Με ιδιωτική πρωτοβουλία πριν λίγα χρόνια αποκαταστάθηκε ο μικρός ιστορικός ναός των Ταξιαρχών Παχειάς Ράχης Αίγινας, στον οποίο σύμφωνα με την παράδοση υψώθηκε η σημαία της επανάστασης του 1821 στο νησί. Από αυτό το σημείο ξεκίνησαν τα πρώτα στρατιωτικά σώματα που στη συνέχεια ενώνονται με τους υπόλοιπους αγωνιστές από την Πέρδικα και συμμετέχουν στις μάχες των πρώτων χρόνων της Επανάστασης με επικεφαλής τους Γεώργιο Τσελεπή, Κυριάκο Μούρτζη, Μιχαήλ Οικονόμου Μούρτζη και Αναστάσιο Μούρτζη.
Ο μικρός αυτός ναός ήταν η πρώτη ενορία της Π. Ράχης. Οι κάτοικοι όμως του χωριού αποφάσισαν να κτίσουν έναν μεγαλύτερο ναό για τις λατρευτικές τους ανάγκες. Ο νέος ναός αφιερώθηκε στον Άγιο Διονύσιο και παρά το γεγονός ότι το χωριό παρουσίαζε οικονομική άνθηση, ο ναός εξαιτίας και της επανάστασης που ξεκίνησε, χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αναφέρεται μάλιστα ότι όταν ο ίδιος ο Ιωάννης Καποδίστριας επισκέφτηκε τη Π. Ράχη, έδωσε εντολές και έστειλε εργάτες για να τελειώσει ο ναός. Με τη λειτουργία του μεγαλύτερου ναού, το ιστορικό εκκλησάκι πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Μόλις τον Αύγουστο του 2007, και ενώ πολλοί Αιγινήτες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ενορία, θαύμασαν το έργο αποκατάστασης και συντήρησης του μεγάλου ναού που πραγματοποιήθηκε χάρη στις δωρεές και τις προσφορές πολλών κατοίκων του χωριού και της Αίγινας, δημιουργήθηκαν οι πρώτες σκέψεις για την αποκατάσταση και του μικρού ναού – της παλιάς ενορίας του χωριού. Εμπνευστής και αυτής της προσπάθειας ο νέος εφημέριος του χωριού ο ιερομόναχος π. Φιλόθεος Πετράκος, ο οποίος με τις ευλογίες και την καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Εφραίμ ξεκίνησε το πολύ σημαντικό αυτό έργο. Τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβε εξ ολοκλήρου κάτοικος του χωριού της Π. Ράχης, γερμανικής καταγωγής , ο οποίος είχε συνεισφέρει με μεγάλο ποσό στη συντήρηση και του ναού του Αγίου Διονυσίου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2007. Έγινε προσεκτική αφαίρεση των παλιών επιχρισμάτων εσωτερικά και εξωτερικά. Εμφανίστηκε το κεντρικό τόξο που στηρίζει την οροφή, συντηρήθηκαν οι πλάκες του δαπέδου, έγινε αλλαγή της κεραμοσκεπής και των πορτο- παραθύρων. Εξωτερικά βγήκε ο ασβέστης και έγινε αρμολόγημα με αποτέλεσμα ο ναός να επανέλθει στην παλαιά του μορφή. Τέλος ο χώρος που χρησίμευε για αποθήκη μετατράπηκε σε εξωκλήσι αφιερωμένο στους Αγίους Ιούλιο και Ιουλιανό που κατάγονται από την Π. Ράχη.
Η αποκατάσταση του ιστορικού αυτού ναού μαζί με αυτήν του Αγίου Διονυσίου της Π. Ράχης έρχεται να συμβάλει σημαντικά στην προβολή της νεότερης ιστορίας του νησιού και γενικά στο ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγινα στα χρόνια της Επανάστασης,