Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

«εδώ το διαλεχτό, εδώ το ξακουστό» διαλαλούσε ο μικρός Τάσος Μπόγρης



Φιλοξενούμε το κείμενο της κ. Λίνας Πετρίτη - Μπόγρη μέσα από το οποίο γνωρίσαμε τον μικρό πλανόδιο μικροπωλητή Τάσο Μπόγρη, όταν αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Μάχη της Αίγινας". Η ζωή του μικρού Τάσου αναβιώνει στη σκηνή μέσα από τις εικόνες του θεατρικού έργου: "Σαν γλυκό φιστίκι"  που ανεβαίνει στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης από το ερχόμενο Σάββατο.

«εδώ το διαλεχτό, εδώ το ξακουστό»

Της Λίνας Μπόγρη – Πετρίτη

  «Εδώ το φρεσκοψημένο…. Φιστίκι Αιγίνης, το μοναδικό!». Και ο μικρός, αεικίνητος και πανέξυπνος Τάσος (Μπόγρης – Ταλιούρης  το οικογενειακό παρατσούκλι), εμβληματική φιγούρα της δεκαετίας του ’60, στην παραλία της Αίγινας, με το άσπρο καλοκαιρινό σακάκι, που το Υγειονομείο της εποχής, επέβαλλε  σε μικρούς και μεγάλους λιανοπωλητές, γλιστρούσε ανάμεσα στα τραπέζια των καφενείων, στις ταβέρνες, στις ουρές  των καραβιών, διαφημίζοντας το εμπόρευμά του.
   Ο Τάσος, που όποιος τολμούσε να του δώσει λίγα  κέρματα αντί να αγοράσει φιστίκια, αντιδρούσε φωνάζοντας:
«Εγώ είμαι έμπορος ξηρών καρπών, κύριε! Δεν επαιτώ» και έφευγε.
  Ο ακούραστος Τάσος, που έμπαινε στα καράβια  της γραμμής, έφτανε στην Ύδρα, κατέβαινε στον Πόρο, έβγαινε στον Πειραιά, ανεβοκατέβαινε τα βαγόνια, στα τρένα, πήγαινε στο Ελληνικό, κρατώντας το ψάθινο πανεράκι του, γεμάτο από τα μασούρια των φιστικιών, τυλιγμένα στο διάφανο γυαλιστερό σελοφάν, μπερδευότανε ανάμεσα στα γκρουπ και τους επιβάτες το αεροδρομίου, προβάλλοντας το φιστίκι και το νησί του.
   Ο  Τάσος που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει και να γίνει ένας σπουδαίος έμπορας, γιατί κάπου εκεί στα δεκατέσσερα χρόνια  του έξω από  το αεροδρόμιο, ένα αυτοκίνητο έκοψε το νήμα  της ζωής του, (14 Δεκέμβρη 1964) και σκότωσε το μεγάλο του όνειρο, σκορπίζοντας γύρω από το άψυχο κορμί του «φιστίκια διαλεχτά, φρεσκοψημένα»!
   Ότι  σπουδαιότερο και μεγαλύτερο, αντί ανθοδέσμης, για  τον άτυχο δικό μας Τάσο, που δεν πρόλαβε να καμαρώσει το φιστίκι μας, αναγνωρισμένο επίσημα πια και σε εθνικό και σε κοινοτικό επίπεδο, με το ονοματεπώνυμό του: Φιστίκι Αιγίνης!

         Το κείμενο της κ. Λ. Μπόγρη – Πετρίτου δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα «Η Μάχη της Αίγινας» στο τεύχος 404, την 1η Νοεμβρίου του 2010, ενώ εκτέθηκε μαζί με άλλα κείμενα  της ιδίας στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στα πλαίσια  του Φεστιβάλ Φιστικιού.
   Η τελευταία φωτογραφία μας παραχωρήθηκε από  την αδελφή του Τάσου την κ. Ματίνα Μπόγρη. Οι δύο πρώτες μας τις παραχώρησε η κ. Λ. Μπόγρη - Πετρίτη.