Η εικόνα του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου βρίσκεται στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο σχεδόν της Παλαιάς Χώρας, λίγο πιο πάνω από την Αγία Σκέπη.
Η εικόνα του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου βρίσκεται στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο σχεδόν της Παλαιάς Χώρας, λίγο πιο πάνω από την Αγία Σκέπη. Η εικόνα του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου βρίσκεται στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο σχεδόν της Παλαιάς Χώρας, λίγο πιο πάνω από την Αγία Σκέπη. Στην Ορθόδοξη παράδοση ο Άγιος Βασίλειος αγιογραφείται με την αρχιερατική του στολή, με τα διακριτικά της ιεροσύνης του και ασφαλώς με μορφή ενός ώριμου άνδρα και όχι ηλικιωμένου εφόσον κοιμήθηκε σε ηλικία μόλις 49 ετών εξαιτίας της κλονισμένης υγείας του και της ασθενικής του κράσης. Η παράδοση αυτή τηρείται και στη σχετική ιστόρηση του Αγίου στην Παλαιά Χώρα της Αίγινας, σε μια τοιχογραφία πολύ όμορφη και με χρώματα γήινα.
Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους είναι από αυτούς που ο επισκέπτης της Παλαιάς Χώρας δεν τον συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα του. Ωστόσο παρουσιάζει εσωτερικά μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της καλής κατάστασης του αλλά και εξαιτίας των όμορφων τοιχογραφιών που διασώζονται.
Αν και ο ναός γειτνιάζει με το παλαιό νταμάρι δεν έχει φθορές. Είναι αρκετά μεγάλος, δίκλιτος με κεραμοσκεπή και το εσωτερικό του δάπεδο στρωμένο με πλακάκια. Εμφανής η περιποίηση και η φροντίδα γι αυτόν το ναό από τους ευλαβείς χριστιανούς που φροντίζουν για την καλή κατάσταση του.
Οι αγιογραφίες που διασώζονται στη νότια πλευρά είναι η σύνθεση των Τριών Ιεραρχών οι οποίοι ιστορούνται με την ιερατική τους στολή (ανάλογα με το βαθμό της ιερωσύνης τους) Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοιχογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Τα δύο κλίτη εσωτερικά δημιουργούν ενιαίο χώρο που διακόπτεται από καμάρα που στηρίζει την οροφή.