Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ti γίνεται με την 26η Ιανουαρίου; Ημέρα άφιξης του Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα.



     Διάφοροι φορείς πήραν τηνπρωτοβουλία να οργανώσουν εκδηλώσεις στις 29 και 30 Οκτωβρίου σε Αθήνα και Ναύπλιο με αφορμή τη συμπλήρωση 185 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του Ι. Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος. 
     Όπως ήταν φυσικό υπήρξαν αντιδράσεις για την παραποίηση των ιστορικών γεγονότων που θίγουν ή και εξαφανίζουν την Αίγινα από το χάρτη των ιστορικών γεγονότων της Καποδιστριακής εποχής.
      Οι φορείς  που οργάνωσαν τις εκδηλώσεις ήταν : 1. Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας", 2. το Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα "Κέντρο Εθνικής Δόξας", και 3. Ίδρυμα Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου".
     Αντιγράφουμε από  το Aegina blogspot τη συνέντευξη του Οικονομολόγου κ. Καζάκη στον κ. Wayne Hall  για αυτό το θέμα. Ωστόσο πιστεύουμε  ότι για τα θέματα αυτά απόλυτα υπεύθυνοι είναι οι ιστορικοί και επιστήμονες οι οποίοι επιτέλους θα πρέπει να εκφράσουν υπεύθυνη και τεκμηριωμένη άποψη μακρυά και έξω από  τις επιδιώξεις τους σκοπούς και τις φιλοδοξίες κάποιων "ιδρυμάτων"


Οι απόψεις του οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη για τη σημασία της 26ης Ιανουαρίου
(Τη συνέντευξη πήρε ο κ. Wayne Hall)

- Kύριε Καζάκη, γνωρίζετε ότι η ίδρυση του ελληνικού κράτους στις 26 Ιανουαρίου 1828, η ορκωμοσία του Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, είναι κάτι που γιορτάστηκε – και γιορτάζεται – μόνο ως τοπική γιορτή στην Αίγινα.
- Ναι, είναι γνωστό ότι στις 26 Ιανουαρίου του 1828 εγκαθίσταται ο κυβερνήτης Καποδίστριας μόνιμα στην Ελλάδα με έδρα την Αίγινα, η πρώτη κυβέρνηση του ελληνικού κράτους, μετά από απόφαση της Τροιζήνας, της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, με μια διαφορά ότι παρ’όλο που αντιπροσωπεύει μια πολύ σοβαρή εξέλιξη - ήταν κατάληξη του αγώνα 7 χρόνων για την εθνική απελευθέρωση των Ελλήνων -  ώστοσο - αυτό είναι το οξύμωρο σχήμα – θεωρείται τοπική γιορτή και όχι εθνική γιορτή.
- Εσείς, όπως ο κύριος Κούκος, πιστεύετε ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι και εθνική γιορτή;
- Ναι, βέβαια, γιατί είναι η μόνη ίδρυση του ελληνικού κράτους που δεν επιβλήθηκε από τις ξένες δυνάμεις. Επιβλήθηκε από τον αγώνα των Ελλήνων, με όλη την αντιφατικότητά του, γιατί ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας ενώ, για παράδειγμα, η επίσημη ίδρυση του ελληνικού κράτους που θεωρείται η έλευση του Όθωνα ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης των Άγγλων και των Γάλλων σαν προστατευόντων δυνάμεων που έφεραν τον Βαυαρό αντιβασιλέα βασιλιά της Ελλάδας.

-Εχει γίνει μια προσπάθεια – πέρυσι έγινε μια προσπάθεια - να διοργανωθεί εκδήλωση από το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο – που να προβάλλει αυτή την ημερομηνία 26 Ιανουαρίου. Εγκαταλείφθηκε τελικά, και ήταν αναμενόμενο να εγκαταλειφθεί, επειδή υπάρχει αντίσταση στο Ναύπλιο στην αναγνώριση αυτή. Πάντως νομίζετε ότι είναι εφικτό και επιθυμητό να προσπαθούμε να…
-Μπορούμε να προσπαθήσουμε είτε στην Αίγινα είτε στο Ναύπλιο. Και στις δύο περιοχές τονίζοντας και αναδεικνύοντας την ανάγκη να προστεθεί η 26 Ιανουαρίου ως μια ακόμη εθνική επέτειος, πολύ σοβαρή εθνική επέτειος του ελληνικού λαού, πολύ σημαντική στις τωρινές συνθήκες διότι είναι επέτειος της εθνικής ανεξαρτησίας. Κατακτάται η εθνική ανεξαρτησία, επισήμως πλέον, θεσμικά, με την ίδρυση του ελληνικού κράτους μετά από την απόφαση της Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Έχει μεγάλη σημασία στις τωρινές συνθήκες όπου έχει ήδη παραχωρηθεί ή έχει απεμποληθεί άνευ όρων και αμετάκλητα η εθνική κυριαρχία της χώρας από τις κυβερνήσεις και γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία – ειδικά τώρα – να προστεθεί αυτή η επέτειος.

-Και είστε διατεθειμένος να προσπαθήστε μαζί μας να πείσουμε και τους Ναυπλιώτες γι’αυτό το γεγονός;   
-Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό το πράγμα. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα με τον κόσμο του Ναυπλίου. Έχουμε να κάνουμε με ειδικά συμφέροντα όπως θα γνωρίζετε άλλωστε ότι υπάρχουν παντού, κυκλώματα τα οποία θα προσπαθούν να μετατρέψουν το κάθε ζήτημα στο δικό τους ιδιοτελές θέμα προκειμένου να έχουν και τα αντίστοιχα πολιτικά και οικονομικά οφέλη.