Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ο Σεπτέμβριος είναι εδώ.


   Κι όμως ο Σεπτέμβριος είναι εδώ. Πολλές ευχές για έναν όμορφο και γλυκό Σεπτέμβρη. Αρχή της Ινδίκτου, του Εκκλησιαστικού έτους. Αρχή πολλών εργασιών. Αλλαγή σκηνικού σε όλα τα επίπεδα. Ένας μήνας που σιγά - σιγά διαμορφώνει το κλίμα για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες του χειμώνα. Πολυτραγουδισμένος λογω μούστου, αλλά και εξαιτίας  της μελαγχολίας  που δημιουργεί σε πολλούς λόγω του τέλους  του καλοκαιριού.
   Σήμερα δημοσιεύουμε το καλαντάρι του μηνός Σεπτεμβρίου έτσι όπως το καταγράφει η κ.Λ.Μπόγρη - Πετρίτου στο βιβλίο της "Τα λέμε και στην Αίγινα"  εμπλουτισμένο με πολλές  πληροφορίες  γύρω από  το μήνα που κάθε χρόνο γίνεται με τον ερχομό του τέλος και αρχή. Τέλος  του καλοκαιριού και αρχή  πολλών εργασιών κυρίως αγροτικών.  
             «Το Σεπτέμβρη στάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε»
 Ο Σεπτέμβρης, ένατος μήνας στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, με 30 ημέρες, και «αρχή της ινδίκτου» για το εκκλησιαστικό έτος, ήταν ο έβδομος μήνας (septem= επτά) στο ρωμαϊκό δεκάμηνο ημερολόγιο. Με την προσθήκη του Ιανουάριου και του Φεβρουάριου στην αρχή του χρόνου πήρε την 9η θέση, αλλά το όνομά του δεν άλλαξε ποτέ.
Για μας ο Σεπτέμβρης είναι ο Τρυγητής, ο Σταυρίτης, ο Άγιος … των σχολείων!
Με τη μεγάλη γιορτή του Σταυρού (14 Σεπτέμβρη), με το έθιμο του Λειδινού (δικό μας και κατάδικό μας), με το μεγάλο πανηγύρι του τρύγου.
Η παράδοση λέει, πως όταν η Αγία Ελένη αναρωτήθηκε πώς θα ξεχωρίσει τον Τίμιο Σταυρό μέσα από το πλήθος τόσων άλλων, μια ξεχωριστή μυρωδιά από ένα αρωματικό φυτό την οδήγησε εκεί που ήταν το αγιασμένο από το Θεϊκό μαρτύριο ξύλο. Ήταν ο βασιλικός, και από τότε το λέμε σταυρολούλουδο. Με τα φουντωτά κλαδάκια του ραντίζει με αγιασμό τους πιστούς ο παπάς. Με τον αγιασμό της ημέρας του Σταυρού και αλεύρι ετοιμάζουν το νέο προζύμι. Βάζουν πάνω του κι ένα κλωνί βασιλικό απ’ αυτά που μοίρασε ο παπάς, και κείνο φουσκώνει από μόνο του!
Την πρώτη φορά που θα ζυμώσουν μ’ αυτό, θα κάνουν πρόσφορο για την εκκλησία.
Τιμάται ο Τρυγητής Σεπτέμβρης από τα χρόνια τα παλιά στον τόπο μας. Στο χυμό των αμπελιών του, το κρασί, έβρισκαν παρηγοριά οι άνθρωποι από τα βάσανα μιας δύσκολης ζωής αλλά και ξεκούραση από τον κάματο της μέρας. Μαζί με το ψωμί και το λάδι ήταν κι αυτό ένα κομμάτι της καθημερινής διατροφής.
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν…», λέει η Παλαιά Διαθήκη.
«Οίνον ουκ έχουσι», λέει η μητέρα του Χριστού, και Εκείνος κάνει το θαύμα στο γάμο της Κανά.
«Τούτο εστί το αίμα μου», λέει στους μαθητές του στο Μυστικό Δείπνο, σηκώνοντας το ποτήρι με το κόκκινο  κρασί.
Ο Όμηρος, ο Αριστοφάνης, ο Κρατίνος με την «Πυτίνη» του, ο Αλκαίος, παλιοί και σύγχρονοι ποιητές μας, λογοτέχνες, ζωγράφοι, ο Αρχέλαος με τη ζωή των βαρελοφρόνων στα σκίτσα του, ο λόγος του Κωστή Παλαμά, προτροπή στους νέους το 1940: «…μεθύστε με τ΄αθάνατο κρασί του ’21».
Ο κάματος του τρύγου δε λογιάζεται βαρύς στον γεωργό:
-Το τραγούδι με τον τρύγο, το Δεκέμβρη παραμύθι.
-Τον Τρυγητή, τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι.
Ανάλογες και οι συμβουλές για τούτο το μήνα της γιορτής των αμπελιών:
-Αυλάκωσε τ ’ αμπέλια  σου να φας γλυκιά σταφίδα.
-Τ’ αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη
  και το καράβι το καλό θέλει καραβοκύρη.
-Του Σταυρού σταύρωνε και δένε κι από νωρίς σε λιμνιώνα (λιμάνι),  συμβούλευαν οι παλιοί ναυτικοί και σταματούσανε τα μακρινά ταξίδια με τα ιστιοφόρα.
Κι αν έρθουν πρώιμα τα πρωτοβρόχια, τότε:
-Το Σεπτέμβρη στάρι σπείρε και στο πανηγύρι σύρε.
-Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο (θα ξαναβγεί χορτάρι στα βοσκοτόπια).
-Βοηθάει ο Άι Γιάννης κι ο Σταυρός, γιομίζει αμπάρι και ληνός.
-Μήνας που δεν έχει ρο ρίξε στο κρασί νερό, γιατί Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, με τις ζέστες τους, θέλουν προσοχή ιδιαίτερη.
-Άλλος σκάφτει και κλαδεύει, κι άλλος πίνει και μεθάει, βγάζει το παράπονό του ο καλός εργάτης για τον επιτήδειο ακαμάτη και καταφερτζή.
Η συμβουλή στο νιο καλλιεργητή:
-Αμπέλι για την αφεντιά σου κι ελιά για τα παιδιά σου.
Και η απορία του μεθυσμένου:
-Κρασί σε πίνω για καλό και συ με πας στον τοίχο.
Θέλει σύνεση το… πιοτί, γιατί
-Είδε ο τρελός το μεθυσμένο και φοβήθηκε.
-Ο τρελός κι ο μεθυσμένος στην ανηφόρα τραγουδάνε.
Γι’ αυτό, ακόμα κι αν
-Αγαπάει ο κάπελας το μεθυσμένο, δεν τον κάνει και γαμπρό!

H "Χριστίνα" του Α.Ωνάση στον Πόρο.



 
    Πηγή: Saronicmagazine.gr
    Στα γαλήνια νερά του Πόρου και συγκεκριμένα στο όμορφο Νεώριο, έριξε άγκυρα σήμερα το μεσημέρι το ιστορικό σκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση “Christina O”.
  To υπερπολυτελές πλοίο του Αριστοτέλη Ωνάση με το οποίο έχουν ταξιδέψει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέης Κέλυ,  ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, η Μέριλιν Μονρόε, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, οι Κένεντι και άλλες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, φιλοξενεί σήμερα  το εγχώριο αλλά και ξένο τζετ σετ.
    Η θαλαμηγός “Cristina O” ήταν το πλωτό παλάτι του Ωνάση από το 1954 ως το 1975 ενώ μετά το θάνατο του η Χριστίνα τη χάρισε στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο η Ελλάδα το άφησε ανεκμετάλλευτο μέχρι που το 1998 αγοράστηκε από τον φίλο της οικογενείας Ωνάση και εφοπλιστή Γιάννη Παπανικολάου.
  Ο Παπανικολάου ξεκίνησε την πλήρη ανακαίνιση του πλοίου η οποία ολοκληρώθηκε το 2001 και από τότε η θαλαμηγός ταξιδεύει τους επισκέπτες της προσφέροντας τους πολυτέλεια και αναψυχή! Ο ιδιοκτήτης της είναι πολύ περήφανος για την διατήρηση του πλωτού θρύλου και ο λόγος που τον οδήγησε στην επένδυση αυτή ήταν οι  ένδοξες μέρες που έζησε στο πλοίο προσκεκλημένος του Έλληνα κροίσου.

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Ξεφυλλίζοντας τις εφημερίδες της Αίγινας.

  Η Αίγινα  των εφημερίδων και  του έντυπου περιοδικού τύπου. Ένας πλούτος  τίτλων, ειδήσεων, γεγονότων από  την κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική και  θρησκευτική ζωή του νησιού έτσι όπως  έχει καταγραφεί στις σελίδες τόσων και τόσων εφημερίδων που εκδίδονταν και κυκλοφορούσαν στο νησί από την εποχή που λειτούργησε το πρώτο τυπογραφείο στην Αίγινα λίγο μετά  την επανάσταση.
   Γνωστοί και άγνωστοι τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών συγκεντρωμένοι στην αίθουσα  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης στα πλαίσια  της έκθεσης που ανοίγει απόψε τις πόρτες της στις 19.00 και θα λειτουργεί καθημερινά έως την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου κάθε απόγευμα 19.00 - 21.00.

  Την Παρασκευή στις 20.30  το βράδυ σε ειδική εκδήλωση ο δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού Saronic magazine  κ. Γιάννης Προβής θα μας ταξιδέψει στις σελίδες  του Αιγινήτικου τύπου από το 1827 έως το 2017.





Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

"Ένας άγγελος την Κυριακή" παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γ.Καλού στον Πόρο.

  Στην μικρή πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην καρδιά του οικισμού του Πόρου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη 24 Αυγούστου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του πρώην υφυπουργού Παιδείας κ. Γιώργου Καλού με τίτλο: "Ένας άγγελος την Κυριακή". Πρόκειται  για μια ποιητική συλλογή από 53 ποιήματα εμπνευσμένα από  τα Ευαγγέλια κάθε  Κυριακής. Η εκδήλωση αυτή ήταν  ενταγμένη στα  "Συνοριακά", πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται με αφορμή τον καθορισμό  των πρώτων συνόρων της ελεύθερης πλέον Ελλάδας από τον Ι.Καποδίστρια στον Πόρο.


      Για το βιβλίο του Γιώργου Καλού μίλησαν:  η δημοσιογράφος κ. Σίλα Αλεξίου, η φιλόλογος και Διευθύντρια του Γυμνασίου Πόρου κ. Βάσω Κογιώνη (η οποία συντόνισε  την εκδήλωση), και ο θεολόγος  Διευθυντής του  2ου  Γυμνασίου Αίγινας κ. Γεώργιος Μπήτρος, ενώ ποιήματα απήγγειλε η σοπράνο κ. Κατερίνα Οικονόμου.
  Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ενώ παρακολούθησαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, ιερείς των ενοριών του Πόρου, ο πρώην Δήμαρχος Τροιζήνας καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Πόρου.
 Ο συγγραφέας και πρώην πολιτικός κ. Γ. Καλός.

Ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γ. Δημητριάδης.
Φωτογραφίες από  το  Poros news.

Ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός στο δάσος της Αφαίας

  Εορτάζει σήμερα και ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός στην Αγία Μαρίνα.
    Το δάσος  της Αφαίας  μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Δεν έδωσε καταφύγιο μόνο στην άφαντη Θεά (Αφαία) που ήρθε από την Κρήτη αλλά  και χώρο για να κτιστεί ένα χαριτωμένο ναΰδριο κρυμμένο και σκεπασμένο από πανύψηλα πεύκα. Είναι ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός γιατί είναι κρυμμένος μέσα στα πεύκα, γιατί πρέπει να ξέρεις  το μονοπάτι για να φθάσεις μέχρι την πόρτα του. 
     Για να φθάσει κάποιος στο εκκλησάκι πρέπει πρώτα να ανέβει ως το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στην Αφαία. Μέσα στο πευκοδάσος ακολουθεί το μονοπάτι  που ξεκινά  από τη δυτική πύλη του μοναστηριού του Αγίου Μηνά και χάνεται μέσα στην πλούσια βλάστηση. Το φιδίσιο μονοπάτι μετά από λίγο μας σε οδηγεί  το μικρό εκκλησάκι  και  το πλάτωμα  του ασβεστωμένο και περιποιημένο. Εντύπωση μας προκάλεσε  το "πανηγυρόσπιτο", το οίκημα που εφάπτεται  της εκκλησίας  και χρησιμοποιείται  για την προετοιμασία  του πανηγυριού  του ναού. Ένα  στοιχείο  που συναντάμε έντονα  στις Κυκλάδες  και που εδώ στην Αίγινα βρίσκουμε  στον Άγιο Αντώνιο  ή στο Όρος, στην Ανάληψη. Οι παλαιότεροι φρόντιζαν δίπλα στα μακρινά εκκλησάκια που απείχαν χιλιόμετρα από  τους οικισμούς  τους,  να έχουν ένα οίκημα   που να  χρησιμοποιείται  ακόμα  και για  διανυκτέρευση. Σε  ένα χάραγμα  διακρίναμε  την ημερομηνία: 1959, χωρίς να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.
   Το  εκκλησάκι αυτό ανήκει  ως παρεκκλήσιο  στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
    Ακολουθώντας  κανείς το μονοπάτι  μέσα  στο δάσος  οδηγείται  στον παραθεριστικό οικισμό της Αγίας Μαρίνας. 








Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ο Αη - Γιάννης ο νηστευτής στην Κυψέλη.














Αυτό  το πέτρινο αριστούργημα βρίσκεται στην Κυψέλη και πανηγυρίζει σήμερα 29 Αυγούστου ημέρα της αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Βρίσκεται στα ψηλά  της Κυψέλης καισ τη σκιά της Δραγωνέρας στην οικία της οικογένειας Σακελλίων η οποία έχει και την φροντίδα του. Πρόκειται για μια μονόχωρη θολωτή εκκλησούλα, σε απόλυτα νησιώτικο στυλ που εδώ θα λέγαμε ότι έχει και στοιχεία από την Παλιαχώρα. Δεν διακρίνουμε τίποτε το περιττό στην εμφάνισή του ενώ εντυπωσιάζει το δίλοβο παράθυρο στην κόγχη του ιερού. 

  Στην Κυψέλη ωστόσο υπάρχει κι άλλος Άη - Γιάννης που εορτάζει σήμερα. Το γραφικό κάτασπρο ξωκκλήσι που γιορτάζει σήμερα βρίσκεται μέσα στους αγρούς στα σύνορα Κυψέλης και Ασωμάτων. Ιδιαίτερα  φροντισμένο πανηγυρίζει  στις 29 Αυγούστου ημέρα της Αποτομής της Κεφαλής  του Ιωάννου του Προδρόμμου και ημέρα αυστηρής νηστείας από την Εκκλησία.
   Ο Ιωάννης που  έζησε αυστηρή ασκητική ζωή στην έρημο αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη επειδή δεν σταμάτησε να στηλιτεύει δημόσια τη διαφθορά και την ανηθικότητα που επικρατούσε μέσα στο παλάτι. Αποτέλεσμα της δράσης  του και των κηρυγμάτων ήταν η σύλληψη και η φυλάκιση του και κατόπιν ο αποκεφαλισμός του μετά από απαίτηση της Ηρωδιάδος παράνομης γυναίκας του Ηρώδη.
   Στην Αίγινα υπάρχουν κι άλλα  εκκλησάκια  που εορτάζουν σήμερα. Άλλο ένα πολύ μικρότερο υπάρχει στην Κυψέλη καθώς επίσης και στην περιοχή  των Βροχείων.

"Μάχη" πάντα μάχιμη στο Σαρωνικό.



  Με ένα όνομα πρωτότυπο για πλοίο που παρέπεμπε σε τρικυμίες και πάλη με τα κύματα, ταξίδευε ετούτο το όμορφο πλοίο στο Σαρωνικό μετά τον πόλεμο και τη δεκαετία του '50. Κομψότατο, ταχύτατο, καλοτάξιδο, όμορφο. Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι πριν μετασκευαστεί σε επιβατηγό, ήταν μικρό πολεμικό. Όπως και να έχει το θέμα το πλοίο αυτό ταξίδευσε με αξιοπιστία στις θάλασσες μας και με πυκνά δρομολόγια όπως αναφέρουν και οι δημοσιεύσεις των δρομολογίων στον τύπο της εποχής εκείνης. Σύγχρονο του 'Ύδρα" του "Πίνδος" του "Χαρά"  του "Αίγινα" της "Εριέττας" του "Σαρωνίς" της "Μαριώς".
   Ήταν η εποχή που μικρά άσπρα καράβια όργωναν τον κόλπο του Σαρωνικού και χάριζαν στιγμές διακοπών, ανεμελιάς και ξεκούρασης σε εκατοντάδες ταξιδιώτες.

Στην πρώτη φωτογραφία (επιζωγραφισμένη) εικονίζεται στην παλιά προβλήτα της Αίγινας. Δίπλα καθώς μανουβράρει στο λιμάνι, επιδεικνύοντας προκλητικά όλο του το μέγεθος μπροστά στο "Χαρά" που φορτώνει. Ενώ ο γερανός στο βάθος διαμορφώνει το νέο λιμάνι της Αίγινας.

   
 Στο λιμάνι του Πειραιά.
 Και πάλι στην παλιά προβλήτα της Αίγινας.
 Στη νέα προβλήτα στη σκιά του Αη -Νικόλα
Όλη η παρέα: "Ύδρα" - "Αιγινάκι" - "Σαρωνίς" - "Μάχη"

Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες από το διαδίκτυο που ανήρτησαν οι: κ.Αννίτα Χαρτοφύλακα -Λεούση  και ο κ.Μπαλής.