Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

"Καλή Παναγιά" η ευχή του Αυγούστου.

                                      

"Η Παναγιά  τα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά  της. τη Σίκινο, την Αμοργό και τα άλλα τα παιδιά της".
                                                    Οδ. Ελύτης

  Καθώς μικρά και μεγάλα πλεούμενα μεταφέρουν τους παραθεριστές  του Αυγούστου σε νησιά θαλασσοδαρμένα και αφροστόλιστα, η Παναγιά, η κάθε Παναγιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πανηγυριστές  της κάτασπρη και στολισμένη με μπουκαμβίλιες και γιασεμιά πάνω σε βράχια, σε ακρογιαλιές ή σε βουνοπλαγιές.

   Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των Ελλήνων. Ο Αύγουστος είναι της Παναγιάς της Θαλασσινής, της Κατευοδώτρας, της Κανάλας, της Μεγαλόχαρης, της Κατοπολιανής και της Εκατονταπυλιανής, της Μεγαλόχαρης, της Πολίτισσας, της Λιόχαρης, της Χοζοβιώτισσας και τόσων άλλων καθώς κάθε  τόπος, κάθε νησί, κάθε πλαγιά  έχει την Παναγιά  του.

   Και καθώς  ο Αύγουστος ξημερώσει  δεν ακούς άλλη ευχή, από τη φράση "Καλή Παναγιά" σε αυτά τα μέρη  που τις μέρες  του Αυγούστου συγκεντρώνονται όλες οι οικογένειες "επί το αυτό", ξενιτεμένοι, φοιτητές, άνθρωποι της πόλης επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες  για να μπολιαστούν από την παράδοση, από τη ζωή του τόπου τους και να συνεχίσουν.

   Καλή Παναγιά  λοιπόν.

 Οι μικρές  εκκλησιές με τη σειρά  από πάνω προς τα κάτω είναι από  την Ανάφη, τη Σέριφο, η Παναγιά η Θαλασσινή της Άνδρου, η Χρυσοπηγή της Σίφνου, η Παναγία η Νικούς της Κύθνου.

Αίγινα του δειλινού πάνω από τις στέγες.

Το δειλινό της Αίγινας, μαγευτικό από όπου κι αν το αντικρίσεις! Χρώματα γήινα, πινελιές  που ο ήλιος χαρίζει απλόχερα μετά από μια κοπιαστική και ζεστή ημέρα στα τέλη του καυτερού Ιούλη.

Δειλινό πάνω από τις  στέγες με  τους τρούλους των εκκλησιών να συναγωνίζονται σε ύψος, με τις κεραμοσκεπές και  τα μπαλκόνια, τις βεράντες και  τους κήπους. Και στο βάθος η ευλογημένη γη των Μεθάνων και το Αγκίστρι.

Η φωτεινή γιρλάντα του Φοίβου θα κρατήσει συντροφιά  στη νησιώτικη πολιτεία και το Κυβερνείο να περιμένει στωικά  την ώρα  του να υποδεχθεί και πάλι  τους επισκέπτες  του, υψηλόβαθμους και απλούς πολίτες. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη δίπλα  να γνωρίζει μέρες εξωστρέφειας και ανασύνταξης  των δυνάμεων της και να μας υπόσχεται πολλές παρουσιάσεις  βιβλίων.

Στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου οι θεατές συγκεντρώνονται σιγά - σιγά. Η παράσταση αρχίζει σε λίγα λεπτά.







 

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ο "Καπετάν Μιχάλης" στο12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας - 31/7

Ο  "Καπετάν Μιχάλης" το εμβληματικό έργο  του Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζεται σήμερα 31  /7  στη σκηνή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, στα πλαίσια  του 12ου Φεστιβάλ Θεάτρου.

Η παράσταση  επιχορηγείται από την Περιφέρεια Αττικής και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ώρα έναρξης 21.15.

Αίγινας.
Tο έργο διαδραματίζεται λίγο πριν την αυγή του 1900, όταν η Κρήτη ακόμα αγωνιζόταν να απελευθερωθεί από τον Τουρκικό ζυγό. Ο Καπετάν Μιχάλης, ηγέτης του χωριού του, έχει αποδεχτεί με βαριά καρδιά τη μοίρα της Κρήτης, και την ομαλή συνύπαρξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, έχοντας ορκιστεί αδελφοσύνη με τον Νουρήμπεη. Η φλόγα όμως στην καρδιά του Καπετάν Μιχάλη πάντα του καίει τα σωθικά, και έχει ορκιστεί πως τα χείλη του χαμόγελο δε θα σχηματίσουν, αν δε λευτερωθεί η Κρήτη. Μα η ζωή του παίζει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι.
Ο «Καπετάν Μιχάλης» είναι μια ιστορία ανθρώπων για τους ανθρώπους. Το πρόσωπο του μυθιστορηματικού ήρωα, του γενναίου αξόδευτου αυτού επαναστάτη, του καπετάν Μιχάλη, γίνεται σύμβολο του σύγχρονου αγωνιζόμενου ανθρώπου -ανεξάρτητα από την καταγωγή, τον τόπο διαβίωσης, το θρήσκευμα και τα πιστεύω του- που πασχίζει για επιβίωση σωματική και ψυχική, αναφωνώντας με τον δικό του τρόπο «Ελευθερία ή Θάνατος».
 
Συγγραφέας: Νίκος Καζαντζάκης
Διασκευή: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Μανώλης Ιωνάς
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης
Χορογραφία: Ρούλα Κουτρουμπέλη
Σύνθεση μουσικής: Νένα Βενετσάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Παίζουν : Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Περικλής Λιανός, Κωσταντίνος Μπάζας, Ειρήνη Παπαδημάτου, Ορέστης Τρίκας, Ελένη Φίλιππα
Είσοδος ελεύθερη.


 

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Καλοκαιρινό παζάρι Αιγινήτικων προϊόντων από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας.


 Στην παλαιά προβλήτα στο λιμάνι της Αίγινας, ο Σύλλογος Γυναικών για ένα τριήμερο εκθέτει  τις δημιουργίες  των μελών του με σκοπό την ενίσχυση του Συλλόγου.

Αιγινήτικα προϊόντα, δημιουργίες από  τα μέλη του Συλλόγου προσφέρονται  για αγορά στους επισκέπτες και στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Το καλοκαιρινό παζάρι που είναι πλέον θεσμός  για το Σύλλογο, ξεκίνησε χθες Παρασκευή και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή το βράδυ.

Ακυρώνεται η παράσταση του κ. Χρ.Χατζηπαναγιώτη στο 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου.


 Ακυρώνεται η παράσταση  του έργου "Αυτός ο άλλος και το παντελόνι του" με τον κ. Χρήστο Χατζηπαναγιώτη στο 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Από την εταιρεία παραγωγής δηλώθηκε ότι η ακύρωση οφείλεται σε κρούσμα covid  που εμφανίστηκε στην ομάδα παραγωγής.

Όσοι έχουν προμηθευτεί  εισιτήρια μπορούν να τα εξαργυρώσουν στα σημεία προπώλησης , Kέντρο Τύπου και Λυχνάρι deco.

Το πρόγραμμα  του Φεστιβάλ  συνεχίζεται κανονικά την Κυριακή με το έργο "ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΙΧΑΛΗΣ" του Νίκου Καζαντζάκη, παράσταση  που επιχορηγείται από την Περιφέρεια Αττικής.

Είσοδος Ελεύθερη.

Στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Ώρα έναρξης  21.15.

"Το ημερολόγιο του Αιακίδη" Παρουσίαση βιβλίου.


 Μετά την πρώτη κυκλοφορία του  το 2020, το βιβλίο "Το ημερολόγιο του Αιακίδη" παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 29  Ιουλίου και ώρα 20.30  στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Την παρουσίαση έχουν ο πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Νίκος Μπακουνάκης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το βιβλίο περιλαμβάνει άρθρα του Μιχάλη Μουτσάτσου από το περιοδικό "ΤΟ ΦΙΣΤΙΚΙ" στο οποίο ο κ. Μουτσάτσος αρθρογραφούσε επί σειρά ετών.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Ο κ. Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στο 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.


Το 12ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ συμμετέχει στο έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη – για τα 100 χρόνια από τη γέννηση  του συγγραφέα με  την παράσταση: «Αυτός ο άλλος και το παντελόνι του» με  τον κ. Χρήστος Χατζηπαναγιώτη.

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης μόνος του σκηνή. Ξανά. Γίνεται «Αυτός». Μιλά για το ξόδι κάποιου «Άλλου» και για το «Παντελόνι» του.
Στο πρώτο μέρος της παράστασης, μέσα από έναν σπαρταριστό «Επικήδειο» μας χαρίζει - για άλλη μια φορά - αβίαστα το γέλιο σατιρίζοντας τη ματαιοδοξία και τις μικρότητες της ανθρώπινης φύσης.
Στο δεύτερο μέρος, το δυσαναπλήρωτο κενό της μάνας γίνεται σπαρακτικός μονόλογος με μόνους ακροατές τα έπιπλα του σπιτιού του. Συγκατοικεί με τις φορτισμένες αναμνήσεις και τις φαντασιώσεις που του προκαλεί η αβάσταχτη μοναξιά. Η υποσυνείδητη ανάγκη του να «έχει έναν άνθρωπο» εκφράζεται, άλλοτε με υποδόριο χιούμορ κι άλλοτε με ακραιφνή ευαισθησία.
Άλλωστε, η πίκρα, η γεμάτη από μοναξιά μελαγχολία, το καυστικό χιούμορ, η αγάπη και η νοσταλγία αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα όχι μόνο των συγκεκριμένων μονόπρακτων αλλά κι ολόκληρου του έργου του Ιάκωβου Καμπανέλλη που φέτος, εκατό χρόνια από τη γέννησή του, τιμάμε τη μνήμη του και την προσφορά του στο θέατρο, στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία μας.
 
Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Σκηνικό: Δημήτρης Καντάς
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Μουσική: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φίλιππος Παπαθεοδώρου
Τιμές εισιτήριων: 13 ευρώ, 10 φοιτητικό – ανέργων . 10 ευρώ προπώληση  στα σημεία (Κέντρο  Τύπου – Λυχνάρι 
deco)



Άρχισαν οι βραδιές βιβλίου στον κήπο του Εϋνάρδειου, με τον κ. Ηλία Μαγκλίνη.

 
Δεν ήταν μια απλή παρουσίαση βιβλίου η πρώτη από τις έξι βραδιές στον κήπο του Ευνάρδειου που διοργανώνει η Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη.Ήταν ένα μικρό σεμινάριο νεότερης ιστορίας με αφορμή το νέο βιβλίο του συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Ηλία Μαγκλίνη, καθώς ο διάλογος που αναπτύχθηκε μετά  το κύριο μέρος της παρουσίασης, ήταν η αφορμή να ειπωθούν πολλά γύρω από την Μικρασιατική καταστροφή και τα πρόσωπα που οδήγησαν σε αυτήν.

Η πρώτη Τετάρτη χάρισε μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά  στους συμμετέχοντες με τον κ. Γιώργο Καλόφωνο στο ρόλο του οικοδεσπότη ως πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής της Βιβλιοθήκης, να καλωσορίζει τον κόσμο  και να ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στη  φετινή διοργάνωση.

Το βιβλίο  του κ. Ηλία Μαγκλίνη " Το πρώτο της ζωής του ταξίδι" αναφέρεται στο ταξίδι  του παππού του συγγραφέα μέσα στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας κατά τη διάρκεια  της εκστρατείας  των Ελλήνων. Ο κ. Μαγκλίνης ανέφερε πολλά χρήσιμα στοιχεία από την έρευνα  που πραγματοποίησε και έφερε στο φως άγνωστες πτυχές και στιγμές από τη ζωή του παππού του που ούτε και η ίδια η οικογένειά του δεν γνώριζε. 




 

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

"Η πεντάμορφη και το τέρας" σήμερα στο 12ο Φεστιβάλ Θεάτρου.

Ο γνωστός μύθος  της Πεντάμορφης και του τέρατος (!)  αναβιώνει στη σκηνή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας στα πλαίσια  του 12ου Φεστιβάλ Θεάτρου , σήμερα Πέμπτη 28 Ιουλίου και ώρα 21.15.
Η  Κέλλυ Σταμουλάκη  σκηνοθετεί μία από τις πιο αγαπημένες ιστορίες αγάπης, που έχει συγκινήσει διαχρονικά μικρούς και μεγάλους και μας αποδεικνύει ότι όλα τα θαύματα μπορούν να συμβούν, αρκεί να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής.

Μια ιστορία που αποκτά ιδιαίτερο νόημα για μια γενιά που μεγαλώνει, αισθάνεται και γνωρίζει τον κόσμο με καταιγιστικούς ρυθμούς μπροστά σε μια οθόνη, μη μαθαίνοντας τους κώδικες ουσιαστικής επικοινωνίας της καρδιάς.

Το τραγούδι «Το Αθάνατο νερό» ερμηνεύει η Ευρυδίκη
Σκηνοθεσία & Θεατρική διασκευή: Κέλλυ Σταμουλάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Φραγκολιάς, Έφη Κιούκη, Μανώλης Κονταξάκης, Ιωάννα Λαπέα, Περικλής Τσαμαντάνης.
Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Χορογραφίες: Αναστάσης Δεληγιάννης
Σκηνογραφία: Σάββας Πασχαλίδης
Σκηνικά: Παναγιώτης Χριστόπουλος

Προπώληση εισιτηρίων: Κέντρο Τύπου - Λυχνάρι deco

 

Το νέο βιβλίο του κ. Ηλία Μαγκλίνη παρουσιάζεται από ψε στον κήπο του Εϋνάρδειου.

Εναρκτήρια βραδιά απόψε, η πρώτη Τετάρτη με ένα βιβλίο στον κήπο  του Εύνάρδειου, με  την παρουσίαση  του βιβλίου του Ηλία Μαγκλίνη "Το μόνο της ζωής τους ταξίδι".

Το βιβλίο αναφέρεται στην Μικρασιατική καταστροφή και τον ελληνισμό της Ανατολής και είναι ένα από τα βιβλία που με αυτό το θέμα  θα παρουσιαστούν αυτό το καλοκαίρι στις εκδηλώσεις - παρουσιάσεις που οργανώνει η Καποδιστριακή Δημόσια  Βιβλιοθήκη Αίγινας.

ώρα έναρξης: 21.00

 

Ο κατάλευκος Άγιος Παντελεήμονας στο Βαθύ.

Φωτογραφίες : Χρήστος Νεστορίδης.

Ένα πανέμορφο κατάλευκο εκκλησάκι αφιερωμένο  στον Άγιο Παντελεήμονα ανακαλύπτει ο προσκυνητής μέσα σε μια ρεματιά  στο Βαθύ. Μια λευκή πινελιά μέσα  στο καταπράσινο περιβάλλον.

Μικρό και πολύ παλαιό φροντισμένο και νοικοκυρεμένο με ένα μεγάλο προαύλιο με πεζούλια  για τους διαβάτες και τους πανηγυριστές  της γιορτής  του.

Οι κάτοικοι  του Βαθέος το ευλαβούνται και το φροντίζουν από όσο δείχνουν οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Χρήστος Νεστορίδης.






 

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Ο Άγιος Παντελεήμονας στο δάσος.

                                     

   .

Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Παντελεήμων και το γραφικό εκκλησάκι μέσα στο δάσος του Μεσαγρού, στον οποίο είναι αφιερωμένο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών όχι μόνο από το Μεσαγρό αλλά και από όλη την Αίγινα καταλήγουν εκεί ως ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη του με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Αίγινας. Στη σκιά  των πεύκων, διακριτικό αν και κατάλευκο, το μικρό ξωκλήσι με τον μικρό περίβολο προσμένει  κάθε χρόνο τους προσκυνητές του. Κι εκείνοι πρόθυμοι παρακολουθούν τον εσπερινό, τον όρθρο και τη Θ.Λειτουργία σκαρφαλωμένοι στις γύρω πλαγιές.

  Ένας πνεύμονας οξυγόνου, ένα ήρεμο φυσικό τοπίο από τα λίγα που έχουν απομείνει ακόμα στο νησί. Το εκκλησάκι για όσους δεν το γνωρίζουν βρίσκεται στο δρόμο προς τις Άλωνες αφού στρίψουμε από το νεκροταφείο Μεσαγρού στα δεξιά. Παλαιότερα η πηγή που υπάρχει εκεί - από τις πιό ξακουστές στην Αίγινα - δρόσιζε τους κατοίκους του Μεσαγρού και όχι μόνο. 
   Η τοποθεσία προσφέρεται επίσης για περίπατο μέσα στο δάσος. Ιδανική διαδρομή είναι αυτή προς τα δυτικά ακολουθώντας το χωματόδρομο μέχρι τον Άη - Στάθη, τον οποίο οι κυνηγοί της Αίγινας έχουν ως προστάτη. Μοναδική τοποθεσία  και χώρος ξεκούρασης μέσα στο δάσος με θέα την αντικρινή Παλαιοχώρα.

Μεταφέρονται στην Ελλάδα τα καινούργια καταμαράν για το Σαρωνικό.

Οι εικόνες είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Πλοία  φορτωμένα σε άλλο πλοίο! Κάτι που βλέπουμε σπάνια. 

Τα  τρία σκάφη AERO Νορβηγικής κατασκευής ήδη φορτώθηκαν σε ειδικό πλοίο και ξεκίνησαν  το ταξίδι τους για  την Ελλάδα που προβλέπεται να φτάσουν τη Δευτέρα 1 Αυγούστου.

Το ένα έχει τοποθετηθεί στα αμπάρια και τα άλλα  δύο στο κατάστρωμα του πλοίου.

Οι φωτογραφίες και οι ειδήσεις έχουν αναρτηθεί σε πολλά  sites στο διαδίκτυο. 

Τα  τρία πλοία  - σύμφωνα πάντα με δηλώσεις  της εταιρείας  τους, HELLENIC SEAWAYS - θα δρομολογηθούν στα νησιά του Σαρωνικού αντικαθιστώντας παλαιότερα σκάφη της εταιρείας. Είναι πλοία  υψηλών προδιαγραφών και φιλικά προς  το περιβάλλον.



 

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Η Αγία Παρασκευή στο Μεριστό.

                                     

Φωτογραφία  της κ. Καλλιρρόης Μπέση.

 
   

  Η γιορτή της Αγίας Παρασκευής συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστών που προσέρχονται όχι μόνο την παραμονή ή ανήμερα της εορτής αλλά και τις επόμενες ημέρες.

  Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πέτρινες εκκλησίες της Αίγινας που βρίσκεται στην περιοχή του Μεριστού, έξω από την πόλη της Αίγινας και είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Βυζαντινό κτίσμα σταυροειδούς ρυθμού πεντάτρουλη, κάτι  που δεν συναντάμε στις εκκλησιές της Αίγινας.

   Η αρχιτεκτονική του κτιρίου παραπέμπει σε παρόμοια κτίσματα  της πόλης όπως στο ναό του Αγίου Διονυσίου στο Νοσοκομείο, στη Μυρτιδιώτισσα, στον Άγιο Νικόλαο το Στεριανό. Εκκλησιαστικά ανήκει στη δικαιοδοσία  του Μητροπολιτικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
   Ο ναός κάλλιστα θα μπορούσε και λόγω μεγέθους αλλά και θέσης να είναι ενοριακός. Ο όγκος του με τους πέντε κόκκινους τρούλους δεν περνά απαρατήρητος, άλλωστε ο ναός βρίσκεται σε ένα από τα πιό πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από συμμετρία, και ο  εσωτερικός του χώρος είναι καλαίσθητος.

  Τέλος ο όμορφος και περιποιημένος περίβολος εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου πανηγυριού που στήνεται σχεδόν επί τριήμερο γύρω από το ναό.

Τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής στην Αίγινα.

                                              

   Μεγάλη και έντονη η παρουσία της Αγίας Παρασκευής στην Αίγινα. Κατάσπαρτο το νησί από ξωκλήσια αφιερωμένα στη χάρη της Αγίας. Την Αγία Παρασκευή ευλαβούνται πολύ οι Αιγινήτες και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη χάρη της, σχεδόν σε όλους τους οικισμούς  του νησιού με προεξάρχοντα το μεγάλο ναό στον Μεριστό. Μεγάλη λοιπόν η ευλάβεια των ανθρώπων στο πρόσωπό της που προσέρχονται και αποθέτουν στο εικόνισμα της το δάκρυ, το στεναγμό, το αίτημα τους. Αυτή η ευλάβεια και μόνο αυτή είναι η αιτία της ύπαρξης τόσων πολλών εκκλησιών αφιερωμένων στη χάρη της Αγίας.  
   Ας  επιστρέψουμε όμως στην περιπλάνηση και γνωριμία μας με τα ξωκλήσια που πανηγυρίζουν σήμερα 26 Ιουλίου.

Α. Στην Κυψέλη στην περιοχή "Κορέα"
 Ένα απο τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Κυψέλης είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή "Κορέα". Συγκεκριμένα στον εσωτερικό  δρόμο που συνδέει την Κυψέλη  με τη Χλόη και το Λιβάδι. Ιδιαίτερα περιποιημένο το ξωκκλήσι αυτό συγκεντρώνει πλήθη πιστών όχι μόνο από την Κυψέλη αλλά και από άλλες περιοχές  της Αίγινας.
   Β. Στους Καπότηδες

   Ένας από τους παλαιότερους  αγροτικούς οικισμούς της Αίγινας είναι οι "Καπότηδες". Όπως συμβαίνει και με άλλους αγροτικούς- κτηνοτροφικούς οικισμούς του νησιού, " Γιαννάκηδες" , "Αποσπόρηδες", 'Μπενάκηδες", "Μαργαρώνηδες", "Λαζάρηδες", έτσι και οι 'Καπότηδες" παίρνουν την ονομασία τους από την κύρια οικογένεια που ίδρυσαν τον οικισμό και τον κατοίκησαν. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με την οικογένεια "Καπότα" ή "Καποτά". Στον ναό του Αγίου Διονυσίου στην Παχειά Ράχη συναντούμε στο δάπεδο του ναού, αφιέρωση της οικογένειας Καπότα. Οι Καπότηδες απέχουν ελάχιστα από την Παχειά Ράχη. Οι κάτοικοι της ήταν αγρότες και κυρίως κτηνοτρόφοι. Το όνομα της οικογένειας έχει σχέση με την καπότα το βαρύ εξωτερικό ρούχο που φορούσαν οι βοσκοί. Μέχρι το 1960 υπήρχαν εκεί πέντε σπίτια. Στην απογραφή του 2001 αναφέρθηκαν 3 μόνιμοι κάτοικοι.
   Στον οικισμό αυτό δεσπόζει η εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής   Είναι χαρακτηριστική η καμπάνα της εκκλησίας η οποία μάλλον προέρχεται από κάποιο καράβι. Υπάρχει λοιπόν στην καμπάνα ανάγλυφη η επιγραφή "Hollywood".
   Στους Καπότηδες μπορεί κάποιος να κατηφορίσει από την Παχειά Ράχη ή να ανηφορίσει από τον Μαραθώνα.

  Γ. Στον Κοντό (στης γριάς το πήδημα)
Δύο εκκλησάκια συναντά ο διαβάτης ανεβαίνοντας το δρόμο προς τον Άγιο Νεκτάριο. Μετά το σημείο  που αποκαλείται "Της γριάς το πήδημα" εκεί που ο δρόμος κάνει δυο μεγάλες στροφές συναντούμε δύο εκκλησάκια στα δεξιά όπως ανεβαίνουμε. Το δεύτερο που βρίσκεται και πιό χαμηλά στη ρεματιά είναι της Αγίας Παρασκευής που εορτάζει σήμερα. Την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του έχει η ενορία των Αγίων Ασωμάτων.
   Λιτό, απέριττο, κάτασπρο να ξεχωρίζει μέσα στην Αιγινήτικη φύση μαγνητίζει το βλέμμα  του διαβάτη. Για να  το προσεγγίσουμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι από τη μεγάλη λεωφόρο ως το κατώφλι του. Η θέα  που απλώνεται μπροστά  στα μάτια του επισκέπτη είναι μοναδική. Κάτω από το βλέμμα  του παρατηρητή το χωριό της Κυψέλης και η θάλασσα μέχρι τα Διαπόρια.
   Σύμφωνα με πληροφορίες  παλαιών κατοίκων το εκκλησάκι αποτελεί απομεινάρι του ομώνυμου παλαιού μικρού αγροτικού οικισμού που υπήρχε στην περιοχή.
 Δ.  Στους Λαζάρηδες
  Ένα από τα πιο παραδοσιακά και γνήσια θρησκευτικά πανηγύρια της Αίγινας είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής στον παραδοσιακό οικισμό των Λαζάρηδων στα βουνά της Αίγινας. Ένας οικισμός άγνωστος για το πλατύ παραθεριστικό κοινό του νησιού αλλά αγαπημένος προορισμός όσων λατρεύουν τα βουνά της Αίγινας, την ιστορία, την παράδοση και τα παλαιά μονοπάτια του νησιού.