Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023
Ο Άγιος Τρύφωνας στον κήπο του Λεουσείου Ιδρύματος εορτάζει.
O "Σαρωνικός" στα παλιά του λημέρια....
Η μεγάλη δόξα των νησιών του Σαρωνικού ήρθε για λίγο στην Ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Περάματος για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του και θα επιστρέψει και πάλι στη βάση του που είναι η βόρεια Κρήτη, εκτελώντας ημερήσιες εκδρομές προς το νησί της Γραμβούσας από το λιμάνι του Κίσσαμου.
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο θρυλικό πλοίο του Σαρωνικού που υπηρέτησε με αυταπάρνηση τα νησιά μας για πάνω από τρεις δεκαετίες ασταμάτητα. Λίγο πριν το 2010 πουλήθηκε στην Κρήτη όπου και παραμένει.
Με το νέο του όνομα "Γραμβούσα" συνεχίζει την πορεία του ακμαίο και δυνατό. Ας έχει καλά και ήρεμα ταξίδια.
Σημείωση: Αντίκρυ του το "Νήσος Αίγινα" που από ότι έχει ακουστεί ναυλώθηκε από την εταιρεία ΑΝΕΣ και θα δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς - Αίγινα.
Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
Μια εικόνα προσφορά των παλαιών μαθητών της Κυψέλης
Θύμηση κάνουμε των παλαιών εκπαιδευτικών της Κυψέλης με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών.
Σήμερα Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων ετών τελέσαμε μνημόσυνο στον ενοριακό ναό της Κυψέλης για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κυψέλης και του χωριού που έχουν φύγει.
Ένα μνημόσυνο τιμής. Συγχρόνως ένα μικρό αντίδωρο ευχαριστίας για τη μεγάλη τους προσφορά.
Μνημόσυνο για τους εκπαιδευτικούς της Κυψέλης.
Ημέρα μνήμης και τιμής για τους Τρεις Προστάτες Αγίους της Παιδείας μας, Βασίλειο το Μέγα, Γρηγόριο το Θεολόγο και Ιωάννη το Χρυσόστομο αποτελεί η 30η Ιανουαρίου κάθε έτους.
Εορτή της παιδείας, των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών που ήταν μέτοχοι και εργάτες οι Τρεις Άγιοι και κατόρθωσαν με το συνδυασμό της ελληνικής παιδείας με το χριστιανικό πνεύμα να προάγουν μέσα από το έργο τους, τη διδασκαλία και τη συγγραφή τις αιώνιες και πανανρθώπινες αξίες του πολιτισμού μας.
Η ημέρα αυτή όμως επαναφέρει τη μνήμη μας στα πρόσωπα των δικών μας δασκάλων, όλων εκείνων που σε εποχές δύσκολες χωρίς μέσα, υποδομές και εξοπλισμό κατόρθωσαν να μορφώσουν γενιές Ελλήνων. Σε χρόνους που η εκπαίδευση δεν ήταν υποχρεωτική, τα σχολεία ήταν ανοιχτά και περίμεναν τα παιδιά ακόμα και με ένα ποτήρι γάλα, τα πέτρινα χρόνια της κατοχής, τα χρόνια της απόλυτης πείνας, της φτώχειας και της ανέχειας.
Εκείνοι κατόρθωσαν να μεταδώσουν αξίες, αλήθεια ζωής, να μπολιάσουν τις παιδικές και νεανικές ψυχές με το μπόλι της αξίας της ανθρώπινης ζωής, του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, των ιδανικών της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Άλλοτε με αυστηρότητα, άλλοτε με επιείκεια αλλά πάντα με γνώμονα την αγάπη έμαθαν γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, ιστορία, γεωγραφία, το σεβασμό και την αγάπη για το περιβάλλον.
Δίδαξαν ήθος!
Και οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι αγωνίστηκαν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της εκπαίδευσης ο καθένας με το δικό του κόπο και τρόπο.
Δίδαξαν και άλλαξαν την κοινωνία, μεταμόρφωσαν την ανθρωπογεωγραφία του τόπου, καλλιέργησαν τον πολιτισμό. Απόλυτα συντονισμένοι και ευθυγραμμισμένοι στη ρήση του Χρυσοστόμου που αναφέρει πως : «Ένας άνθρωπος εάν είναι γεμάτος ζήλο, είναι ικανός να αλλάξει όλο τον κόσμο».
Σήμερα ο νους μας γυρίζει σε όλους εκείνους που μας έμαθαν γράμματα. Και είναι πολλοί!
Αιωνία η μνήμη τους.