Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Η "Ευτυχία" σταμάτησε στον Πειραιά.

  Η "Ευτυχία" σταμάτησε για λίγο στον Πειραιά την προηγούμενη εβδομάδα. Την συναντήσαμε την περασμένη Πέμπτη μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα, αμέσως μετά το δεξαμενισμό της στην πέτρινη δεξαμενή "Βασιλειάδη", να ετοιμάζεται να επιστρέψει και πάλι στα Δωδεκάνησα για να αρχίσει τα ημερήσια ταξίδια της από Ρόδο προς Σύμη και Πανορμίτη.
   Αλήθεια ποιός θυμάται την "Ευτυχία"; Πρόκειται για ένα από τα πρώτα κλειστά φέρυ που ήρθαν στον Αργοσαρωνικό. Συγκεκριμμένα το 1972 με το όνομα "Μαρία" και εκτελούσε καθημερινά δρομολόγια προς Αίγινα - Μέθανα- Πόρο - Ύδρα - Ερμιόνη - Σπέτσες. Ακολούθως μετασκευάστηκε σε αμιγώς επιβατηγό και εκτελούσε καθημερινά το ίδιο δρομολόγιο μέχρι το 1993 οπότε μετασκευάστηκε και πάλι σε επιβατηγό - οχηματαγωγό με τη σημερινή μορφή του.
     Υπηρέτησε μοναδικά τη γραμμή συνδέοντας  τους δύσκολους μήνες του χειμώνα τα νησιά μας. Πραγματικά αναπολούμε- νοσταλγούμε εκείνες τις μέρες που κάποιος μπορούσε να επιβιβαστεί στις 9 το πρωί από την Αίγινα και να πάει στα Μέθανα, στον Πόρο, στην Ύδρα, ακόμα και στις Σπέτσες και να μπορεί να γυρίσει το απόγευμα και πάλι στην Αίγινα. Οι μικρές αυτές ημερήσιες αποδράσεις σήμερα το 2014 είναι ακατόρθωτο, άπιαστο όνειρο. Η γραμμή κατάντησε άγονη και τα λιμάνια δυσπρόσιτα. Γι' αυτό νοσταλγούμε την "Ευτυχία" και όλα εκείνα τα πλοία, που ταπεινά και ηρωϊκά μας ταξίδευαν, έξω και μακρυά από κοινοπραξίες και πολυμετοχικά σχήματα.
    Η "Ευτυχία" με την μετασκευή της το 1993 έφερε άλλον αέρα στη γραμμή με την πολυτέλεια της και το άνετο ταξίδι της, αποκτώντας φανατικούς επιβάτες μαζί με το "Γεώργιος 1" (σημερινό "Απόλλων Ελλάς"). Στη συνέχεια όπως όλα τα πλοία εντάχθηκε στα σχήματα της  Hellas Ferries και Saronikos Ferries μέχρι το 2005 οπότε και πουλήθηκε στη Σύμη. Από τότε με το όνομα "Σύμη" και ιδιοκτησία στην αρχή της εταιρείας ΑΝΕΣ  και μέχρι σήμερα εκτελεί ημερήσιες κρουαζιέρες από Ρόδο προς Σύμη και Πανορμίτη. Την συναντήσαμε τον Αύγουστο του 2007  στο γραφικό λιμάνι της Σύμης απ΄όπου και οι φωτογραφίες της.
    Ας  είναι καλοτάξιδη   κάτω εκεί στις εσχατιές  του Αιγαίου.....

    Οι δύο φωτογραφίες της από το λιμάνι της Αίγινας όταν μεσουρανούσε στη γραμμή.