Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

" Η Αιγιναία" τεύχος 22

  Το νέο τεύχος της "Αιγιναίας" κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία της Αίγινας, έχοντας στο εξώφυλλό της μια φωτογραφία ενός καταλανικού χειρογράφου. Τη σχέση των Καταλανών με το νησί της Αίγινας και ιδιαίτερα με το λόφο της Παλαιάς Χώρας, προβάλει και αναδεικνύει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού. Ένα  σημαντικό άρθρο του κ. Εουσέμπι Αγιένσα,Διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα,  με τίτλο: "Οι Καταλανοί στην Αίγινα' ρίχνει φως στην ταραγμένη και άγνωστη σε πολλούς ιστορική περίοδο. Το σημαντικό αυτό άρθρο "διπλώνει" άψογα με εκείνο της κ. Μαρίας - Δούρου Ηλιοπούλου με τίτλο: "Φραγκικές ηγεμονίες στον ελληνικό χώρο". Ενδιαφέροντα  επίσης είναι και τα άρθρα του α΄ μέρους των κ.κ. Δ. Νικολόπουλου, Γ. Γεωργή, Β. Σωτηρακόπουλου, Πρ. Θεολογίδου, Λ. Μπόγρη- Πετρίτου, Π. Χασάπη, Αλ. Κράους, Β. Λυκούρη και D. Mason.
  Δύο θεματικά μέρη της ύλης θα εγείρουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Πρώτα "τα πρόσωπα της Αίγινας" με άρθρα των κ. Μαίρη Γαλάνη- Κρητικού (2) , κ. Άννας Ρόδη,  κ. Ίριδος Κρητικού με αφιερώματα στον εικαστικό Σεραφείμ Μπάκουλη, Σπύρο Ρόδη, Καίτη Κοπανίτσα και Σούλη Καπράλου αντίστοιχα.
  Κατόπιν το μεγάλο αφιέρωμα για το "Θέατρο στην Αίγινα σήμερα" με άρθρα των κ. Γιώργου Μπήτρου, κ. Άννας Γεραλή, κ. Βασίλη Βασιλάκη, κ. Βασίλη Μουσουλέα, κ. Νίκου Καλαμό, κ. Ανέστη Κορνέζου. Σκέψεις προβλημματισμοί, απόψεις αλλά και παράθεση εργογραφίας των τελευταίων χρόνων που πραγματικά το θέατρο ανθεί στην Αίγινα και παρουσιάζονται από πολλές ομάδες έργα ρεπερτορίου, κωμωδίες αλλά και δύσκολα κείμενα, κάτι που κανείς ίσως δεν περίμενε σε έναν μικρό τόπο. 
   Ακολουθούν ως είθισται οι λογοτεχνικές σελίδες με σημειώματα των κ. Χρήστου Ρέππα, κ. Κώστα Νησιώτη, κ. Δημήτρη Νικολόπουλου και ποιήματα των κ. Γιώργου Μαρίνου και κ. Θανάση Παπαθανασόπουλου.