Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2025

Η Αγία Αικατερίνη των Σφουγγαράδων της Κυψέλης.

 

  Έχουμε και παλιότερα αναφερθεί στην μεγάλη παράδοση των σφουγγαράδων στην Κυψέλη της Αίγινας. Ένα μεγάλο κεφάλαιο  της  τοπικής ιστορίας  της κοινότητας της Κυψέλης, με πολλά σκάφη και ακόμα περισσότερα πληρώματα. Ναυτικοί οι οποίοι κόμιζαν στις οικογένειες  τους κάθε αγαθό σε εποχές μεγάλης φτώχειας. Εκείνοι έφευγαν το Μάιο και επέστρεφαν τον Νοέμβριο από το μακρινό τους ταξίδι που έφτανε μέχρι τις βόρειες ακτές  της Αφρικής.
   Πολλές οι συνήθειες από εκείνα τα χρόνια, αμέτρητες οι αφηγήσεις αλλά και τα αντικείμενα που ακόμα κοσμούν τα σπίτια  της Κυψέλης.
   Και πολλές φορές έκαναν τάματα για να γυρίσουν στο σπιτικό και την οικογένειά  τους σώοι και υγιείς κυρίως, μετά από την πολύμηνη κοπιαστική εργασία και απουσία τους.

   Η εικόνα  της Αγίας Αικατερίνης που φυλάσσεται στην Κυψέλη είναι ένα από αυτά  τα τάματα που φέρει  πάνω της την σχετική αφιέρωση από το 1902. Πριν 123  χρόνια οι σφουγγαράδες πανηγύριζαν την Αγία Αικατερίνη με την εικόνα, που με δικές  τους δαπάνες είχαν φέρει. Αξίζει να προσέξουμε και το όνομα  του Αγιογράφου. Πρόκειται για  τον αγιορείτη μοναχό Αχίλλειο με καταγωγή από τα Κύθηρα, νησί στο οποίο στάθμευαν οι Αιγινήτες σφουγγαράδες, ενώ συνέλεγαν και σφουγγάρια γύρω από τα Αντικύθηρα. Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι ότι για  την αγιογράφηση της εικόνας συνέβαλαν και οι "λοιπές συντεχνίες" του χωρίου της Χαλασμένης.
  
 Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το πανηγύρι ήταν μεγάλο και σε αυτό συμμετείχαν όλοι οι κάτοικοι και επαγγελματίες  της Κυψέλης.

 Μετά από 123 χρόνια με αφορμή αυτήν την εικόνα οι σημερινοί Κυψελιώτες συνεχίζουν να  πανηγυρίζουν την Αγία Αικατερίνη στον ενοριακό ναό της Παναγίας.