Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Η Πρωτομαγιά στα παλιά αναγνωστικά του Δημοτικού.

                                      


   Πρωτομαγιά!!!
Μια ημέρα συμβολική, μια ημέρα που προκαλεί σκέψεις, μια Εργατική αργία, διαφορετική!
 Η  Πρωτομαγιά  όμως είναι και  ημέρα χαράς και ξεγνοιασιάς  και ως τέτοια κατείχε ιδιαίτερη θέση στις σελίδες  των παλαιών αναγνωστικών του Δημοτικού Σχολείου. Αναγνωστικά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων και δίδαξαν τον ελληνικό πολιτισμό, τα ήθη τα έθιμα, τις αξίες, τις εορτές  τις απλές καθημερινές συνήθειες αλλά κυρίως τις σωστές ανθρώπινες σχέσεις.


Οι πρωταγωνιστές κι εδώ ο Μίμης, η Άννα, η Λόλα, η Έλλη  που με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς εκδράμουν στην ύπαιθρο και στήνουν χορό γύρω από το θεόρατο πεύκο και τρώνε από τα καλούδια που έχει ετοιμάσει  η μάνα και η γιαγιά.

Για την περίσταση επιστρατεύονται ανάλογα ποιήματα  του Άγγελου Βλάχου και του Ιωάννου Πολέμη.
Ο χειμώνας έχει πλέον περάσει, η άνοιξη βρίσκεται "εν δόξη" και όλα προμηνύουν το όμορφο καλοκαιράκι. Μαζί και τα παιδιά. Κυρίως τα παιδιά  που περιμένουν να κλείσουν τα σχολεία  για να ξεχυθούν στην ακροθαλασσιά.
Όλα αυτά τότε, στα χρόνια της αθωότητας .


Ας απολαύσουμε τις εικόνες και τα κείμενα.



Μιχάλης Μουτσάτσος: 40 χρόνια προσφοράς στην τοπική δημοσιογραφία της Αίγινας.

Ένα καινούργιο βιβλίο προστέθηκε αυτές  τις μέρες στο μακρύ κατάλογο των βιβλίων που αφορούν την Αίγινα.

Ο  κ. Μιχάλης Μουτσάτσος, γεωπόνος κατ' επάγγελμα, εκτύπωσε και κυκλοφόρησε  το νέο και τρίτο του βιβλίο με τίτλο: "40  χρόνια" στην τοπική δημοσιογραφία.

Μετά από μια μεγάλη διαδρομή στις εφημερίδες  της Αίγινας , ο κ./ Μ. Μουτσάτσος έχει σταματήσει να αρθρογραφεί. Συγκέντρωσε λοιπόν τα άρθρα του από  τις εφημερίδες: "Αιγινήτικα Νέα" , "Βήμα της Αίγινας", "Νέα  του Σαρωνικού" και "Νέα Εποχή" σε έναν τόμο.

Στην έκδοση αυτή ο κ. Μ. Μουτσάτσος χωρίζει σε θεματικές ενότητες το υλικό του, που είναι:

Τα έργα υποδομής, οι Δημοτικές Εκλογές, η Αποχέτευση, και Πολιτική - Πολιτικά, Ύδρευση, Αγροτικά,  Χωροταξικό, Πολιτιστικά, Ενοικίαση Νότιας Αίγινας, Καποδιστριακά κτίρια, Χρονογραφήμτα, Επιφυλλίδες, χιουμοριστικά, Δημοτικά, Σκουπίδια, Οικονομική κρίση Λεόντι - Λιμάνι, Αίγινα -Πρώτη Πρωτεύουσα, Ομιλίες.
 
Δεν χρειάζεται να καταλάβει κανείς πως αν και πέρασαν σαράντα χρόνια, πολλά από τα άρθρα αυτά είναι επίκαιρα και θα είναι όσο τα βασικά προβλήματα και κυρίως αυτά που αφορούν τις υποδομές  του νησιού, παραμένουν άλυτα.
Ο κ. Μιχάλης Μουτσάστος μέσα από τη γραφή του, την κριτική και κυρίως τη βαθειά σκέψη του έχει προσφέρει τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία αρθρογραφώντας και δημοσιεύοντας τα κείμενά του.
Τώρα πλέον οι νεότεροι φυλλομετρώντας και διαβάζοντας τις σελίδες του βιβλίου του (235) μπορούν να αποκτήσουν γνώση της  τοπικής, κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Αίγινας.

Ο Πύργος Μαρκέλου στα μπλε για καλό σκοπό.


 Φωτογραφία: Ανέστης Κορνέζος

Δεν είναι η πρώτη φορά  που ο Πύργος Μαρκέλου συμμετέχει στα εικαστικά δρώμενα του νησιού ή σε δράσεις αλλάζοντας κάποιες φορές τη συνήθη εικόνα του. Αρκεί να θυμηθούμε τη τεράστια ελληνική σημαία που είχε αφεθεί να αιωρείται από την οροφή στα  πλαίσια παλαιότερης έκθεσης ή το χριστουγεννιάτικο φωτισμό του με πολύχρωμους φωτισμούς.

Χθες  ντύθηκε ή μάλλον φωτίστηκε στα μπλε συμμετέχοντας στη δράση του Make a wish (κάνε μια ευχή) στα πλαίσια  της  Παγκόσμιας Ημέρας Ευχών.
Ο  Δήμος Αίγινας συμμετείχε  μαζί μα άλλους 55 Δήμους  της  Ελλάδας σε αυτή τη δράση που σκοπό έχει τη βοήθεια προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Κυριακή αφιερωμένη στις Μυροφόρες γυναίκες σήμερα.

Η δεύτερη Κυριακή μετά  το Πάσχα είναι αφιερωμένη στα πρόσωπα που φρόντισαν για την ταφή του Χριστού. Ο Νικόδημος, ο αποκαλούμενος και νυχτερινός μαθητής του Χριστού, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, οι Μυροφόρες  γυναίκες όπως Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία η μητέρα  του Ιακώβου, η Σαλώμη είναι οι άνθρωποι που αποκαθηλώνουν τον Ιησού από το Σταυρό και τον κηδεύουν.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι αυτές που μένουν πιστές και αφοσιωμένες  στον Ιησού όχι μόνο τις τελευταίες στιγμές του, στο Γολγοθά, αλλά και μετά  τη θανάτωση του.
Αφοσιωμένες δεν τον εγκαταλείπουν. Δείχνουν επιμονή και ηρωϊσμό όταν όλα έχουν καταρρεύσει. Όταν όλοι τον έχουν καταδικάσει, κτυπήσει, φτύσει, περιπαίξει, όταν οι μαθητές  τον έχουν εγκαταλείψει αυτές είναι εκεί.
Δίπλα σε έναν κατάδικο, σε έναν συκοφαντημένο, σε έναν τιμωρημένο νεκρό. Οι μαθητές έχουν τρομάξει και φοβηθεί. Έχουν κρυφτεί απογοητευμένοι και ίσως να αισθάνονται ακόμα και προδομένοι. 

Οι γυναίκες όμως συνεχίζουν. Δεν κατανοούν αυτό που ο πολύς κόσμος εννοεί. Συνεχίζουν και επιτελούν τα νεκρικά έθιμα της εποχής. Βγαίνουν έξω γνωρίζοντας τη θέση  τους μέσα σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία που αντιλαμβάνεται τη γυναίκα ως res (πράγμα). 

Οι γυναίκες κάνουν το καθήκον τους. Αυτό το λίγο, το εθιμικό κι  όμως μέσα από αυτές  τις ταπεινές αλλά γενναίες πράξεις αναδεικνύουν την πίστη τους και αξιώνονται να γίνουν οι πρώτοι μάρτυρες του κενού μνημείου και της Αναστάσεως.

 

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

"Make a wish" στον Πύργο Μαρκέλου.


 Στα μπλε θα  ντυθεί ο Πύργος Μαρκέλου απόψε - Σάββατο 29 Απριλίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ευχής.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Οι φιστικιές άρχισαν να αλλάζουν το τοπίο της Αίγινας.

Τα ξερά γκρίζα κλαδιά του χειμώνα έχουν αρχίσει σιγά - σιγά να ντύνονται με  φύλλα και άνθη. Οι φιστικιές όλο το χειμώνα καρτερούσαν αυτή τη στιγμή.

Το τοπίο στην ενδοχώρα του νησιού, όπου και τα μεγάλα κτήματα  με τις φιστικιές αρχίζει να αλλάζει, να γίνεται πράσινο , να πυκνώνει  και να μειώνεται η απρόσκοπτη μέχρι τώρα ορατότητα. Τα νέα  τρυφερά φύλλα και οι ανθοί προοιωνίζουν την καρποφορία. Οι βροχούλες  του Απρίλη βοήθησαν να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, να ξεπεταχτούν να ξεθαρρήσουν λες και να σημάνουν την άνοιξη.







 

"Η Αιγενίτικη Πρωτομαγιά" στο λιμάνι της Σουβάλας.



Ο Σύλλογος Προόδου & Αλληλεγγύης Αγίων, με την υποστήριξη των Δήμου Αίγινας, Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, Κοινότητας Βαθέος και ανθοπωλών του νησιού οργανώνει για άλλη μια φορά την «Αιγενίτικη Πρωτομαγιά στο λιμάνι της Σουβάλας». 

Το πρόγραμμα λειτουργίας  της ανθοκομικής έκθεσης και των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Κυριακή 30 Απριλίου 2023
Ανθοκομική έκθεση (όλη μέρα)

Δευτέρα 01 Μαΐου 2023
Ανθοκομική έκθεση (όλη μέρα)
12:00 Παρουσίαση Αιγενίτικης Πρωτομαγιάς
Επιμέλεια - Καταγραφή χορών: Σοφία Κάππου

Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική από τους Δημήτρη Μπόγρη και Χρήστο Λαβούτα και τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου. 

 

  

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά.


 Δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια  των πλοίων την Δευτέρα 1/5 λόγω της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ωστόσο από την Αίγινα έχουν προγραμματιστεί τέσσερις αναχωρήσεις πλοίων της κοινοπραξίας Saronic Ferries  που ήδη είναι συμπληρωμένα από αυτοκίνητα.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Η Αίγινα κεντημένη με κοπανέλι.


 Μια εξαιρετική δουλειά από την κ. Φωτεινή Γεννίτσαρη, που αποτυπώνει  το νησί της Αίγινας σε κέντημα με κοπανέλι.

Η κ. Φωτεινή Γεννίτσαρη είναι μια από  τις τελευταίες Αιγινήτισσες και δη Κυψελιώτισσες που ακόμα συνεχίζουν την σπάνια τέχνη του κοπανελιού.

Ευχόμαστε η τέχνη αυτή να μη σβήσει και να μεταλαμπαδευτεί και στις  νεότερες γενιές. Μια παράδοση που συνεχίζεται , ένα ανεκτίμητο κομμάτι του πολιτισμού μας.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Καθαρισμός μονοπατιών Παλαιάς Χώρας από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Μια πολύ καλή είδηση  που αφορά  την Παλαιά Χώρα έρχεται με την υπογραφή από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μανδώνη της απόφασης για αποψίλωση πολλών αρχαιολογικών χώρων.

Ανάμεσα σε αυτούς που ορίζονται στην Αίγινα πέρα από το χώρο  του ναού της Αφαίας είναι  και ο λόφος της Παλαιάς Χώρας  όπου ορίζεται  η εκτέλεση έργων αποψίλωση -αποκομιδής καθαρισμού χόρτων, κοπής κλαδιών και θάμνων. 

Οι εργασίες αυτές κρίνονται απαραίτητες όχι μόνο για τη διευκόλυνση και άνετη πρόσβαση των επισκεπτών αλλά  και  την αποτροπή πυρκαγιάς κατά  τη διάρκεια  της θερινής περιόδου.

 

Στο πανηγύρι στον Άι Γιώργη στα Μέθανα.

Στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου στα Μέθανα μετέβησαν χθες πολλοί Αιγινήτες εκδρομείς από την ενορία  της Αγίας Βαρβάρας Μαραθώνα.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι μια περιοχή ιδιαίτερα  όμορφη στη βόρεια πλευρά  της χερσονήσου των Μεθάνων και διαθέτει μια καλά  οργανωμένη παραλία που προσφέρεται για  τουρισμό.

Τα  τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί η περιοχή και αποτελεί κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες πώλο έλξης για πολλούς εκδρομείς και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου διατηρεί ιδιαίτερη σχέση επίσης με την Αίγινα και συγκεκριμένα με το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισας της οποίας φέρεται να είναι «Μετόχι»

Χθες, Δευτέρα  23 Απριλίου, η ενορία  της Αγίας Βαρβάρας Μαραθώνα οργάνωσε ημερήσια εκδρομή ναυλώνοντας το πλοίο «ΕΛΕΝΑ Φ.» που ήρθε για αυτό το λόγο από τη Σαλαμίνα.

Φωτογραφίες: π.Χρυσοβαλάντης Βλάχος από τη σελίδα στο Face book.





 

Οι μαθητές της Πέρδικας ενίσχυσαν το συσσίτιο του Λεουσείου.

Τα έθιμα καλά κρατούν χάρη στο πείσμα, την επιμονή, την προσήλωση κάποιων ανθρώπων στην παράδοση και τον πολιτισμό του λαού μας.
Οι μαθητές  του Δημοτικού Σχολείου της Πέρδικας για άλλη μια χρονιά τήρησαν το έθιμο των καλάντων του Λαζάρου. Κάλαντα που δεν ακούγονται συχνά αλλά κάποιοι επιμένουν ακόμα να μας τα θυμίζουν.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα στενά  της Πέρδικας μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους και είπαν  τα κάλαντα.
Το σπουδαιότερο όμως αυτής της πράξης ήταν το γεγονός ότι τα χρήματα που μάζεψαν τα προσέφεραν για την ενίσχυση  του καθημερινού συσσιτίου του Λεουσείου Ιδρύματος.

Συγχαρητήρια  τους αξίζουν για αυτή τη φιλανθρωπική κίνηση αλλά  και στους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια  του σχολείου.

 




 

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Η ευλάβεια των κατοίκων της Κυψέλης προς τον Άγιο Γεώργιο. Πανηγύρισαν σε τρία εκκλησάκια.

 

Τρία ξωκλήσια αφιερωμένα στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης. Μαρτυρούν τη μεγάλη ευλάβεια και αγάπη για τον Άγιο που τρέφουν οι κάτοικοι  του χωριού, αλλά και την ενασχόλησή τους με τη γη μια που η περιοχή είναι από τις πλέον αγροτικές της Αίγινας.


1.
1.      Ο Άγιος Γεώργιος προς την Καβουρόπετρα

. Κατηφορίζοντας από τον κεντρικό δρόμο προς την Καβουρόπετρα, μετά τον Ταξιάρχη και το σπίτι του κ. Γ. Χρυσοχόου συναντάς στα αριστερά μια μικρή πινακίδα που πληροφορεί για το εκκλησάκι.
  Το εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο ακροβατεί σε ένα ύψωμα, κάτω από το οποίο υπάρχει χείμμαρος που έρχεται από τον Κοντό και εκβάλει στην Planaco. Πίσω από το ιερό του στα ανατολικά  βρίσκεται η περιοχή του "Κακαρούκα".
  Σήμερα η πρόσβαση στην εκκλησούλα είναι εύκολη. Το κτίσμα βρίσκεται μέσα στο κτήμα  του ιατρού Δ. Λορέντζου.  
   Το εκκλησάκι χαρακτηριστικό δείγμα ξωκλησιού της ελληνικής υπαίθρου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση μετά  τις εργασίες συντήρησης που έχουν γίνει τελευταία από κάποιον γείτονα του. Είναι εξαιρετικά όμορφο με διάκοσμο στις γωνίες  του από Αιγινήτικο πουρί. Το ίδιο πουρί συναντάμε στο μικρό καμπαναριό  του και γύρω από την πόρτα εισόδου του. Τέλος η κεραμοσκεπή του είναι καινούργια. Μια υποδειγματική συντήρηση μικρού ναού. Αν κάτι όμως εντυπωσιάζει επίσης είναι το λευκό τέμπλο του που δεν δέχθηκε - ως συνήθως - στρώσεις λαδομπογιάς που συναντάμε αλλού.
   Όλα  μαρτυρούν  τάξη, σεβασμό και περιποίηση.

2. Ο Άγιος Γεώργιος στο ποτάμι.
 Πνιγμένος μέσα  στις φιστικιές  είναι ο Άι - Γιώργης στο ποτάμι  της Κυψέλης. Ερημοκκλήσι  από  αυτά που συναντάμε στους αγρούς και τις πλαγιές  των βουνών της Αίγινας, με απλές αρχιτεκτονικές  γραμμές, κτισμένο με αιγινήτικο πουρί  και  φροντισμένο όπως αρμόζει από  τους Κυψελιώτες.
  Πανέμορφο  το εκκλησάκι, ξεχωρίζει σαν μια άσπρη κηλίδα, σαν λευκό προβατάκι μέσα στην πράσινη απλωσιά  των αγρών, περιτριγυρισμένο από μια θαλερή ανοιξιάτικη βλάστηση σε σημείο που να μην το διακρίνεις από μεγάλη απόσταση.

   Εύκολα όμως μπορεί  κάποιος να το εντοπίσει  από τη λεωφόρο του Αγίου Νεκταρίου, καθώς το εντοπίζουμε κάτω αριστερά, από  τη θέση "Της γριάς το πήδημα".
Ο  Άι - Γιώργης γιορτάζει σε λίγες μέρες και θελήσαμε με ομάδα παιδιών να  το επισκεφθούμε και να ανάψουμε  τα  καντηλάκια  του. Λίγο πιό κάτω από την εκκλησούλα υπάρχει ο χείμαρρος του Μαρνά ή αλλιώς  του Αγίου Γεωργίου.
  Ο  χείμαρρος πηγάζει από την λεκάνη του Κοντού πορεύεται βόρεια-βορειοδυτικά αφού καλύψει διαδρομή 3.500 χλμ ,  διατρέχει  όλη την Κυψέλη, περνά κάτω από το κοιμητήριο των Αγίων Θεοδώρων, από την ταβέρνα "Ο Κόκορας"  και καταλήγει στην Καβουρόπετρα, μετά την Planaco. Πολλές  φορές  ο χείμαρρος αυτός έχει κατεβάσει νερό ενώ αναφέρονται  και ζημιές σε ζώα  και κτίσματα  τις παλιότερες δεκαετίες. Η ονομασία  του "Μαρνάς" σχετίζεται και με την παλαιότερη ονομασία  του οικισμού της Κυψέλης που λεγόταν "Μαρνάς"

3 Άγιος Γεώργιος στο Ποριατάδο

Τη  φροντίδα  για τη συντήρηση  του  και τον ευπρεπισμό του έχει η οικογένεια Γιαννούλη, της οποίας μέλος υπήρξε  ιερέας  στην ενορία, ο π. Παναγιώτης. Μεγάλο εκκλησάκι σε άριστη κατάσταση σήμερα, συγκεντρώνει στην εορτή του πολύ κόσμο από  την περιοχή του Λεοντίου και όχι μόνο. Με ένα στέγαστρο στη δυτική του πλευρά και έναν τοίχο προς  τη βορινή κατορθώνει να προστατεύσει τους προσκυνητές  του σε περίπτωση κακοκαιρίας ή βροχής μια που ο καιρός  της άνοιξης, οπότε και η εορτή του Αγίου Γεωργίου, είναι απρόβλεπτος.
  Μπορεί κάποιος να το εντοπίσει ανεβαίνοντας το δρόμο από τη στάση Παυλινέρη, προς  το βουνό. Το εκκλησάκι βρίσκεται πριν από το παλιό νυχτερινό κέντρο "Τα Δειλινά" σημείο αναφοράς για τους παλαιότερους Αιγινήτες

  Στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε και άλλα όμορφα ξωκλήσια όπως της Ανάληψης και των Αγίων Αποστόλων στους πρόποδες  του βουνού της Δραγωνέρας.
   Η καλή κατάσταση των κτισμάτων, η καθαριότητα των χώρων και το ασβέστωμα  των προαυλίων τους δεν δείχνει μόνο  την αγάπη και την ευλάβεια των γειτόνων και ενοριτών  αλλά και τη νοικοκυροσύνη τους.

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Κατάνυξη και αναστάσιμη χαρά στον Εσπερινό στον Άγιο Γεώργιο τον Καθολικό.

Με συντροφιά  τον ήχο της σιγανής βροχής τελέστηκε με το φως των κεριών ο πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Γεωργίου στον ομώνυμο ναό της     Παλαιάς Χώρας με πρωτοβουλία  της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.
Πολλοί ανηφόρισαν στην Παλαιά Χώρα αψηφώντας τις πρώτες ψιχάλες που έπεφταν γύρω στις επτά  το απόγευμα. Τον Εσπερινό τέλεσαν ο αρχιερατικός Επόπτης π. Αμφιλόχιος Γελαδάκης μαζί με τον π. Στυλιανό Κουτσούκο. Ο π. Αμφιλόχιος τόνισε τη σημασία της λατρείας  σε αυτούς τους αγιασμένους από το αίμα των σφαγιασθέντων προγόνων μας. Ανέφερε ιδιαίτερα την παρουσία  των Αγίων Διονυσίου και Νεκταρίου που λειτουργούσαν στα εκκλησάκια  της Παλαιάς Χώρας αλλά και πολλών άλλων αγνώστων Αγίων όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσης Καλαμάκης σε σύντομη ομιλία του ανέφερε  ο ιστορικό του ναού.

Πρόκειται ίσως για τον ιστορικότερο ναό του λόφου. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εόρταζε στις 21 Νοεμβρίου και είχε  την ονομασία "Μεσοσπορίτισα", διότι η 21η Νοεμβρίου είναι στα μισά της σποράς των γεωργών.
Κατόπιν ο ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο λόγω της "κάρας" του Αγίου που φυλασσόταν στο ναό. Ο ναός πέρασε στους Βενετούς κατακτητές και καθολικοί ιερείς  λειτουργούσαν σε αυτόν. Από αυτήν την εποχή κρατά και μια άλλη ονομασία  του ναού ως "Παναγία η Φορίτισα" δηλαδή του "φόρουμ" της μικρής πλατείας που υπάρχει απέξω.
Από αυτό το σημείο ξεκινούσε και ο χορός της Λαμπρής και οι χορευτές κατέβαιναν μετά στο Σταυρό.

Ο ναός συντηρήθηκε τελευταία φορά  το διάστημα 1998 - 2001, με αγώνα  της Παναιγινήτικης Επιτροπής για  τη διάσωση της Παλαιάς Χώρας χάρη στις ενέργειες της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας και του Ιδρύματος Λεβέντη. Τις εργασίες επέβλεπε  και συντόνιζε η Ελληνική Εταιρεία  για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.


 



Φωτογραφίες Νικόλας Λαλαούνης - Άρτεμις Λαβούτα.