Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Οι Άγιοι Ανάργυροι στην Παλαιά Χώρα.

                                      

Νοέμβριος πλέον. Πρωτομηνιά σήμερα και η εορτή των Αγίων Αναργύρων  δεσπόζει στο εορτολόγιο Πολλά τα ξωκλήσια  που είναι αφιερωμένα  στους Αγίους Αναργύρους. Κάποια από αυτά πανηγυρίζουν την 1η Ιουλίου. Κάποια άλλα  την 1η Νοεμβρίου. Εμείς επιλέξαμε και πάλι να θυμηθούμε μια από τις ομορφότερες εκκλησιές  της Παλαιάς Χώρας, τους Αγίους Αναργύρους που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά  του λόφου, πάνω στο μονοπάτι "7" και λίγο πριν τον Άγιο Ιωάννη τον  Θεολόγο.

Προκαλεί δέος και συγκίνηση  η παρακάτω επιγραφή :

" Στις 5 του Μάρτη του 1709 τη νύχτα οι κουρσάροι πήρανε τον Γιάννη Χαλδαίο"

Χαραγμένη σε πωρόλιθο μόλις μπεις  στο ναό των Αγίων Αναργύρων διαβάζεις  αυτή την επιγραφή που μαρτυρεί  όλο  το δράμα  των κατοίκων  της Παλαιάς Χώρας  της Αίγινας. Σφαγές, επιδρομές, σκλαβιά, εγκατάλειψη. Και  δεν είναι αδικαιολόγητη η αφιέρωση  πολλών ναών σε στρατιωτικούς Αγίους, στους Ταξιάρχες, στους Αγίους Αναργύρους.

Νυχτοήμερες επικλήσεις, προσευχές και δεήσεις οι Άγιοι να προστατέψουν  το λόφο και να τον σώσουν. Αγιοκέρια  και ταπεινά άγρυπνα καντήλια να φωτίζουν τις ασέληνες νύχτες και να κόβουν το πηχτό σκοτάδι της σκλαβιάς, του φόβου της αγωνίας.
Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι  ένα από τα πολλά αλειτούργητα εκκλησάκια  της Παλαιάς Χώρας, σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από άλλες εκκλησίες.
Αντιθέτως οι Άγιοι Ανάργυροι φαίνεται πως έχουν δεχθεί τις ευεργετικές εργασίες καθαριότητας και ευπρεπισμού από κάποιους ευσεβείς επισκέπτες. Εντυπωσιάζουν στο εσωτερικό του ναού οι αψίδες που υποβαστάζουν το βάρος  του ναού, όπως και μια καμάρα που στηρίζει τη θολωτή στέγη.
Εντυπωσιάζουν οι τοιχογραφίες  στο δυτικό τοίχο πάνω από την είσοδο  του ναού όπου υπάρχει η σύνθεση  της Δευτέρας Παρουσίας με τον Χριστό στο κέντρο, αγγέλους να  τον περιστοιχίζουν, η Παναγία, ο Πρόδρομος και οι Απόστολοι. Πιο εντυπωσιακή είναι η σύνθεση της θάλασσας  που κρατά ένα καράβι,  (παρόμοια σύνθεση  συναντάμε και  στο Καθολικό της Αγίας Κυριακής), αλλά και η προσωποποιημένη Γη πάνω σε άλογο.
Οι τοιχογραφίες  τοποθετούνται στον 17ο αιώνα και θεωρούνται δημιουργήματα τοπικής - αθηναϊκής σχολής.

Στο  τέμπλο έχουν επιζωγραφισθεί οι εικόνες  της Παναγίας, του Χριστού και του Προδρόμου ενώ συναντάμε και μεταγενέστερη εικόνα  του Αγίου Διονυσίου στην αψίδα

Η ανέγερση της εκκλησίας υπολογίζεται  στον 17ο αιώνα.
Φωτογραφίες από την περσινή επίσκεψη μας στην Παλαιά Χώρα συνοδεύοντας  τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης αρχιμ Νεκτάριο Δαρδανό.

 Στο ναό ο επισκέπτης οδηγείται ακολουθώντας  το μονοπάτι - 7  -  . Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη.
 

Η σύνθεση  της Δευτέρας Παρουσίας πάνω από τη δυτική είσοδο  του ναού.
 

 

 

 

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Ταξιαρχών στις Σφυρίχτρες από την Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας.

Ηλιόλουστη η χθεσινή ημέρα και αρκετά κατάλληλη για την ανάβαση που επιχείρησε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας (Ο.Π.Π.Κ.Α.) στην περιοχή των Ταξιαρχών στη θέση Σφυρίχτρες του Όρους της Αίγινας.
Το βυζαντινό ξωκλήσι των Ταξιαρχών απομεινάρι του μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο ίδιο σημείο ορθώνεται σήμερα σε μια περιοχή με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον για  την Αίγινα, όπου οι ανασκαφές έχουν εντοπίσει κεραμικά και ευρήματα από την ελληνιστική και ακόμα την αρχαϊκή εποχή. Άμεσα συνδεδεμένος με το βωμό του Ελλανίου Διός, ο χώρος αυτός χρησίμευε  για την παραμονή και  αναψυχή  των επισκεπτών - προσκυνητών του Ελλανίου Διός.
Κοντά  στην εκκλησία σήμερα και δύο μεγάλες "σουβάλες" που αυτή την εποχή έχουν λιγοστό νερό λόγω της ανομβρίας.
Η εκκλησία σταυορειδούς εγγεγραμμένου ρυθμού είναι σε πολύ καλή κατάσταση μετά  τις  τελευταίες εργασίες αποκατάστασης  το 1998 και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τις αγιογραφίες στο εσωτερικό της, στον τρούλο, στο ιερό βήμα και στη βορειοανατολική πλευρά  του κτίσματος.


 

Οι αριστούχοι μαθητές και μαθήτριες. Αναγνώριση προσπάθειας και κόπου.

 Είναι καθιερωμένο κατά  τη διάρκεια  της σχολική εορτής  για την επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου να απονέμονται  στους  μαθητές και τις μαθήτριες  τα αριστεία και τα βραβεία  της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
Ένας έπαινος, μια  ηθική ικανοποίηση για όσους κατόρθωσαν να  διακριθούν, να επιτύχουν επιδόσεις, να ξεπεράσουν δυσκολίες και όρια. Ταυτόχρονα και μια επιβράβευση και εφαλτήριο  για να συνεχίσουν αυτή την πορεία τους και παράδειγμα  για τους  υπόλοιπους να ξεκινήσουν κι αυτοί.
Ευχή είναι όλοι να είναι στον αγωνιστικό χώρο και όχι στις κερκίδες. Η προσπάθεια είναι ο κύριος σκοπός, αυτή που ωφελεί και προάγει, βάζει βάσεις  για ένα στέρεο μέλλον.

Φωτογραφίες από τη βράβευση των αριστούχων μαθητών κατά  τη διάρκεια  της σχολικής εορτής στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.




 

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

O "Αχαιός" στη θέση του "Ποσειδώνα" που παρουσίασε βλάβη.


 Άμεσα αντικαταστάθηκε το πλοίο "Ποσειδών Ελλάς" από  τον "Αχαιό" λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσιάστηκε στο πρώτο καθώς εκτελούσε δρομολόγιο λίγο πριν τις μία  το μεσημέρι από Αγκίστρι προς Αίγινα. Σύμφωνα με πληροφορίες  που αναγράφουν σελίδες  στο διαδίκτυο η βλάβη παρουσιάστηκε στη δεξιά  του μηχανή.

Ήδη αντικαταστάθηκε από το πλοίο "ΑΧΑΙΟΣ" στα απογευματινά  δρομολόγια  της Κυριακής και σε αυτά  της Δευτέρας 31/10, σύμφωνα  με τη σελίδα  της Saronic Ferries

Οι "σουβάλες" στο Όρος περιμένουν τις πρώτες βροχές.

Μια διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν αυτή την εποχή οι γνωστές σε όλους μας "σουβάλες" πάνω στο Όρος. Το νερό πλέον λιγοστό μέσα στη λεκάνη τους, περιμένει να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί από τις πρώτες βροχές που ακόμα δεν έχουν πέσει.

Οι φυσικές δεξαμενές νερού, οι περίφημοι ομβροδέχτες  της Αίγινας που σε άλλες εποχές ήταν οι δεξαμενές νερού που ξεδιψούσαν  τα ζώα των κτηνοτρόφων αλλά  και τα χωράφια  των αγροτών, σήμερα είναι ένα από τα αξιοθέατα της Αίγινας αλλά και ένα τμήμα  της πολιτιστικής  ταυτότητας  του νησιού.
Τέτοιες σουβάλες μπορεί κάποιος να συναντήσει στην περιοχή του Όρους, στους Λαζάρηδες, στο Σφεντούρι και στον περίφημο "μπουρδέχτη" στην Χρυσολεόντισσα.
Οι  φωτογραφίες είναι από τις δύο μεγάλες σουβάλες στις Σφυρίχτρες στο Όρος  της Αίγινας λίγο πιο πάνω από το Ναό των Ταξιαρχών.

Ευχαριστούμε  την κ. Άρτεμις Λαβούτα που μας οδήγησε και στη δεύτερη μεγαλύτερη Σουβάλα. Η Αίγινα συνεχώς αποκαλύπτει την σπάνια ομορφιά  της μόνο σε όσους αποφασίσουν να την εξερευνήσουν με αγάπη!!!
Από  την ανάβαση - ξενάγηση  της Ομάδας Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο ναό των Ταξιαρχών στο Όρος.



 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Συνδιοργάνωση αγάπης και προσφοράς για τον καρκίνο του μαστού.


 Μια  πολύ σημαντική πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα σήμερα στην Αίγινα από  το Νοσοκομείο Αιγίνης ο "Άγιος Διονύσιος" και το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας  και αφορά  την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση  του καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο Νοσοκομείο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι θα διενεργούνται δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας ενώ από  τις 5 το απόγευμα στην αίθουσα  του Συλλόγου Γυναικών, οδός Βασιλέως Γεωργίου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές ομιλίες.

Επίσκεψη - ξενάγηση στο Ναό των Ταξιαρχών στις Σφυρίχτρες

Η  Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας οργανώνει  επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Σφυρίχτρες  στο Όρος και στην εκκλησία  των Ταξιαρχών, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και ώρα 11.30

Σημείο συνάντησης στη αρχή του χωματόδρομου προς το Όρος, λίγο πριν το Ανιτσαίο στο σημείο που σχηματίζεται το χειμώνα μια μικρή λίμνη.

 

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Άρχισαν οι προβολές στον κινηματογράφο "ΤΙΤΙΝΑ"

Ο μοναδικός πλέον χειμερινός κινηματογράφος  της Αίγινας  το ιστορικό "ΤΙΤΙΝΑ' άναψε τους προβολείς  του και μας περιμένει στις εβδομαδιαίες προβολές του.

Η πρεμιέρα έγινε  την προηγούμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου με την ταινία Α΄προβολής : "Κοίτα τους πως τρέχουν", ένα αστυνομικό έργο βασισμένο σε έργο της Άγκαθα Κρίστι.

Προβολές: Σάββατο 29/10: 8.15 / Κυριακή 30 - Δευτέρα  31/10 ώρα:  7.15

Παράλληλα συνεχίζονται και οι προβολές  για τους μικρούς σινεφίλ με  την ταινία "Ο Ταντ και η σμαραγδένια πλάκα"

Προβολές: Σάββατο 29/10 : 6.30 - Κυριακή  30/10: 5.30



 


Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Κυψέλη

Μέρα γιορτής  η σημερινή, μέρα αφιερωμένη στις μεγάλες αξίες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της τιμής ενός λαού που θέλησε να πολεμήσει για να ζήσει ελεύθερος, αυτός και οι απόγονοι του.

Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου τιμήθηκε στην Κοινότητα της Κυψέλης με πανηγυρική δοξολογία που εψάλλη στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Στο τέλος της Δοξολογίας η διευθύντρια  του Δημοτικού Σχολείου Κυψέλης, κ. Ανθούλα Ντάφη,  εκφώνησε  τον πανηγυρικό λόγο. Ακολούθησε το τρισάγιο και η κατάθεση των στεφάνων από τα σχολεία , τους Συλλόγους Κηδεμόνων των Σχολείων και το Μορφωτικό Σύλλογο Κυψέλης.

Το Δήμο Αίγινας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Σ. Θεριανός.
Η μαθητική παρέλαση στη συνέχεια έδωσε  τη δυνατότητα  στους εκατοντάδες  γονείς να θαυμάσουν τα παιδιά  τους που για άλλη μια φορά  γέμισαν το δρόμο και την πλατεία από  τον ενθουσιασμό τους, τα χαμόγελα και την αισιοδοξία  τους.
Προηγήθηκαν  την παραμονή της εορτής οι σχολικές εορτές στα σχολεία  της Κοινότητας. Αν κάτι χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και τις εκδηλώσεις ήταν η μεγάλη συμμετοχή των μαθητών στην μαθητική παρέλαση.










 

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Εορτάζει σήμερα η Αγία Σκέπη κοντά στην Παλαιά Χώρα.

                                        

   Εορτάζει ο μοναδικός ναός της Αγίας Σκέπης στην Αίγινα  σήμερα 28 Οκτωβρίου.


 Ανηφορίζοντας από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου συναντάμε  το ναό της Παναγίας Σκέπης που εορτάζει στις 28 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Αντίκρυ από την Παλαιά Χώρα ο όμορφος ναός είναι "κάθισμα" της Μονής  του Αγίου Νεκταρίου, ένα μικρό ησυχαστήριο που κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει μοναχές όπως τη γνωστή ιεραπόστολο Γαβριηλία τα έτη 1990 - 1992. Ο  βυζαντινός ναός λες και κλέβει κάτι από τη γοητεία  της Παλιαχώρας, έχει έναν συμμετρικό οκταγωνικό τρούλο και η οροφή του σχηματίζει σταυρό.
   Τα τελευταία  χρόνια έχει δεχθεί την ευεργετική φροντίδα  των συντηρητών με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αυτήν την όμορφη εικόνα. Αφαιρέθηκαν από  τον περίβολό του κάποια παλιά κτίσματα και έχει αναδειχθεί όπως του αξίζει.
  Όπως αναφέραμε ανήκει στη Μονή του Αγίου Νεκταρίου που δαπάνησε το ποσόν για τη συντήρησή του με επιμέλεια και επιστασία  του π.Ιωάννου Βλάχου.

Στις "Γυναίκες της Πίνδου" - αφιερωμένη η γιορτήστο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας.

Γυναίκες που έζησαν την εποποιΐα  του '40 και σκαρφάλωσαν φορτωμένες με είδη ανεφοδιασμού. Γυναίκες που έχασαν τους ανθρώπους τους αλλά δεν λύγισαν .... ήταν το θέμα  της σχολικής εορτής στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας που ήταν αφιερωμένη στις "Γυναίκες της Πίνδου". 

Μια σειρά από μαρτυρίες σε ντοκυμαντέρ, αφηγήσεις και εικόνες από τα πέτρινα χρόνια  του πολέμου και της κατοχής πλαισίωσαν  τα κείμενα, το χρονικό και τα ποιήματα  που απήγγειλαν οι μαθητές.
Η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων  του 2ου Γυμνασίου και ο χώρος υποδοχής από μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς που παρακολούθησαν  ένα  υποδειγματικό αφιέρωμα στη συμμετοχή της γυναίκας  στον πόλεμο  του '40.
Την εορτή προετοίμασαν  και οργάνωσαν οι καθηγήτριες Γραμμένου Μαρία και Ζόμπολα Ελένη. Στο τέλος της εορτής απονεμήθηκαν ως είθισται τα αριστεία και τα βραβεία στους μαθητές  για την περσινή σχολική χρονιά.