

Σχετική ανακοίνωση για τις ώρες και ημέρες λειτουργίας του θα υπάρξει από το Δήμο Αίγινας.


 

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Μια λαμπερή παράσταση από τη Σχολή χορού της κ. Μαρίας Γιαννοπούλου.

Είναι μεγάλη χαρά να βλέπεις τόσο μεγάλο αριθμό παιδιών να ασχολείται με τις τέχνες. Παιδιά κάθε ηλικίας να αφιερώνουν δημιουργικό χρόνο για να μυηθούν στις τέχνες και τον πολιτισμό μας.

Και ο λόγος  τούτη τη φορά  για  τη μεγάλη και λαμπερή παράσταση που παρουσίασε η σχολή χορού της κ. Μαρίας Γιαννοπούλου  στο γήπεδο του μπάσκετ την περασμένη Τετάρτη  26 Ιουνίου.
Με κεντρικό θέμα την ιστορία  του Αλλαντίν τα χορευτικά σύνολα  της σχολής μας μετέφεραν στον κόσμο της Ανατολής, του παραμυθιού και της μαγείας  της. Εξαιρετικά οργανωμένη παράσταση, δεμένη κράτησε το ενδιαφέρον των εκατοντάδων θεατών που πλημμύρισαν στην κυριολεξία  το χώρο, αμείωτο ως το τέλος.

Τεχνική, πλαστικότητα στις κινήσεις, μέτρο, έκφραση, ρυθμός, πειθαρχία χαρακτήρισαν κάθε στιγμή της παράστασης. Μεγάλοι πρωταγωνιστές τα  χρώματα, οι μουσικές, η φρεσκάδα των χορευτών.

Οι χορογραφίες ήταν της κ. Μαρίας Γιαννοπούλου. Συμμετείχε  ο κ. Βαγγέλης Πιτσιλός.









 

Το "Saga Farmann" στην παλαιά προβλήτα του λιμανιού της Αίγινας.

Εντυπωσιακό μαζί και λιτό στη ναυπηγική γραμμή του το πλοίο Saga Farmann που κατέπλευσε την προηγούμενη Τετάρτη στο λιμάνι της Αίγινας και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 28/6. Το πλοίο κατασκευασμένο από βελανιδιά και πεύκο είναι ένα πιστό αντίγραφο που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκ.

Εντυπωσιάζει η κατασκευή του και η  μορφή του πλοίου που διαφέρει κατά πολύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει.
Μετά το ταξίδι του ποταμούς της Ευρώπης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, διέσχισε  το Αιγαίο, στάθμευσε σε πολλά νησιά και κατέληξε στο Σαρωνικό όπου πραγματοποίησε στάσεις στην Ύδρα και τον Πόρο. Τελευταίος σταθμός η Αίγινα, απ' όπου θα αποπλεύσει με προορισμό το Φλοίσβο.



 

"Ανακαλύπτοντας τον Ισπανόφωνο πολιτισμό" από την Ομάδα "Περί Γραμμάτων και Ευ Ζην"


 Την Παρασκευή 28 Ιουνίου και ώρα 20.00 πραγματοποιείται στην αίθουσα  της Ομάδας "Περί Γραμμάτων και Ευ Ζην"  η δεύτερη ομιλία για τον Ισπανόφωνο πολιτισμό με θέμα  τη Λογοτεχνία.

Ομιλητής ο κ. Νεκτάριος Παύλου, καθηγητής ξένων γλωσσών.

Η αίθουσα βρίσκεται επί της οδού  Στρατηγού Πετρίτη 25, στην πόλη της Αίγινας.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Ξεκινούν από την Πέμπτη 27 Ιουνίου οι ηλεκτρονικές εγγραφές στα Λύκεια.

 



Ξεκινούν από αύριο Πέμπτη 27 Ιουνίου και ώρα  07.00  το πρωί η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εγγραφής στο Λύκειο.
Οι γονείς  - κηδεμόνες  των μαθητών και μαθητριών έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν τα παιδιά  τους στο Λύκειο μέχρι την Παρασκευή 7 Ιουλίου και ώρα 23.59 μ. μ.
Η εγγραφή γίνεται με  την εισαγωγή στην πλατφόρμα https://e-eggrafes.minedu.gov.gr

ή μέσω της διαδικτυακής πύλης: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-ananeose-eggraphes-se-geniko-kai-epaggelmatiko-lukeio

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Έναρξη του πρώτου πρωϊνού δρομολογίου από και προς Αίγινα

 
 
Από αυτή την εβδομάδα έχει  ξεκινήσει το πρώτο πρωϊνό δρομολόγιο από Αίγινα  προς Πειραιά  και αντίστροφα,  έτσι όπως συνηθίζεται  τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρώτη αναχώρηση  συμβατικού πλοίου είναι στις 07.45. Το πλοίο δεν διανυκτερεύει όπως συνέβαινε μέχρι πέρσι, αλλά  έρχεται  από Πειραιά έχοντας αναχωρήσει στις 06.00 !!!

 Έτσι λοιπόν τις καθημερινές η πρώτη αναχώρηση από Πειραιά είναι στις 06.00 και από Αίγινα στις 07.45 εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

 

Στον Άι Γιάννη στο πεύκο, στην Κυψέλη.

                                     

Φωτογραφία από την κ. Καλλιρρόη Μπέση.

 Eόρτασε χθες Δευτέρα  24 Ιουνίου η όμορφη εκκλησούλα που βρίσκεται κάτω από τη σκιά ενός μεγάλου αιωνόβιου πεύκου, ο  Αι - Γιάννης. Γι' αυτό οι παλαιότεροι  Κυψελιώτες την ονόμαζαν   "στον Αι- Γιάννη στο πεύκο". Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον του Ιωάννου του Προδρόμου και εορτάζει στις 24 Ιουνίου. Ημέρα που σε πολλά σημεία της Ελλάδας ανάβουν φωτιές ή γίνεται το έθιμο του Κλήδονα. Σήμερα φωτιές δεν επιτρέπονται ιδιαίτερα  σε  υπαίθριους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Το εκκλησάκι απολαμβάνει την ευλάβεια των κατοίκων που διαμένουν γύρω του αλλά και πολλών Κυψελιωτών. Σήμερα πολλές οικογένειες φροντίζουν την καθαριότητά και τη συντήρησή του όπως η οικογένεια Μούρτζη και Χατζόπουλου. Η συνήθεια αυτή , είναι πολύ παλαιά και ριζωμένη στους κατοίκους  των νησιών, το συναντάμε από παλιά  στην Παλιαχώρα. Οικογένειες να έχουν υπό την προστασία τους ένα ξωκκλήσι, να το καθαρίζουν να το ευπρεπίζουν και να το πανηγυρίζουν.
      Η θέα από το προαύλιο της φθάνει μέχρι τη θάλασσα του Λεοντίου, ενώ η ίδια βρίσκεται πάνω από το μικρό ποταμάκι που ξεκινά από τον Ποριατάδο και καταλήγει στο Λεόντι.
      Σήμερα ο ναός έχει επεκταθεί κατά  το συνήθη τρόπο σε αυτές  τις περιπτώσεις  προς τα δυτικά . Στο εσωτερικό του και ιδιαίτερα στο παλαιότερο τμήμα του διακρίναμε τόξα από πέτρα όπως αυτά που βλέπουμε σε εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας.
    Μια  χρήσιμη πληροφορία που αντλήσαμε από την κ. Διασενού είναι ότι το παλαιό κτίσμα φέρει σαν έτος ανέγερσής του το έτος 1880 και ότι το ναΰδριο αυτό είχε υπάρξει και ενοριακός ναός για όσο διάστημα ο μεγάλος ναός της Κυψέλης ήταν κατεστραμμένος.

 
                                            
  

    
     


   

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ο πανέμορφος "ΘΕΟΛΟΓΟΣ Β ΙΙ" στο λιμάνι της Αίγινας.

Ένα σύγχρονο αμφίδρομο έδεσε στη μια το μεσημέρι στο λιμάνι της Αίγινας. Ο "Θεολόγος Β. ΙΙ"  είναι ένα πανέμορφο και σύγχρονο πλοίο - αμφίδρομο με μεγάλη χωριτικότητα οχημάτων στο γκαράζ του και ήρθε, ναυλωμένο από τη Saronic Ferries" για τη σημερινή ημέρα προκειμένου να συνδράμει στην επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου. Το πλοίο είναι κατασκευής 2018!!!  και από το 2019 βρίσκεται στη νησίδα Ρεβυθούσα ανάμεσα στη Σαλαμίνα και τα Μέγαρα.
Το μέγεθος, ο τύπος, αλλά και η ομορφιά  του πλοίου τράβηξαν το ενδιαφέρον και τα βλέμματα των επιβατών των άλλων πλοίων αλλά και των περαστικών στο λιμάνι που έσπευσαν να το φωτογραφίσουν.
Είναι ίσως η πρώτη φορά  που τέτοιου τύπου πλοία προσεγγίζουν και δένουν στο λιμάνι της Αίγινας. Να ευχηθούμε να έχει καλά ταξίδια σήμερα και γιατί όχι να το ξαναδούμε στο λιμάνι μας.