Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Μνήμη Πολυτεχνείου στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας



 Γύρω από τον άξονα ότι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν συνιστά αφορμή για εορτή αλλά για περισυλλογή και γόνιμο προβληματισμό κινήθηκε η εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε από το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας και παρουσιάσθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στις 09.30 το πρωί.
   Ομάδα  16 παιδιών παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο το οποίο εξιστορούσε το πώς μια ομάδα μαθητών προετοιμάζει την εκδήλωση του Πολυτεχνείου, επιλέγοντας κείμενα, φτιάχνοντας τη διακόσμηση, γράφοντας συνθήματα, επιλέγοντας φωτογραφίες, πλέκοντας στεφάνι. Τα παιδιά με τα κείμενα στα χέρια τους με αναμμένα κεράκια, με δάφνες και με φωνές και μαρτυρίες από τις ημέρες εκείνες, έδωσαν ένα δικό τους τόνο, ανοίγοντας την εκδήλωση.

   Στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβε ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γ. Λαγουρός ο οποίος παρουσίασε με τις αμφισβητήσεις που διατυπώνονται, τις υπερβολές αλλά και την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Η ομιλία του πλαισιώθηκε με τραγούδια των Μ. Λοΐζου, Μ. Θεοδωράκη. Στ. Ξαρχάκου ενώ παράλληλα προβάλλονταν εικόνες από τις τρεις ημέρες που κράτησαν τα γεγονότα.
   Η προβολή τέλος  της μικρής διάρκειας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη για τα χρόνια 1967 -1974 καθήλωσε μικρούς και μεγάλους με τις συγκλονιστικές εικόνες από τη Γυάρο, τις εμφανίσεις των δικτατόρων, τις γιορτές και τα θεάματα που οργάνωναν στα στάδια μα πάνω από όλα με τα γεγονότα της Κύπρου που προκάλεσε η χούντα των Αθηνών.

   Μια  εκδήλωση που άγγιξε τις ψυχές και προκάλεσε  τις συνειδήσεις μας.