Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Έξι μαθήματα ζωγραφικής σε έξι ... σχολικές αίθουσες

"  Έξι μαθήματα ζωγραφικής σε έξι αίθουσες διδασκαλίας". Αυτή η φράση  θα μπορούσε να είναι ο τίτλος μιας ομαδικής έκθεσης καλλιτεχνών. Δεν είναι όμως. Είναι η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε από πέρσι να μεταμορφώσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, τοποθετώντας αντίγραφα έργων μεγάλων δημιουργών. Συγκεκριμένα  ζωγράφων που επέλεξαν την Αίγινα ως τόπο κατοικίας και δημιουργίας τους. Είναι ο Σπύρος Βασιλείου, η Μαρία Πωπ, ο Γιάννης Μόραλης, ο Νίκος Νικολάου, ο Κυριάκος Κρόκος, ο Δημήτρης Πικιώνης.
   Σε κάθε έναν αφιερώσαμε μια αίθουσα. Δίπλα στους πίνακες υπάρχει ένα συνοδευτικό κείμενο μικρή αναφορά στο έργο και τη ζωή του κάθε ζωγράφου. Αντίστοιχα έξω από κάθε  αίθουσα υπάρχει η επιγραφή με την οποία πληροφορείται  κάποιος σε ποιόν ζωγράφο είναι αφιερωμένη η αίθουσα.
   Παράλληλα υπάρχουν πίνακες και στο διάδρομο του σχολείου στον α΄ όροφο.
    Σκοπός αυτής της ενέργειας δεν είναι απλά να διακοσμήσουμε το σχολείο και τις αίθουσες του. Είναι να φέρουμε πιό κοντά τους μαθητέ ςστην τέχνη. Να γνωρίσουν τους ανθρώπους αυτούς που τίμησαν το νησί μας με την παρουσία τους εδώ και τη δημιουργία  τους.
    Να  ομορφήνουμε την καθημερινότητά μας, το χώρο εργασίας μας  με την τέχνη. Με την ποιότητα εκείνη που τόσο μας λείπει.
Αυτή είναι η πρώτη φάση αυτής της προσπάθειας. Η δεύτερη αφορά  τους Αιγινήτες καλλιτέχνες  στους οποίους  θα απευθυνθούμε για να μας ορίσουν ή δωρήσουν κάποιο έργο τους  για το σχολείο μας.