Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012

Η "Ασκητική" ξανά στο "Βρυσάκι"    Η "Ασκητική"  του Νίκου Καζαντζάκη, η παράσταση που έχει σκηνοθετήσει και  πρωταγωνιστεί ο κ. Βασίλης Βασιλάκης επανέρχεται για ορισμένες παραστάσεις  από το Σάββατο 17 Νοεμβρίου     κάθε Σάββατο και Κυριακή ως τις 2 Δεκεμβρίου στη σκηνή του θεάτρου 'Βρυσάκι"  στην Πλάκα.  Η παράσταση  επιστρέφει για 3η χρονιά, για όσους δεν πρόλαβαν να κοινωνήσουν των μεγάλων και αιώνιων αληθειών του ανυπέρβλητου κρητικού γραφιά.  Ο ίδιος ο Βασίλης Βασιλάκης είχε πει παλαιότερα τα εξής: 
«Με ένα παλιό ποδήλατο απομακρυνόμουν  από την πόλη  και απάγκιαζα στις αυλές των μικρών εκκλησιών, σε ερημικές παραλίες, ή στα βουνά της Αίγινας προσπαθώντας να κατανοήσω τα πυκνά σε νόημα και ανάγκη  λόγια του Καζαντζάκη. Δύσκολος, φοβερός ατέλειωτος ανήφορος».
    Με αυτά τα λόγια ο ακάματος εργάτης του Θεάτρου σκιαγραφεί  την ενασχόλησή του με την «Ασκητική», ένα εμβληματικό κείμενο του μεγάλου Κρητικού λογοτέχνη. Όταν ξεκίνησε τη μελέτη του ήταν Φεβρουάριος  του 2010. Οι πρώτες παραστάσεις δόθηκαν το καλοκαίρι του 2010 στον εναλλακτικό υπαίθριο χώρο  στο «Γράμμα»  στην Αίγινα. Η παράσταση  απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Το σκηνικό λιτό, τραχύ, το κείμενο διασκευασμένο σε θεατρικό μονόλογο από τη φιλόλογο Ευτυχία Δρούκα ευτύχησε από τότε να ανέβει με αξιοσημείωτη επιτυχία εκτός Αιγίνης. Για ένα ολόκληρο χειμώνα ανέβηκε στον πολυχώρο  «Αθηναΐς» και συνέχισε σε Ηράκλειο Κρήτης, Καλαμάτα, Ικαρία. Oi παραστάσεις συνεχίστηκαν στο θεατρικό χώρο «Κέλυφος», κατόπιν η 'Ασκητική" μεταφέρθηκε στο ολοκαίνουργιο χώρο πολιτισμού στο «Βρυσάκι» στην οδό Βρυσακίου στην Πλάκα. Επόμενοι σταθμοί ήταν η Κόρινθος, η Κομοτηνή και ασφαλώς το καλοκαίρι που μας πέρασε η Αίγινα.
   Το κείμενο είναι ανεξάντλητο. Η γνώση βαθιά. Η μελέτη ενδελεχής. Όσο προχωρούν οι παραστάσεις καινούργια πράγματα έρχονται στο φως. Αυτό άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό των μεγάλων κειμένων.
   Ο Βασίλης Βασιλάκης συνεχίζει το ταξίδι της δικής του Ασκητικής. Σιωπηλά αλλά πολύ δημιουργικά ο καλλιτέχνης Βασιλάκης μας έχει πλέον συνηθίσει στη πολυσχιδή και πολυεπίπεδη δουλειά του. Πειραματικές δουλειές που μυρίζουν σύγχρονο θέατρο έξω από συμβάσεις και φόρμες  που έχουν κουράσει. Απόφοιτος της σχολής του Κ. Κουν έχει αφοσιωθεί στην πολιτιστική δράση έξω από τη Θεατρική αγορά της Αθήνας. Μια δράση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα όπως τη διδασκαλία, τη σκηνοθεσία, το παιδικό θέατρο, τη μαριονέτα. Με τη παρουσία και τη δραστηριοποίησή του στην Αίγινα προβάλει το νησί και το προάγει πολιτιστικά.