Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

"Του Άγιου Αντρέα, το κρύο αντριεύει"

 
    Αξέχαστος φαίνεται πως θέλεις να μας μείνει ο Νοέμβριος που τελειώνει σήμερα. Κατόρθωσε να μας αποχαιρετήσει με ένα δυνατό κρύο, χιόνια, 9 μποφόρ και απαγορευτικό απόπλου.
   Οι παλαιότεροι είχαν συνδυάσει  τον ερχομό του χειμώνα με το όνομα του τελευταίου Αγίου του μήνα.  Η κ. Λίνα Μπόγρη – Πετρίτου μας διαφωτίζει σχετικά στο βιβλίο της : «Τα λέμε και στην Αίγινα»

Το κρύο δυναμώνει και ο τελευταίος Άγιος, ο Άγιος Ανδρέας, κλείνει το μήνα:
 -Του Άγιου Αντρέα, το κρύο αντριεύει.
Και η συμβουλή των γεωργών, αφού οι δουλειές τέλειωσαν:
-Ο Νοέμβρης έκλεισε; Τα ζευγάρια είναι στο στάβλο.
Το φθινόπωρο τελειώνει με το Νοέμβρη, τα σημάδια της λαμπερής Πούλιας  χάνονται με τη δύση της στον ουρανό και μένουν τα λόγια του παππού του γεροντάκου για όλα τούτα:
«Ανήμερα του Άι Φιλίππου, κορικάτσι μου, η Πούλια κατεβαίνει τσαι φιλεί τη γης, τσαι λάμπει όλος ο τόπος όπου κατεβαίνει, τσαι επειδή το φως είναι μπόλικα μοιρασμένο ολούθε, δεν είναι καλό να βγαίνουνε όξω οι ανθρώποι. Λένε ότι βγαίνουνε οι ανεράιδες στα τρίστρατα τσαι στήνουνε το χορό…»

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Στον Άγιο Ανδρέα στη Χρυσολεόντισσα.

  Σκαρφαλώνοντας προς το Μοναστήρι της Χρυσολεόντισσας, ένα από τα χαρακτηριστικά  του τοπίου είναι η ύπαρξη πολλών  μικρών  εξωκλησιών. Συγκεκριμένα στα δεξιά καθώς πλησιάζουμε προς το μοναστήρι διακρίνουμε το ύψωμα του Αγίου Ανδρέα, όπου στην κορυφή του υψώνεται το ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που εορτάζει σήμερα  30 Νοεμβρίου.
  Το ξωκλήσι βρίσκεται  στα βορειοδυτικά  του μοναστηριού.  Σήμερα  με την ενασχόληση πολλών ομάδων και συλλόγων με τα μονοπάτια  της Αίγινας, το ύψωμα αποτελεί έναν από τους πεζοπορικούς προορισμούς της Αίγινας.
  Άλλα  εκκλησάκια αφιερωμένα  στον Άγιο Ανδρέα  εντοπίζουμε στο Βαθύ καιστο Μαραθώνα της Αίγινας.

48ωρη απεργία των πλοίων από την Παρασκευή.

   Νέα 48ωρη απεργία  των πλοίων από την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου αποφάσισαν τα σωματεία των εγαζομένων στα πλοία  με κύριο αίτημά  τους  την μεγάλη φορολόγηση  τους. Η απεργία θα είναι 48ωρη από  τα ξημερώματα  της Παρασκευής μέχρι  τις 6 το πρωί της Κυριακής με προοπτική συνέχισης.


Ένα δέντρο και ένα κοντέινερ στην ίδια αυλή.



   
   Ένα  δέντρο και ένα κοντέινερ έχουν  προκαλέσει μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση εφόσον σήμερα  ο διάλογος  τις περισσότερες φορές  εξαντλείται πίσω από τα πληκτρολόγια και τις οθόνες.
   Και πάλι  στο προσκήνιο  τα πολύπαθα Καποδιστριακά κτίρια  της Αίγινας. Σε κάποια από αυτά οι εργασίες έχουν ξεκινήσει  σε κάποια αναμένεται να αρχίσουν. Κι ενώ θα περίμενε  κανείς  η υπόθεση των Καποδιστριακών κτιρίων όχι απλά να είναι μέσα στην ατζέντα των προτεραιοτήτων  όλων των Αιγινητών, αλλά  στην κορυφή, εντούτοις λίγοι ασχολούνται κατά καιρούς σοβαρά με την τύχη τους και  το μέλλον τους.
   Η σημερινή κατάσταση  δεν κάνει κανέναν  Αιγινήτη περήφανο. Απέναντι από το Ορφανοτροφείο μέχρι πρότινος όγκοι  σκουπιδιών, ενώ ένα μέρος της νέας  του στέγης γκρεμισμένο (κανείς δεν ζητά ευθύνες!!!), έξω από το Εϋνάρδειο σκουπίδια και μέσα  γκράφιτι, στο Κυβερνείο εργοτάξιο.
   Η  πρόοδος  και η ολοκλήρωση των εργασιών όμως στο Κυβερνείο απαιτούν την τοποθέτηση ενός κοντέινερ, το οποίο κρίθηκε ότι πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση ενός μεγάλου δέντρου.
   Μπορεί και αυτή τη στιγμή να βρεθεί η λύση, η χρυσή τομή η οποία θα είναι σωτήρια  και  για το δέντρο  αλλά  και  για  τη συνέχιση των εργασιών.
   Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει  η λογική και η  νηφαλιότητα.  

Η φωτογραφία  προέρχεται από το Aeginalight και ανήκει στον κ. Γ.Μουρατίδη.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Το νέο πρόσωπο της "Νεφέλης".

   Ένα πλοίο  που πέρασε από τον Σαρωνικό και δύσκολα μπορεί κάποιος να ξεχάσει είναι  η "Νεφέλη"  που πλέον ταξιδεύει  στην πολύπαθη Βενεζουέλα  με το όνομα "La Galera".  Ανανεωμένη και δυνατή  παρά το  καθόλου κολακευτικό  νέο όνομά της  τραβά το ενδιαφέρον πολλών παλαιών  θαυμαστών της από την μακρινή Ελλάδα, όταν κάποιες  νέες  φωτογραφίες  ανεβαίνουν  στο διαδίκτυο.
  Με  τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Παντελής Λαζάρου  και  δείχνουν  το νέο  της  ξενοδοχειακό  εξοπλισμό  με  νέα  καθίσματα  αεροπορικού  τύπου ίσως κάποιοι θυμηθούν  τους εσωτερικούς χώρους  της και τα ταξίδια  που έκαναν  με τη "Νεφέλη"
   Ας  είναι λοιπόν καλοτάξιδη και πάντα  ευρύχωρη και άνετη για  τον επιβάτη  της η "Γαλέρα".






Η δανειστική βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

    Σημαντική η παρουσία μιας ανοικτής βιβλιοθήκης μέσα σε ένα  σχολείο. Το βιβλίο που ποτέ δεν θα πάψει να γοητεύει και να συναρπάζει τον αναγνώστη του, μέσα σε ένα σχολείο ασκεί καίριο  ρόλο στη λήψη της πληροφορίας, στην επεξεργασία της γνώσης, στη διαμόρφωση άποψης, στο άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων, στην απικάλυψη ενός άλλου κόσμου.
   Στο ταξίδι της γνώσης η ύπαρξη και λειτουργία μιας  δανειστικής βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη. Πόσο μάλλον  σε εποχές  όπου οι μαθητές ολοένα και απομακρύνονται από τη χρήση εξωσχολικών βιβλίων, ή η απουσία  βιβλίων  σε ένα σπίτι τείνει να  γίνει ο κανόνας.
   Ο μαθητής και η μαθήτρια μέσα από την καθημερινή επαφή με  τον κόσμο  του  βιβλίου εθίζεται ή παρακινείται στην ανάγνωση  και τη χρήση του βιβλίου. Το βιβλίο έτσι μπορεί να μπει στη ζωή των νέων ανθρώπων και να την αλλάξει.


   Εδώ και πολλά  χρόνια λειτουργεί και στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας σε ειδικό χώρο δανειστική βιβλιοθήκη.  Τα  τελευταία 6 χρόνια  με  σημαντικές  δωρεές  και προσφορές  ο όγκος σε βιβλία  έχει αυξηθεί. Σήμερα  η βιβλιοθήκη αριθμεί πάνω από 1000  τίτλους. Τα  βιβλία είναι καταγεγραμμένα  ηλεκτρονικά και χωρισμένα  σε κατηγορίες. Υπεύθυνη  για τη λειτουργία  της Βιβλιοθήκης έχει οριστεί η καθηγήτρια κ. Χαρπίδου Ρεβέκκα, ενώ  ομάδες μαθητών εθελοντικά βοηθούν  στη λειτουργία  της.

   Ελπιδοφόρο είναι επίσης  το γεγονός ότι σε πολλά  σχολεία  της Αίγινας  έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Τελευταία  η αναβάθμιση της σχολικής βιββλιοθήκης  του Γυμνασίου του Μεσαγρού. 
   Ασφαλώς  δεν πρέπει να  ξεχνούμε  και την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη  που εδώ και δεκαετίες  λειτουργεί  στο Γενικό Λύκειο Αίγινας.  Το δίκτυο αυτών  των βιβλιοθηκών μαζί με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αίγινας αλλά  και  τη βιβλιοθήκη  του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης (με  βιβλία κυρίως του αείμνηστου Σπύρου Αλεξίου)  συμβάλουν  στην πνευματική αναζωογόνωση  της  κοινωνίας  της Αίγινας.
 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Επιστρέφει η "Ζηνοβία" στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης.

Η  Θεατρική Ομάδα Κυψέλης.
Επαναλαμβάνει   για   3  μόνο παραστάσεις  το έργο του
Γιώργου  Μπήτρου:
«Ζηνοβία   τι παίζει απόψε;»

   Επιστρέφει η "Ζηνοβία"  για περιορισμένες παραστάσεις στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο λόγος  για την παράσταση της Θεατρικής Ομάδας Κυψέλης που πέρσι το Μάρτιο μας ταξίδεψε στην Αίγινα του σινεμά και στην ατμόσφαιρα εκείνων των δεκαετιών  που το αστέρι  της Ζηνοβίας Αρχιμανδρίτου – Μπήτρου, ιδιοκτήτριας του ιστορικού κινηματογράφου "Αφαία" μεσουρανούσε. Μια παράσταση που συγκέντρωσε  μεγάλο αριθμών θεατών αλλά και άφησε "έξω"  πολλούς θεατές που δεν πρόλαβαν  ή δεν μπόρεσαν να την δουν.
   Το έργο  με αφορμή το σινεμά  και τη  ζωή της Ζηνοβίας  μας  παρουσιάζει εικόνες της Αίγινας  στα τέλη της  δεκαετίας  του ’60  αλλά  και αυτής  του ’70, συμπεριφορές, ήθη, συνήθειες, καταστάσεις. Μιας  Αίγινας  που προσπαθεί να αλλάξει, να αποκτήσει  τουριστικό προφίλ  κάτω όμως από τη βαριά σκιά των Φυλακών  της.
   Τα  φώτα από τη  ρεκλάμα  του «Σινέ Αφαία» καλούσαν κάθε βράδυ τους παλαιούς Αιγινήτες  για ένα ταξίδι στο όνειρο. Εκεί στην οδό «Αφαίας» 5.
   Αυτά τα φώτα θελήσαμε και πάλι  να ανάψουμε, να κόψουμε εισιτήριο, να κάνουμε στην άκρη την κουρτίνα και να χαθούμε στο μαγικό κόσμο του σινεμά. Του σινεμά της θρυλικής Ζηνοβίας. Να  γίνουμε  οι θεατές  σε ένα άλλο έργο που οι πρωταγωνιστές του δεν είναι οι μεγάλοι σταρ του σελιλόϊντ αλλά οι απλοί άνθρωποι μιας ολόκληρης εποχής  που  γέμιζαν κάθε βράδυ την αίθουσα για να  ζήσουν το όνειρο, να γελάσουν και να κλάψουν με την ψυχή τους, να ξεφύγουν από τα δύσκολα και τα ζόρια της καθημερινότητας, να ονειρευτούν και να ερωτευτούν. Αυτοί είναι οι ήρωες μας.  
    Στο δικό μας «σινέ Αφαία» μόλις τελειώσει η ταινία και ανάψουν τα φώτα, τότε οι προβολείς θα φωτίσουν τους θεατές κι εμείς θα παρακολουθήσουμε τη ζωή  τους. Γιατί αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές.

Στην  αίθουσα  του   Πνευματικού  Κέντρου Κυψέλης
Ημέρες  και ώρες  παραστάσεων:
Κυριακή 4 – Σάββατο 10 – Κυριακή 11  Δεκεμβρίου 2016
Ώρα  έναρξης: 20. 00 μ. μ.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

π. Ελευθέριος και Ν.Νικολαΐδης έπαιξαν για το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.


  Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην πολυτελή Αίθουσα “Κωστής Παλαμάς” του Πανεπιστημίου Αθηνών συναυλία και φιλανθρωπικό δείπνο που οργάνωσε η Παναθηναϊκή Οργάνωση Γυναικών Νέου Ψυχικού, τα έσοδα του οποίου προορίζονται για ενίσχυση του ιστορικού Ζωγράφειου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως. 
   Στην εκδήλωση, που οργανώθηκε από την σύζυγο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, παρέστησαν εκπρόσωποι του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.
Ο Νίκος Νικολαϊδης στο φλάουτο με ράμφος και ο αρχιμ. π. Ελευθέριος Κουμασίδης στο πιάνο ξενάγησαν τους εκλεκτούς καλεσμένους σε ένα μουσικό ταξίδι απο τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία έργα των J.Van Eyck, A.Corelli, J.S.Bach, B.Marcello, G.F.Haendel, W.A.Mozart, F.Chopin, E.Satie, A.C.Debussy κα.
  Τους δύο μουσικούς συνεχάρη ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης κ. Γιώργος Χατζηνάσιος 


Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Ο Άγιος Στυλιανός στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας

  Μια από τις σωζόμενες εκκλησίες της Παλαιάς Χώρας στην Αίγινα είναι αυτή του Αγίου Στυλιανού η οποία ανήκει αρχιτεκτονικά στον τύπο του μονόχωρου δρομικού ναού και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της Παλαιάς Χώρας κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.   Η ευλάβεια των Αιγινητών προς τον Άγιο προστάτη των μικρών παιδιών είναι πολύ παλιά. Συνηθίζουν ανήμερα της εορτής να φέρνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά  στην Εκκλησία για να λειτουργηθούν και να κοινωνήσουν.  Η  ευλάβεια των ανθρώπων συνοδευόταν και από τα αιτήματα για υγεία των μικρών παιδιών σε εποχές που υπήρχε μεγάλη πείνα, μεγάλη παιδική θνησιμότητα και η παραμικρή αρρώστια ήταν ικανή να αποβεί μοιραία  για τη ζωή του παιδιού. Έτσι  δικαιολογείται άλλωστε και η ευχή "να σας ζήσει"  που αντάλασσαν και ανταλάσσουν ακόμα στις γιορτές ή στην βάπτιση.
 Άλλη εκκλησία  του Αγίου Στυλιανού συναντάμε στου "Ογδόντα"  προς το Κέντρο Υγείας.
   Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία (Μικρά Ασία). Οι ιστορικές πληροφορίες που διαθέτουμε γι' αυτόν είναι πενιχρότατες. Έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα και θεωρείται προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών. Η ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 26 Νοεμβρίου. Από παρε- τυμολογία  του ονόματος του πιστεύεται ότι αυτός "στυλώνει" δηλαδή ενισχύει την υγεία των παιδιών. Στην Ικαρία έχουν  στα σπίτια εικόνα του Αγίου και όταν αρρωστήσει  κάποιο παιδί τη λειτουργούν και σταυρώνουν με αυτήν το παιδί. Στην Κρήτη οι γονείς των παιδιών που πεθαίνουν πρόωρα, ονομάζουν το παιδί μετά το θάνατό του "Στυλιανό". Εξαιρετικά διαδεδομένο είναι κυρίως ανάμεσα στους Βλάχους το όνομα "Στέργιος" ως παραλλαγή του "Στέλιος" το οποίο δίδεται κατόπιν τάματος γαι ευτοκία από επίτοκες γυναίκες οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν αποκτήσει παιδιά. Η ιαματική θαυματουργία του Αγίου πέρασε και στην εικαστική απόδοση του Αγίου σε Βυζαντινές και κυρίως μεταβυζαντινές εικόνες όπου παρουσιάζεται ο Άγιος ως γέροντας που κρατά στο αριστερό χέρι του σπαργανωμένο βρέφος ενώ με το δεξί ένα ειλητάριο που γράφει: " Παίδων φύλαξ πέφυκα αλλά Θεού το  δώρον"

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στον Κοντό.

   Γιορτάζει σήμερα το μοναστηράκι της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες της Παλαιάς Χώρας. Μια μικρή γυναικεία αδελφότητα η οποία στην κυριολεξία ζει και αναπνέει στη σκιά  της Παλαιάς Χώρας της Αίγινας και του μεγάλου μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Εντυπωσιάζεται ο επισκέπτης από την απλότητα του χώρου και την ησυχία του μικρού μοναστηριού.  Επιλογή  πολλών Αιγινητών  που διαλέγουν τη Μονή  για εκκλησιασσμό ή την τέλεση του μυστηρίου  της Βάπτισης. Μια αγιοβάδιστη γωνιά  της Αίγινας αν αναλογιστεί κάποιος πόσοι Άγιοι έζησαν στην περιοχή, πόσες σύγχρονες εκκλησιαστικές μορφές βημάτισαν τα χώματα αυτά, ασκήθηκαν και τελείωσαν το βίο τους.
   Αντιγράφουμε από την παράδοση της Μονής:
Στην Αίγινα υπάρχει Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Υπήρχε εκεί ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης και θαυματουργικά βρέθηκε η εικόνα της. Δυστυχώς το εκκλησάκι αυτό το είχε ένας πολύ βλάσφημος. Το 1908 το αγόρασαν δυο καλογριές. Ο Άγιος Νεκτάριος τότε ευχαριστήθηκε πολύ. 
Όταν αγοράσθηκε το κτήμα εκείνο, δεν είχε νερό. Σκάψανε τριάντα μέτρα και νερό δεν βρισκόταν. Τότε ένας Αγιορείτης Ιερομόναχος, έκανε παράκληση στην Αγία με τις μοναχές. Κατέβασε κατόπιν μέσα στο ξεροπήγαδο την εικόνα, λιβάνισε και είπε με την αθώα πίστη του:
- Εάν Αγία μου Αικατερίνη δεν μας βγάλεις νεράκι, δεν θα σε βγάλουμε απ' εδω μέσα!!
Την νύχτα που προσεύχονταν οι καλογριές, ακούσθηκε θόρυβος και παράξενος κρότος, το δε μικρό μοναστηράκι σείστηκε από τα θεμέλια του.
- Θύμωσε, είπαν, η Αγία και θα μας καταστρέψη, γιατί την αφήσαμε μέσα στα χώματα.
Το πρωί κατέβηκε ο Ιερομόναχος να βγάλη την εικόνα. Βλέπη όμως στα τοιχώματα του ξεροπήγαδου χαραγμένο ένα Σταυρό. Και είδε πως ο Σταυρός εκείνος ήταν βρεγμένος στο κάτω μέρος.
Σηκώνει την εικώνα και φωνάζει στις καλογριές για το χαρμόσυνο γεγονός. Το πηγάδι έβγαλε νερό...
Ε, λοιπόν, από τότε, το 1924 το νερό του πηγαδιού υπάρχει και αρκετό μάλιστα, ώστε να ικανοποιή τις ανάγκες του Μοναστηριού.