Η 11η Νοεμβρίου είχε ιδιαίτερη σημασία για τους γεωργούς μιας και εκείνη την ημέρα παρατηρούσαν τον καιρό και ανάλογα με αυτόν έκαναν προγνώσεις για τις καιρικές συνθήκες των επομένων ημερών ή μηνών. Για παράδειγμα αν εκείνη τη μέρα ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, θα ακολουθήσει ένας ήπιος χειμώνας. Αν έχει σύννεφα, ο χειμώνας θα είναι βαρύς. Τέλος, αν εκείνη τη μέρα φυσά θα συνεχίσει ο αέρας μέχρι και την παραμονή των Θεοφανείων.
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά:
Νοέμβριος, ο ενδέκατος μήνας του χρόνου, έχει 30 ημέρες και τρίτος μήνας του φθινοπώρου. Στο ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε την ένατη θέση, και έτσι πήρε το όνομα του (από το λατινικό novem= εννέα), που το διατήρησε και στο νέο ημερολόγιο, το Γρηγοριανό.
Ένα απ’ τα σημάδια τ’ ουρανού, που ο λαός μας παρατηρούσε και ανάλογα προγραμμάτιζε τις δουλειές του, είναι η ανατολή και η δύση της Πούλιας (ο αστερισμός της Πλειάδας), ιδιαίτερα το μήνα Νοέμβριο.
-Στις δεκαεφτά, στις δεκαοχτώ (Νοέμβρη)
η Πούλια πέφτει στο γιαλό και το λαλεί και λέει:
μήτε στάνη στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους.
-Η Πούλια βασιλεύει, ο καλός ο ζευγολάτης αποσπέρνει.
-Η Πούλια βασιλεύοντας το μήνυμα της στέλνει:
ούτε τσοπάνης στα βουνά, ούτε ζευγάς στους κάμπους.
-Η Πούλια βασιλεύει και πίσω παραγγέλνει:
μήτε κοπάδι στο βουνό, μήτε καράβι στο γιαλό.
«Ουράνιο ρολόι» για γεωργούς και κτηνοτρόφους κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πούλια, ανάλογα με τη θέση της. Η ανατολή της (είναι ορατή μια ώρα πριν την ανατολή του ήλιου), προς το τέλος του Μάη, ιδιαίτερα στις 21, γιορτή του Αγ. Κων/νου και της Αγ. Ελένης, σηματοδοτούσε την αρχή του καλοκαιριού και την έναρξη του θερισμού, και η δύση της, (ορατή μια ώρα επίσης πριν την ανατολή του ήλιου), στις 14 Νοέμβρη (περίπου), γιορτή του Αγ. Φιλίππου, την αρχή του χειμώνα.