Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Καλέ μου, μήνα Αύγουστε, πόσοι σε καρτερούνε!

Πίνακας του Λ. Γεραλή

    Ο αγαπημένος μήνας Αύγουστος έχει κι αυτός τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα του αλλά κυρίως τις παροιμίες του. Ο Αύγουστος, ο μήνας της Παναγιάς, της Ευαγγελίστριας των Ελλήνων. Ο Αύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, της αφθονίας των καρπών, των προλήψεων και των παροιμιών.
  
  Ας  θυμηθούμε όμως τα όσα αναφέρει η κ. Λίνα Μπόγρη - Πετρίτου σχετικά με το μήνα Αύγουστο στο βιβλίο της "Τα λέμε και στην Αίγινα"
                                     
Ο όγδοος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, που στο ρωμαϊκό ημερολόγιο λεγόταν Sextilis (λατιν. sextus=έκτος), ήταν τότε ο έκτος μήνας. Αργότερα πρόσθεσαν στην αρχή του χρόνου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και έγινε ο όγδοος μήνας που του έδωσαν το όνομα Αύγουστος (λατιν. Augustus=Σεβαστός), τιμώντας τον αυτοκράτορά τους Οκταβιανό Αύγουστο. Με τη σειρά του εκείνος πρόσθεσε αυθαίρετα μία ημέρα ακόμα, που την πήρε από το Φεβρουάριο, και τις έκανε 31, για να μη υστερεί από τον Ιούλιο, (που είχε ήδη 31) και ήταν αφιερωμένος   στον Ιούλιο Καίσαρα!
-Περί της υγείας σου τον Αύγουστον ερώτα, αναφέρει η παροιμιώδης έκφραση, γιατί κρύβει κινδύνους για την υγεία. Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα πολλά έντομα, η μεγάλη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων ιδιαίτερα τις ημέρες της νηστείας του 15αύγουστου, οι στομαχικές διαταραχές και πιο παλιά οι ελώδεις πυρετοί.
Είναι ο μήνας που αρχίζει με τη νηστεία της Παναγιάς και τελειώνει με τη νηστεία του Άι Γιάννη του Αποκεφαλιστή (στις 29) ή του Νηστικού, που θεράπευε τη θέρμη.
Οι πρώτες έξι ημέρες του Αυγούστου, τα μερομήνια, όπως τα λέει ο λαός μας, προσφέρονται για τις καιρικές προγνώσεις. Παλιοί ναυτικοί, αγρότες και βοσκοί, γίνονται οι μετεωρολόγοι της υπαίθρου για όλο το χρόνο, αφού η κάθε μέρα αντιστοιχεί σε δύο μήνες του χρόνου.
Τις πρώτες έξι ημέρες, ο λαός μας τις ονομάζει δρίμες και δεν αφήνουν τα παιδιά, κυρίως, να κολυμπούν στη θάλασσα (πικρή ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, που δεν μπορούσαμε βέβαια να καταλάβουμε, πως η όλη ιστορία είχε σχέση με τα  δυνατά μελτέμια, τα μπουρίνια). Επίσης, τις ημέρες αυτές δεν έπλεναν ρούχα, δεν έκοβαν ξύλα. Κι όλα  αυτά γιατί πίστευαν πως τότε «επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις».

 Γι’ αυτό και λένε:
-Τ’ Αυγούστου οι δρίμες στα πανιά (σκώρος), και του Μαρτιού στα ξύλα (σαράκι).
Στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, η νηστεία για την Κοίμηση της Παναγιάς, κάνει ένα μικρό διάλειμμα,  επιτρέπεται… προς βρώσιν  το ψάρι, και ο λαός συμβουλεύει:
-Της Αγιά Σωτήρας σωτήρευε τα ρούχα σου, για να ’χεις το χειμώνα. (και πάλι για τις δρίμες ο φόβος!)
Και η λαϊκή σοφία έκλεισε όλο τον Αύγουστο μέσα σε παροιμίες με συμβουλές για καλλιέργειες, καιρικές προγνώσεις, ευχές:
-Τον Αύγουστο τον χαίρεται, οπόχει να τρυγήσει.
-Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλάει στάρι.
-Αύγουστος άβρεχος, μούστος άμετρος.
-Θεός να φυλάει τα λιόδεντρα  απ’ το νερό τ’ Αυγούστου.
-Όποιος φυλάει τον Αύγουστο, το Μάη θερίζει μόνος.
-Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι, (έχει το πιο λαμπερό και ολόγιομο φεγγάρι).
-Τ’ Αυγούστου και του Γεναριού τα δυο λαμπρά φεγγάρια.
-Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ’ Αύγουστο σεντόνα.
-Ούτε Αύγουστος χειμώνας, ούτε Μάρτης καλοκαίρι.
-Του Αυγούστου τα βοριάσματα, χειμώνα αναθυμούνται.
-Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα.
-Ήρθε ο Αύγουστος; Παρ’ την κάπα σου.
-Δεκαπέντησε ο Αύγουστος; Πυρώσου και μη ντρέπεσαι.
-Επλάκωσε ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα.
-Το Μάη με πουκάμισο, τον Αύγουστο με κάπα.
-Κάθε πράμα στον καιρό του, κι ο κολιός τον Αύγουστο.
-Αλωνάρης τ’ αλωνίζει κι Αύγουστος τα ξεχωρίζει. (εννοεί τα σιτηρά)
-Να ’σαι καλά τον Αύγουστο που ’ναι παχιές οι μύγες.
-Αυγουστοοικοδέσποινα, καλαντογυρεύτρα, (όταν η νοικοκυρά είναι σπάταλη τον Αύγουστο, που είναι όλα άφθονα, τα Χριστούγεννα ζητιανεύει).
-Ζήσε, μαύρε μου, να φας τριφύλλι, και τον Αύγουστο σταφύλι. (έλεγαν οι αγωνιστές του 21 στ’ άλογό τους για να κάνει κουράγιο ως να τελειώσει ο πόλεμος!)
-Μακάρι σαν τον Αύγουστο να ’ταν οι μήνες όλοι.
-Τον Αύγουστο δεν λιάζονται, ούτε περαματούνε,
γιατί συκομαζώνουνε και σταφυλοπατούνε.
-Όταν αρχίσει ο Αύγουστος να βαρυχειμωνιάζει,
ο γεωργός τ’ αλέτρι του αμέσως να ταιριάζει.
-Αύγουστε τραπεζοφόρε, να ’σουν τρεις φορές το χρόνο.
Και η δική μας έμμετρη αιγινήτικη  παροιμία-ευχή για να πουληθούν σε καλή τιμή τα σύκα και τα σταφύλια:
-Καλέ μου, μήνα Αύγουστε, πόσοι σε καρτερούνε!
Άλλοι να ξεχρεώσουνε, κι άλλοι να παντρευτούνε! (για να πωληθούν σύκα και σταφύλια) 

"Καλή Παναγιά"

"Η Παναγιά  τα πέλαγα κρατούσε στην ποδιά  της. τη Σίκινο, την Αμοργό και τα άλλα τα παιδιά της".
                                                    Οδ. Ελύτης

  Καθώς μικρά και μεγάλα πλεούμενα μεταφέρουν τους παραθεριστές  του Αυγούστου σε νησιά θαλασσοδαρμένα και αφροστόλιστα, η Παναγιά, η κάθε Παναγιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πανηγυριστές  της κατάσπρη και στολισμένη με μπουκαμβίλιες και γιασεμιά πάνω σε βράχια, σε ακρογιαλιές ή σε βουνοπλαγιές.
   Ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των Ελλήνων. Ο Αύγουστος είναι της Παναγιάς της Θαλασσινής, της Κατευοδώτρας, της Κανάλας, της Μεγαλόχαρης, της Κατοπολιανής και της Εκατονταπυλιανής, της Μεγαλόχαρης, της Πολίτισσας, της Λιόχαρης, της Χοζοβιώτισσας και τόσων άλλων καθώς κάθε  τόπος, κάθε νησί, κάθε πλαγιά  έχει την Παναγιά  του.
   Και καθώς  ο Αύγουστος ξημερώσει  δεν ακούς άλλη ευχή, από τη φράση "Καλή Παναγιά" σε αυτά τα μέρη  που τις μέρες  του Αυγούστου συγκεντρώνονται όλες οι οικογένειες "επί το αυτό", ξενιτεμένοι, φοιτητές, άνθρωποι της πόλης επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες  για να μπολιαστούν από την παράδοση, από τη ζωή του τόπου τους και να συνεχίσουν.
   Καλή Παναγιά  λοιπόν.

 Οι μικρές  εκκλησιές με τη σειρά  από πάνω προς τα κάτω είναι από  την Ανάφη, τη Σέριφο, η Παναγιά η Θαλασσινή της Άνδρου, η Χρυσοπηγή της Σίφνου, η Παναγία η Νικούς της Κύθνου.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

"Σκηνές από έναν γάμο" σήμερα στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.

Η έβδομη κατά σειρά παράσταση  του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου έρχεται σήμερα Παρασκευή 31 Ιουλίου στην Αίγινα και στην αυλή του 2ου Δημοτικού σχολείου.

Πρόκειται  για τις "Σκηνές από έναν γάμο" του  Ingmar Bergman
με τους Αντώνη Λουδάρο και  Παυλίνα Χαρέλα 

 Λίγα λόγια για το έργο
Ένα ζευγάρι, μια ιστορία είκοσι χρόνων. Υπάρχει άραγε η τέλεια σχέση; Ο Γιόχαν και Μαριάννα είναι –φαινομενικά τουλάχιστον- το τέλειο ζευγάρι. Κι όμως μια ματιά, μια παύση, μια μισοτελειωμένη φράση, μια αδιόρατη κίνηση ίσως μαρτυρούν ένα χάσμα. Τι θα συμβεί όταν αυτό το χάσμα έρθει στο φως;

Συντελεστές
Πρωτότυπο κείμενο: Ingmar Bergman
Μετάφραση- Διασκευή : Αντώνης Λουδάρος
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Κατερίνα Καπεζάνου
Μουσική: Γιώργος Τζιαφέττας
Στίχοι: Αίσωνας Χαρατσάρης
Ερμηνεία τραγουδιού παράστασης: Εύη Σιαμαντά
Κινησιολογία: Ελένη Χρυσομάλλη
Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Τάσος Κοντόγιωργας
Γραφιστικά: Αριστοτέλης Σομπότης
Φωτογραφία αφίσας: Αντρέας Σφυρίδης
Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Κρίτωνας Ζαχαριάδης
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Κατερίνα Νικολάου
Παραγωγή: Καλλιτεχνική Εταιρία Θεάτρου
Τιμές εισιτηρίων:  15 Ευρώ, 13 Φοιτητικό, ΑΜΕΑ

Οι Αιγινήτες Άγιοι στο Λιβάδι της Αίγινας

  Άλλο ένα καλοκαιρινό πανηγύρι για την Αίγινα, είναι αυτό της Συνάξεως όλων των Αιγινητών Αγίων που τελείται την  30η Ιουλίου  ημέρα  μνήμης των ένδεκα Αιγινητών Αγίων στο Λιβάδι, στο ναό που φέρει το όνομα τους.   Δυστυχώς η συνήθεια  έχει επιβληθεί και πολύς κόσμος αποκαλεί το ναό αυτό ως "Άγιο Θωμά". Είναι λάθος. Στη μνήμη του Αγίου Θωμά έχει κτιστεί το παρακείμενο μικρό εκκλησάκι που βρίσκεται στο προαύλιο του σημερινού ναού.
   
  
 Ο ναός εορτάζει λοιπόν την 30η Ιουλίου την σύναξη των Αιγινητών Αγίων, δηλαδή των Αγίων που πέρασαν, έζησαν ή τελείωσαν τη ζωή τους στην Αίγινα. Των Αγίων Κρίσπου του αποστόλου της Αίγινας, Αγίου Λεοντίου από την περιοχή της Κυψέλης, των αδελφών ιεραποστόλων από την Παχειά Ράχη Ιούλιου και Ιουλιανού, της Οσίας  Αθανασίας, Θεοδώρας, Θεοπίστης, του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω, του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζανύνθου, του Αγίου  Νεκταρίου και του μαθητή του Σάββα του Καλύμνιου.
  Ωστόσο στη χορεία των Αγίων έχει  συμπεριληφθεί  τα τελευταία χρόνια και ο Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής, μετά  την αγιοκατάταξη του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου είναι ο ιδρυτής  της Ιεράς Μονής  του Αγίου Μηνά  στην Αίγινα.
   Για τη ζωή και το έργο των Αγίων αυτών μορφών έχει κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία  της Αίγινας  το βιβλίο "Αγιοβάδιστα νησιά" με κείμενα των Γ. Μπήτρου - Χρ. Γελαδάκη. Αποσπάσματα από  το βιβλίο  μπορεί κάποιος να αναγνώσει  στο ηλεκτρονικό site  της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

"Το τάβλι" σήμερα στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου.

 Η πολύ - αναμενόμενη παράσταση του Δ.Κεχαΐδη  με τους Γεράσιμο Σκιαδαρέση και Ιεροκλή Μιχαηλίδη έρχεται σήμερα Τετάρτη 29 Ιουλίου στην Αίγινα στη σκηνή του 10ου Φεστιβάλ Θεάτρου.
  Το εξαιρετικό ελληνικό έργο που συνεχίζει  να ανεβαίνει  στις ελληνικές σκηνές με μεγάλη επιτυχία, έχει παρουσιαστεί  και παλαιότερα στο Φεστιβάλ  Θεάτρου Αίγινας (2012) με  τους Κ. Κάππα και Ν. Ορφανό.

Λίγα  λόγια  για την υπόθεση  του έργου:


"Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας".

Κείμενο : Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Bοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Σκιαδαρέση

Με τους: Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση



Ακύρωση Παιδικής παράστασης Φεστιβάλ Θεάτρου



Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

Σύμφωνα με τηλεφωνική ενημέρωση που είχαμε από τους υπευθύνους της παράστασης του παιδικού θιάσου «Ταξίδι στην Παραξενούπολη», η προγραμματισμένη για σήμερα 28/7 παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους της παραγωγής του θιάσου.
Σε περίπτωση προγραμματισμού νέας ημερομηνίας θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Από την Οργανωτική Επιτροπή
Φεστιβάλ Θεάτρου


«Καθαρίζουμε τις ακτές μας, ομορφαίνουμε την Ελλάδα»


Δελτίο τύπου από το Δήμο Αίγινας.

Στο πλαίσιο της δράσης «Καθαρίζουμε τις ακτές μας, ομορφαίνουμε την Ελλάδα», το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» κι ο Δήμος Αίγινας διοργανώνουν, το Σάββατο 1 Αυγούστου, εθελοντικό καθαρισμό σε παραλίες της Αίγινας.
Οι εθελοντικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στα εξής σημεία: Καμάρες και Σαλαμινομάχοι.
Η εταιρεία RAM EUROPE, θα βοηθήσει στον καθαρισμό των παραλιών με ειδικά μηχανήματα. Επίσης, στη δράση θα συμμετέχει και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.
Τα σημεία συνάντησης στις 9:00 το πρωί, είναι:
Στη παραλία Καμάρες, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων,
Στη
παραλία Σαλαμινομάχοι, η είσοδος του αρχαίου νεκροταφείου Αιγινητών Σαλαμινομάχων.
Ο Δήμος Αίγινας θα μεριμνήσει για τη σωστή τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των εθελοντών.
Επίσης θα τους παρέχει μάσκες, σακούλες και γάντια.
Σας περιμένουμε!



Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Μια βραδιά γεμάτη από το λυρισμό της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη.

Με τον τίτλο  της βραδιάς  παρμένο από το "Σηματολόγιο"  του Οδυσσέα Ελύτη,  «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα»  οι φιλότεχνοι Αιγινήτες και μη παρακολούθησαν μια άρτια ποιητική βραδιά χθες Δευτέρα  27 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Α. Καψάλη.

 Η Αίγινα άλλωστε απετέλεσε τόπο στοχασμού και δημιουργίας για τον ποιητή, όταν περνούσε εδώ τα καλοκαίρια  του απολαμβάνοντας  παράλληλα και  τη συντροφιά  των Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ.Μαίρη Κουκούλη κατόρθωσε να εξασφαλίσει μια εξαιρετική βραδιά για τους φιλότεχνους Αιγινήτες. Σε αγαστή συνεργασία με το «Σπίτι της Κύπρου» και  το «Ίδρυμα Ανδρέα Καψάλη»  ο λυρισμός  της ποίησης του Οδυσσέα  Ελύτη και οι μουσικές  του Γιώργου Κουρουπού  γέμισαν τη νύχτα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος που από νωρίς  οι κερκίδες  του γέμισαν από θεατές.
Ο λυρισμός της ποίησης  του Οδυσσέα Ελύτη μέσα από τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού κυριάρχησαν και γλύκαναν  τις ψυχές  των θεατών.
Στους στίχους απήγγειλε  μοναδικά  η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και απέδωσε τραγουδώντας ο σπουδαίος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Στο πιάνο ο εξαιρετικός Γιάννης Τσανακαλιώτης.
Η κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο κ. Τάσης Χριστογιαννόπουλος απέδωσαν αποσπάσματα από τα έργα  του ποιητή: «Μικρό Ναυτίλο», «Τα Ρω του Έρωτα», «Ήλιος ο πρώτος», «Εν λευκώ», «Προσανατολισμοί» «Ελεγεία  της Οδύσσειας» «Σηματολόγιο»
Ανάμεσα  στους θεατές διακρίναμε το μουσικό κ. Γ. Κουρουπό ο οποίος υποκλίθηκε στο τέλος της εκδήλωσης, τη Διευθύντρια  του Φεστιβάλ Μουσικής κ. Ντόρα Μπακοπούλου, πολλοί εκπαιδευτικοί και άνθρωποι του πολιτισμού της Αίγινας, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νεκτάριος Λεούσης και Παναγιώτης Ηλίας και εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αίγινας.




Ο Οδυσσέας Ελύτης στην Αίγινα.

 Η φιγούρα του Οδυσσέα Ελύτη στην παραλία  της Αίγινας έχει περάσει στην αιωνιότητα μέσα από το φακό του Γιάννη Μαΐλη.

Προβάλουμε αυτές  τις δύο φωτογραφίες με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Καψάλη με θέμα: "Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα" και αποτελεί ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Η πρώτη φωτογραφία έρχεται από τα χρόνια που ο ποιητής ερχόταν για διακοπές στο νησί και μαζί με τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη αποτελούσαν την ιστορική παρέα  των τριών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 27 Ιουλίου και ώρα 20.30. Είναι συνδιοργάνωση των : "Σπίτι της Κύπρου" της ΚΕΔΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Α. Καψάλη

Περισσότερα στοιχεία  για την ταυτότητα  της εκδήλωσης στην αφίσα που ακολουθεί.



Στον Άγιο Παντελεήμονα στο Μεσαγρό.

   .

Εορτάζει σήμερα ο Άγιος Παντελεήμων και το γραφικό εκκλησάκι μέσα στο δάσος του Μεσαγρού, στον οποίο είναι αφιερωμένο. Μεγάλος αριθμός προσκυνητών όχι μόνο από το Μεσαγρό αλλά και από όλη την Αίγινα καταλήγουν εκεί ως ευλαβείς προσκυνητές στη χάρη του με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται σε ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Αίγινας. Στη σκιά  των πεύκων, διακριτικό αν και κατάλευκο, το μικρό ξωκλήσι με τον μικρό περίβολο προσμένει  κάθε χρόνο τους προσκυνητές του. Κι εκείνοι πρόθυμοι παρακολουθούν τον εσπερινό, τον όρθρο και τη Θ.Λειτουργία σκαρφαλωμένοι στις γύρω πλαγιές.
φωτογραφίες Aeginalight
  Ένας πνεύμονας οξυγόνου, ένα ήρεμο φυσικό τοπίο από τα λίγα που έχουν  απομείνει ακόμα στο νησί. Το εκκλησάκι για όσους δεν το γνωρίζουν βρίσκεται στο δρόμο προς τις Άλωνες αφού στρίψουμε από το νεκροταφείο Μεσαγρού στα δεξιά. Παλαιότερα η πηγή που υπάρχει εκεί - από τις πιο ξακουστές στην Αίγινα - δρόσιζε τους κατοίκους του Μεσαγρού και όχι μόνο. 
   Η τοποθεσία προσφέρεται επίσης για περίπατο μέσα στο δάσος. Ιδανική διαδρομή είναι αυτή προς τα δυτικά ακολουθώντας το χωματόδρομο μέχρι τον Άη - Στάθη, τον οποίο οι κυνηγοί της Αίγινας έχουν ως προστάτη. Μοναδική τοποθεσία  και χώρος ξεκούρασης μέσα στο δάσος με θέα την αντικρινή Παλαιοχώρα.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

"Ο Ροβινσώνας και ο Κρούσος" σήμερα στο 10ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας

 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  η Παιδική σκηνή  του κ. Φώτη Σπύρου έρχεται στο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Μετά  τον 'Οδυσσεβάχ" της κ. Ξένιας Καλογεροπούλου που παρακολουθήσαμε πέρσι, από (Κυριακή 26 Ιουλίου) και ώρα 21.15 στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν άλλο ένα έργο της μεγάλης ηθοποιού και συγγραφέως Ξ. Καλογεροπούλου,  τον "Ροβινσώνα και τον Κρούσο".

Το 10ο  Φεστιβάλ  Θεάτρου δεν ξεχνά και τους μικρούς θεατές συμπεριλαμβάνοντας  στο πρόγραμμά του και παραστάσεις για παιδιά.

Μαζί με τον Φώτη Σπύρο ο Νίκος Χρηστίδης.
Λίγα  λόγια  για την υπόθεση του έργου:


Δυο ξένοι ναυαγούν πάνω σε μια στέγη… στη μέση του πουθενά! Καθώς η στάθμη του νερού γύρω τους όλο και ανεβαίνει αναγκάζονται να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και μέσα από έντονες συγκρούσεις να συνεργαστούν. Ο ένας μιλάει ελληνικά κι ο άλλος μία ξένη, ακαταλαβίστικη διάλεκτο! Όμως, στον μαγικό χώρο του θεάτρου, όπου όλα είναι εφικτά, οι δυο τους καταφέρνουν, όχι μόνο να συνεννοηθούν αλλά να γίνουν και…φίλοι!
Οι δυο ήρωες, βρίσκοντας τρόπο να επικοινωνήσουν, μας αποκαλύπτουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία η θέληση και η αλληλεγγύη! Η παράσταση με πολύ χιούμορ και υπευθυνότητα δίνει μια νέα οπτική των καταστάσεων στα παιδιά που χρειάστηκε, όπως οι δύο ναυαγοί, να στερηθούν την ελευθερία τους για κάποιο χρονικό διάστημα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση-Διασκευή: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθετική Επιμέλεια-Κινησιολογία: Ηλίας Μπαγεώργος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη
Τιμές εισιτηρίων: 9 Ευρώ, 7 ευρώ προπώληση

Η Αγία Παρασκευή στο Μεριστό.

 
  Τα πρώτα σημαιάκια είχαν κρεμαστεί από τις αρχές Ιουλίου θέλοντας να υπενθυμίσουν στους περαστικούς το επερχόμενο μεγάλο πανηγύρι.

  Γιατί πραγματικά η γιορτή της Αγίας Παρασκευής συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστών που προσέρχονται όχι μόνο την παραμονή ή ανήμερα της εορτής αλλά και τις επόμενες ημέρες.

  Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες πέτρινες εκκλησίες της Αίγινας που βρίσκεται στην περιοχή του Μεριστού, έξω από την πόλη της Αίγινας και είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Βυζαντινό κτίσμα σταυροειδούς ρυθμού πεντάτρουλη, κάτι  που δεν συναντάμε στις εκκλησιές της Αίγινας.

   Η αρχιτεκτονική του κτιρίου παραπέμπει σε παρόμοια κτίσματα  της πόλης όπως στο ναό του Αγίου Διονυσίου στο Νοσοκομείο, στη Μυρτιδιώτισσα, στον Άγιο Νικόλαο το Στεριανό. Εκκλησιαστικά ανήκει στη δικαιοδοσία  του Μητροπολιτικού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου.
   Ο ναός κάλλιστα θα μπορούσε και λόγω μεγέθους αλλά και θέσης να είναι ενοριακός. Ο όγκος του με τους πέντε κόκκινους τρούλους δεν περνά απαρατήρητος, άλλωστε ο ναός βρίσκεται σε ένα από τα πιό πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Το κτίσμα χαρακτηρίζεται από συμμετρία, και ο  εσωτερικός του χώρος είναι καλαίσθητος.

  Τέλος ο όμορφος και περιποιημένος περίβολος εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου πανηγυριού που στήνεται σχεδόν επί τριήμερο γύρω από το ναό.

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής στην Αίγινα

   Μεγάλη και έντονη η παρουσία της Αγίας Παρασκευής στην Αίγινα. Κατάσπαρτο το νησί από ξωκλήσια αφιερωμένα στη χάρη της Αγίας. Την Αγία Παρασκευή ευλαβούνται πολύ οι Αιγινήτες και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη χάρη της, σχεδόν σε όλους τους οικισμούς  του νησιού με προεξάρχοντα το μεγάλο ναό στον Μεριστό. Μεγάλη λοιπόν η ευλάβεια των ανθρώπων στο πρόσωπό της που προσέρχονται και αποθέτουν στο εικόνισμα της το δάκρυ, το στεναγμό, το αίτημα τους. Αυτή η ευλάβεια και μόνο αυτή είναι η αιτία της ύπαρξης τόσων πολλών εκκλησιών αφιερωμένων στη χάρη της Αγίας. Κάθε άλλη ερμηνεία που επιχειρείται σε ομιλίες  με σκοπό να συνδεθεί η Αγία με την τοπική λαογραφία ή με ατυχήματα, στραβοπατήματα (το πέσιμο της γριάς) ή ακόμα και με βάγια, με το Λάζαρο και με αρχαίους τάφους είναι επιεικώς αφελής και επιστημονικά αβάσιμη. Ερμηνείες που αγγίζουν τα όρια  της αφέλειας. Οι κατά  τόπους ομιλητές ας λάβουν κάποια στιγμή υπόψιν τους ότι αυτοί που τους ακούν δεν είναι πάντα αγράμματοι ούτε αφελείς.
   Ας  επιστρέψουμε όμως στην περιπλάνηση και γνωριμία μας με τα ξωκκλήσια που πανηγυρίζουν σήμερα 26 Ιουλίου.

Α. Στην Κυψέλη στην περιοχή "Κορέα"
 Ένα απο τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά πανηγύρια της Κυψέλης είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής στην περιοχή "Κορέα". Συγκεκριμμένα στον εσωτερικό  δρόμο που συνδέει την Κυψέλη  με τη Χλόη και το Λιβάδι. Ιδιαίτερα περιποιημένο το ξωκκλήσι αυτό συγκεντρώνει πλήθη πιστών όχι μόνο από την Κυψέλη αλλά και από άλλες περιοχές  της Αίγινας.
   Β. Στους Καπότηδες

   Ένας από τους παλαιότερους  αγροτικούς οικισμούς της Αίγινας είναι οι "Καπότηδες". Όπως συμβαίνει και με άλλους αγροτικούς- κτηνοτροφικούς οικισμούς του νησιού, " Γιαννάκηδες" , "Αποσπόρηδες", 'Μπενάκηδες", "Μαργαρώνηδες", "Λαζάρηδες", έτσι και οι 'Καπότηδες" παίρνουν την ονομασία τους από την κύρια οικογένεια που ίδρυσαν τον οικισμό και τον κατοίκησαν. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με την οικογένεια "Καπότα" ή "Καποτά". Στον ναό του Αγίου Διονυσίου στην Παχειά Ράχη συναντούμε στο δάπεδο του ναού, αφιέρωση της οικογένειας Καπότα. Οι Καπότηδες απέχουν ελάχιστα από την Παχειά Ράχη. Οι κάτοικοι της ήταν αγρότες και κυρίως κτηνοτρόφοι. Το όνομα της οικογένειας έχει σχέση με την καπότα το βαρύ εξωτερικό ρούχο που φορούσαν οι βοσκοί. Μέχρι το 1960 υπήρχαν εκεί πέντε σπίτια. Στην απογραφή του 2001 αναφέρθηκαν 3 μόνιμοι κάτοικοι.
   Στον οικισμό αυτό δεσπόζει η εκκλησούλα της Αγίας Παρασκευής   Είναι χαρακτηριστική η καμπάνα της εκκλησίας η οποία μάλλον προέρχεται από κάποιο καράβι. Υπάρχει λοιπόν στην καμπάνα ανάγλυφη η επιγραφή "Hollywood".
   Στους Καπότηδες μπορεί κάποιος να κατηφορίσει από την Παχειά Ράχη ή να ανηφορίσει από τον Μαραθώνα.

  Γ. Στον Κοντό (στης γριάς το πήδημα)
Δύο εκκλησάκια συναντά ο διαβάτης ανεβαίνοντας το δρόμο προς τον Άγιο Νεκτάριο. Μετά το σημείο  που αποκαλείται "Της γριάς το πήδημα" εκεί που ο δρόμος κάνει δυο μεγάλες στροφές συναντούμε δύο εκκλησάκια στα δεξιά όπως ανεβαίνουμε. Το δεύτερο που βρίσκεται και πιό χαμηλά στη ρεματιά είναι της Αγίας Παρασκευής που εορτάζει σήμερα. Την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του έχει η ενορία των Αγίων Ασωμάτων.
   Λιτό, απέριττο, κάτασπρο να ξεχωρίζει μέσα στην Αιγινήτικη φύση μαγνητίζει το βλέμμα  του διαβάτη. Για να  το προσεγγίσουμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα χωμάτινο μονοπάτι από τη μεγάλη λεωφόρο ως το κατώφλι του. Η θέα  που απλώνεται μπροστά  στα μάτια του επισκέπτη είναι μοναδική. Κάτω από το βλέμμα  του παρατηρητή το χωριό της Κυψέλης και η θάλασσα μέχρι τα Διαπόρια.
   Σύμφωνα με πληροφορίες  παλαιών κατοίκων το εκκλησάκι αποτελεί απομεινάρι του ομώνυμου παλαιού μικρού αγροτικού οικισμού που υπήρχε στην περιοχή.
 Δ.  Στους Λαζάρηδες
  Ένα από τα πιό πραδοσιακά και γνήσια θρησκευτικά πανηγύρια της Αίγινας είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής στον παραδοσιακό οικισμό των Λαζάρηδων στα βουνά της Αίγινας. Ένας οικισμός άγνωστος για το πλατύ παραθεριστικό κοινό του νησιού αλλά αγαπημένος προορισμός όσων λατρεύουν τα βουνά της Αίγινας, την ιστορία, την παράδοση και τα παλαιά μονοπάτια του νησιού.