Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ήταν όλοι τους υπέροχοι. Μια τιμητική βραδιά για τους εκπαιδευτικούς της Αίγινας που αφυπηρετούν.

Πότε ένας εκπαιδευτικός συνταξιοδοτείται; Είναι  δυνατόν να συνταξιοδοτηθεί, όπως συμβαίνει με άλλους κλάδους; Μπορεί να αφυπηρετεί ( γι' αυτό προτιμήσαμε αυτή τη λέξη) αλλά ποτέ δεν μπορεί να μπει σε αδράνεια!  Ο εκπαιδευτικός επιτελεί λειτούργημα και αυτό είναι θέμα  ζωής. Είναι η ζωή του. Δεν παύει ποτέ  να είναι δάσκαλος!

Σκέψεις που ήρθαν στο νου βλέποντας χθες  βράδυ τόσους άξιους δάσκαλους να αποχωρούν από τα σχολεία τους και να τιμώνται γι' αυτό, από τη Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  του Δήμου Αίγινας.

"Δεν θέλω να φύγω από το σχολείο" είπε  η κ. Λόλα Ντίνα όπως και η δυναμική Σωζία Αποσπόρη που δεν συνταξιοδοτείται αλλά  τιμήθηκε λόγω παλαιότητας., 43 χρόνια υπηρεσίας, και συνεχίζει. 
Οι κουβέντες  της Σωζίας στάλαξαν βάλσαμο στις ψυχές μας και πολύ συγκίνηση όταν από το τετραδιάκι της ως μαθήτριας μας διάβασε ότι: "θέλω να γίνω δασκάλα  για να πάω στο Σφεντούρι" ή όταν μας είπε  : "Μόλις έρχεται η 1η Σεπτέμβρη  δεν με κρατά  το σπίτι μου".

Ήταν όλοι τους εκεί! Ήταν όλοι  τους υπέροχοι. Μαχητές, πρωτοπόροι που δούλεψαν  σε μικρά σχολεία (Μέθανα - Αγκίστρι - Χλόη - Πόρτες) και δίδαξαν σε εποχές πέτρινες χωρίς μέσα διδασκαλίας, χωρίς συνθήκες εργασίας ανθρώπινες. Κι όμως στάθηκαν όρθιοι, παρείχαν γνώση, αγωγή ψυχής, μίλησαν για αξίες. Στάθηκαν πρότυπα!
Πρότυπα για τους νεότερους δασκάλους που είναι στην υπηρεσία ή εισέρχονται τώρα.

Η τιμητκή βραδιά που οργάνωσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων που συνταξιοδοτούνται την 31η Αυγούστου ήταν γεμάτη συγκίνηση και ανθρωπιά. Η αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου γέμισε όχι από παιδιά  τούτη τη φορά αλλά από δασκάλους που αφυπηρετούν από τα σχολεία  τους λόγω συνταξιοδότησης.

Είναι από τις λίγες  φορές  που οι εκπαιδευτικοί είναι στο προσκήνιο και όχι στο παρασκήνιο, που η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει  τις υπηρεσίες  τους  και την προσφορά τους, που ο Δήμος μέσα από την Σχολική Επιτροπή  τιμά συμπολίτες μας που πάνω από 35 χρόνια υπηρέτησαν πολλές  φορές  με αυταπάρνηση, σε δύσκολες εποχές χωρίς υλικοτεχνική υποδομή και σύγχρονα μέσα διδασκαλίας σε μονοθέσια και τριθέσια σχολεία, υπηρέτησαν το μαθητή και πρόσφεραν αγωγή και γνώση.

Γνώριμα πρόσωπα όλοι τους. Μαχητές εκπαιδευτικοί της πρώτης γραμμής. Με μεγάλη θητεία σε σχολεία μακρινά ή κοντινά όπως στα χωριά  των Μεθάνων και στο Αγκίστρι, σε σχολειά που δεν υπάρχουν πια όπως της Χλόης ή στις Πόρτες.

Ήταν όλοι τους εκεί με το ήθος και την παρρησία μια ολόκληρης ζωής, λέγοντας πως δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το καθήκον τους.

Τιμώμενα πρόσωπα οι Διευθυντές  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας κ. Ειρήνη Μπόγρη και η υποδιευθύντρια  της κ. Ιωάννα Νικολαΐδη, ο Διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας κ. Αντώνης Ντελής και ο υποδιευθυντής του κ. Κώστας , ο Διευθυντής  του Δημοτικού Σχολείου Ασωμάτων κ. Παύλος Ιωάννου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού κ. Βασίλης Παπανικολάου , ο κ. Πέτρος Λέκκας, η Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Βαθέος κ. Λόλα Ντίνα και η διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Πέρδικας κ. Σωζία Αποσπόρη με 43 χρόνια υπηρεσίας που όμως δεν συνταξιοδοτείται.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Ιωάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέλιος Θεριανός, ο Διευθυντής του 8ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Σακκιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Φίλιππος Τζίτζης, Καίτη Σαλπέα, Νεκτάριος Λεούσης, Παντελής Μεθενίτης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Ηλίας Γρυπαίος πολλοί εκπαιδευτικοί φίλοι, συγγενείς και γονείς μαθητών.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου κ. Φωτεινή Κομινιάδη.

Την εκδήλωση άνοιξε μουσικά η «ΜΟΥΣΑ» ενώ έντυσε μοναδικά  στο τέλος ο κ. Ζαχαρίας Παλαμήδης ερμηνεύοντας πολλά ξεχωριστά έντεχνα τραγούδια.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης φρόντισε  με τη βοήθεια χορηγών να παραθέσει μια μικρή δεξίωση  στους προσκεκλημένους και τα τιμώμενα πρόσωπα.

Τις τιμητικές πλακέτες  στους εκπαιδευτικούς παρέδωσαν οι αιρετοί  του Δήμου Αίγινας και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νήσων κ. Ιωάννης Σακκιώτης.