Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Μετεωρολογικός σταθμός στο Γενικό Λύκειο Αίγινας


    Μια σημαντική πρωτοβουλία έλαβε χώρα στο Γενικό Λύκειο Αίγινας που προωθεί το ερευνητικό πνεύμα και τη βιωματική προσέγγιση για τους μαθητές, ενώ διευκολύνει τη άμεση και σωστή ενηέρωση των πολιτών και κατοίκων του νησιού στα θέματα του καιρού.
     Διαβάζουμε από το σχετικό Δελτίο Τύπου του Λυκείου.
   "Στο Γενικό Λύκειο Αίγινας από τις 5/12/2013 εγκαταστάθηκε και λειτουργεί Μετεωρολογικός σταθμός στο πλαίσιο προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ο σταθμός από την έναρξη της λειτουργίας του αποτελεί ένα σύστημα πλήρους καταγραφής σε πραγματικό χρόνο των καιρικών συνθηκών του νησιού.
Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε με τεχνική και υλική υποστήριξη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης .
Ο Μετεωρολογικός σταθμός είναι ασύρματος τύπου DAVIS VANTAGE PRO και διαθέτει κλωβό προστασίας με ανεμιστήρα για ακριβέστερη μέτρηση θερμοκρασίας. Περιλαμβάνει τους εξής αισθητήρες: ανεμόμετρο, βροχόμετρο, αισθητήρα μέτρησης πίεσης, θερμοκρασίας και υγρασίας. Η αυτονομία της μονάδας εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκό σύστημα . Η επικοινωνία του σταθμού με την κεντρική κονσόλα που είναι συνδεδεμένη με υπολογιστή γίνεται ασύρματα. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης αισθητήρων μέτρησης ηλιακής ακτινοβολίας και υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Επίσης μπορούν να συνδεθούν ασύρματοι αναμεταδότες σε απόσταση περίπου 1Km.
Ο σταθμός παρέχει μετρητικά στοιχεία του παρόντος καιρού και συνεχή ροή δεδομένων που ανανεώνονται ανά 10 λεπτά σε 24ωρη βάση.
Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει ψηφιακό σύστημα καταγραφής των δεδομένων και διαδικασία αυτόματης μετάδοσης τους, τα δεδομένα αυτά θα είναι στη διάθεση του κοινού από την ιστοσελίδα του σχολείου μας και από την ιστοσελίδα : www.meteo.gr/stations/aegina ( οι ιστοσελίδες θα ενεργοποιηθούν τις προσεχείς μέρες)
Η ποιότητα και αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων εξασφαλίζεται με βάση τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
Το ιστορικό των δεδομένων αποθηκεύεται τόσο στο Γενικό Λύκειο Αίγινας όσο και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει ο Μετεωρολογικός σταθμός ένα χρήσιμο εργαλείο στην κοινωνία της Αίγινας, παρέχοντας μετεωρολογική υποστήριξη σε τοπικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς, όπως και σε μέσα Μαζικής ενημέρωσης.
Επιπλέον θα αποτελέσει μια πολύτιμη βάση για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου μας να μελετήσουν τα φυσικά φαινόμενα, τους μηχανισμούς εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή και να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον άνθρωπο."                                                                                               
Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος
                                                                                                               
 Πούντος Γιάννης
Γκαρής Γιώργος