Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
Του Δεκέμβρη η ημέρα, καλημέρα-καλησπέρα
Του Άγιου Αντρέα, το κρύο αντριεύει.
Οι παλαιότεροι είχαν συνδυάσει τον ερχομό του χειμώνα με το όνομα του τελευταίου Αγίου του Νοεμβρίου. Κυρίως ήθελαν να τονίσουν, πέρα από τις εκάστοτε παραξενιές του καιρού, πως ο χειμώνας οριστικά έχει έρθει και δεν χωρούν άλλες αναβολές στην προετοιμασία του σπιτιού για τα μεγάλα κρύα.
Ο ανεμοδαρμένος Άγιος Ανδρέας στα ψηλά της Αίγινας.
Το ξωκλήσι βρίσκεται στα βορειοδυτικά του μοναστηριού. Σήμερα με την ενασχόληση πολλών ομάδων και συλλόγων με τα μονοπάτια της Αίγινας, το ύψωμα αποτελεί έναν από τους πεζοπορικούς προορισμούς της Αίγινας.
Στην επόμενη πανοραμική φωτογραφία το εκκλησάκι μόλις που διακρίνεται στην κορυφή του πρώτου από αριστερά υψώματος.
Ο Άγιος Ανδρέας στους πρόποδες της Παλαιάς Χώρας.
Ο Άγιος Ανδρέας ντυμένος στα λευκά του διατηρεί την αρχιτεκτονική των ναών της Παλαιάς Χώρας. Μονόχωρη, θολωτή βασιλική με την είσοδο του προς τα δυτικά βρίσκεται σε ένα σημείο με θέα προς το Βαθύ και την περιοχή της Σουβάλας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που δεν συναντάμε συχνά σε παρόμοια εκκλησάκια είναι το μικρό φροντισμένο προαύλιο, η αυλή της Εκκλησίας που είναι και αυτή καλό ασβεστωμένη.
Ο κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος στο βιβλίο του "Χριστιανική Αίγινα" δεν συμπεριλαμβάνει το εκκλησάκι αυτό στον οικισμό της Παλαιάς Χώρας, όπως άλλωστε και το γειτονικό του Αγίου Φανουρίου. Εκκλησιαστικά και οι δύο ναοί ανήκουν στην ενορία του Βαθέος.
Τέλος πολύ καλή εντύπωση προκαλεί η καθαριότητα, η ευπρέπεια του χώρου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά κάτι που μαρτυρεί την φροντίδα των ενοριτών.
Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε ο κ. Χρήστος Νεστορίδης τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Οι βραδιές στου "Βατζούλια" είχαν άρωμα οικογενειακής γιορτής.
Αναδημοσίευση από το Saronic magazine
Ένας παραδοσιακός ταβερνιάρης της Αίγινας από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει δεν θα σερβίρει ποτέ πια τη μακαρονάδα με το χονδρό μακαρόνι που τον έκανε διάσημο.
Η οικογενειακή ταβέρνα «ο Βατζούλιας» έχασε τη ψυχή
της. Τον άνθρωπο που της ύφανε το
μύθο της για το μαγειρευτό φαγητό, τις τηγανιτές μελιτζάνες, τη
σκορδαλιά και το μοναδικό κρασί.
Εμβληματική φυσιογνωμία
στο χώρο της ταβέρνας (σήμερα το λέμε «εστίαση» τρομάρα μας!) ο Βαγγέλης
Μπαρμπέρης δημιούργησε το στέκι του
καλού μαγειρευτού φαγητού στον Ασώματο. Από τα τραπέζια του πέρασε όλη η
Αίγινα. Τον ανακάλυψαν οι παραθεριστές και φίλοι της Αίγινας και τον λάτρεψαν. Πιστός και συνεπής στη
δουλειά του είχε σκοπό να ευχαριστήσει
τον πελάτη του. Ένας μεγάλος
«νοικοκύρης» όπως αποκαλούσε απλά τον εαυτό του ο κυρ Βαγγέλης κατόρθωσε
να κάνει την ταβέρνα σημείο
αναφοράς για την Αιγινήτικη κουζίνα.
Είτε χειμώνας ήταν μέσα στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσά του με τις παλιές ζωγραφιές, τους τιμοκατάλογους και τις διαφημίσεις, είτε στην ευσκιόφυλλη και δροσερή αυλή του κάτω από το φως της λάμπας, ο «Βατζούλιας» ήταν πάντα εκεί να σε υποδεχτεί με το ατόφιο και άδολο χαμόγελο κάτω από το νησιώτικο μουστάκι του και να σε περιποιηθεί με απλότητα και εγκαρδιότητα.
Η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε την Αίγινα και αποτυπώθηκε σε αφιερώματα αθηναϊκών εφημερίδων την εποχή που ο μάγειρας δεν λεγόταν ακόμα «σεφ».
Ο Βαγγέλης Μπαρμπέρης εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά ανθρώπων της Αίγινας που με τις μικρές ή μεγάλες ταβέρνες τους εύφραναν τις ψυχές των απλών ανθρώπων. Σε δύσκολες εποχές, τότε που το μεροκάματο ήταν μικρό και δύσκολο και οι δραχμές είχαν αξία. Εκεί γύρω από το απέριττο τραπέζι ένας μεζές και λίγο κρασί έφεραν κοντά τους ανθρώπους, τους έκαναν παρέα και συντροφιά. Κουβέντες, γέλια, χαμόγελα, χαρά αλλά και βάσανα, λύπες και καημοί λόγια αγάπης και έρωτα προσκομίστηκαν με λίγο κρασί και ένα κομμάτι ζυμωτό ψωμί.
Μια ταβέρνα, μια γωνιά που η ζωή είχε γιορτή. Ο «Βατζούλιας» κρατά την αλυσίδα όλων εκείνων των ανθρώπων που μαγείρεψαν με την τέχνη της απλότητας και των γνήσιων υλικών , που σέρβιραν με χαμόγελο τον πελάτη τους γιατί ήταν ο άνθρωπος τους.
Μια βραδιά στου «Βατζούλια» ήταν γιορτή, γιατί είχε τις μυρωδιές και τις γεύσεις ενός οικογενειακού τραπεζιού. Ο κυρ – Βαγγέλης δεν χόρτασε απλά την πείνα τόσων και τόσων πελατών του, τους πρόσφερε αναψυχή και παραμυθία μετά από μια εξοντωτική ημέρα. Στιγμές κεφιού αλλά και χαλάρωσης με τα ποτήρια να αδειάζουν γρήγορα, τα πιάτα να εναλλάσσονται και κείνος ακούραστα να τριγυρνά ανάμεσα στα τραπέζια για να προλάβει, να ικανοποιήσει, να χορτάσει τον κάθε έναν.
Οι μνήμες από τις γεύσεις του, οι μυρωδιές της ρετσίνας του και το χαμόγελο του φτάνουν για να τον θυμάται για πάντα ένα νησί που εξαιτίας του γινόταν μια εύθυμη παρέα που ταξίδευε στις αυλές του Παραδείσου.
Χρωματιστές φιστικιές του φθινοπώρου στην Κυψέλη.
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020
Όμορφα κυλούσε η ζωή στην ταβέρνα του "Παναγάκη"
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
Αρχιμ Νεκτάριος Δαρδανός: Το φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας
Να σημειώσουμε ότι τα δύο νοσοκομεία είναι τα μοναδικά στην Ελλάδα που εποπτεύονται από την Εκκλησία.
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020
Ο μοναχικός Άγιος Στυλιανός στην Παλαιά Χώρα.
Στη βόρεια ράχη του λόφου της Παλαιάς Χώρας στέκεται περήφανος αν και αποκομμένος από τα υπόλοιπα κτίσματα της Χώρας, ο Άγιος Στυλιανός.
Εντυπωσιακό κτίσμα με φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά. Η γενική εικόνα μπορεί να ξεγελάσει τον επισκέπτη, όμως με την είσοδο στο εσωτερικό αμέσως η πρώτη εικόνα αλλάζει.
Ο Άγιος Στυλιανός βρίσκεται σχετικά κοντά στην είσοδο της Παλαιάς Χώρας. Αν ανηφορίσουμε προς τον Άγιο Γεώργιο τον Καθολικό και ακολουθήσουμε το μικρό μονοπάτι στα αριστερά θα συναντήσουμε την εκκλησία που είναι πνιγμένη στη βλάστηση. Ο επισκέπτης θα καθυστερήσει να μπει στο ναό, γιατί η θέα από αυτό το σημείο αυτό κόβει την ανάσα. Όλη η βόρεια πλευρά της Αίγινας απλώνεται κάτω από τα πόδια σου ενώ η ματιά χάνεται μέχρι τον Πειραιά, τη Σαλαμίνα και την Αττική.
Στα "πορτοκαλί" το Δημαρχείο Αίγινας.
Φωτογραφίες των κ.Π. Κασιμάκη και κ. Γ. Καλόφωνου
Εορτάζει ο Άγιος Στυλιανός στου "Ογδόντα"
Μια μικρή όαση για όλους εκείνους που περνούν βιαστικοί από την πολύβουη λεωφόρο Α. Λεούση και το προτείνουμε σε όσους περαστικούς θελήσουν να "ξεκαβαλικεύσουν" για να προχωρήσουν μέσα στα χωράφια για να φτάσουν μέχρι την πόρτα του ταπεινού Αγίου Στυλιανού, προστάτη Αγίου των μωρών και των μικρών παιδιών.