Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Εκατό χρόνια ζωής και λειτουργίας του Νοσοκομείου Αιγίνης ο 'Άγιος Διονύσιος"

Εκτενή αναφορά  στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Νοσοκομείου  Αίγινας, έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Διονυσίου.
Ο Μητροπολίτης Εφραίμ εξήρε το έργο  του Νοσοκομείου και την προσφορά  του στην τοπική κοινωνία και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους σε αυτό και το εθελοντικό προσωπικό. Το Νοσοκομείο, σημείωσε, αντιμετώπισε επιδημίες, πολέμους, εθνικές συμφορές.Οι Γερμανοί κατακτητές το μετέτρεψαν σε στρατιωτικό καταυλισμό και μετά  το εγκατέλειψαν σωστό ερείπιο.

Στις 26 Αυγούστου  του 1921 ο μακαριστός Παντελεήμων Φωστίνης μετέπειτα Μητροπολίτης Καρυστίας και Χίου με τη συνδρομή εθελοντριών κυριών ξεκίνησαν τη λειτουργία  του καταρχήν ως άσυλου για ανθρώπους που δεν είχαν τρόπο να νοσηλευτούν.
Από  τις πρώτες ημέρες της ίδρυσης του το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Η μακαριστή γερόντισσα Ξένη έστειλε οικονομική βοήθεια. Συνιδρυτής του Νοσοκομείου και κτήτορας  του παρεκκλησίου του Αγίου Διονυσίου ο  Όσιος γέροντας Ιερώνυμος.
Από  το 1980 το Νοσοκομείο λειτουργεί ως Ν.Π.Ι.Δ. (Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) και εποπτεύεται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη  Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης και διοικείται από Επιτροπή εθελοντών

Το Νοσοκομείο συνεχίζει και σήμερα με τη βοήθεια τόσο  της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου όσο και με τις προσφορές  πολλών επωνύμων και ανωνύμων δωρητών συμβάλλοντας έτσι στην τοπική κοινωνία  ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή νοσηλεία  με όποιο οικονομική τίμημα και θυσίες αυτό συνεπάγεται για το Ίδρυμα.