Σήμερα τα κανάλια αναπαράγουν εικόνες περίεργες από τα αναπάντεχα και ευτράπελα που μπορεί να συμβούν στην τελετή του αγιασμού των υδάτων.
Κάθε χρόνο επικεντρώνουν σε ανθρώπους που λογομαχούν ή τσακώνονται για το Σταυρό, σε "ευτράπελα" ατυχήματα πανηγυριστών, στη συμμετοχή επώνυμων κ. αλ. Φέτος σειρά είχε ο ιερέας στην Κεφαλλονιά που έπεσε καταγής στην προσπάθειά του να ρίξει το Σταυρό στη θάλασσα, στις παρατηρήσεις ενός ιεράρχη, στη προσπάθεια να βρουν το Σταυρό στη Φλώρινα. Ποτέ στην ουσία της εορτής, στον αγιασμό των ψυχών, της πλάσης, του κόσμου όλου.
Η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων είναι ένα κορυφαίο φολκλορικό γεγονός, ένα έθιμο, μια συνήθεια, ένα εορταστικό event.
Κρίμα!!!!
Εμείς ας θυμηθούμε τα αγνά χρόνια της δεκαετίας του '60 στην Αντίπαρο, όταν τα Θεοφάνια έγινε η αφορμή για να μη πεινάσει μια ολόκληρη οικογένεια σύμφωνα με το κινηματογραφικό σενάριο του Γ . Ρούσσου και την προτροπή του παπά - Φώτη.
"Άλλος με τη βάρκα μου"... "άλλος με τη βλογημένη"... φώναζε η Αλίκη Βουγιουκλάκη ως Μανταλένα στην αξέχαστη ομώνυμη ταινία. Μια πανέμορφη ηθογραφία γυρισμένη εξ' ολοκλήρου στην Αντίπαρο, όπου ο "καπάτσος' και ευρηματικός παπάς του νησιού (Παντελής Ζερβός) για να βοηθήσει τη φτωχή οικογένεια της πρωταγωνίστριας με τα πολλά ορφανά, την έσπρωξε την μέρα των Θεοφανίων στη θάλασσα και έπιασε το Σταυρό. Από την άλλη μέρα το πρωί όλοι οι νησιώτες για να περάσουν απέναντι στην Πάρο προτιμούσαν να πάνε με τη "βλογημένη" Μανταλένα. Έτσι τα ορφανά χόρτασαν ψωμί. Μπορεί βέβαια το παιχνίδι να ήταν στημένο όμως ο σκοπός ήταν ιερός.
Αλησμόνητη ταινία που βασίζεται στην τελετή της ρίψης του Σταυρού στη θάλασσα. Τη θυμηθήκαμε σήμερα ανήμερα των Θεοφανίων , μαζί με τη γλυκύτητα και την ανεμελιά των αθώων εκείνων χρόνων. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως τόσο η Α. Βουγιουκλάκη όσο και ο Π. Ζερβός κατέκτησαν για την ερμηνεία τους το Α' και το Β' βραβείο αντίστοιχα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εκείνη τη χρονιά.