Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

"Βροχάρη - Σποριάτη και καρπερό" ονομάζουν τον Οκτώβρη.

                                                

Φωτογραφία: Έφη Αξιώτη

  Ο Οκτώβριος μας καλημέρισε σήμερα.  . Ο γλυκός μήνας  που σφραγίζει το φθινόπωρο με  τα γιασεμιά του, τις πρώτες ψύχρες, τη γιορτή του  Άi - Δημήτρη και την επέτειο  της 28ης.
   Στην επαρχία αρχίζουν οι προετοιμασίες για τη νέα σπορά τη στιγμή που ο μούστος βράζει νωχελικά μέσα στα βαρέλια.  Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πληρώθηκε (;), τα σχολεία προσπαθούν να βρουν το ρυθμό  τους, το νέο πρόγραμμα των καναλιών είναι σε δράση, ενώ τα θέατρα ετοιμάζονται  για τις πρεμιέρες τους. Οι νοικοκυρές τακτοποιούν τα καλοκαιρινά  και τα πρώτα φούτερ κάνουν  βραδινές εμφανίσεις. Όλοι πλέον στον πυρετό της προετοιμασίας  για το χειμώνα παρά το γεγονός ότι κάποιοι αμετανόητοι συνεχίζουν τα θαλάσσια μπάνια.

   Εμείς  όμως πιστοί στο λαογραφικό  ραντεβού μας κάθε αρχή νέου μήνα με τη βοήθεια  της κ. Λίνας Μπόγρη- Πετρίτου ας καλωσορίσουμε τούτο το μήνα κι  ας δούμε τις συνήθειες και τα τερτίπια του έτσι όπως τα έχει καταγράψει ο σοφός λαός μας στις παροιμίες.
     Οι παροιμίες μαρτυρούν  τις δουλειές  τις συνήθειες και τις ασχολίες του μήνα.
    Ας  υποδεχτούμε  το νέο μήνα ρίχνοντας μια ματιά  στο καλαντάρι του, όπως με πολύ επιμέλεια έχει συνθέσει η κ. Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου  στο βιβλίο της "Τα λέμε και στην Αίγινα"

"Οκτώβριος, δέκατος μήνας του Γρηγοριανού (νέου), ημερολογίου.  Έχει 31 ημέρες. Στο Ρωμαϊκό ημερολόγιο, όταν ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου, ο μήνας που πήρε την όγδοη θέση, ονομάστηκε Οκτώβριος  (λατινικά octo= οκτώ), και με το ίδιο όνομα έμεινε μέχρι σήμερα, που είναι ο δέκατος μήνας στη σειρά.
Δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, και μήνας της σποράς. Γι’ αυτό ο λαός τον έχει ονομάσει Σποριάτη.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οκτώ σακιά δεν έκανες.
-Οκτώβρη και δεν έσπειρες, τρία καλά δεν έκανες.
Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι.-
Τον λένε επίσης Βροχάρη, για τις βροχές που χαρίζει στους γεωργούς.
-Οκτώβρης βροχερός, Οκτώβρης καρπερός.
-Τα σταφύλια τρυγημένα, και τα σκόρδα φυτεμένα. 
-Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια.
(Με τη λέξη «κουδούνια», ονομάζουν όσα μικρά τσαμπιά των αμπελιών ή και της κληματαριάς έχουν αργήσει να ωριμάσουν στον καιρό τους και γίνονται τον Οκτώβρη μήνα).
Τις ίδιες ημέρες, ο καιρός θεωρείται ιδανικός για την σπορά των κουκιών.
-Του Άι Λουκά, σπείρε κουκιά (18 Οκτώβρη). 
Τον λένε και Αγιοδημητριάτη, από τη μεγάλη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, όπου και αναφέρεται στις καλές ημέρες, την ίδια περίοδο.
-Του Άι Δημητράκη, το μικρό καλοκαιράκι. 
Αυτή η καλοκαιριάτικη αναλαμπή δίνει  την ευκαιρία στους ανθρώπους της υπαίθρου να προλάβουν να οργώσουν, να σπείρουν, να ετοιμαστούν για το χειμώνα, να κατεβάσουν τα κοπάδια στα χειμαδιά.
Η παράδοση θέλει την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου να ανοίγουν τα κρασοβάρελα, με το καινούριο κρασί.
Ο λαός έχει χρονικό σύνορο τους δύο Άγιους, στρατηλάτες, καβαλάρηδες, που χωρίζουν μετεωρολογικά το χρόνο, (σε χειμερινό και θερινό), ανάλογα και με τις ασχολίες των ανθρώπων της υπαίθρου.
-Του Άι Δημητρού, μέσα το κρεβάτι, του Άι Γιωργιού, έξω το κρεβάτι.
Τους έχουν τόσο πολύν τιμήσει στην πατρίδα μας, που οι Δημήτρηδες, συναγωνίζονται τους Γιώργηδες!
Η μεγαλύτερη εγγύηση για την καλοκαιρία είναι τα χρυσάνθεμα, που ανθίζουν αυτή την εποχή, γι’ αυτό τα λέμε και «αγιοδημητριάτικα».
Η παράδοση λέει για τα χρυσάνθεμα πως νοιάζονταν πολύ τον Οκτώβρη, όταν τον έβλεπαν θλιμμένο να τριγυρίζει κάτω από τα γυμνά δέντρα, καθώς έπεφταν και τα τελευταία τους φύλλα, τις ζεστές ημέρες που χάνονταν, τον ουρανό που συχνά ήταν συννεφιασμένος. Έτσι αποφάσισαν να ζητήσουν από τον Θεό να τα αφήσει να ανθίζουν τον Οκτώβρη, για να του διώχνουν τη θλίψη!
Ανάλογα με τον καιρό, σε πολλά μέρη ξεκινά το λιομάζωμα.
-Το Οκτωβριανό το λάδι, άλλος μήνας δεν το κάνει.
Στα χρόνια της παιδικής ανεμελιάς, με το πρώτο ψιλόβροχο, τα πρωτοβρόχια, τρέχαμε παρέες παρέες και, πιασμένοι από τα χέρια σε κύκλο, τραγουδούσαμε:
«Βρέχει, βρέχει, ψιχαλίζει και το μάρμαρο ποτίζει.

  Και ο ποντικός χορεύει και η γάτα μαγειρεύει…».

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το κελάρι του Κωλέτζη στην Κυψέλη. 

Νυχτερινός ειδυλλιακός Σεπτέμβρης.


 

Τα πλοία  έφυγαν παίρνοντας μαζί τους αμετανόητους ταξιδιώτες  του Σεπτέμβρη. Τους πιο τυχερούς που διάλεξαν να ξεμείνουν και να παραθερίσουν τον πιο όμορφο μ;hνα.

Τα  φώτα στις βεράντες  σβήνουν σιγά - σιγά  και δίνουν τη θέση τους στα αστέρια  της νύχτας που πλέον έχει μεγαλώσει για τα καλά.

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μακάριοι όσοι μπορούν να το χαίρονται!

Το καλοκαίρι φεύγει  μα  η φωτεινή  φιγούρα του Άι Νικόλα μένει παντοτινή παρηγορία στις μεγάλες  νύχτες  που θα ακολουθήσουν.

Αποχαιρετούμε τούτο  το μήνα  με αυτή την τόσο όμορφη και ποιητική  φωτογραφία από τη σελίδα  της Saronic Ferries.

Βένια Δημητρακοπούλου: "Σμιλεύοντας το Άυλο"


 Διαδικτυακά  μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει σήμερα Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου τη διάλεξη της εικαστικού κ. Βένιας Δημητρακοπούλου με θέμα: "Σμιλεύοντας το άυλο", στο πλαίσιο  του κύκλου διαλέξεων της βιβλιοθήκης Marie Blanche.

Ακολουθώντας  τον παρακάτω σύνδεσμο:

Topic: ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ MARIE BLANCHE

Time: This is a recurring meeting Meet anytime

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/87067600582...

Meeting ID: 870 6760 0582

Passcode: 945068


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Άγιος Κυριακός στο Σφεντούρι.

 

                                        

Όμορφος μέσα στη λευκή του απλότητα ο ναός  του Αγίου Κυριάκου στο Σφεντούρι της Πέρδικας  που εορτάζει σήμερα  29 Σεπτεμβρίου. Ο ναός βρίσκεται μετά  το κοιμητήριο  της Πέρδικας καθώς ο δρόμος ανηφορίζει προς το Σφεντούρι κοντά  στην οικία  Μαυρακάκη.

Είναι οικοδομημένος τη δεκαετία  του '70  και αυτό μαρτυρείται από την κατάστασή του. Είναι ο μοναδικός ναός  στο νησί που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Κυριάκο. Νεότερος είναι  το παρεκκλήσι στο Μαραθώνα, στον περίβολο της Αγίας Βαρβάρας που όμως είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος και στον Όσιο Παΐσιο.

Μια μικρή όαση που η απλότητα του λευκού και οι ξεκάθαρες  γραμμές  της αρχιτεκτονικής  των μικρών εκκλησιών της υπαίθρου, βασιλεύουν στην Αιγινήτικη γη.

Μικρές  πινελιές  παράδοσης και λαϊκής ευσέβειας στον καμβά  της Αιγινήτικης γης.




Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από το σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό.

                                        

Ένα  συναρπαστικό δημοσίευμα  της Lifo  μας προκαλεί  το θαυμασμό για το μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό.

Το άρθρο υπογράφει  η κ. Αργυρώ Μποζώνη και οι φωτογραφίες είναι των Γιάννη Κρητικού και Γιώργου Μεσσαριτάκη.

Το σπίτι του Ροδάκη έχει αγοραστεί από τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη ο οποίος με τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του έχει δώσει νέα πνοή ζωής. 

Πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να απολαύσετε το άρθρο και τις φωτογραφίες από το εσωτερικό  του σπιτιού και τον περιβάλλοντα χώρο.

https://www.lifo.gr/culture/design/spiti-thrylos-toy-rodaki-stin-aigina-ena-monadiko-deigma-pneymatikis-klironomias 








 

Διάθεση self test από τα φαρμακεία.


 Σύμφωνα με ανακοίνωση  του Υπουργείου Παιδείας οι γονείς  των μαθητών μπορούν να παραλαμβάνουν δωρεάν από τα Φαρμακεία  self tests  από την Τετάρτη 29  Σεπτεμβρίου έως  την Παρασκευή  8 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι  το test  πρέπει να διενεργείται  24 ώρες  πριν  τον ερχομό  του μαθητή  και της μαθήτριας στο σχολείο  κάθε  Τρίτη και Παρασκευή.

Ο  διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και οι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί δεν δικαιούνται δωρεάν self test   

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Η Όλια Λαζαρίδου τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής.

Την έχουμε δει να κυκλοφορεί στην Αίγινα και στην αγαπημένη της Κυψέλη όπου κατοικεί. Απλή, προσιτή, ανεπιτήδευτη, καθημερινή.

Μια  γλυκιά γυναικεία  φιγούρα  που περπατά  στην άκρη του δρόμου χαράζοντας  τη δική της καλλιτεχνική πορεία εδώ και χρόνια, αθόρυβα αλλά  πολύ ουσιαστικά.

Ανάμεσα στην αγροτική ζωή, στους περιπάτους στο ύπαιθρο της Αίγινας κάνει πρόβες και γράφει μοναδικής ευαισθησίας κείμενα  στον διαδικτυακό  τοίχο  της.

Κάπως έτσι γύρισε και μου είπε την προηγούμενη Κυριακή: "Γιώργο  θα  φύγω γιατί ξεκινώ παραστάσεις  στο Μέγαρο, να έρθεις"

Πρόκειται  για  την παράσταση που παρουσιάστηκε πέρσι στο Μέγαρο Μουσκής σε σκηνοθεσία  του  Γιώργου Νανούρη, με μεγάλη επιτυχία.

Η παράσταση εμπνέεται από τα  μονόπρακτα που είχε ανεβάσει  η Έλλη Λαμπέτη και στην παράσταση εκείνη συμμετείχε η Όλια Λαζαρίδου σε ένα βουβό ρόλο.

Η παράσταση ανεβαίνει στις 9 Οκτωβρίου στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" με  τον τίτλο "Έξι φορές" και βασίζεται σε κείμενα  των: Αυγούστου Στριντμπεργκ, Άντον Τσέχοφ, Ζαν Κοκτώ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Κοστούμια  Ιωάννας Τσάμη και σκηνικά Κωνσταντίνου Σκουρλέτη. Μουσική έναρξης και τέλους: Κωνσταντίνος Βήτα.

Μέχρι τέλος  Οκτωβρίου.
 

Μια εσπερίδα αφιερωμένη στη συμμετοχή της Εκκλησίας της Αίγινας στον αγώνα του 1821.


Λουσμένος  στο φως  ο Μητροπολιτικός  Ναός  της Αίγινας και ντυμένος με τις σημαίες  της  γιορτής, υποδέχθηκε χθες τους ακροατές  της εκδήλωσης  για την επέτειο  του 1821  που διοργάνωσε η  Ιερά  Μητρόπολις 'Υδρας Σπετσών και Αιγίνης με θέμα: "Η συμβολή της κατ' Αίγινας Εκκλησίας  στην Επανάσταση  του 1821".

Ο  συντονιστής  της εσπερίδας πρωτοσύγκελος  της Μητροπόλεως αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός προλόγισε  την εκδήλωση και τους ομιλητές.
Άγνωστες πτυχές  της εκκλησιαστικής ιστορίας  της  Αίγινας των χρόνων εκείνων, πρόσωπα άγνωστα αγωνιστών ιερέων ήρθαν στο φως χάρη στην ερευνητική εργασία  του κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλου, σελίδες  για  την εκκλησία  του Σωτήρος στο Ορφανοτροφείο, η μεγάλη προσφορά  του μοναστηριού της Χρυσολεόντισσας, τα πρώτα σχολεία και η φιλοξενία  των άστεγων ορφανών στη Φανερωμένη αλλά και η παρουσία  των αναγκεμένων Ψαριανών προσφύγων στο ναό  του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού ήταν βασικές πτυχές  των θεμάτων που αναπτύχθηκαν από  τους ομιλητές κ. Διονύση Καλαμάκη, Σοφοκλή Δημητρακόπουλο και Γιώργο Μπήτρο και με πολύ ενδιαφέρον άκουσε το κοινό.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Μαίρη Κουκούλη, ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Φίλιππος Τζίτζης, ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Γιώργος Καλόφωνος, πολλοί ιερείς και εκπαιδευτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων.

Η βυζαντινή χορωδία  υπό τη διεύθυνση  του κ. Δημήτρη Καλομοίρη απέδωσε βυζαντινούς  ύμνους στο τέλος  της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Εμμανουήλ Γιαννούλης.









Το ναυάγιο του "Εξπρές Σαμίνα". Είκοσι ένα χρόνια μετά!

Συμπληρώθηκαν χθες Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, 21  χρόνια από  το τραγικό ναυάγιο  του "Εξπρές Σαμίνα" στο σημείο "Πόρτες" έξω από το λιμάνι  της Παροικιάς  στην Πάρο. Ένα ναυάγιο που κόστισε σε ανθρώπινες ζωές και βύθισε στο πένθος πολλές οικογένειες.
Είκοσι ένα χρόνια μετά, η εικόνα  του ναυαγίου στο βυθό του Αιγαίου είναι απόκοσμες. Ήδη  το  κουφάρι  του πλοίου έχει αλλοιωθεί και διαβρωθεί από μικρο - οργανισμούς και τίποτε δεν θυμίζει  το πλοίο  εκείνο  που ταξίδευες  εκείνο  το βράδυ  με προορισμό την Πάρο -Νάξο - Ικαρία - Σάμο.

 



 

 

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Εκδήλωση για τη συμβολή της Εκκλησίας της Αίγινας στα χρόνια της Επανάστασης. Σήμερα στο προαύλειο της Μητρόπολης.

 Eπετειακή εκδήλωση  για τη συμπλήρωση  των 200  χρόνων από την Επανάσταση  του 1821 στο προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αιγίνης, σήμερα  Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 μ.μ.

Μια  εκδήλωση για  τη συμβολή  της  Εκκλησίας  της Αίγινας στα Επαναστατικά  χρόνια και την προετοιμασία  της εξέγερσης  του 1821.

Θα  μιλήσουν οι :

Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, συγγραφέας , φιλόλογος, μελετητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Αίγινας, με θέμα: «Αιγινήτες κληρικοί στον αγώνα  του 1821»

Διονύσιος  Καλαμάκης, καθηγητής Βυζαντινής φιλολογίας με θέμα: «Ο ναός  της Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος στο Ορφανοτροφείο Αιγίνης: Ιστορία και Τέχνη».

Γεώργιος Μπήτρος, θεολόγος, γυμνασιάρχης με  θέμα: «Ιεροί  τόποι των χρόνων της Επανάστασης  στην Αίγινα».

Θα ακολουθήσει συναυλία  βυζαντινής μουσικής υπό  τη χοραρχία  του πρωτοψάλτου - μουσικοδιδάσκαλου κ. Δημήτρη Καλομοίρη.

Την εκδήλωση  συντονίζει ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Νεκτάριος Δαρδανός.

Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Παλαιά Χώρα.

 



     Σήμερα η Εκκλησία  εορτάζει την Μετάσταση  του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, o Ιωάννης σε βαθειά γεράματα πέθανε στην Έφεσο και τάφηκε έξω απ' αυτή. Αλλά μετά από μερικές ήμερες, όταν οι μαθητές του επισκέφθηκαν τον τάφο, βρήκαν αυτόν κενό. Η Εκκλησία μας, λοιπόν, δέχεται ότι στον αγαπημένο μαθητή του Κυρίου συνέβη ότι και με την Παναγία μητέρα Του. Δηλαδή, ο Ιωάννης ναι μεν πέθανε και ετάφη, αλλά μετά τρεις ημέρες αναστήθηκε και μετέστη στην αιώνια ζωή, για την οποία ο ίδιος, να  λέει σχετικά: «Ὁ ἔχων τὸν υἱὸν ἔχει τὴν ζωήν, ὁ μὴ ἔχων τὸν υἱὸν τοῦ Θεοῦ τὴν ζωὴν οὐκ ἔχει» (Α' επιστολή Ιωάννου, ε' 12). Εκείνος, δηλαδή, που είναι ενωμένος μέσω της πίστης με το Χριστό και τον έχει δικό του, έχει την αληθινή και αιώνια ζωή. Εκείνος, όμως, που δεν  έχει τον Υιό του Θεού, να έχει υπ’ όψιν του πως δεν έχει και την αληθινή και αιώνια ζωή.


    
   Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου  στην Παλαιά Χώρα είναι από  τους μεγαλύτερους ναούς της Παλιαχώρας.
    Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λόφου και ίσως γι' αυτό δεν είναι και τόσο γνωστός στους επισκέπτες και περιπατητές του τόπου εφόσον χρειάζεται περισσότερος κόπος για να φθάσεις έως εκεί ακολουθώντας το νότιο μονοπάτι.
Αρκετοί είχαν την άποψη ότι ο Ιωάννης δεν πέθανε, αλλά μετατέθηκε στην άλλη ζωή, όπως ο Ενώχ και ο Ηλίας. Αφορμή γι' αυτή την άποψη έδωσε το γνωστό ευαγγελικό χωρίο, Ιωάννου κα’ 22. Όμως, ο αμέσως επόμενος στίχος κα' 23 διευκρινίζει τα πράγματα.


  Μια συστάδα πεύκων προστατεύει το ναό. Κάτω από τα πεύκα αυτά υψώνεται ο όμορφος ασύμμετρος ναός που ξεχωρίζει από  τους υπόλοιπους ναούς της Παλιαχώρας για τον τρούλο του. Είναι ο δεύτερος ναός μετά την Επισκοπή που έχει τρούλο κι αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει.
   Η βάση του τρούλου είναι οκταγωνική και ο τύπος του ναού είναι βυζαντινού ρυθμού αλλά όπως σημειώνει ο κ. Σ. Δημητρακόπουλος ελεύθερου σταυρού. Ιδιαίτερα η βόρεια κεραία έχει ενσωματωθεί σε ένα προστατευτικό τοίχο. Αρχιτεκτονικά ο ναός ομοιάζει με τις εκκλησίες  των Ταξιαρχών του Ελλάνιου Όρους και του Αγίου Δημητρίου Ασωμάτων.
   Ο ναός πιθανολογείται ότι κτίστηκε ανάμεσα στο 1376 και 1400 και σε αυτό πέρα από τη μορφολογία του συνηγορεί και η κτητορική επιγραφή πάνω σε πωρόλιθο που φυλάσσεται στο Μουσείο της Αίγινας. Κτήτορας σύμφωνα με την επιγραφή αναφέρεται  ο Καταλανός αυθέντης της Αίγινας Πέτρος Β΄Φαδρίγος (1376 - 1380)
    Στο εσωτερικό  του ναού όπου διακρίνεται ο σταυροειδής ρυθμός συναντάμε αξιόλογες τοιχογραφίες. Το 1966 συνεργείο ζωγράφων και συντηρητών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προέβη σε συγκράτηση και συντήρηση μερικών τοιχογραφιών.
   Εντύπωση επίσης προκαλεί  στο εξωτερικό  του ναού ο προαύλειος χώρος με τα πεζούλια και ο πρωτο - βυζαντινός κιονίσκος. 
    Το μέγεθος του ναού, ο διάκοσμος, οι επιγραφές, το κωδωνοστάσιο, η κτητορική επιγραφή, το προαύλιο, η "πολυτέλεια" του τρούλου και η καλή κατάσταση  του ναού μαρτυρούν  την οικονομική κατάσταση των κτητόρων αλλά και της ιδιαίτερης φροντίδας που έλαβε ο ναός  στους αιώνες που ακολούθησαν μέχρι σήμερα.

   Οι φωτογραφίες προέρχονται από την τελευταία ανάβαση  στην Παλιαχώρα της Περιβαλλοντικής Ομάδας  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

   Τα  στοιχεία για  το ναό προέρχονται από το βιβλίο: "Χριστιανική Αίγινα" του κ.Σοφοκλή Δημητρακόπουλου.


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

"Αιγιναία" μια πορεία είκοσι ετών.

Είκοσι χρόνια, τριάντα τεύχη! Μια κατάθεση  γνώσης. Μια  τράπεζα γνώσης. Μια  μαρτυρία πολιτισμού, προβολή  της ιστορίας, της λαογραφίας, των προσώπων της Αίγινας. Ένας πυλώνας  του σημερινού πολιτιστικού γίγνεσθαι.

Η  "Αιγιναία"  το πολιτιστικό περιοδικό  του νησιού μας, κόντρα στο ρεύμα  της εποχής και σε πείσμα  των καιρών που καταπίνει τον εφημερίδες και περιοδικά και τα οδηγεί στο κλείσιμο, η "Αιγιναία" αντέχει. Και όχι μόνο αντέχει αλλά  γιορτάζει!

Γιορτάζει μια διπλή επέτειο αυτήν των είκοσι χρόνων και των τριάντα τευχών με ένα επετειακό τεύχος που εμπεριέχει επιστημονικά άρθρα, έγγραφα και τμήματα  αρχείων πλαισιωμένα με εξαιρετικά σχέδια  της εικαστικού Καλλιόπης Κοπανίτσα.

Και  στη γιορτή ήταν όλοι εκεί. Και τα πρώτα μέλη της συντακτικής επιτροπής και τα νεότερα. Ο Γιώργος Μπόγρης, ο Μιχάλης Μουτσάτσος, η Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, ο Αχιλλέας Χαλδαιάκης, ο Κώστας Γαβρόγλου και οι Ελένη Σταμπόγλη, Προνόη Θεολογίδου, Δημήτρης Νικολόπουλος, Ανίτα Χαρτοφύλακα, Γιώργος Μπήτρος, Ντίνα Χατζίνα. 
Ανάμεσα στο κοινό συνεργάτες  της Αιγιναίας όπως ο Γιάννης Πούντος, η Λίνα Πετρίτη Μπόγρη, ο Νεκτάριος Κουκούλης και πολλοί άλλοι καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων όπως ο κ. Γιώργος Καλόφωνος από τη Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη, ο Βασίλης Μουσουλέας από το Μορφωτικό Σύλλογο ο "Καποδίστριας" η Ελπίδα Θανοπούλου από το Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού, η κ. Σίλα Αλεξίου από το Σύλλογο Φίλων Ιδρύματος Καψάλη, η κ. Μαριλένα  Γιαννούλη πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού, πολλοί εκπαιδευτικοί και πολλοί φίλοι του περιοδικού.
Όλοι ευχήθηκαν για  τη συνέχεια  του περιοδικού και για ένα αντάμωμα παρόμοιο  στα επόμενα είκοσι χρόνια.