Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Η "Αίγινα" του ζωγράφου Βασίλη Γερμενή.


 Ένας εξαιρετικός πίνακας, άγνωστος σε πολλούς, αναρτήθηκε από τον κ. Θεόδωρο Μεταλληνό στη σελίδα του Fb  "Αίγινα παλιές εικόνες" και "Αίγινα αλλοτινές εποχές".

Η ομορφιά  της ζωγραφικής του Βασίλη Γερμενή είναι πολύ μεγάλη. Ο ζωγράφος απεικονίζει την προκυμαία με πολλούς ανθρώπους που περιμένουν το πλοίο.
Ο πίνακας ανάγεται στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και αξίζει κανείς να παρατηρήσει πολλά σημεία που αναδεικνύουν την εποχή εκείνη και καταγράφουν πολλές πληροφορίες.
Η ενδυμασία  των εικονιζόμενων προσώπων παραπέμπει στον παλαιό τρόπο ζωής των κατοίκων. Αγρότες, γεωργοί με τα κοφίνια τους και το απαραίτητο γαιδουράκι ως μέσο μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων. 'Ένα καΐκι σε δεύτερο πλάνο και στο βάθος η είσοδος του λιμανιού με τον Άι Νικόλα δεξιά και το οίκημα στη θέση του πρώην Μπούρτζι στα αριστερά. Στο βάθος τα Μέθανα και το Αγκίστρι. Τα χρώματα ζωντανά, ταξιδεύουν το μάτι και ηρεμούν την ψυχή.

Ο ζωγράφος Βασίλης Γερμενή γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά  το 1896, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στην Κέρκυρα και συνέχισε τις σπουδές  του στη Νομική Αθηνών τις οποίες διέκοψε για να μεταπηδήσει στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου είχε δασκάλους του το Ροϊλό, τον Ιακωβίδη, το Βικάτο, τον Θωμόπουλο. Ο Β. Γερμενής ταξίδεψε αρκετά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Κατέληξε στην Αιθιοπία όπου έζησε για μεγάλο διάστημα. 

Στο έργο του συγκαταλέγονται πολλές θαλασσογραφίες αλλά και προτομές πολλών επωνύμων μια που ήταν και γλύπτης.
Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος και το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου του Α΄. 
Πέθανε  στην Αθήνα  το 1966.