Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου στην τελευταία Τετάρτη της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.


 Με μια διάλεξη της Αμάντας Μιχλαοπούλου για την Αίγινα και μια έκθεση βιβλίου κλείνουν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης στο Εϋνάρδειο.

Με διάλεξη της πολυβραβευμένης συγγραφέως και φίλης του νησιού μας Αμάντας Μιχαλοπούλου με θέμα: "Αυτό το όμορφο μαλακό νησί  - Λογοτεχνικές αναφορές στην Αίγινα από την αρχαιότητα ως σήμερα", κλείνει ο κύκλος εκδηλώσεων "Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο" που διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος η Δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Με αφορμή τη διάλεξη θα λειτουργήσει στον ίδιο χώρο έκθεση βιβλίου με θέμα: "Η Αίγινα στην Λογοτεχνία" σε επιμέλεια του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Γιώργου Μπήτρου.

Σας περιμένουμε λοιπόν αυτήν την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στον κήπο του ιστορικού Εϋναρδείου, του πρώτου ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης  της χώρας μας που ίδρυσε ο πρώτος Κυβερνήτης.

Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Μια τιμητική βραδιά για τους εκπαιδευτικούς της Αίγινας που αφυπηρετούν.

Πότε ένας εκπαιδευτικός συνταξιοδοτείται; Είναι  δυνατόν να συνταξιοδοτηθεί, όπως συμβαίνει με άλλους κλάδους; Μπορεί να αφυπηρετεί ( γι' αυτό προτιμήσαμε αυτή τη λέξη) αλλά ποτέ δεν μπορεί να μπει σε αδράνεια!  Ο εκπαιδευτικός επιτελεί λειτούργημα και αυτό είναι θέμα  ζωής. Είναι η ζωή του. Δεν παύει ποτέ  να είναι δάσκαλος!

Σκέψεις που ήρθαν στο νου βλέποντας χθες  βράδυ τόσους άξιους δάσκαλους να αποχωρούν από τα σχολεία τους και να τιμώνται γι' αυτό, από τη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  του Δήμου Αίγινας.

"Δεν θέλω να φύγω από το σχολείο" είπε  η κ. Λόλα Ντίνα όπως και η δυναμική Σωζία Αποσπόρη που δεν συνταξιοδοτείται αλλά  τιμήθηκε λόγω παλαιότητας., 43 χρόνια υπηρεσίας, και συνεχίζει. 
Οι κουβέντες  της Σωζίας στάλαξαν βάλσαμο στις ψυχές μας και πολύ συγκίνηση όταν από το τετραδιάκι της ως μαθήτριας μας διάβασε ότι: "θέλω να γίνω δασκάλα  για να πάω στο Σφεντούρι" ή όταν μας είπε  : "Μόλις έρχεται η 1η Σεπτέμβρη  δεν με κρατά  το σπίτι μου".

Ήταν όλοι τους εκεί! Ήταν όλοι  τους υπέροχοι. Μαχητές, πρωτοπόροι που δούλεψαν  σε μικρά σχολεία (Μέθανα - Αγκίστρι - Χλόη - Πόρτες) και δίδαξαν σε εποχές πέτρινες χωρίς μέσα διδασκαλίας, χωρίς συνθήκες εργασίας ανθρώπινες. Κι όμως στάθηκαν όρθιοι, παρείχαν γνώση, αγωγή ψυχής, μίλησαν για αξίες. Στάθηκαν πρότυπα!
Πρότυπα για τους νεότερους δασκάλους που είναι στην υπηρεσία ή εισέρχονται τώρα.

Η τιμητκή βραδιά που οργάνωσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων που συνταξιοδοτούνται την 31η Αυγούστου ήταν γεμάτη συγκίνηση και ανθρωπιά. Η αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου γέμισε όχι από παιδιά  τούτη τη φορά αλλά από δασκάλους που αφυπηρετούν από τα σχολεία  τους λόγω συνταξιοδότησης.

Είναι από τις λίγες  φορές  που οι εκπαιδευτικοί είναι στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, που η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει  τις υπηρεσίες  τους  και την προσφορά τους, που ο Δήμος μέσα από την Σχολική Επιτροπή  τιμά συμπολίτες μας που πάνω από 35 χρόνια υπηρέτησαν πολλές  φορές  με αυταπάρνηση, σε δύσκολες εποχές χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και σύγχρονα μέσα διδασκαλίας σε μονοθέσια και τριθέσια σχολεία, υπηρέτησαν το μαθητή και πρόσφεραν αγωγή και γνώση.

Γνώριμα πρόσωπα όλοι τους. Μαχητές εκπαιδευτικοί της πρώτης γραμμής. Με μεγάλη θητεία σε σχολεία μακρινά ή κοντινά όπως στα χωριά  των Μεθάνων και στο Αγκίστρι, σε σχολειά που δεν υπάρχουν πια όπως της Χλόης ή στις Πόρτες.

Ήταν όλοι τους εκεί με το ήθος και την παρρησία μια ολόκληρης ζωής, λέγοντας πως δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το καθήκον τους.

Τιμώμενα πρόσωπα οι Διευθυντές  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας κ. Ειρήνη Μπόγρη και η υποδιευθύντρια  της κ. Ιωάννα Νικολαΐδη, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας κ. Αντώνης Ντελής και ο υποδιευθυντής του κ. Κώστας , ο Διευθυντής  του Δημοτικού Σχολείου Ασωμάτων κ. Παύλος Ιωάννου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού κ. Βασίλης Παπανικολάου , ο κ. Πέτρος Λέκκας, η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Βαθέος κ. Λόλα Ντίνα και η διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Πέρδικας κ. Σωζία Αποσπόρη με 43 χρόνια υπηρεσίας που όμως δεν συνταξιοδοτείται.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ιωάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Θεριανός, ο Διευθυντής του 8ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Σακκιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Φίλιππος Τζίτζης, Καίτη Σαλπέα, Νεκτάριος Λεούσης, Παντελής Μεθενίτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Ηλίας Γρυπαίος πολλοί εκπαιδευτικοί φίλοι, συγγενείς και γονείς μαθητών.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Φωτεινή Κομινιάδη.

Την εκδήλωση άνοιξε μουσικά η «ΜΟΥΣΑ» ενώ έντυσε μοναδικά  στο τέλος ο κ. Ζαχαρίας Παλαμήδης ερμηνεύοντας πολλά ξεχωριστά έντεχνα τραγούδια.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φρόντισε  με τη βοήθεια χορηγών να παραθέσει μια μικρή δεξίωση  στους προσκεκλημένους και τα τιμώμενα πρόσωπα.

Τις τιμητικές πλακέτες  στους εκπαιδευτικούς παρέδωσαν οι αιρετοί  του Δήμου Αίγινας και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νήσων κ. Ιωάννης Σακκιώτης.
















 

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Αγέλη αδέσποτων σκύλων στα στενά της πόλης της Αίγινας.

Εισήλθαμε στην εποχή των αδέσποτων ζώων και πάλι. Είναι ο μήνας που οι αγαπητοί παραθεριστές και όχι μόνο αφήνουν  τα ζώα συντροφιάς  που έζησαν μαζί τους, τα μεγάλωσαν ίσως  τα εκπαίδευσαν, τα αφήνουν μόνα  τους στην Αίγινα.

Απόψε Δευτέρα 30/8  τέσσερα σκυλιά έκαναν την εμφάνιση τους στην περιοχή πίσω από το Νοσοκομείο. Δεν χώρεσαν στο καράβι της επιστροφής!!!

Η αποστολή τους, η συντροφιά που παρείχαν, η υπηρεσία  τους  τελείωσε. Λες και ήταν σύμβαση εργασίας!
Είναι ντροπή!
Από δω και πέρα  θα τριγυρνούν στα στενά  για να βρουν  τροφή στα σκουπίδια  ή σε κάποια  γωνιά.

Η εικόνα είναι γνώριμη. Δεν μας παραξενεύει αλλά  δεν μπορούμε να τη δεχτούμε. Είναι αντίθετη στον πολιτισμό μας  και στη συνείδησή μας.

 

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Η νέα καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας.

                                                          Φωτογραφίες: Ειρήνη Κουνάδη.
Αλλαγή σκυτάλης μετά από δεκαπέντε συνεχή χρόνια καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ  Αίγινας. Η κ. Ντόρα Μπακοπούλου εμπνεύστρια και ψυχή του Φεστιβάλ παρουσίασε στην τελευταία συναυλία  του Φεστιβάλ το Σάββατο 28 /8 τη νέα  καλλιτεχνική διευθύντρια.

Πρόκειται  για την πιανίστα κ. Ελένη Χούντα στενή συνεργάτιδα  και φίλη της κ. Μπακοπούλου.

Να ευχηθούμε καρποφόρα και δυναμική θητεία  στο τιμόνι  του Φεστιβάλ.

Η τελευταία παράσταση με την οποία έπεσε η αυλαία  του 15ου Φεστιβάλ  περιελάμβανε την ορχήστρα Academica υπό τη διεύθυνση  του Νίκου Αθηναίου η οποία  παρουσίασε έργα  των Mozart Dorjak και  Σκαλκώτα.


 

Στον Άι Γιάννη τον "κρυφό" στο δάσος της Αφαίας.

                               

  Εορτάζει στις 29 Αυγούστου ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός στην Αγία Μαρίνα.

    Το δάσος  της Αφαίας  μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Δεν έδωσε καταφύγιο μόνο στην άφαντη Θεά (Αφαία) που ήρθε από την Κρήτη αλλά  και χώρο για να κτιστεί ένα χαριτωμένο ναΰδριο κρυμμένο και σκεπασμένο από πανύψηλα πεύκα. Είναι ο Άγιος Ιωάννης ο κρυφός γιατί είναι κρυμμένος μέσα στα πεύκα, γιατί πρέπει να ξέρεις  το μονοπάτι για να φθάσεις μέχρι την πόρτα του. 
     Για να φθάσει κάποιος στο εκκλησάκι πρέπει πρώτα να ανέβει ως το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στην Αφαία. Μέσα στο πευκοδάσος ακολουθεί το μονοπάτι  που ξεκινά  από τη δυτική πύλη του μοναστηριού του Αγίου Μηνά και χάνεται μέσα στην πλούσια βλάστηση. 
Το φιδίσιο μονοπάτι μετά από λίγο μας σε οδηγεί  το μικρό εκκλησάκι  και  το πλάτωμα  του ασβεστωμένο και περιποιημένο. Εντύπωση μας προκάλεσε  το "πανηγυρόσπιτο", το οίκημα που εφάπτεται  της εκκλησίας  και χρησιμοποιείται  για την προετοιμασία  του πανηγυριού  του ναού. Ένα  στοιχείο  που συναντάμε έντονα  στις Κυκλάδες  και που εδώ στην Αίγινα βρίσκουμε  στον Άγιο Αντώνιο  ή στο Όρος, στην Ανάληψη. 
Οι παλαιότεροι φρόντιζαν δίπλα στα μακρινά εκκλησάκια που απείχαν χιλιόμετρα από  τους οικισμούς  τους,  να έχουν ένα οίκημα   που να  χρησιμοποιείται  ακόμα  και για  διανυκτέρευση. 

Σε  ένα χάραγμα  διακρίναμε  την ημερομηνία: 1959, χωρίς να διευκρινίζεται τι σημαίνει αυτό.
   Το  εκκλησάκι αυτό ανήκει  ως παρεκκλήσιο  στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.
    Ακολουθώντας  κανείς το μονοπάτι  μέσα  στο δάσος  οδηγείται  στον παραθεριστικό οικισμό της Αγίας Μαρίνας. 




Ο Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής. Ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι στην Κυψέλη.

                                 













Αυτό  το πέτρινο αριστούργημα βρίσκεται στην Κυψέλη πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου ημέρα της αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου. Βρίσκεται στα ψηλά  της Κυψέλης και στη σκιά της Δραγωνέρας στην οικία της οικογένειας Σακελλίων η οποία έχει και την φροντίδα του. Πρόκειται για μια μονόχωρη θολωτή εκκλησούλα, σε απόλυτα νησιώτικο στυλ που εδώ θα λέγαμε ότι έχει και στοιχεία από την Παλιαχώρα. Δεν διακρίνουμε τίποτε το περιττό στην εμφάνισή του ενώ εντυπωσιάζει το δίλοβο παράθυρο στην κόγχη του ιερού. 

  Στην Κυψέλη ωστόσο υπάρχει κι άλλος Άη - Γιάννης που εορτάζει σήμερα. Το γραφικό κάτασπρο ξωκκλήσι που γιορτάζει σήμερα βρίσκεται μέσα στους αγρούς στα σύνορα Κυψέλης και Ασωμάτων. Ιδιαίτερα  φροντισμένο  πανηγυρίζει  στις 29 Αυγούστου ημέρα της Αποτομής της Κεφαλής  του Ιωάννου του Προδρόμου και ημέρα αυστηρής νηστείας από την Εκκλησία.

   Ο Ιωάννης που  έζησε αυστηρή ασκητική ζωή στην έρημο αποκεφαλίστηκε από τον Ηρώδη επειδή δεν σταμάτησε να στηλιτεύει δημόσια τη διαφθορά και την ανηθικότητα που επικρατούσε μέσα στο παλάτι. Αποτέλεσμα της δράσης  του και των κηρυγμάτων ήταν η σύλληψη και η φυλάκιση του και κατόπιν ο αποκεφαλισμός του μετά από απαίτηση της Ηρωδιάδος παράνομης γυναίκας του Ηρώδη.

   Στην Αίγινα υπάρχουν κι άλλα  εκκλησάκια  που εορτάζουν σήμερα. Άλλο ένα πολύ μικρότερο υπάρχει στην Κυψέλη καθώς επίσης και στην περιοχή  των Βροχείων.

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

"Όλοι μαζί μια ψυχή" απόψε στο 15ο Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας.


Φωτογραφία: Ειρήνη Κουνάδη.

Με  τον τίτλο "Όλοι μαζί μια ψυχή" η αποψινή παράσταση κλείνει  το 15ο Φεστιβάλ Μουσικής Αίγινας.

Η αυλαία ενός ακόμα Φεστιβάλ που επιμελήθηκε η διεθνούς φήμης πιανίστρια κ. Ντόρα Μπακοπούλου πέφτει απόψε, έχοντας  προηγουμένως κατορθώσει να παρουσιάσει αξιόλογες βραδιές  γεμάτες καλή μουσική στο φιλοθεάμον κοινό  της Αίγινας, παρά  τις αντιξοότητες και τις δύσκολες συνθήκες  του φετινού καλοκαιριού.

Το αποψινό πρόγραμμα  περιλαμβάνει την Ορχήστρα "Academica" υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου  και  την Αλεξία Μουζά στο πιάνο.

Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει τους πέντε ελληνικούς χορούς για ορχήστρα εγχόρδων του Ν. Σκαλκώτα και έργα  των Mozart και Dvorjak.

Η είσοδος  για το κοινό είναι ελεύθερη. Ώρα έναρξης : 21.00  στην παραλία  της Αύρας.

 

Εκατό χρόνια ζωής και λειτουργίας του Νοσοκομείου Αιγίνης ο 'Άγιος Διονύσιος"

Εκτενή αναφορά  στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Νοσοκομείου  Αίγινας, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου.
Ο Μητροπολίτης Εφραίμ εξήρε το έργο  του Νοσοκομείου και την προσφορά  του στην τοπική κοινωνία και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους σε αυτό και το εθελοντικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο, σημείωσε, αντιμετώπισε επιδημίες, πολέμους, εθνικές συμφορές.Οι Γερμανοί κατακτητές το μετέτρεψαν σε στρατιωτικό καταυλισμό και μετά  το εγκατέλειψαν σωστό ερείπιο.

Στις 26 Αυγούστου  του 1921 ο μακαριστός Παντελεήμων Φωστίνης μετέπειτα Μητροπολίτης Καρυστίας και Χίου με τη συνδρομή εθελοντριών κυριών ξεκίνησαν τη λειτουργία  του καταρχήν ως άσυλου για ανθρώπους που δεν είχαν τρόπο να νοσηλευτούν.
Από  τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης του το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Η μακαριστή γερόντισσα Ξένη έστειλε οικονομική βοήθεια. Συνιδρυτής του Νοσοκομείου και κτήτορας  του παρεκκλησίου του Αγίου Διονυσίου ο  Όσιος γέροντας Ιερώνυμος.
Από  το 1980 το Νοσοκομείο λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. (Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και εποπτεύεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη  Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης και διοικείται από Επιτροπή εθελοντών

Το Νοσοκομείο συνεχίζει και σήμερα με τη βοήθεια τόσο  της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου όσο και με τις προσφορές  πολλών επωνύμων και ανωνύμων δωρητών συμβάλλοντας έτσι στην τοπική κοινωνία  ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή νοσηλεία  με όποιο οικονομική τίμημα και θυσίες αυτό συνεπάγεται για το Ίδρυμα.
 

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Δύο βιβλία για παιδιά και εφήβους που προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση.


Κατάμεστη για άλλη μια Τετάρτη η αυλή του Εϋνάρδειου, φιλοξενώντας την Τέταρτη κατά σειρά  βραδιά  για το βιβλίο που οργανώνει η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς δύο βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στο 2021 και έχουν άμεση αναφορά στην Καποδιστριακή Αίγινα> "Ο Ξάστερος που έγινε Αστέριος" της Προνόης Θεολογίδου και " Ο Ιωάννης και τα γεώμηλα της Αίγινας" της Μαρίας Ανδρικοπούλου έτυχαν θερμής υποδοχής από το ενήλικο κοινό.

Δύο παιδικά βιβλία πόσο μπορεί να αγγίξουν ή να προκαλέσουν  το ενδιαφέρον των μεγάλων;  Δύο παιδικά βιβλία μπορούν να σημάνουν την επιστροφή των παιδιών ή των νέων στην ανάγνωση;
Δύο βιβλία  του είδους αυτού μπορεί να προκαλέσουν ιστορικές και επιστημονικές συζητήσεις ή να προκαλέσουν διάλογο; Να ασχοληθούν με θέματα τοπικής ή Εθνικής σημασίας;

Ασφαλώς και μπορούν όταν φέρουν την υπογραφή ικανών συγγραφέων, έχουν επιμεληθεί από εκδοτικούς οίκους με αγάπη και μεράκι για το βιβλίο, όταν μια  Βιβλιοθήκη ενδιαφέρεται έμπρακτα για αυτό το είδος και τα εντάσσει στο πρόγραμμα  των εκδηλώσεων της για το καλοκαίρι.

Η βραδιά  της Τετάρτης στο Εϋνάρδειο τα είχε όλα. Επισήμους, επώνυμους, ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων, επικεφαλής φορέων και κρατικών οργανισμών, εκπαιδευτικούς και πολλούς μα πάρα πολλούς φίλους του βιβλίου, πολύ συζήτηση και κουβέντα.

Σίγουρα μια καινούργια σελίδα έχει ανοίξει για τη Βιβλιοθήκη στην Αίγινα που πλέον απέκτησε  το δικό της στίγμα και τη θέση που της αναλογεί στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού μας.

Τα  βιβλία παρουσίασαν οι κ. Εύη Δρούλια, Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης  της Βουλής και ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Μπήτρος. Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός κ. Όλια Λαζαρίδου.



 




 



Τελευταίο τριήμερο για την έκθεση: "Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες"


Τελευταίο  τριήμερο για  την έκθεση με θέμα τους σφουγγαράδες της Αίγινας  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης η οποία έχει προκαλέσει  το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών και παραθεριστών της Αίγινας που αγνοούσαν αυτή την παλαιά εργασία  των Αιγινητών.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά και ώρες 19.00 – 21.30. Παράλληλα προβάλλεται και το απόσπασμα από το  βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα το 1996 ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός κόσμος»  του Λουί Μαλ στο οποίο καταγράφεται η παρουσία  Αιγινητών σφουγγαράδων το 1956 στα Αντικύθηρα.