Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Πανηγυρίζει η Μεγάλη Παναγιά της Αίγινας.

 


Μπορεί στο λιμάνι της Αίγινας να εποπτεύει και να επικρατεί με την παρουσία  της η "Παναγίτσα" στο εσωτερικό της πόλης όμως συναντάμε  τη ΄Μεγάλη Παναγιά", τη "Μεγάλη Εκκλησία"  που εορτάζει στις 15 Αυγούστου. Ένας ναός με μεγάλη ιστορία απόλυτα συνδεδεμένος με τα γεγονότα της Επανάστασης και την έλευση του πρώτου Κυβερνήτη  στην Ελλάδα.

Ο ναός είναι ένας από τους πολλούς ναούς όχι μόνο  του νησιού αλλά και της πόλης - της χώρας- που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία.


    Στην  Αίγινα  πολλές είναι οι εκκλησιές οι ενοριακοί ναοί και  τα ξωκλήσια  που πανηγυρίζουν τον Δεκαπενταύγουστο.  
   Στο επίκεντρο του εορτασμού η  «Μεγάλη Εκκλησία», ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ο  στρατηγός Γεώργιος Καραισκάκης ονόμασε πρώτος   «Μεγάλη Εκκλησία»  τον ναό αυτό  «Μεγάλη Εκκλησία», αφήνοντας παραγγελία  στους αξιωματικούς που τον περιστοίχιζαν στην μάχη του Φαλήρου [1827], «…εάν πεθάνει, να ταφεί εις Μεγάλην  Εκκλησία». Ο  ναός αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα και σημαντικότερα κτίσματα των αρχών του 19ου  αιώνα. Οι  εργασίες ανοικοδόμησης ολοκληρώθηκαν το 1806  και διεδραμάτισε πρωταγωνιστικό  ρόλο  στα χρόνια  που η Αίγινα ήταν  πρωτεύουσα του Νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Ανάμεσα στα χρόνια 1826–1828 η Μητρόπολη ήταν καθεδρικός ναός της Ελεύθερης Ελλάδος, στέγη και πολιτικό κέντρο της Κοινότητας, δηλαδή του Εκλογικού σώματος, όπου πραγματοποιούνταν οι συνελεύσεις.

 Στην Μητρόπολη είχε ορισθεί να συνέλθει η Γ΄ Εθνική Συνέλευση, εκεί συνεδρίαζε η Βουλή, στο γυναικωνίτη βρήκε στέγη  το πρώτο Δημόσιο Σχολείο,  και  ελάμβαναν χώρα όλες  οι  μεγάλες Θρησκευτικές και Εθνικές εορτές. Θα  ήταν μεγάλη παράλειψη εάν δεν σημειώναμε ότι στην Εκκλησία αυτή έγινε η επίσημη  υποδοχή του πρώτου Κυβερνήτη του Ι. Καποδίστρια.

   Σήμερα  οι κολώνες, το τέμπλο, οι εικόνες, τα αφιερώματα του ναού μαρτυρούν  το ένδοξο παρελθόν  και το αδειανό στασίδι  του  Ι.Καποδίστρια  πιστοποιεί  και θυμίζει  την συμμετοχή του νησιού στην νεότερη ιστορία της Ελλάδος.