Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021
Μεγάλες οι δυσκολίες για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Άρθρο του αρχιμ. Νεκτάριου Δαρδανού.
Πολλές οι εικόνες του Ασώτου.
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021
Ξερολιθιές στη γη της Αίγινας.
Ποια πλοία θα μας ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι.
Το πλοίο "Αντιγόνη" σε παλαιότερη φωτογραφία του στο Πέραμα με το παλαιό του όνομα.
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζουν και οι δηλώσεις για δρομολόγηση και φέτος (κάτι τέτοιο είχαμε δει και πέρσι χωρίς βεβαίως να ευοδωθεί η δρομολόγηση τους) δύο πολύ γνωστών και αγαπημένων πλοίων της γραμμής.
Το καλοκαίρι λοιπόν δεν είναι μακριά και ας ευχηθούμε να έχουμε ικανό αριθμό πλοίων ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι προορισμοί στον Αργοσαρωνικό.
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
Τότε που η παραλία της Αίγινας είχε δέντρα.
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε έχουν αναρτηθεί σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο, κυρίως σε προσωπικές σελίδες στο Face book των Γρηγόρη Συριώτη, Νεκτάριου Κουκούλη, Αννίτας Λεούση -Χαρτοφύλακα κ.αλ.
Ηλιοβασιλέματα του Φλεβάρη.
Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021
Χωρίς πλοία και αύριο Πέμπτη 25/2 η Αίγινα.
Χωρίς πλοία και αύριο η Αίγινα αλλά και όλα τα νησιά της Ελλάδος, λόγω της συνέχισης της απεργίας των πλοίων όπως αποφάσισε η ΠΕΜΕΝ και στηρίζουν όλα τα Ναυτεργατικά Σωματεία για 24 ώρες ακόμα, μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 25/ 2.
Απεβίωσε η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Χριστοφόρου Αίγινας
Απεβίωσε η ηγουμένη της Ιεράς Μονής του Αγίου Χριστοφόρου Αιγίνης Δωροθέη μοναχή. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Πέμπτη 24/2 και ώρα 10.00 π.μ. προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Εφραίμ
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021
Ο "κλαδευτής" Φλεβάρης και ο Άγιος Πολύκαρπος.
Ταυτισμένος με την καλλιέργεια του αμπελιού είναι ο μήνας που διανύουμε. Ο Φεβρουάριος ονομάζεται και κλαδευτής επειδή οι αμπελουργοί ξεκινούν το κλάδεμα των αμπελιών.
«Κάποια χρονιά που στ’ αμπέλια η σοδειά ήτανε φτωχική και το κρασί λιγοστό, τρία απ’ τα παιδιά του γέρο- Χρόνου, ο Γενάρης, ο Φλεβάρης κι ο Μάρτης, είπανε να κάνουνε σιρμαγιά με το κρασί τους, και να το βάλουνε σ’ ένα μεγάλο βαρέλι. Και για να είναι όλα σωστά και νοικοκυρεμένα βάλανε τρεις κάνουλες να παίρνει ο καθένας από τη δική του, για να μη «ρίχνει» τους άλλους! Πρώτος έριξε το κρασί του στο βαρέλι ο Φλεβάρης, έβαλε την κάνουλα κάτω κάτω, επειδή ήτανε ο πιο κοντακιανός και ζήτησε να τραβήξει πρώτος.
Όταν έγινε γνωστή η καλλιέργεια της
φυστικιάς, ο ενθουσιασμός για την καινούργια καλλιέργεια και η υπόσχεση για
μεγαλύτερο εισόδημα, ώθησαν πολλούς παραδοσιακούς Αιγινήτες αμπελουργούς να εγκαταλείψουν τα αμπέλια
τους και να στραφούν στην καλλιέργεια της φιστικιάς. Έτσι λοιπόν χάλασαν τα εύφορα αμπέλια και στη
θέση τους φύτρωσαν οι φιστικιές. Σιγά –
σιγά η καλλιέργεια των αμπελιών
περιορίστηκε.
Σήμερα στο νησί υπάρχουν ελάχιστα αμπέλια,
στην Κυψέλη, στο Λεόντι, στους Αγίους, στο
Μεσαγρό, στα μικρά χωριουδάκια γύρω από το Όρος, στο Λιβάδι και τη Χλόη.
Έτσι χάθηκαν οριστικά κάποιες τοπικές ποικιλίες.
Την εποχή της μεγάλης παραγωγής στην Αίγινα
ευδοκιμούσαν διάφορα είδη σταφυλιών. Όπως:
Α.
Τα Σαββατιανά που ήταν άσπρα και τα έκαναν εξαγωγή.
Β.
Οι ροϊδίτες που ήταν δύο ειδών, οι
σκούροι, οι επιτραπέζιοι και οι άλλοι που έδιναν το ροζέ κρασί.
Γ.
Τα φιλέρια που ήταν νόστιμα μαύρα
σταφύλια επιτραπέζια όπως το ροζακί, ο σιδερίτης και τα αρωματικά μοσχάτα και
αυγουλάτα.
Δ.
Τα σιρίτια που γίνονταν κληματαριές, τα
πρώιμα αποστολιάτικα και τα όψιμα σιφαγγιά.
Ε.
Όπως και λίγη μα εκλεκτή σταφίδα για να φτιάχνουν οι Αιγινίτισσες νοικοκυρές,
το γλυκό του κουταλιού και τη ξερή σταφίδα για το χειμώνα.
Γιάννης Μαγκλής. Από την Κάλυμνο στην Αίγινα.
Ένας λογοτέχνης που τίμησε με την παρουσία και τη δημιουργία την Αίγινα, είναι ο Καλύμνιος στην καταγωγή Γιάννης Μαγκλής. Ένας συγγραφέας όχι και τόσο πολύ γνωστός στο πλατύ κοινό που όμως ερχόμενος στην Αίγινα συνδέθηκε φιλικά με τον Νίκο Καζαντζάκη που τότε ζούσε στο νησί και έγραφε ακατάπαυστα. Ο Νίκος Καζαντζάκης στάθηκε για αυτόν πνευματικός καθοδηγητής και πρότυπο, που τον επηρέασε πολύ στο συγγραφικό του έργο.
Η Αίγινα σημάδεψε τον νεαρό Γιάννη Μαγκλή. Η εργασία του σε σφουγγαράδικα πριν έρθει στην Αίγινα, τον έκαναν να αισθάνεται οικεία και φιλικά στη νέα του κατοικία που οι άνθρωποι του και εδώ ασχολούνταν δυναμικά με το σφουγγάρι.Όμως στην Αίγινα γεννιέται και συγγραφικά αφού το 1940 από την Αίγινα εμφανίζεται για πρώτη φορά στα γράμματα. Εδώ στην Αίγινα επίσης κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εντάσσεται στο ΕΑΜ και συμμετείχε στην Αντίσταση.
Για το συγγραφικό του έργο απέσπασε πολλά κρατικά βραβεία
Αξίζει να διαβάσουμε το σύντομο βιογραφικό που παραθέτουμε στη συνέχεια.
Ο Γιάννης Μαγκλής γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Ο πατέρας του, άλλοτε κτηματίας στη Μικρασία, ήταν υποδιευθυντής ελληνοαγγλικής εταιρείας εμπορίας σφουγγαριών. Στη γενέτειρά του ο Γιάννης Μαγκλής τέλειωσε το Γυμνάσιο και εργάστηκε σε νεανική ηλικία στα σφουγγαράδικα.
Από το 1926 και για δυόμισι χρόνια εργάστηκε σε αποθήκη επεξεργασίας σφουγγαριών, όπου διακρίθηκε και στάλθηκε από την εργοδότρια εταιρεία εσωτερικός σε λύκειο της Χάβρης της Γαλλίας για να συμπληρώσει τις γνώσεις του. Μετά την ολοκλήρωση των εκεί σπουδών του προάχθηκε σε υποδιευθυντή του παρισινού υποκαταστήματος. Κατά τα χρόνια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα στράφηκε με ενδιαφέρον στη μελέτη Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας.
Το 1933 πήρε μετάθεση στη γενέτειρά του και λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας προσβλήθηκε από φυματίωση, ασθένεια που εγκαινίασε τις μακρόχρονες περιπέτειες της υγείας του.
Το 1937, κατά τη διάρκεια νέας μετάθεσής του στην Αίγινα γνωρίστηκε με το Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος στάθηκε πνευματικός οδηγός και συμπαραστάτης του. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχθηκε στο Ε.Α.Μ. ως υπεύθυνος αρχικά στην περιφέρεια της Αίγινας και στη συνέχεια στην Κηφισιά ως διαφωτιστής. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου έφυγε για το βουνό και μετά την ανακωχή επέστρεψε στην Κάλυμνο, ξαναρχίζοντας να δουλεύει στα σφουγγαράδικα. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1940 από την Αίγινα, με τη δημοσίευση της συλλογής διηγημάτων Οι κολασμένοι της θάλασσας, για την οποία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του περιοδικού Νεοελληνική Λογοτεχνία. Συνέχισε να γράφει με παραίνεση του Καζαντζάκη, ο οποίος του υπέδειξε και να μεταφράσει στα ελληνικά το γαλλόφωνο έργο του Τόντα Ράμπα. Μετεμφυλιακά ασχολήθηκε επίσης με το θέατρο, γράφοντας έργα και συγκροτώντας ερασιτεχνικούς θιάσους στην Κάλυμνο και τη Ρόδο.
Την ίδια περίοδο (1948 και μετά) η υγεία του παρουσίασε νέα κάμψη, η οποία τον ταλαιπώρησε για εννιά τουλάχιστον χρόνια και οδήγησε σε δύο επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις στο εξωτερικό. Από τότε ζει χωρίς ιδιαίτερες μετακινήσεις και εξακολουθεί να γράφει. Τιμήθηκε με το πρώτο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1958 για το έργο του Τ’ αδέλφια μου οι άνθρωποι και το 1974 για τους Σημαδεμένους), το δεύτερο κρατικό βραβείο μυθιστορήματος (1956 για το Δεν υπάρχουν αμαρτωλοί), το χρυσό μετάλλιο σε δυό ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς θαλασσινού πεζογραφήματος (1988 για τους Κολασμένους της θάλασσας και 1989 για τους Κοντραμπατζήδες του Αιγαίου), το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Καλύμνου (1982) και το Βραβείο της Ακαδημίας Κλασσικής Ποίησης της Γαλλίας (1983). Ο Γιάννης Μαγκλής είναι ένας από τους πολυγραφότερους και πιο δημοφιλείς έλληνες συγγραφείς της μεταπολεμικής περιόδου.
Το έργο του εντάσσεται στην παράδοση της ελληνικής ρεαλιστικής ηθογραφίας, ενώ επιρροές δέχτηκε επίσης από το έργο και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Νίκου Καζαντζάκη. Τη γραφή του χαρακτηρίζουν το απλό ύφος, η αμεσότητα στην έκφραση των συναισθημάτων, η αξιοσημείωτη αφηγηματική δεινότητα και η διαρκής φροντίδα για τη δημιουργία ηρώων που αποτελούν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, καθώς επίσης ο έμμεσος διδακτισμός και το αγωνιστικό πνεύμα.